Какви изследвания трябва да се правят при трениращи Фитнес и др. спортове ?

14.08.09
21:04

Ако някой е наясно нека сподели какви изследвания е хубаво или препоръчително, или задължително да се правят при спортуващи хора като нас?

Темата беше редактирана от emzo на 14.08.09 22:17.

14.08.09
22:11

Имаше една тема на perlsite за профилактиката - можеш да я потърсиш.

14.08.09
22:13

Аз лично холестерол, кръвна картина, урина и понеже имам роднина нефролог - ехограф.
Кардиограма често при джипито.Сега чух, че имало някакъв доплер, който давал повече информация за сърцето.

За специализирани тестове на хормони и др. - не знам.
———-
п.с. Една интересна тема, явление все по-рядко срещано тук.

———
Ето темата - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/1552/ , но който има инфо да го сподели тук.

Мнението беше редактирано от emzo на 14.08.09 22:16.

14.08.09
22:16

Видях я но аз искам ако някой е наясно за изследвания да сподели какви е  хубаво да се правят примерно веднъж годишно?
И ако има професионални спортисти нека споделят какви тестове и изследвания правят!

14.08.09
23:13

Ами на нас всяка годин ани правят функционални изследвания...там кръв,урина,кардиограма,отделно въртиш коелло или тичаш на пътека и в същото време си включен там с едни жички и ти гледат сърцето и ти мерят кръвното и някакви такива. На мен веднъж ми бяха спряли състезателните права заради кръвното...понеже ми измериха някакви доста високи стойности и после ходих да ми сложат холтер за кръвно и се оказа,че нищо ми няма ,а имам “болестта” наречена “бяла престилка” хаха т.е. като видя лекар и от притеснение ми се вдига кръвното и сега веднъж годишно го правя това с холтера и ми дават бележка,че нищо ми няма,за да не ми спират пак състезателните права :)

Мнението беше редактирано от Ines на 14.08.09 23:13.

15.08.09
05:36

Доскоро си правех на половин година за холестерол и също така някакви доста пълни кръвни изследвания, за които взимах направление от личния лекар (там имаше сигурно още 50 параметъра освен холестерола, ако не и повече - повечето напълно излишни, ама поне беше без пари). Наскоро обаче си дадох сметка, че последните три дават почти идентични стойности за почти всички неща (всичко перфектно разбира се), и се запитах - каква е идеята тогава? Та, вече съм на мнение, че ако
1)живееш активно
2)храниш се правилно
3)и се чувстваш добре в резултат на това,
изследвания има смисъл да си правиш само когато има някакви промени в някое от тези 3 неща, заради които да се съмняваш в здравето си. Просто така от профилактика имат нужда хората, които предимно седят пред телевизора и чоплят семки.
Иначе, за спортисти, е добре да си следиш и контролираш на определен период от време тези примерни показатели:
трибой - за максималната сила
вертикален отскок - за експлозивност
брой набирания - за relative strength
Другото без конкретна причина е вятър работа, само пари им даваш на онея с престилките...

15.08.09
08:47

казано от G33K на 15.08.09, 05:36:

Доскоро си правех на половин година за холестерол и също така някакви доста пълни кръвни изследвания, за които взимах направление от личния лекар (там имаше сигурно още 50 параметъра освен холестерола, ако не и повече - повечето напълно излишни, ама поне беше без пари). Наскоро обаче си дадох сметка, че последните три дават почти идентични стойности за почти всички неща (всичко перфектно разбира се), и се запитах - каква е идеята тогава? Та, вече съм на мнение, че ако
1)живееш активно
2)храниш се правилно
3)и се чувстваш добре в резултат на това,
изследвания има смисъл да си правиш само когато има някакви промени в някое от тези 3 неща, заради които да се съмняваш в здравето си. Просто така от профилактика имат нужда хората, които предимно седят пред телевизора и чоплят семки.
Иначе, за спортисти, е добре да си следиш и контролираш на определен период от време тези примерни показатели:
трибой - за максималната сила
вертикален отскок - за експлозивност
брой набирания - за relative strength
Другото без конкретна причина е вятър работа, само пари им даваш на онея с престилките...

Незнам за тебе, но аз си правя на 4-5 месеца пълни и такак ще продължавам. По-добре да хванеш нещо в зародиш отколкото след като е станало нещо по-сериозно.
А между другото профилактичните прегледи са задължителни, независимо с какво се занимаваш.

От работа ми правят веднъж годишно свръх повърхоностни, уши, нос, гърло рефлекс, очи и друго не се сещам, попълваме едни анкетни карти, ако искаме ни дават рецепти за очила за това, че бачкаме с компютри, но не резват от заплатките.
Със сигурност е хубаво да си прави човек изследвания, последните които съм си правил бяха преди ....две или три години, оказа се че имам завишен холестерол (което е нормално за мен) изписаха ми някакви лекарства да го понижа ...което е тъпо, лекаря не лекува причината за холестерола не ме прати на диетолог или фитнес, ами ми изписа лекарство с което да лекува симптомите.

Мисля, че е хубаво човек и чернодробни ензими да си прави, правил съм си и хорморални, но само на един хормон (тестостерона), но нямам представа на какво имаш право по отношение на здравната каса.

15.08.09
09:46

казано от Иван Шишманов на 15.08.09, 09:06:

От работа ми правят веднъж годишно свръх повърхоностни, уши, нос, гърло рефлекс, очи и друго не се сещам, попълваме едни анкетни карти, ако искаме ни дават рецепти за очила за това, че бачкаме с компютри, но не резват от заплатките.
Със сигурност е хубаво да си прави човек изследвания, последните които съм си правил бяха преди ....две или три години, оказа се че имам завишен холестерол (което е нормално за мен) изписаха ми някакви лекарства да го понижа ...което е тъпо, лекаря не лекува причината за холестерола не ме прати на диетолог или фитнес, ами ми изписа лекарство с което да лекува симптомите.

Мисля, че е хубаво човек и чернодробни ензими да си прави, правил съм си и хорморални, но само на един хормон (тестостерона), но нямам представа на какво имаш право по отношение на здравната каса.

Има стандартни, които ти ги взимат всякак година в деня на “трудовата медицина” Идват едни хора, гледат слушат, взимат проби..... Та ако искаш както са ти взели кръв и урина, попълваш какви допълнителни изследвания искаш и плащаш по 3лв. на анализ, но има и по скъпи. Аз така правя, нали съм дал проби защо да не използвам момента. А здравната каса покрива само това което ти правят. Погледни си изследванията, няколко неща са. За другите навсякаде се плаща.

Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 15.08.09 09:46.

_Z

15.08.09
22:32

Ето един тест който е ефикасен и можете да го прилагате сами :
Сутрин след почивен ден си измервате кръвното налягане и пулса още в леглото, след това се изправяте и след 2-3 минути пак ги измервате. Тези данни приемате за изходни (за по-голяма точнст може да повторите и потретите теста и да вземете стреднте данни)
След месец примерно или когато вие си решите правите теста отново. Ако данните са завишени значи не се възстановявате достатъчно - увеличете съня и храната или намалете тренировките. Ако данните са съшите или по-ниски (рядко) значи нямате проблем с възстановяването. За точността на теста е необходимо да го правите след 1-2 почивни дни.

16.08.09
12:30

В последнит десетина годинини не съм ходил на лекар и не смятам да ходя, освен ако не ми се наложи.
Няма да стана по-здрав като ми го каже д-р, нали?
Но това си е личен избор - мои приятели са вманиачени на тема изследвания. И се споделят цифри, проценти, като в клуб на пенсионера понякога. Аз затова и спрях да ходя по изследвания, точно заради такива вманиачавания.

16.08.09
13:31

За лабораторните изследвания  е добре да има:1.От взета кръв-кръвна картина,АСАТ и АЛАТ (ензимни проби за чернодробната функция),урея и креатинин(за бъбреците).Може още холестерол и кръвна захар.Други неща при някакви оплаквания.
2.От урина-седимент,белтък(за бъбреците),билирубин и уробилиноген(за черния дроб и за някои видове анемии).
Ехографът показва размерите,големината и най-общо структурата на някои коремни органи-черен дроб и жлъчка,панкреас,бъбреци,простата.Някои увреждания се виждат веднага на него.Безопасен е и може да се повтаря изследването без проблем след някое време.
ЕКГ-кардиограма.Обикновена,но при някакви оплаквания правят и кардиограми след физическо натоварване при което се проявяват скритите проблеми.Правят се и 24-часови кардиограми-холтер със същата цел.Да се открият краткотрайни смущения които макар и много рядко може да не се регистрират на обикновената ЕКГ.
Също така прегледът на очните дъна при разширени зеници дава информация за по-сериозни здравословни проблеми.Те се изменят(дъната) по специфичен начин при хипертония(високо кръвно налягане),заболявания на нервната система и някои вътрешни заболявания(диабет и други).А неясно виждане може да дойде освен от проблем с диоптъра,още и при начален диабет.

Мнението беше редактирано от Миро на 16.08.09 17:49.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1