05.08.09
06:28
Привет вчера бях при спортен травматолог, прегледа ми коляноти и рамото- каза че има възпаление и ми предложи да ми бие инжекция за него, трикратна и еднократна...
Аз нещо не ми хареса идеята за инжекцияв коляното и ми каза като почна плуване да дойда след 1 седмица ако има промяна ако пак има болки - да действаме.
Трябва ли да имам опасение от подобна инжекция - може ли да ми навреди по някакъв начин, понеже това възпаление си мисля че и с хапчета може да се оправи?!
Благодаря
Може би трябаше да питаш спортния травматолог,мисля,че той ще може да ти даде най-компетентното мнение по въпроса,не някой тук.
Мнението беше редактирано от Nikolay на 05.08.09 07:29.
Не боли, ако от това се притесняваш, е неприятно е. Стига лекаря да е добър и опитен ще нацели точно мястото.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.08.09 07:50.
Ami прегледът беше доста набързо, добър специалист е .
Интересуваха ме дали може да стане по-зле.
Ще го питам и нег оразбира се , но като отида на място.
По принцип не е хубаво да биеш инжекция с някакъв кортикостероид, но по-някога се избира по-малкото зло (като например избягване хронифициране на проблема).
Важно е, при това изключително много е в продължение на 30-на дена след инжекцията да не се товариш (без фитнес и тежка физичска работа). Единственото което може да правиш е упражненията ти дадени от рехабилитатора. Най-често това са някакви упражнение за стречинг, леки движения за раздвижване (също много важно, а не да стоиш скован по цял ден, с цел да се предотврати евентуално калцифициране на сухожилия и стави).
Ако се товариш сериозно, под действието на кортикостерида се изгражда съединителна тъкан с изключително лошо качество (различна структура), което може да доведе до множество други травми, особено опасно в травмираното коляно.
Ако може да минеш без инжекция - по-добре би било.
При всички положения се подготви за месец-два възстановяване, а не тренировки.
От такава инжекция съм виждал активен спортист, който получи разграждане на част от ставата и 2 години по-късно коляното му блокира и го рязаха и край с кариерата.
На едино друго момче му боцнаха в лакътя, но той спря тренировките за около година (и после беше станал като глист), ама постепенно си върна формата и доста отгоре. Вече минаха около четири години след инжекцията и няма грижи - ръката му е над 50 санта.
Това са ми наблюденията за такава терапия и (личо мнение) - ако има начин да не ти бодат в ставата и да си решиш проблема, макар и по-трудно и по-бавно - аз ти препоръчвам да не ти бодат в ставата.
Успех и бързо възстановяване!
Може да го питам какво е лекарството, но не беше от изброените.
Ако отпадне инжекцията - какви са ми другите варианти за лечение ,понеже то от няколко години е така и може да се хронифицира, както се посмена,ако вече не е .
Предложиха ми физиотерапия?
Един курс с Волтарен примерно - ще го изчисти ли ?
казано от hakama на 06.08.09, 06:57:
Може да го питам какво е лекарството, но не беше от изброените.
Ако отпадне инжекцията - какви са ми другите варианти за лечение ,понеже то от няколко години е така и може да се хронифицира, както се посмена,ако вече не е .
Предложиха ми физиотерапия?
Един курс с Волтарен примерно - ще го изчисти ли ?
Е, щом от няколко години е “така”, значи е хронично.
Това означава, че трябва да си по-упорит с лечението и правантивно да взимаш мерки да не го възпалиш СЛЕД като го излекуваш.
Физиотерапията да я правиш с всичките там допълнителни мерки - лазери, нагревки, каквото ти предпишат - това си е лечение и подпомагане на оздравяването.
Един курс Волтарен може и да реши проблема, може и да не го реши и никой неможе да ти отговори на въпроса. Можеш само да пробваш и да видиш. Съчетай външното с вътрешно приложение - тоест мазане и хапчета. Така се “атакува” болното място от две страни.
И забрави за тренировки докато не отстраниш окончателно проблема - иначе има шанс да не се оправиш.
Успех!
Ако травматологът е добър, няма проблем с локалното инжектиране, това е много ефективен метод срещъ ставно възпаление, както и възпаление на връзките в колянната става, която е една от най-сложните, както за терапия, така и за диагностика.
Не мисля, че има причина да се притесняваш, манипулацията е прецизна, но не е опасна, така че няма да има проблем. Добре е стриктно да спазваш съветите на ортопеда и рехабилитатора, без интерпретации, защото колянната става наистина изисква правилен подход.