08.02.05
15:39
Аз съм на 18 години висок съм 185 см и тежа 62 кг. и съм диабетик. Искам да кача маса, но незнам какво да пия/ям, така че да нямам проблем с диабета. Мислех да пия креатин, но ми казаха че бил вреден за диабетиците. Ако това е вярно може ли да ми кажете, защо и как вреди.
Благодаря ви предварително!
Ако може Image да ми отговори.
Аз лично в момента не мога да си представя как креатина действа на инсулина, но често приемът му е съпътсван с прием на голямо количество въглехидрати (за да се повиши ефективността му на усвояване).
До колкото си спомням имаше няколко вида диабетици, но приемам, че при теб е важно да не приемаш захари, тъй като нивата на инсулин не са адекватни за да се справя организма с регулирането на кръвната захар.
Това доста сериозно засяга възможността ти да качваш маса. Нещо повече доста хора които се разболяват от диабет в последствие губят бързо натрупаната маса. При теб освен да ползваш повече белтъци и мазнини за да компенсират захарите... не се сещам за друг вариант.
Преди всичко лекаря поствил ти диагноза е добре да бъде попитан как да компенсираш енергийните си нужди при спорт (вкл. бодибилдинг)!
Image? И на мен ми е интересно да чуя твоето мнение :)
08.02.05
17:39
Ами той и Владо сигурно може дати каже, но питай по - добре google.
Google знае най - добре. Изскачат хиляди резултати. На креатин и инсулин...
Сега нямам време нито да чета, нито да превеждам и обяснявам, но в общи линии се сещам за нещо такова като връзка:
Инсулинът се ангажира при транспорта на креатина и усвояването му от клетката, както и при анаболни процеси в мускулите.
Болният от диабет няма собствено производство, за да компенсира за други функции “ангажирания” инсулин.
Може и да греша, но нещо такова беше.
Поздрави!
имам една електронна книга за храненето при диабет, но е на английски, ако те интересува мога да ти я изпратя /пиши си е-мейла на ЛС/.
09.02.05
01:16
От кой тип е диабета? Намалено инсулиново производство по рождение или след по-късно разболяване или намалена чувствителност на клетъчните рецептори към инсулина?
09.02.05
11:07
Диабета ми е от 1-ви тип - намалено инсулиново производство след по-късно разболяване.
Бия си по 3 пъти на ден NovoRapid® Penfill® (веднага след/преди ядене) и веднъж на ден преди лягане Insulatard® HM Penfill® като след ~20 мин правя закуска.
09.02.05
12:07
При Вас трябва да се подходи с математична точност. Препоръчвам Ви полу смесен полу разделен тип хранене. От друга страна, не Ви препоръчвам тренировки по дълги от 45 минути. Ако ще тренирате силово изберете по-кратки тренировки без трениране до отказ. Сега пак за храненето. В кои часови зони си слагате инсулин, посочете скоростта на действе и продължителността на задържане на препарата в кръвта, кактои връзката между него и нивото на кръвна захар, ако има отбелязано такова (важно е за да се планира приема на въглехидрати). Посочете кога тренирате, кога лягате да спите, кога се събуждате. Опишете ми хранителния си режим и начина си на живот в един тренировъчен ден. Посочете основните си мерки - талия, гръдна, ханш и пр. Какви други заболявания имате?
10.02.05
00:48
Слагам си 3 пъти дневно бързо действащ инсулин NovoRapid с максимален ефект от 1 до 3 час и продължителност до 5 часа (сутрин, обед и вечер). В 22:00 сис слагам бавно действащ инсулин Insulatard с максимален ефект до 5-я ча и продължителност до 12-тия. Храня се 6 пъти дневно - 3 основни хранения и 3 малки закуски.
Закуска...........- 5ХЕ - 75 гр хляб
Малка закуска.- 3ХЕ - 50 гр хляб
Обяд...............- 7ХЕ - 75 гр хляб
Малка закуска.- 3ХЕ - 50 гр хляб
Вечеря............- 7ХЕ - 75 гр хляб
*ХЕ -хлебни единици
Тренирам понеделник, сряда и петък (понякога и в неделя отделно за крака и рамо), лягам да спа към 22:30 ч. Мерките ми са : гърди 89, талия 71, ханш 92, бицепс 30, бедра 47, пръсци 34. Нямам други заболявания.