фитнес и растеж ?

Темата е заключена.

02.08.09
21:09

Малко тъпичко звучи сигурно заглавието, но друга ми е мисълта много хора казват че фитнеса спира растежа до някаква степен ? Това нормално ли е или е лъжа много ми е чудно ... или само спициални упражнения оказват влияние върху растежа :/ ?

Темата беше редактирана от Петко К на 31.08.09 11:17.

03.08.09
05:50

казано от arsenalfann на 02.08.09, 21:09:

Малко тъпичко звучи сигурно заглавието, но друга ми е мисълта много хора казват че фитнеса спира растежа до някаква степен ? Това нормално ли е или е лъжа много ми е чудно ... или само спициални упражнения оказват влияние върху растежа :/ ?

Никой не го е доказал  .. Според мен са пълни глупости .. половината хора тук ( и аз  ) са над 1.80 ....

03.08.09
05:53

98% НЕ оказва влияние - няма да спреш да растеж.
2% ДА оказва влияние - може да пораснеш.

По-здрави

03.08.09
05:58

ако клякаш с тежко може да се набиеш...

03.08.09
06:06

казано от nacepen на 03.08.09, 05:58:

ако клякаш с тежко може да се набиеш...

Глупости!

П.П. Има стари теми (същите) разровете се и ги прочетете.

03.08.09
06:28

Тренирането с тежести спира растежа, ако е с много големи килограми каквито повечето хора не вдигат.Съответно те не спират да растат.

п.с. Правете разлика между 80 кг клек и 180 кг такъв...

Мнението беше редактирано от -razoR- на 03.08.09 06:29.

03.08.09
07:43

E да, то нали е пълно с подрастващи, дето могат да клякат със 180 кг :lol:
П.П. Няма научни данни, че тренирането с тежести по какъвто и да е начина спира растежа.

03.08.09
07:59

Е как да няма?
Тренирането с тежести увеличава нивата на тестостерон, а високата му концентрация  затваря костните рецептори за соматотропния хормон и така той може да предизвика преждевременно спиране на растежа.

Малко копи/пейст от една статия.
И не е само това...

03.08.09
08:01

И кой е автора на тая статия?

03.08.09
08:05

казано от Финдо на 03.08.09, 08:01:

И кой е автора на тая статия?

Мисля че е тази http://www.bb-team.org/articles/2801/

03.08.09
08:32

Айде пак да погледнем хубаво,а?!Щото малко се понасосват нещата!Там става дума за стероиди,а не за трениране с тежести!
Така,че поне да ги беше копирал както трябва нещата!

ЕДИТ:Това дори не е копи пейст!А някакво измислено и некомпетентно мнение,чийто автор е неизвестен!
Основния проблем в статията е гравитационната сила,а не тестостерона!Съвсем е друг въпроса,дали той се повишава от тренировките!
Растежения,също може да бъде повишен именно от тренировки!И не само...

Мнението беше редактирано от Финдо на 03.08.09 08:46.

LU

03.08.09
09:26

аз тренирам от 16 годишен и съм 185

03.08.09
09:29

аз съм чувал какви ли не работи ... от какви ли не спортове се растяло (баскет) от щанги се смаляваш ... за мен са пълни глупости...  ако гена ти е да пораснеш толкова ще пораснеш толкова... аз от бебе съм си голям и си раста висок  нито някаф спорт ми е помогнал да порасне нито пък тежести са ме спряли ...  мисля че не е вярно !

03.08.09
10:26

‘’Следователно, спортове като баскетбол, волейбол, скачане, набиране на лостове, танци, плуване и други в растежна възраст могат да окажат значителен благотворен ефект върху растежа на костната система. За любители на фитнеса и силовите спортове има и неприятна новина. Силовото вдигане, борбата и други спортове увеличават гравитационната сила върху костите и ако се правят прекалено интензивно или твърде натоварващо, могат да повлияят неблаготворно на растежа. Използвайте ги умерено!’’ 

Ето това извадих от горе посочения линк... неприянтата новина за любителите на фитнеса ;о а пък на лостовете било с благотворен ефект.. наистина странно ,дайте още мнения по темата ,всичко е от значение макар че има прекалено много различни гледни точки : )

03.08.09
10:58

Стига с тия теми, всяка седмица се дъвчи едно и също!

03.08.09
11:39

Не оказва никакво влияние според мене.Какво като тренираш баскет,не значи,че ще станеш два метра.Да не забравяме,че в МБА има баскетболисти също дребни,или в борбата да не да има само ниски има и високи.Нормално да си висок при родители които са високи.Аз като гена ми е такъв ко,майка ми е 160,татко 169 а аз и магия да си напрая не мога да стана 180-за това съм 167.Харесваите се такива каквито сте.Променяите това което може да се промени,ако искаш да станеш от дебел слаб може от слаб в корав може ама от нисак във висок едвали,или пък от висок нисак :D.

Мнението беше редактирано от amann на 03.08.09 11:40.

03.08.09
12:01

казано от Финдо на 03.08.09, 08:32:

Там става дума за стероиди,а не за трениране с тежести!
Така,че поне да ги беше копирал както трябва нещата!
Съвсем е друг въпроса,дали той се повишава от тренировките!
Растежения,също може да бъде повишен именно от тренировки!И не само...

Къде става дума за стероиди, в статията ли? Не мисля.
А какво представлява неправилното копиране?
Повишава се.
Да, може, но в доста по-малки количества.
Сигурно е много яко в края на всяко изречение да слагаш по една удивителна!
Много компетентно и уверено се изказваш, а никакви факти не излагаш. Вярно, че аз давам за пример просто една статия от нета, но аз не мисля и да развивам въпроса по-нататък...

Малко мои разсъждения по темата:
Да приемем, че ти си нормален човек с нормални нива на тестостерон и рх та дори и с по-ниски нива на тестостерон.
Започваш да ходиш на фитнес, и от вдигането на тежести нивата на тестостерон в кръвта ти се вдигат. В такъв случай, ако си бил с нормални нива преди това или дори с ниски нива на тестостерон, сега ще имаш достатъчно за да изграждаш мм, но недостатъчно за да се спре разтежа.

В другия случай обаче:
Имаме човек, който е с високи нива на тестостерон още преди да започне да “блъска”(ех, какъв хубав глагол). От тук се подразбира какво искам да кажа, тъй като ме мързи да пиша.

Ако не е така, ех мамка му, Финдо отново излезе прав! ;)

PS: Сега се замислих...не ми трябват доказателства! Аз говоря от личен опит и никой не може да ме убеждава в противното.
Разтежът ми спря някъде около 7ми клас. Точно тогава изведнъж станах космат като мамут, с дебели кости, с лека гинекомастия и всякакви други признаци проявяващи се при високи нива на тестостерон. По-висок съм от майка ми, но не и от баща ми. А може би щях...
До тогава не съм бил нисък, бях даже висок.
Мускулният ми разтеж върви на пълни обороти без да съм взимал нищо освен протеин, и то защото не мога да спазвам хр. режим.
Може би щях да съм благодарен на високите нива на тестостеронът ми, ако бях пораснал още малко, но като гледам във форума има доста хора със завидна физика и на моя ръст(Петко примерно) и затова давам само напред. :)

Мнението беше редактирано от LttS на 03.08.09 12:10.

03.08.09
12:25

Не съм наясно дали влияе или не, но ме озадачава друго - добре, да приемем че ще останеш по-нисък от щангите - обаче струва ли си заради такава дреболия да НЕ ТРЕНИРАШ, че чак всеки месец (или седмица даже) да има дискусии по темата? Да пропуснеш този кеф, за да си еди-колко-си сантиметра? И накрая да станеш 190 (примерно) и да изглеждаш като някой рахит, понеже те е било страх от тежестите...
В крайна сметка, ако няма да ставаш баскетболист или щангист (или в общия случай, професионален спортист в спорт, в който ниския/високия ръст помага) - who cares за ръста ти точно?

ГЩ

03.08.09
12:30

Според мен всичко зависи от индивида, не може да се слагаме всички под общ знаменател, ако сте забелязали всички културиси са около 1.70 мах 1.80,незнам да ли генетично са ниски или с течение на времето са се смалили.(за мен 1.70 е доста нисък мъж защото аз съм 1.90 ) :)

03.08.09
12:56

@G33K, прав си!
Но все пак не става дума да не тренираш през целия си живот...
До към 16-17-18 годишна възраст, ако нямаш никакви проблеми с хормоните и си постигнал един “нормален ръст”(ако мога така да го нарека) от 175-180 см можеш спокойно да започнеш да вдигаш тежести. Но това, което говоря се отнася за един доста малък процент от хора, при това трениращи, включително и мен. Останалите както обясних по-горе, нямат този проблем...
Знам, че доста криворазбрали мнението ми, ще започнат да философстват, затова подчертавам последното изречение!
В никакъв случай не слагам всички под общ знаменател. Темата е с конкретен въпрос “дали е възможно от фитнеса да се спре разтежа?”. Отговорът е “ДА”, но при доста малък процент от хората! Надявам се така да съм изчерпателен.

JU

31.08.09
06:14

здрасти
аз съм на 13 години и съм 1.44 см висок и искам да тръгна на фитнес но това ще ми спрели растежа :?

BU

31.08.09
07:31

Съгласен съм с ГИЙК,без значение колко съм висок - пак ще си тренирам.Предпочитам 1.70,но мускулест,отколкото 1.90,но без тренировъчен опит до 20 годишна възраст. :)

JU

31.08.09
08:21

здрасти
аз съм на 13 години и съм 1.44 см висок и искам да тръгна на фитнес но това ще ми спрели растежа :?

моля някой да ми каже ;]

31.08.09
11:17

Какво от написаното по-горе не разбра?!
Затварям темата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1