25.07.09
01:44
Имам сколиоза. Когато бях на 14 години лекаря ми го каза това дадоха ми опрайнения (гимнастика) .Казаха ми да ходя на Плуване, тогава не примах на сериозно нещата, можеби защото не ми личи на външен вид както и сега. Тренирах какво ли не фитнес най вече , на 16 почнах kick бокс тренирах 3 месеца и почнах да осещам много силни болки,спрях но сега сам на 17 нищо не се е променило от тогава, като го затормозя леко с натоварване и болките почват веднага за доста време и после ако ми мине и пак същата история. Та въпроса ми е това някакво допълнително заболяване към сколиозата ли е и т.н. и какво мога да направя по въпроса . От началото на другия месец почвам плуване сериозно дай боже да стане нещо.
Темата беше редактирана от Ibizza на 25.07.09 01:55.
Здравей,
и аз съм със същата диагноза от 3-4 години.
На 17 съм сега.
За разлика от теб обаче явно аз съм го приел по-насериозно, въпреки че и аз не съм ходил на плуване, а това е най-доброто в случая.
Аз правех упражненията, които са ти казали и на теб, но веднъж-дваж в седмицата, а трябва да се правят поне 1 път на ден.
Сега моментното ми състояние е доста добро.
Няколко неща:
1. Не мисля, че упражненията са ми помогнали.
2. Ходи на плуване, със сигурност ще ти помогне, а и не е късно, ти все още се развиваш.
3. Мисля, че си направил грешка с ходенето на фитнес от толкова ранна възраст, при това със сколиоза.
Аз и до днес отбягвам упражнения, които натоварват кръста, а тези които правя, ги правя със по-малко тежест, много изчистена техника, колан и много внимание върху цялото движение.
Друго основно нещо, което трябва да се направи в случая е да се укрепи кръста.
Това става с развиването на еректорите. В случая най-доброто упражнение е и най-лошо...
Говоря за мъртва тяга. Ако решиш, че ще я правиш, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отиди при професионален инструктор и я прави с малки тежести. Имам предвид много малки! Поне в началото...
Кинезитерапия също би помогнала.
PS: От плуването също ще се развият еректорите!
Пропуснал съм доста неща сигурно, ако имаш още въпроси питай!
Най-добре иди на лекар.И аз имам от много отдавна(сигурно 4-5 клас съм го забелязал) такова изкривяване,но не съм предприемал абсолютно нищо и нямам никакви оплаквания,въпреки че редовно се товаря и то от 15 годишен.
ами може би има различни степени или видове сколиоза нямам представа ,но например моята според лекарите е нелечима,а болката е нетарпима и понкога може да те докара до нервна криза,който казва че се свиква лъже,лошото при мен е,че дори и лекарства за болката не могат да ми предпишат и така докато мога.но упражненията (не фитес) при хората с тази диагноза са нещото което им помага до някаква степен поне.аз бих пробвала йогата пък да видим.но задължителната спирка е първо лекаря и ако не е напълно из4епателен и на ясно,следващия.