Много бързо качване на сила и маса - случвало ли ви се е ?

09.02.05
19:36

Преди две години започнах да се записвам тренировките.Не точно дневник,но примерно един път в месеца тегло,сила и мерки.
Въпреки че от 2 години се храня ВСЕКИ ДЕН АБСОЛЮТНО ЕДНАКВО
ми се е случвало изведнъж за 2 месеца да кача доста килограми и сила без да променям нищо(след това пак зациклям).Става въпрос без стероиди естествено.Немога да си обясня на какво се дължи това.На 22 години съм,отдавана съм излязъл от пубертета и такива резки промени ми се струват необясними.Не се оплаквам де :wink: Случвало ли ви се е подобно нещо?

09.02.05
19:50

Да разбирасе, че ми се е случвало! Абе да те питам към ноември, декември ли ги качи тези килограми?
по-здрви

09.02.05
19:55

Случвало ми се е април-май и септември - ноември

09.02.05
20:01

Психика!!! :D

09.02.05
20:03

Ахам ясно, значи си видял и осетил тази зависимост на сезоните с качване на маса. Имаше едни статии на проф. Боянов ако не се бъркам, но съм 90% сигорен, че негови бяха. Та там той беше писал точно за това инстинктивно действие на организма когато качва в определено време на годината килограми и т.н. .
по-здрави
ПП Кало найстина психиката е силно нещо. Но заложените инстинктивни реакции на тялото са също силни. Просто ти е заложено генетично. :)) А й трудно с психика ще качиш маса като ядеш примерно 100 грама ориз примерно, лятото при 30 градоса температура

09.02.05
20:20

Ами аз знам че през лятото се сваля а зимата се качва :cry:
Шегата настрана,не е лошо да се публикува тази статия за да си съставим план по-нея.Напоследък съм голям фен на периодизацията
и съм си направил програма за няколко месеца напред.

09.02.05
20:30

Ами Боянова трябва да даде съгласието си за да се побликува такава статия. Иначе братле за какви килограми става въпрос, че си качил около 10 ли колко? А това преди лятото дето си качвал найстина е странно, но може да се обясни! :)
по-здрави

09.02.05
21:39

Случвало ми се  е такова качване, макар и в рамките на 4-5 кг (което не е малко за тогава 65 кг човече)
и беше ей така преди лятото
Като прочетох тея постове и ми стана инересно как ли се обяснява.
Аз си мислех че организма ми е решил че е крайно време да спра да съм клиощав и да заприличам на човек ;-)

09.02.05
21:49

За предишните случай нямам точни данни,но от това което съм записал имам следното - 04.04.03 - лег 2х100 ,01.06.03 - лег 9х100кг.
и после пак си зациклих на тези кила доста време.

09.02.05
21:55

Аз също качвам на тласъци и това вече престана да ме учудва, опитвам се да го използвам.
При мен загадката е още по-голяма. В период, в който не мога да качвам дори и да се скъсам от ядене, метаболизма ми някак си се адаптира и не мога до отлепя стрелката на кантара каквото и да правя.
Като ми дойде времето за качване, наддавам тегло дори като че ли и по-малко калории да приемам от обикновено. Между другото, периодите в които аз раста, подозрително много съвпадат с твоите.

09.02.05
21:58

Еми явно е нормално да става така..де да знам...
Някой ако може да обясни да заповяда ;-)
Иначе като се замисля, Pars го обясни по-точно от мен ;-)

09.02.05
22:44

:)))) И при мен е същото даже времето съвпада. Но при мен не е чак толкова голямо скачането. Но и аз винаги досега съм качвал зимата и свалял лятото за да направя релефче.
по-здрави

09.02.05
22:56

Аз не съм толкова напред с фитнеса (все пак тренирам само от 1 година и 2 месеца) , обаче имам много интересен случаи .В началото за почнах на лежанката с 26 -30 кила , със страшно бързи темпове качих на 50 кила - тези кила в началото ги правех 6 повторения , след 2 месеца единствения ми напредък беше че ги правех 10 пъти , макар и с много зор .Случи ми се така да пропусна 2 - 3 тренировки , и след това като започнах да тренирам , за по малко от 2 седмици стигнах на 60 кила , след този случаи си качвам редовно килата , макар че скоро пак бях в застои .Любопитното е че и при скотовото бях изпаднал в подобна ситуация , обаче не във времето по което имах затруднения с гърдите .Така и така не знам как стана всичко това ???

09.02.05
23:32

Абе какво се чудите толкова - да не искате на всяка тренировка да качвате? Тялото не работи линейно, а циклично или вълнообразно, има периоди на подем и спад, а понякога нещо съвсем малко е достатъчно да даде тласък за развитие.
master, в началото е нормално да качиш толкова бързо, просто привикваш към упражнението (нервно - мускулна координация и т.н.). След това почивката ти е помогнала да преодолееш застоя. Скотовото няма нищо общо с лежанката, при него застоите и подемите може да са в съвсем различен моментр както и при всяка друго упражнение.

10.02.05
00:09

На мен ми се е случвало често и то най вече след почивка след 3 месечен цикъл на редовни тренировки

10.02.05
10:02

Иначе за сила трябва си специализирана тренировка за сила и тая цикличност при мен в силата не играе роля. Качва се яко и си зависи от нервната система. Все пак сега мускулите могат да клекнат с 200клг. 5ца примерно, но дали ще позволи нервната система? Аз имах предвит само за теглото. Въпреки, че фактори като стрес пролетна умора и т.н. през сезоните ще влияе на силата.
по-здрави

A на мен не ми се е случвало. Досега винаги съм расъл със сравнително равномерни темпове, бавно намаляващи по скорост. Не знам защо е така. Е, имал съм тренировка, в която се чувствам и работя като по - силен или като по - слаб, но като цяло процесът е закономерен.
Макар че напоследък има опастност да взема да скоча поне на сила на някои упражнения по - бързо от очакваното :) Но го отдавам на тренировъчна методика. Е, да свърши цикъла, пък тогава ще броя пилците, де :)

10.02.05
15:21

След малко търсене в нета,
ето ви един от вероятните отговори:

Сумарният ефект от тренировката .Ефекта от тренировките се събира
малко по-малко и в един момент щангата олеква.За съжеление е
вярна и обратната теория - за сумарния ефект от претренирането.
Вдигате доста време и изведнъж направо се смачквате.
Това също ми се е случвало  :cry:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1