09.08.09
09:25
Здравейте, обикновенно си купувам извара на Пършевица и съм оставала доволна от нея, но днес реших да експериментирам и си купих една от Фантастико, която е тяхна марка “Извара FF вкус”..Някои опитвал ли я е и какво мисли за нея? На мен ми се стори доста вкусна, но дали е качествена, тъй като в повечето случаи сме настроени отрицателно към продуктите с марка на дадена верига магазини? Цената и беше мисля към 1.20 лв за 0.500кг? Благодаря ви предварително.
Ако хранителната й стойност те задоволява, значи мнението на останалите е излишно. Щом и на вкус ти допада всичко е ОК. Колко белтъчини и мазнини има в 100гр?
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 09.08.09 10:07.
въпроса е че няма никаква хранителна инфо,освен от суроватъчен протеин, аз за това се допитвам до читателите които са я консумирали и имат някакво усещане за нея?
исках да опитам нещо по различно, а като се замислим колко много продукти има без хранителна информация..? много са наистина, така че това не ме спря..И все пак никои ли не я е опитвал?
Абе то и да има хр.стойности, не е гаранция, че са истински - на моята извара пише 30гр белтък.....късметлия ще съм, ако има поне 15-17 (толкова си я смятам грубо)
09.08.09
20:39
Поначало продуктите на фантастико не са известни с някакво качество, така че имаш причини да се притесняваш какви са хранителните стойности на изварата.Аз бих ти препоръчал да продължиш с пършевицата :)
Продуктите с марката на дадена веригра магазини за хранителни стоки може да са както качествени така и некачествени - всичко зависи от производителя на съответният продукт, който е изписан с малки букви върху етикета.
Засичал съм продукти с марки на веригите произведени от реномирани фирми.
казано от SiSi_L на 09.08.09, 19:00:
исках да опитам нещо по различно, а като се замислим колко много продукти има без хранителна информация..? много са наистина, така че това не ме спря..И все пак никои ли не я е опитвал?
Видиш ли храна без етикет или без някой от следните задължителни компоненти на етикета, сигнализирай Комисията за защита на потребителите.
извадка от НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЕТИКЕТИРАНЕТО И ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ХРАНИТЕ:
Чл.6. (1) (пред. чл.6,ДВ,бр.100 от 2003 г.) При етикетирането на храните се обявяват следните данни, написани на български език:
1. (изм.,ДВ,бр.100 от 2003 г.) наименование, под което храната се продава;
2. списък на съставките на храната;
3. количеството на определени съставки или категории съставки в случаите по чл.23;
4. обозначение, че храната или определена нейна съставка е произведена от генетично модифицирана соя или генетично модифицирана царевица, както е указано в чл.24;
5. срок на минимална трайност, а при бързоразвалящите се храни - срок на трайност;
6. специални условия за съхранение на храната;
7. (изм.,ДВ,бр.19 от 2003 г., бр.100 от 2003 г.) нетно количество на предварително опакованите в отсъствие на потребителя храни, следвано от символа на единиците за измерване на маса;
8. име/фирма, седалище и адрес на управление на производителя или на лицето, което опакова храната или което продава храна, опакована на място преди продажбата;
9. произход на храната или наименование на региона, където е произведена, когато липсата на тези данни би могла да доведе до заблуда на потребителя;
10. при храни от внос се посочва държавата производител, а когато в друга държава храната е претърпяла преработка, която води до промяна в естеството й, върху етикета като страна на произход се обявява страната, в която е извършена преработката;
11. указание за употреба, в случай че потребителят не би могъл да ползва храната без него;
12. маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи храната;
благодаря на отзовалите се, а според вас прекаляването с извара може ли да доведе до някакви странични ефекти /от самия продукт, прекалено много калций и др../, под прекаляване имам на предвид около 0,300-0,400кг почти всеки ден за жена, но това не е основния ми източник на протеин разбира се. Висока съм 1.55 и тежа 44-45кг, ако имате нужда от подобна инфо, спазвам хранителен режим и тренирам 4 пъти седмично фитнес.
казано от SiSi_L на 11.08.09, 06:36:
благодаря на отзовалите се, а според вас прекаляването с извара може ли да доведе до някакви странични ефекти /от самия продукт, прекалено много калций и др../, под прекаляване имам на предвид около 0,300-0,400кг почти всеки ден за жена, но това не е основния ми източник на протеин разбира се. Висока съм 1.55 и тежа 44-45кг, ако имате нужда от подобна инфо, спазвам хранителен режим и тренирам 4 пъти седмично фитнес.
не мисля, че ще е проблем, аз съм момче и всеки ден ям между 200/350 гр извара и няма проблем. Това са ми 50-60 гр протеин от общо горе долу 200 гр за деня ;)