30.08.09
17:05
Здр, от доста време не съм писал във форума и се надявам да не повтарям някоя тема.
От известно време попадам на статиим из нета за фитоестрогените в храните (подобни на естрогена хормони които предпазват растенията по някакъв начин). Доколкото разбирам такива фитоестрогени се намират в соята. А днес също прочетох че и в пънозърнеститие храни се намират (съдържали се в обвивката на пшеницата). Можете ли да ми кажете в кои храни се срещат и изобщо оказват ли ефект на човешкия организъм? Примерно четох някъде из Tnation че предпазват жените от рак на гърдата, но за ефекта им върху мъжете все още няма ясни резултати.
Между другото Poluqin някаде разправяше че съединения подобни на естрогена се отделят също и от пластмасите и изобщо сме били заобиколени от такива.
Какво е вашето мнение?
30.08.09
17:44
Аз честно съм изчела всичко възможно относно фитоестрогена.Най-много се съдържа във соята,във BB TEAM има статия за фитоестрогена.Като цяло се съдържа в много зърнени култури(разгледай статията,посочено е в кои),но съдържанието на фитоестроген е почти незначително,място за притеснение няма,по-скоро се говори за отрицателното влияние на соята,дали е генномодифицирана и т.н.т. NOW имат продукт - Green Phyto Foods,а аз лично използвам Women’s Phytoestrogen by BioTech USA.
Не мисля,че ти като мъж има за какво да се притесняваш,относно приема на зърнени(ако се притесняваш въобще) :)
Мнението беше редактирано от Мила на 30.08.09 17:47.