08.09.04
16:13
Потенциална кетогенна диета с тренировки за сваляне на 30% тегло? Мнения?
NB: Моля, нека гласуват САМО тези, които ЗНАЯТ какво е ketosis и кетогенна диета.
Здравейте,
моля за меннието Ви за една понетциална диета, която в общи линии съм си ‘съчинил сам” (с изключение на Аткинс-частта разбира се)- кажете всички положителни и отрицателни страни според вас, препоръки, както и възклицания от сорта на “луд ли сиии” =] =] =]
(ако не ви се чете много, прочетете “накратко” в края на поста =])
+++ тренировки всеки ден (веднъж или 2 пъти дневно):
- 20 минути високоинтензивно кардио с малки почивки;
- 40 минути интензивна домашна тренировка със свободни тежести (dumbbells), като тежестта е оптимизирана за по 5-6 повторения; crunches (no situps); bike; веднъж седмично - тренировка в зала.
+++ диета (най-основното за тази програма): кетогенна (аткинсов тип - т.е. - набляга се на протеините, не на мазнините; [ keyword: ketosis, dr. atkins ], с фаза на индукция около месец - т.е. под 20 грама въглехидрати на ден в пордължение поне на 1 месец.
+ основно хранене: скумрия [ keyword: mackerel ] (понякога - хранания с пиле, яйчни белтъци, сирене, телешко за разнообразие, като пилето е варено, а не - готово пушено филе, пълно с емулгатори и евентуално соя... но основно скумрия... и от време на време - друг вид риба за разнообразие)
мисля, че подобни мазни видове риба са една от най-здравословните и кардио-защитни храни, които човек може да приема, опитвайки се да постигне и задържи кетозис, а и по принцип. Мисля, че четирите (на 100) грама наситени мзанини в скумрията не са чак толкова вредни, а са също компонент, без от който тялото има нужда.
скумрия (Fish, mackerel, cooked, dry heat)
http://www.nutritiondata.com/nf.php?q=01-02s2355
(по 1 кг на ден; скумрията е 2,10 лв 1000 грама, което са 2 риби; 240 грама протеин на ден от скумрията - мисля, че е добър източник на протеин, както и на niacin и фосфор, витамин B12 и Selenium)
печено бутче от бройлер с кожата (Chicken, broilers or fryers, drumstick, meat and skin, cooked, roasted):
http://www.nutritiondata.com/nf.php?q=01-02s30jo
козе сирене (Cheese, goat, hard type):
http://www.nutritiondata.com/nf.php?q=01-02s1040
твърдо сварено цяло яйце:
http://www.nutritiondata.com/nf.php?q=01-02s3039
+ Няколко хранения на ден - 5-6, през 2-3 часа за да се контролира кръвната захар.
Идеята е - един ‘не-нездравословен’ аткинс план - без червено месо и наситени мазнини (извън неизбежните).
+ Още - по принцип кетоните са свободни мастни киселини, ‘раздробени’ чрез процес, който включва катнитин и glucagon. Не съм чувал някой, който е на кето да ползва карнитин, но на мен лично ми звучи като добра идея след началото на диетата да се започне приемане на L-carnitine (2 грама дневно) за около месец например (евентуално - повече) понеже освен всичко друго при кетогенна диета при една част от хората се наблюдава карнитинова недостатъчност. Освен това, в такъв период, когато се очаква човекът да е с понижена енергия, L-карнитинът действа положително наи малкото като освобождава повече енергия чрез мазнините.
+ Неизбежните витамин C и мултивитамини (особено при липсата на зеленчуци).
+ Сирене (въпреки, че не е много желателно като цяло), заради необходимия калций (и за намаляване на риска от камъни в бъбреците при тази диета)
+ суплементиране с магнезий (за намаляване на опасността от камъни + за да може тялото да се възполва от калция);
+ евентуално Трибестан (давайте мнения за това перо от плана, pls)
1. ако се поемат твърде малко мазнини и протеин, тялото ще започне да гори и мускулна маса, не само мазнини. (Има случаи, в които хора ‘на аткинс’, които приемайки ‘течен протеин’ и съответно твърде малко калории, принуждават телата си да започнат да изгарят и мускулна маса, телата им се обръщат за гориво и към сърдечните мускули, които в крайна сметка сдават багажа и повече от 50 човека умират в следствие на сърдечни проблеми - това се развива около 1976 и FDA предупреждава хората за опасностите от тази диета - оттам и ‘лошото’ име на кетозиса... просто трябва да се внимава мисля си...)
2. трябва да се пие много вода, за да не се натоварват бъбреците от диетата и да се намали опасността от образуване на камъни в бъбреците
3. отпадалост, слабост, ниска концентрация - но тези неща се преживяват =] no guts - no glory, нали =]
- (1 или 2) ежедневни терниовки: 20 мин кардио + 40 мин. тренировки с тежести;
- месец след това - постепенно и слабо покачване на въглехидратите, но единствено във вид на зеленчуци;
+ евентуално Трибестан (давайте мнения за това перо от плана, pls).
- цел: сваляне на 27 кг и минимална загуба на мускули...
Нормално НВД, аз на такова издържах 2-3 месеца. Вярно въглехидратите не бяха под 20г щото щях да лудна сигурно, но ако успееш да издържиш супер. Дръж висок протеина щом не искаш да губиш мускулна маса и си хапвай достатъчно мазнини, че да подържаш нормален калориен баланс.
Като гледам добре си се поровил :)
Чакай да добавя! :) тъй като не си намирам правилния отговор в анкетата мисля, че 2-3 месеца няма да ти навредат хич и за да задържиш мускулите ще трябва доста добре да балансираш калориите чрез приема на мазнини тъй като протеина мисля, че трябва да си седи на едно ниво.
Успех
10.09.04
01:53
27 килограма за месец? Ще те разочаровам! Това е всичко друго но не и здравословно (не ми се вярва да е възможно без да увредиш сериозно здравето си). Освен това ще загубиш наистина много мускулна тъкан само и единствено защото ще имаш изключително нисък инсулин!!! Дори да правиш висококалорийни дни с няколко зареждания с бързи въглехидрати, мускулите ти ще се възстановяват бавно. Хайде сега да разгледаме какво става при 2 разови тренировки:
Ставаш от сън - инсулина ти е зверски нисък понеже кръвната ти захар е зверски ниска, причернява ти олюляваш се. Отиваш изяждаш една шопска салата със зехтин и ... чакаш още 4 часа за да ти дойде пауъра, но той така и не идва, понеже тренировката ти е по-рано пък по време на стрес храносмилателната ти система преустановява работа, протеина коагулира - белтъчен глад, следва протеиново хранене, 250 гр скумрия на скара със салатка, след 2 часа пак, обаче иде време за нова тренировка, ама видиш ли част от рибата още не е напуснала стомаха (това е заради допълнителната мазнина, с нея рибката остава по-дълго там), нищо следва кардиоооо,... хипоглекимия + белтъчен глад - край на експеримента. :? (просто хипотеза)
Много малко инфо даде за тренировките си. Предполагам ще правиш силови цикли? Виж, това с кардиото вече крие опасности от хипогликимия, пък от това се и мре (хипогликимична кома, дай сърч в гугъл!)! Опасявам се, че скоростното навлизане в кетоза ще доведе до рязък скок на кетоните в кръвта след 3 тия ден. Огромното количество белтък с което ще подсигуряваш мускулната си тъкан както добре знаеш води до поява на отпадни продукти в края на метаболизирането си. Ами метаболизма на триглицеридите? Пирувата е особено токсичен!!! Твойте чернодробни клетки трябва целите да станат само в пероксизоми...
Кетони + урея = висок стрес върху черния дроб. Предложения - лив. 52, карзил, лецитин.
Държа да ти напомня един интересен факт за рибата! Повечето токсични елементи от рода на тежките метали се изливат в водоизточници. В страната ни няма чисти реки и развъдници! В чужбина е и по-зле. Тежките метали се натрупват в хранителната пирамида правопропорционално в посока към върха и. Рибата вече не е чиста храна! Сега за мазнините. За да изгориш 27 кг за месец трябва да изразходиш общо 27 х 4500 ккал (, а не 9000 понеже половината енергия от тях дефакто изргаря в топлина (нещо което многото фитнес инструктури пропускат), което прави по около 4050 ккал дневно (30 дневен период).
=)
image, здравей =]
как за месец ша свала 27 кила, ве =]
и без това кардиолога ми каза “не повече от 3 на месец” =]
значи споменсал съм “месец” на 3 места:
- период на induction, който продължава 1 месец;
- приемане на L-carnitine през тази фаза за 1 месец;
- след като изтее този месец покачване на carbs с по муницко грамчета на ден.
определено не съм си и помислял, че за месец мога да сваля повече от 13-14 кг (”най-лесните” кг и в най-ефективния период при кето)... освен това имам и psy-натоварвания (разни изпити) по това време и не мисля да се изтощавам чак толкова... “вторите” 14-13 кг ще се доста по-тудни и тях незнам за колко месеца ще успея да ги сваля - може и за 5, знам ли...
anyway, като изключим този малък misunderstanding за 27 за 1 месец, си имаш доста добри points. и аз мисля повече от 3-3,5 кг риба на седмица да не ям (живак и т.н. - нот гууд = )
позволих си да пусна същия текс и във форума на spidersport.com
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=6
и получих един доста полезен отговор с препоръки от Галя (про фитнес експерт):
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?p=23#23
незнам, в началото ще се съсредоточа върху fatlossa (тренировките - до където ми стигат силите), като наистина ще внимавам да не се качват над 20г на ден - малко сирене и чаша вино - и току виж си надвишил 20…
незнам, като се сетя за пелов - отслабва с 1 яко неразумна диета, а ега как изглежда =) много по трудно и скъпо е да свалящ и да трепериш много за мускулите...
- какво постигна за тези 2-3 месеца (намаляване на теглото, телеф т.н.)?
10.09.04
02:56
4 кг за месец можеш да свалиш и с балансиран режим и с НВД и с белтъчно преобладаващ такъв, защо точно кето? И защо точно скумрия? Мислил ли си за имунната си система и претоварването с антитела? Риска от алергии не е малък!
Ако твърдо си се спрял на този режим, значи няма да ти е трудно в свалянето, дори напротив. Проблема е в загубата на мускулна тъкан. Няма как да минеш без конски дози АК-ни... Притеснява ме и как ще реагира лигавицата на стомаха и червата на промените в кухнята!
Виж, написах доста за тоя режим в последния месец, скоро ще качим раздела там ще четеш повече за позицията ми... Пише ми се, ала съня ми недостига от седмици... :(
(малка промяна - ще ям по-помалко риба, повече пиешко и пуешко, въобще, ще се опитам да ям разнообразно месо + яйчни белтъци; ако ям извара мога ли да спра кетозиса?)
Image, ако и когато имаш време, моля те, напиши си мнението за диетата, при следните положения:
1. не ме притеснява/плаши загубата на мускулна маса, макар че ще се опитам да я сведа до минимум;
2. основното - мога ли да си навредя на здравето сериозно (и колко), при положение, че правя диетата правилно (с достатъчен прием на вода и витамини и минерали - мисля да си взема Animal Pak и да пия 11-те таблтки през ден, понеже по 2 лева на ден за витамини и минерали ще ми излезе скъпо) и при положение, че ще я ползвам за еднократно сваляне (1 месец накъде), а после минавам на НВД (евентуално мога да повторя кето-то след няколко месеца).
най-вече ме интересува колко и как мога да си навредя и как да се предпазя от това (изчел съм доста и позициите са от 100% против до 100% за и всички позиции са “обосновани” :wink: ). интересува ме какво мислисх конкретно ти, макар че знам, че си много пестелив в коментарите =) [понеже винаги търся твоя коментар, когато чета по дадена тема особено в раздел ‘хранене’] =)
maxx_muscular ако може да сподели тои на колко строга кето диета е бил, колко дълго, до кога мисли да проддължава, какви са ми ‘мерките’ =] (височина, тегло) и най-важното какви изводи от опит си е направил и има ли странични ефекти.
Благодаря на всички!
15.09.04
00:14
Изчакай моля те няколко дни. След ъпдейта ще коментирам, при все че кетонната диета ще е добре представена в бъдещия раздел “Хранене”.
BTW, свалих “Dr Atkins’ New Diet Revolution” на Robert C Atkins.
Който се интересува, може да я намери тук:
http://info.datacom.bg/leo/books/nutrition/RobertC.Atkins-Dr.AtkinsNewDietRevolution.pdf
Предполагам всички доста са чели по темата, но е добре човек да е чел “първоизточника”. Това е тази книга (или по-скоро по-старите й издания).
Само 230 страници =)
15.09.04
16:14
Уикенда ще я прегледам, ала мисля, че и тя подобно на масовите бест селъри е пълна с 80% агитиращи говна и 20% практически ценна и полезна информация. :P Обещавам след, като я прочета (ако не ми доскучее от агитации) да постна 2 ро мнение тук.
Сега ще си кажа и мойто мнение.Според мен тази диета е загубена кауза :roll:(тва написа gotcha)
Нормално НВД, аз на такова издържах 2-3 месеца. Вярно въглехидратите не бяха под 20г щото щях да лудна сигурно, но ако успееш да издържиш супер.Да ти кажа малко ме самнява да си издържал 3 месеца.Но както и да е не те знам.Да кажем че си я издържал и ся кажи ми на к’воо си запреличал след тази диета.Сигурно на някои изъхнал бушмен.Да ви кажа бях чул една такава глупост в предаването на Митио Крика един силов трибоец му гостуваше забравих му името тои каза как е отслабнал мисляче беше сас 30 кг.значи диетата му беше такава:
Два дена не яде и един ден яде 2-3 банана.Или пак пак два дена яде не яде и един ден 1 кофичка мляко.Еи тая диета е не е такава ама ефекта ще е малко по различен,сигурен съм в това.Един съвет правете си нормална диета достъпна за вашия организъм :lol: :o :lol:
Аз съм голям фен та този тип диети. Сигурно защото на мен така добре ми действат. Като се замисля аз съм фен на доста екстремни неща, та може и да не съм съвсем обективен.
Във всеки случай забелязвам няколко ключови пропуска в тази диета, накратко ще ги напиша:
1. Твърде много риба! Аз бих ограничил на 3 пъти седмично, като сменяш рибата, а не ползваш само и единствено скумрия.
2. Липса на зареждащ ден за да се boost-не метаболизма. Аз бих го направил по схемата 3+1.
3. Липса на чернодробни подобрители. Аз бих взимал лив-52, карзил и есенциале за да съм сигурен че черния ми дроб ще се справи добре отлично с важната си задача да разгражда мазнините.
4. Тренировъчния режим е тотална боза (извини ме за израза). Изглежда нямаш никакъв опит с кетозиса щом си сътворил такова нещо. Аз нещо подобно бих правил ако искам да си разруша мускулите за най-кратко време! Тук ако тръгна да пиша ще стане много дълго и широко, нещо за което нямам време сега. Освен това съм сигурен че Владо е по-подготвен и ще може по-компетентно да ти отговори.
5. Липсата на аминокиселини също е недостатък.
Ще ми е приятно обаче да поговорим ако идваш на събирането на форума в неделя. Аз ще опитам да дойда.
Има един номер с консумацията на кафе, който много може да ти улесни задачата. Пиеш ли кафе?
11.02.05
20:22
Хммм :)
Лео, братле, ето какво мисля аз.
Доколкото си спомням, ти си с доста наднормено тегло, но пък тренираш доста отдавна... Е нещо подобно на мене трябва да си, може би и по - добро.
Защо ти е това бясно лишение, при това изглежда без адаптивен период? Мисля, че и с по - лек режим би могъл да постигнеш пак толкова. В края на краищата. при нас, пълните, калорийия разход по определение си е по - големичък и не е нужно да скачаме от крайност в крайност. А вече натрупаната мускулна маса става добър буфер за скорошното топене на мазнините. Именно мускулните клетки стават най - големите потребители на енергия.
Еднообразието ти в хранителния режим ме ужасява :( При това говорим за месеци. Мисля, че добавките няма да компенсират необходимите на организма вещества.
за мен тренировката е 70 процента от бодибилдинга. Аде, при сваляне да е 50%... Аз какво бих правил на твое място?
Без претенции за меродавност на мнението аз бих правил нещо като мускулна тренировка за сила и маса, ако и да свалям. Предимно базисни упражнения, няколко серии, малко повторения, като единствената разлика от горепосочената идея ще е плътността на тренировката - почивките ще са малки, което естествено малко ще се отрази на интензивността, т.е. килограмите. Килограмите обаче по определение ще въртят около 80-те процента.
Общото времетраене на тренировката не бива да е голямо, но и почивките - също. Викам едно средно 45 мин. на силова тренировка да са добре.
Тук е малко въпрос на избор, но аз мисля, че и така калорийният разход няма да е малък.
Кардиото бих сложил след това(след силовата тренировка), а не преди него.
Л - карнитинът става. Съгласявам се с Калоянчо от друга тема за прием 30-40 минути преди кардио/аеробна дейност.
Трибестанът... Бе като цяло като че ли му разбирам идеята, ама хайде аз да не се изказвам за него.
мерси, братлета за отговорите, но темата е от 8 септември =) доста вода изтече от тогава (и много, много статии и research papers на тема бодибилдинг) и въобще не минах на кетозис. тренирал съм преди години, но с огромно прекъсване, така че направо си тренирам отскоро... реших през зимата да го карам по-умерено и бях на класичеко нвд, като оставих кето-то и въобще по-интензивното сваляне, за пролетта, която сега вече е наближила =)
когато го писах този пост, честно казано много не ми дремеше за мускулите въобще (има периоди, когато човек просто иска да стане по-лек :) ) и затова чак двуразови тренировки бях предвидил... и то в домашни условия... абсурд разбира се...
наистина щеше да е ужасяващо ако бях на този режим по-дълго време, но човекът е адаптивен нали =) глави носим - променяме стратегиите =)
176 см., 95 кг. - това си е доста наднормено отвсякъде, да =)