09.02.05
19:36
Преди две години започнах да се записвам тренировките.Не точно дневник,но примерно един път в месеца тегло,сила и мерки.
Въпреки че от 2 години се храня ВСЕКИ ДЕН АБСОЛЮТНО ЕДНАКВО
ми се е случвало изведнъж за 2 месеца да кача доста килограми и сила без да променям нищо(след това пак зациклям).Става въпрос без стероиди естествено.Немога да си обясня на какво се дължи това.На 22 години съм,отдавана съм излязъл от пубертета и такива резки промени ми се струват необясними.Не се оплаквам де :wink: Случвало ли ви се е подобно нещо?
Да разбирасе, че ми се е случвало! Абе да те питам към ноември, декември ли ги качи тези килограми?
по-здрви
Ахам ясно, значи си видял и осетил тази зависимост на сезоните с качване на маса. Имаше едни статии на проф. Боянов ако не се бъркам, но съм 90% сигорен, че негови бяха. Та там той беше писал точно за това инстинктивно действие на организма когато качва в определено време на годината килограми и т.н. .
по-здрави
ПП Кало найстина психиката е силно нещо. Но заложените инстинктивни реакции на тялото са също силни. Просто ти е заложено генетично. :)) А й трудно с психика ще качиш маса като ядеш примерно 100 грама ориз примерно, лятото при 30 градоса температура
Ами аз знам че през лятото се сваля а зимата се качва :cry:
Шегата настрана,не е лошо да се публикува тази статия за да си съставим план по-нея.Напоследък съм голям фен на периодизацията
и съм си направил програма за няколко месеца напред.
Ами Боянова трябва да даде съгласието си за да се побликува такава статия. Иначе братле за какви килограми става въпрос, че си качил около 10 ли колко? А това преди лятото дето си качвал найстина е странно, но може да се обясни! :)
по-здрави
Случвало ми се е такова качване, макар и в рамките на 4-5 кг (което не е малко за тогава 65 кг човече)
и беше ей така преди лятото
Като прочетох тея постове и ми стана инересно как ли се обяснява.
Аз си мислех че организма ми е решил че е крайно време да спра да съм клиощав и да заприличам на човек ;-)
За предишните случай нямам точни данни,но от това което съм записал имам следното - 04.04.03 - лег 2х100 ,01.06.03 - лег 9х100кг.
и после пак си зациклих на тези кила доста време.
Аз също качвам на тласъци и това вече престана да ме учудва, опитвам се да го използвам.
При мен загадката е още по-голяма. В период, в който не мога да качвам дори и да се скъсам от ядене, метаболизма ми някак си се адаптира и не мога до отлепя стрелката на кантара каквото и да правя.
Като ми дойде времето за качване, наддавам тегло дори като че ли и по-малко калории да приемам от обикновено. Между другото, периодите в които аз раста, подозрително много съвпадат с твоите.
Еми явно е нормално да става така..де да знам...
Някой ако може да обясни да заповяда ;-)
Иначе като се замисля, Pars го обясни по-точно от мен ;-)
:)))) И при мен е същото даже времето съвпада. Но при мен не е чак толкова голямо скачането. Но и аз винаги досега съм качвал зимата и свалял лятото за да направя релефче.
по-здрави
Аз не съм толкова напред с фитнеса (все пак тренирам само от 1 година и 2 месеца) , обаче имам много интересен случаи .В началото за почнах на лежанката с 26 -30 кила , със страшно бързи темпове качих на 50 кила - тези кила в началото ги правех 6 повторения , след 2 месеца единствения ми напредък беше че ги правех 10 пъти , макар и с много зор .Случи ми се така да пропусна 2 - 3 тренировки , и след това като започнах да тренирам , за по малко от 2 седмици стигнах на 60 кила , след този случаи си качвам редовно килата , макар че скоро пак бях в застои .Любопитното е че и при скотовото бях изпаднал в подобна ситуация , обаче не във времето по което имах затруднения с гърдите .Така и така не знам как стана всичко това ???
Абе какво се чудите толкова - да не искате на всяка тренировка да качвате? Тялото не работи линейно, а циклично или вълнообразно, има периоди на подем и спад, а понякога нещо съвсем малко е достатъчно да даде тласък за развитие.
master, в началото е нормално да качиш толкова бързо, просто привикваш към упражнението (нервно - мускулна координация и т.н.). След това почивката ти е помогнала да преодолееш застоя. Скотовото няма нищо общо с лежанката, при него застоите и подемите може да са в съвсем различен моментр както и при всяка друго упражнение.
На мен ми се е случвало често и то най вече след почивка след 3 месечен цикъл на редовни тренировки
Иначе за сила трябва си специализирана тренировка за сила и тая цикличност при мен в силата не играе роля. Качва се яко и си зависи от нервната система. Все пак сега мускулите могат да клекнат с 200клг. 5ца примерно, но дали ще позволи нервната система? Аз имах предвит само за теглото. Въпреки, че фактори като стрес пролетна умора и т.н. през сезоните ще влияе на силата.
по-здрави
10.02.05
10:49
A на мен не ми се е случвало. Досега винаги съм расъл със сравнително равномерни темпове, бавно намаляващи по скорост. Не знам защо е така. Е, имал съм тренировка, в която се чувствам и работя като по - силен или като по - слаб, но като цяло процесът е закономерен.
Макар че напоследък има опастност да взема да скоча поне на сила на някои упражнения по - бързо от очакваното :) Но го отдавам на тренировъчна методика. Е, да свърши цикъла, пък тогава ще броя пилците, де :)
След малко търсене в нета,
ето ви един от вероятните отговори:
Сумарният ефект от тренировката .Ефекта от тренировките се събира
малко по-малко и в един момент щангата олеква.За съжеление е
вярна и обратната теория - за сумарния ефект от претренирането.
Вдигате доста време и изведнъж направо се смачквате.
Това също ми се е случвало :cry: