Въпроси - (съвсем) начинаеща

01.08.09
19:49

Здрасти на всички! :)
Както може да се види, съм съвсем прясно (ама и много надъхано) попълнение във вашите редици. Съвсем накратко за мен: жена, 169 см, 62-63 кг.
Отдавна бях нахъсена да ходя на фитнес, но все имаше или фактора “пари”, или тоя, свързан с времето, които бъркаха нещата. И в първия удобен момент се озовах в залата.
Защо не искам да се доверявам на треньорите там ще го спестя, но това ме кара да се обърна към вас: целта ми е на първо място да отслабна (като обиколки, килограмите не са ми критерий (установила съм, че и на 60 мога да изглеждам много добре). В момента обиколките ми са направо срамна работа: 91-67-97, ама и бедро 58. Както виждате, проблемите ми са основно в долната част на тялото (и прасците ми са огромни, ама взех да свиквам с тая мисъл).
Така... озовах се аз в залата, но въпреки четенето, се потвърди поговорката, че кучето не е станало месар, като е гледало стопанина си. Нямам особена идея какво да правя и засега заложих на някаква измислена кръгова тренировка: 10-15 мин. колело, после 3 обиколки Х 20 повторения с уредите в залата. Сега ще се изложа с имената, но не ми се смейте: хоризонтална лег преса (мноооого готино упражнение е това), аддуктор, абдуктор машини; едно такова, дето стоиш прав и буташ назад един лост с ходилото си (нямаше написано име) и едно, дето лежиш по корем и вдигаш тежестта с прасец назад (в общи линии). Също и 3 Х 20 коремни преси.
Имат и гирички и лостове, с които ми показаха упражнение уж за паласките - сядаш и си извиваш горната част на тялото настрани с лоста зад врата.
Тъй. И след тия 3 Х 20 (хаотично изглежда написано и си е хаотично и в залата май) още 10 минути кардио (крос тренажор).

И след тая объркана история, да питам: има ли изобщо смисъл в подобна “програма” (и каква да правя, ако не това), добра идея ли е да редувам дните, така че да имам 4 дни само кардио (5 мин. загрявка - 30-40 мин. колело - 5-10 мин. пак бавно темпо) и 3 дни с подобна тренировка (да кажа - не ме е страх от известно количество мускулна маса, здравото тяло е красиво тяло - ама първо ми се иска да махна мазнините) и ако изобщо имам място при уредите в залата, към какви тежести да се стремя? Щото примерно на тая хоризонтална лег-преса правих повторенията с 22.5 кг. и можех да си джиткам поне до 100 повторения, не само до 20. Т.е. колко тежки трябва да чувствам повторенията, за да има смисъл от тях (удобни, или да усещам сериозен зор към края на сериите)?
Спортният ми опит е скромен, имам велоергометър от 2 години и карам много редовно по 30 минути, но темпото е по-скоро туристическо и не мога да се похваля с особени резултати.

Ужасно ви благодаря, че сте ми прочели терзанията и ще се радвам да получа отговори. Не бързам с резултатите, идеята не е “от утре до морето”.
А, да - опитвам се да съм на НВД-ВМ, но още се боря със сладкото. И сега като чета вашите дневници с тия овесени ядки сутрин... работата е ясна, ще се уча да ги ям.
И последно - добавки не смятам да пия - вярвам, че целта ми (да сваля 3-4 см. от обиколките, да се стегна и, евентуално, да сваля към 3-4 килограма) е реалистична за постигане и без тях.

Темата беше редактирана от Мишка на 01.08.09 19:51.

01.08.09
21:54

А на каква възраст си?

казано от Мишка на 01.08.09, 19:49:

едно такова, дето стоиш прав и буташ назад един лост с ходилото си (нямаше написано име)

глутеус машина

и едно, дето лежиш по корем и вдигаш тежестта с прасец назад (в общи линии).

бедрено сгъване

Еми, не, не струва тази програма - това си е една примерна, макар и леко объркана тренировка за крака, а не може само крака да правиш и нек’ви коремни преси три пъти седмично..трябва ти програма за начинаещи, която включва упражнения за цялото тяло във всяка тренировка. След известно време можеш да я смениш - след като привикнеш с натоварването и придобиеш обща култура и кондиция. Ще можеш и да експериментираш тогава. Такива тренировки има в сайта, но ето го и първият проблем - някой трябва да те научи технически правилно да изпълняваш упражненията - обикновено инструкторите правят това или опитни партньори. Със заучена лоша техника или няма да постигаш оптимлни резултати, или ще се контузиш..Тежестите, които използваш, не трябва да са толкова леки, че да си правиш н-повторения, трябва да ти е трудничко в края на сериите.

Това, че тренираш само крака, не означава, че ще свалиш от тях - ще свалиш отвсякъде. Трябва цялото тяло да тренираш. Като начинаещ имаш предимството да сваляш мазнини и да качваш успоредно ММ за кратко. Така че тия 4 кг ще ги издухаш лесно :P

Това 10-минутно кардио в залата, освен че е недостатъчно като времетраене, не ти и трябва, щом ще правиш в отделни дни у вас вело. Стига да си чак толкова ентусиазирана, че да правиш 3 силови + 3 кардио отделно. А иначе можеш кардиото след силовата да си го правиш по 30-тина минути. Ако му вкараш и интервали - екстра.

А, да - опитвам се да съм на НВД-ВМ, но още се боря със сладкото. И сега като чета вашите дневници с тия овесени ядки сутрин... работата е ясна, ще се уча да ги ям.

Ами тоя овес е по-скоро в класическото НВД, пък и там не е задължително да го ядеш, ако не ти понася. На ВМ вероятно ще закусваш яйца с масло.

Сигурно е добра идея да си направиш дневник - ще ти е по-лесно да получаваш информация и да търпиш критики. И да си следиш прогреса.

Мнението беше редактирано от Инис на 01.08.09 21:57.

02.08.09
05:39

Мерси много за отговора, явно все пак ще опра до инструкторите в залата. Ама трябваше някой да ми го каже. :)
Само да кажа за кардиото - аз го правех с идеята за загрявка в началото, а накрая - уж да предотвратя мускулната треска. Иначе за кардиотренировка си имах предвид такава, в която си е само кардиото.
И за овеса - понеже видях, че тук повечето хора явно са на класическата НВД, а постигат резултати, та може би трябва да пробвам нещо наистина изпитано. Иначе 2 яйца (или пържени с масло, или варени и гарнирани с малки парченца масло) ми е най-най-редовната закуска.

Добре. Ето какво - ще си направя дневник и ще чета още от сайта. Явно си трябва.
Отново благодаря за помощта.

02.08.09
11:50

Мм, хубаво е да има повече трениращи момичета тук.
Наистина класическото НВД е на почит тук, но има и доста успех с ВМ и с РБР. Просто трябва да откриеш кой ти пасва най-добре. Обикновено става по метода проба-грешка. Аз напр. ям овес сутрин, защото му слагам мед и мляко и ми е много вкусно, а не защото държа да съм на някакъв режим. А преди не можех да го понасям овеса. Та нищо чудно и при теб да стане така..:)

С инструктори в зала можеш да подходиш по два начина - първият е изцяло да се довериш на неговата преценка и програма за известно време; вторият е да му покажеш програмата, по която искаш да работиш и той просто да ти покаже упражненията. Моите срещи с инструктор бяха от първия тип, вследствие на което доста време тъпках на едно място - просто инструкторът си беше псевдоинструктор откъм теоретична подготовка. Което не означава, че всички са такива, нали.

П.П. Това за кучето и стопанина ме развесели :lol:

Мнението беше редактирано от Инис на 02.08.09 11:50.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1