Кръводаряване

08.02.05
21:13

Кръводаряването е хуманен, доброволен и безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност, при който дарителят предоставя определено количество собствена кръв или кръвни съставки за лечебни цели или за производство на лечебни и диагностични препарати. Безвъзмездното кръводаряване е най-безопасният начин на здравно-медицинската система да се осигурят необходимите количества кръв и кръвни продукти. Само 18 на всеки 1000 българи даряват кръв всеки ден. За да се покрият изцяло нуждите от кръв и кръвни продукти обаче е необходимо кръводарителите да са поне 40 на 1000 дневно. Всекидневно у нас пък нужда от кръвопреливане имат над 600 човека. Една трета от тях са деца!!! За да се осигурят лечебните заведения с кръв и плазмени био-препарати са необходими годишно около 225000 литра кръв, които се даряват от около 500000 кръводарители. в момента се осигурява по-малко от половината на това количество, а тенденцията е за продължаващо намаляване. Основните принципи на кръводаряването, към които БЧК се придържа, са доброволност и безвъзмездност. Безвъзмездността и доброволността са принципи и етична норма на кръводаряването в целия свят, които гарантират социална справедливост в човешките взаимоотношения и отразяват дълбоко хуманния характер на кръводаряването.За съжаление, чак такава безвъзмездност няма.Винаги, когато даваш кръв ти дават я тениска, я шоколадче, я бележка за отсъствия, но това е повече от нормално и е практика на всички страни в света. Многобройните опити за синтезиране на „изкуствена ” кръв все още са безуспешни. Тази помощ е в името на живота и тя не може и не трябва да се измерва в пари. Ето защо единственият източник на тази безценна течност е здравият човек, който доброволно дарява своята кръв, за да помогне на нуждаещите се болни хора. Кръводаряването в никакъв случай не се отразява на здравето на кръводарителя. Много от вас вероятно вече си мислят защо е нужна толкова много кръв. Пресметнете сами: за по-големи коремни и гръдни операции е нужно вливане на около 2 литра кръв и кръвни съставки, при операции на сърце, големи кръвоносни съдове и бял дроб с прилагане на апарат „сърце - бял дроб” са необходими от 6 до 8 литра, в травматологията - за преодоляване на тежки кръвозагуби и състояния на шок, количеството може да достигне до 10 - 15 литра. При лечение на изгаряния с 20 - 30% поразена кожа само през първия месец се преливат около 40 литра плазма. Жизнено важно е и преливането на кръв и кръвни съставки за болните от злокачествени кръвни заболявания. Кръвта се използва за лечение на хемолитична болест на новороденото, в акушерството, в гинекологията и т.н. Дневно се правят около 1000 кръвопреливания. Освен това от кръвта се произвеждат и био-препарати . За да се получи 1 флакон албумин е необходимо да се преработят около 1200 мл плазма, за 300 единици антихемофилен глобулин -1000 мл плазма. Кръводарителят не е изложен на никаква опасност от инфекция. всички прибори и консумативи за вземане на кръв са за еднократна употреба, фабрично стерилизирани и херметически запечатани. След употреба те се събират в специални съдове и се изгарят.

Вчера вечерта по това време съвсем случайно пуснах анкета по темата в друг форум.Тази анкета прерастна в нещо много голямо и сериозно.Темата е на адрес:

http://forum.interbild.net/viewtopic.php?t=13859&postdays=0&postorder=asc&start=0

Чудя се вие какво мислите за кръводаряването като спортисти?Правили ли сте го?Бихте ли го направили отново ?Какво ви притеснява да го направите ?
Благодаря за прочитането на необичайно дългия ми пост.

AR

09.02.05
01:52

Хубава тема.Само че аз лично не бих дал кръв една от причините е страх.Страх ме е от венозни инжекции....прекалено много.Дори доста пъти не са ми взимали кръв за изследвания поради тая причина.Последния път като бях в пирогов трима се опитаха да ме укротят и според теб успяха ли? :evil:
Иначе невиждам нищо лошо в това дело!

Е незнам дали са успяли да те укротят.След тази тема пусната в друг форум вчера аз и още 6 човека дадохме кръв.На мен ми бе за втори път.Лично аз невярвам на някой да му е приятно да го боцкат с разни големи игли, но определено считам, че си струваше болката, която е нищо пред болката на нуждаещ се от тази течност.
Аз също невиждам лошо в това дело.В крайма сметка всичко се свежда до личен избор.

09.02.05
09:05

Аз съм малко като Мартин с по-ниско кръвно и като ми вземат кръв припадам. Иначе като навърша 18 години и като има някакво мироприятие да отидем да дадем кръв и там е европеиско чисто и стерилно ще дам кръв. Това е едно от подобренията в обществото, което може да направи промяна в добра насока. Иначе когато почнах да тренирам 12 годишен след пневмония си ме бодяха през ден с некви гадни антибиотици венозно такаче знам какво е :))) само това с кръвта трябва вода и шоколад да има.
по-здрави

09.02.05
09:47

Уф, стана ми лошо, само докато чета..... Да не говорим да ми взимат кръв, припадам задължително. А що се отнася до кръводаряване -  хуманно наистина, но в моя случай е непрактично. “Нормалното” ми кръвно налягане е 90/50.

HE

09.02.05
09:59

Бих дарил кръв, но условията които имат родните болнични заведения направо ме потриса и често казано се страхувам за здравето си.

LI

09.02.05
10:30

Ей хора недейте така!!! ако се притеснявате за стерилността на иглите носете си сами, ако само това ви спира! ако е ниско кръвно , и да искате няма да ви вземат. Преди 3 години мой приятел претърпя 2 тежки операции и като отидох да даря кръв, си помислиха , че или съм наркоманка или болна от жълтеница!! пък аз съм си просто по-бледа.
стана едно дълго и объркано.. мисълта ми е че да дариш кръв е нещо чудесно.

HE

09.02.05
10:33

Да това е идея - сам ще си нося иглите /от които малко ме е страх, но според мен целта си заслужава/.

09.02.05
11:07

Като оздравея ще подбера още 3-4 поне с мен да дадем кръв
Не съм го правил досега, но искам  :D

09.02.05
15:26

А бе човек поне веднъж живота си трябва да го направи това велико дело

HE

09.02.05
16:15

Според мен не е велико дело просто акт на хуманност.

09.02.05
16:19

Е тези високопарни фрази като ги почнете направо човек се сбърква :))) А интересно защо когато стане нещо примерно на улицата никой не помага емиии до там е с фразите
по-здрави

HE

09.02.05
16:36

Е все още има хора готови да помогнат. Вярно е че доста голям процент обаче ще се обърнат на другата страна или просто ще продължат пътя си.

09.02.05
22:06

emil_mlo защото обществото е гадно и загнило!
Защото е по-лесно да не ти пука!
Защото така си спестяваш ценното време а нали времето е пари а парите движат света!
Защото така не рискуваш да се забъркаш в някоя каша понеже те е шубе!
Ето защо ако стане нещо на улицата сички или ще си продължат пътя или ще гледат сеир!

head_hunter наистиан не е велико дело, но по-важната част от него е че може да ни научи да се замисляме и за другите, по-важна е моралната стойност на това, не факта че си дал 300 мл кръв

09.02.05
22:29

marzipan ами да братле, явно обществото куца доста стабилно! И само си помислете икономически погледнато как се хвърлят пари в нови модели боклучарници и сякви си изгъзаци, а не се дават толкова много пари за медицината. Та умират хора от грипове и т.н. ето вчера в някаква гимназия дете умряло от инфекция на мозачната кора, а е трябвало да е имунизирано.
по-здрави

10.02.05
00:23

Еми, Емо, така е, но реално погледнато ние нищо не можем да направин по въпроса. И понеже всеки си казва че сам не може да направи нишо по върпоса се оставя на течението да го носи и се стига до това...
На тая държава и трябва едно сериозно потягане чрез една сериозна диктатура с кабинет от истински професионалисти....

10.02.05
03:35

Доста се вманиачихте... подобни проблеми има например с майчиното мляко... което също е дефицит.
Повечето хора които “даряват” кръв, всъщност я продават, а проблемът е в това, че не се заплаща както трябва. Ако държавата ми осигури средства с които поне да възтановя загубената кръв, то и аз ще давам редовно, но при условие, че цепим всеки ден грама протеин и гледаме как да се изхраним, че да възтановим.. няма как да даваме редовно кръв и да сме във форма.
Втория проблем... имате ли идея колко по-различна може да е кръвтта на един билдър... концентрация, ензими и т.н... аз не съм убеден, че кръвта на билдъра е най-подходяща... да не говорим, за високите нива на тестостерон.. (дори да не споменавам за хората ползващи химия...)
И колкото и да се пените и тюхкате.. положението е такова и нека всеки прави това което смята за правилно, но не се опитвате да съдите кое е правилно и кое не е...
Които иска наистина да помогне не прави стойки във форумите, а отива, дарява кръв и на никого не се “хвали”!

10.02.05
12:26

съгласен съм с perlsite, по-прав не можеше да бъде

Нека да внеса малко светлина по въпроса.Аз съм на 21 и вече за втори път давам кръв.Условията тук в болницата във Варна ми се видяха повече от добри.Дори ме накараха да изчакам сутринта за да дезинфилкцират отделението.Чисто дограми климатици окачени тавани и т.н. едно приятно и бяло място на което липсва онази характерна за болниците миризми.Така, че head_hunter аз не се притесних и усъмних за здравето си и един път, че аз съм млад и здрав, човек.Както писах тялото ми не би страдало от загубата на 500млл а не 300млл както каза marzipan.Не се притеснявам за иглите тъй като виждам как се отварят и изхвърлят пред очите ми и немислите ли, че само лекар психопат би взимал от двама човека кръв с една игла.Това са пейзажи от някакви филми вероятно.Неможе в страна влизаща в европейския съюз да се прави така досега щеше да има стотици заразени от спин ако това беше практика какво има в Либия.В крайна сметка наистина може да си носите.Не е вярно, че ние нищо неможем да направим.Например аз с подобна тема в друг форум стимулирах 7 човека да дадат кръв това е колкото да бъдат оперирани двама човека от тежка стомашна или белодробна операция.Всеки от нас е значим.Да наистина има много хора който си продават кръвта там имаше двама мангала които само чакаха да вземат пари от нечие нещастие.Аз лично невиждам защо да взимам пари за нещо което не ми  трябва.Аз ще живея без тези 500млл, но други няма да могат.Аз бих живял без тези пари, но явно циганите немогат.Тази кръв се възстановява само за няколко дни.Досега когато съм давал не съм се чувствал зле, неразположен, не ми е прилошавало и изобщо нищо.Искам да ви кажа, че при даряването на кръв от болницата ви даряват неща за едно десетина лева което пак си е един вид награда.Всичко прилежно опаковано така, че да е идеално за кръводарителя.Разбира се пакета съдържа продукти с които по лесно да се възстанови кръвта ви течности и сладки неща.Perlsite на мен лично не ми пука, че съм билдер.Хората взимат три проби от всяко дарено количество кръв и решават дали могат да я ползват за лекарста, дали са физиологични разтвори, дали за директно кръвпреливане.Невярвам, че има кръв дори такава на билдер която да не може да влезе в употреба, подпомагайки спасяването на човешки живот.Освен това държавата ти дарява средстава с които да възстановиш кръвта си лесно, а на теб тази кръв не ти трябва.Според теб колко протеин и хранителни вещества има в 500млл кръв, че неможеш да си позволиш да опиташ да спасиш човешки живот понеже както казваш “цепим всеки ден грама протеин и гледаме как да се изхраним” колко те изхранват 500млл кръв 100г, 200г,  3 кг ?!?!?!Моята концентрация на тестостерон е около 12 нанограма на милилитър кръв мислите ли, че ми пука колко тестостерон бих загубил като знам, че до няколко дни тялото ми би го възстановил.Да но видители тялото на болния неможе да си набави тези кръвни продукти които му трябват.Както писах когато няма кръв за операция няма как да се направи операцията така пациента дори се лишава от възможноста да бъде опериран.Представятели си какво е недай боже да ви се наложи и да ви кажат ами трябва да чакате да намерим кръв ??!!?Първия път дадох на позната на която и трябваше.Неможете да си представите какво щастие видях в очите и както в нейните така и в двете и деца.Особенно като знам, че не съм дал нищо което да ми трябва, не съм загубил нищо ценно за мен.Аз неискам да надъхвам никого, неискам да карам някой да дава кръв просто ви попитах какво мислите и ви казвам аз какво мисля.Неискам никой да се убижда от постовете ми по темата просто изказвам мнението си.Може да ви прозвучат като хвалене, но не съм искал постигането на такава цел.Мога до други ден да пиша по темата, но би било излишно.
Благодаря за търпението с което изчетохте всеки един  не малък пост по темата.

10.02.05
17:46

Ами значи си успял.. мисля, че всеки написа какво мисли по въпроса и си получил отговорите които си търсил.
Няма да ти отговарям на конкретните въпроси, защото ще излезне, че съм против кръводаряването...

[quote author=“perlsite”] ще излезне, че съм против кръводаряването...

То и от първия ти пост така изглежда.

HE

11.02.05
09:58

[quote author=“Kulturista”]Дори ме накараха да изчакам сутринта за да дезинфилкцират отделението.Чисто дограми климатици окачени тавани и т.н. едно приятно и бяло място на което липсва онази характерна за болниците миризми.Така, че head_hunter аз не се притесних и усъмних за здравето си и един път, че аз съм млад и здрав, човек.

Братле мини някой ден като имащ път насам през центъра за кръводаряване - аз като погледна само зданието в което се помещава и ми идва да поставя нов световен рекорд по бягане с препятствия! А за мангустите дето висят отпред и печелят от хорското нещастие - минаха ми мисли да дарят кръв ама по един друг начин и определено за това нямаше да им се плати  :twisted:

11.02.05
10:06

Междо другото стана дума за лекарите психопати. Еми, който ми отрече, че няма такива е в много голяма грешка! Има лекари психопати! Има и алкохолици, ненормалници и олигофрени. Аз съм попадал и на лекар психопат и на заболекар психопат :)) . Чували сте сигорно доста истории за лекарси психопати, неможе да не сте. Ще ви дам само два примера от близка хора лекари:
Първият: един братовчед доста по-голям от мен на около 37годишен работеше в раково отделение или незнам и аз как се казва точно. Но това му беше специалноста да се занимава с рака и доста добър лекар беше. Издържа там обаче около 2-3 години и се побърка тотално човека. Като имате предвит, че като беше студент и т.н. спортуваше активно и подържаше форма и тонус, а след работата си там беше запреличал на самоходна пълна с тикове тояга. Даже се и пропи и му отпуск от болницата и след това не искаше повече да се върне там.
Друг пример: един добър приятел военен лекар, който работеше във воена болница малко по-малак от бащата точно преди да се пенсионира и прочие го уволниха от работа. Човека и преди си беше яко изперкал, но сега изперка още повече. Някакви си чипове му слагали и прочие аее изперкала работа.
по-здрави
пп Не казвам, че всички лекари са така, но мизерията до тва води и безпаричието щото всичко за парички се прави :)) и днешната медицина е яко комерсиална

11.02.05
12:25

[quote author=“Kulturista”][quote author=“perlsite”] ще излезне, че съм против кръводаряването...

То и от първия ти пост така изглежда.

Просто имам по-различна различна /практична/ гледна точка...
Сега ти може и да искаш да се изявяваш като граф Дракула.. но не мисля, че имаш право да съдиш другите хора за това дали искат или не.
Пиша това, защото ми се струва, че държиш да убедиш хората кое е правилно и кое не е. И отново ще отбележа, че които иска да дари кръв го прави, без да се “изявява” във форума и да пропагандира.
Иначе браво.. продължавай да даряваш кръв, сигурно някои се нуждае повече от теб!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1