15.08.09
12:02
Здравейте на всички съфорумци, някой може ли да коментира дали консервата с парчета риба тон е по-малко хранителна от филето(пак в консерва)? от гледна точка на хранителните стойности
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.08.09 16:11.
15.08.09
12:25
Би трябвало да пише хранителния състав на самите консерви. Тук из форума се натъкнах на мнения, че не е хубаво да се яде често
да то си пише на етикетите, но чувам мнения че общоприетите 20-22гр протеин важат само за филето..а парченцата не са така “хранителни” и не могат да се нарекат точно риба тон :) никъде не мога да намеря инфо.. По мое мнение може и да има нещо вярно, вкуса и на двете е различен..филето е по сухо, а парченцата нямат така яснен вкус, но това може да е защото парченцата са се “мариновали” и са по сочни...
питам ако някои знае или просто е мислил по въпроса да сподели нещо
Мнението беше редактирано от n_sko на 15.08.09 12:42.
16.08.09
16:12
Прочети тази статия за риба тон - в нея е описано за видовете й, както и че тази на парченца не е по-добрият избор заради типа месо, от които са “направени”.
Митко благодаря за статията, но съм я чел.. Наистина е интересна, но не мога да намеря частта която казва че ” ..че тази на парченца не е по-добрият избор заради типа месо, от които са “направени”.. ” Това можеш ли да го обясниш по някакъв начин? От какво месо са направени конесрвите с парченца?
Мнението беше редактирано от n_sko на 16.08.09 16:58.
16.08.09
17:12
Извинявай, като се замислих, наистина не става ясно от моя пост. Изхождам от това, че парченцата са по-тъмни от тази тип “филе”, а и често съм попадал на костици или подобни примеси. Мнението ми е потребителско, не мога да си пропомня точно съдържанието на “светлата” и “тъмната” част на рибата, но първото беше по-високо на пълноценен протеин.
Ако съм в грешка, някой ще ме поправи със сигурност, но това се постарах да запомня, когато купувам риба тон, за какво да гледам. :)
със сигурност филето е от по-качествено месо. Тези парченца съм сигурен че са най-евтината алтернатива и е много верояно да не са толкова качествени... знаейки цената на 1 килограм филе риба тон и цената на една консерва от най-евтините - малко над лев.
20.09.09
20:41
риба тон не се яде толкова често защото има арсен (предполагам се сещате какво е арсен) :)
Аз преди бях взел парченца най-евтината консерва,българска,забравих марката...ми това си беше чиста надробена скумрия ...
21.09.09
07:33
Oт консерва, единствената, която си засужава е тази на RIO mare.
02.07.10
11:40
Арсенът е химичен елемент от периодичната система на елементите с атомен номер 33 и символ As. Елементът е известен отровен металоид и има три алотропни форми: жълта, черна и сива. Арсенът и съединенията му се използват като пестициди, хербициди и инсектициди, както и в различни сплави. При поглъщане в малки дози ежедневно води до хронична арсенова интоксикация завършваща в крайна сметка със смърт. Характерен е „балсамиращия“ ефект на арсеновата интоксикация запазващ в идеално състояние трупа на починалия в продължение на години.
Мнението беше редактирано от lokotronerotica на 02.07.10 11:41.
25.07.10
17:19
Успокоих се като пукна няма да се разложа :O
аз от 5 дена насам ям всеки ден по 1 консерва малка риба тон филе, това означава ли че ще се токсицирам? В статията пишеше че новите технологии намаляват нивото на арсена и може да се яде всеки ден... Но не съм сигурен. Ако известно време спра да ям, тялото ми изчиства ли се от този ШИТ?
Кофти ще ако трябва да я намаля, че поне успявам да заместа 1 гадна пилеша пържола, от която вече ми се повдига :S
Мнението беше редактирано от Vask0 на 25.07.10 17:20.
казано от FINISH FIRST на 21.09.09, 07:33:
Oт консерва, единствената, която си засужава е тази на RIO mare.
И на Arriva Foods риба Тон филе е добра ;)
06.04.11
16:49
казано от Vask0 на 25.07.10, 17:19:
Успокоих се като пукна няма да се разложа :O
аз от 5 дена насам ям всеки ден по 1 консерва малка риба тон филе, това означава ли че ще се токсицирам? В статията пишеше че новите технологии намаляват нивото на арсена и може да се яде всеки ден... Но не съм сигурен. Ако известно време спра да ям, тялото ми изчиства ли се от този ШИТ?
Кофти ще ако трябва да я намаля, че поне успявам да заместа 1 гадна пилеша пържола, от която вече ми се повдига :S
От това, което аз знам, наистина не се препоръчва консумацията на риба тон всеки ден. Лично аз повече от 3 пъти в седмицата не ям риба тон. А гадното пилешко има вкусни алтернативи - свинско, телешко, пуешко. Също така можеш гадните пилешки пържоли да ги овкусяваш със червен пипер или нещо друго - стават доста по - приятни.
А относно това дали да е на парченца или филе, аз предпочитам на парчета, защото ми е по-вкусна и не ми е толкова суха. Аз знам или поне така са ми обяснявали, че парченцата са тази част, която се ‘’отронва’’ при филирането на рибата. :)
Мнението беше редактирано от Мила на 06.04.11 16:54.