Необходим ли е стречинга ???

07.02.05
15:13

Нужно ли е да се прави стречинг на мускула и кога се прави ако е нужно ??? По принцип знам че при стречинга мускулите се помпат с кръв и т.н.  но не знам дали е нужно да се прави или не ????

07.02.05
15:36

Всички препоръчват стречинга. След тренировка за релакс. И в нетренировъчен ден по - сериозно.

07.02.05
15:55

Не е задължителен! Но помага, разтяга мускулите!
по-здрави

WO

07.02.05
16:08

според мен е от основно значение, тъй като малко или много бб те “вдървява”, а стречингът ти дава шанс да повъзвърнеш подвижността си. По-добре е да не си ходещо трупче с мускули, нали  :wink:

07.02.05
17:38

Преди и след всяка тренировка се прави стречинг на тренираната/ите мускулна група.Също може и в отделен ден :)

07.02.05
17:39

Абе преди тренировка ми растройва подготовката за тренривока. Някакси немога да влезна в ритам ако преди това правя стречинг.
по-здрави

07.02.05
18:09

Значи е индивидуално,защото аз ако не направя стречинг преди тренировка съм някакси неразположен и ми е гадно :)

07.02.05
18:29

[quote author=“Martin87”]Значи е индивидуално,защото аз ако не направя стречинг преди тренировка съм някакси неразположен и ми е гадно :)

Аз пък съм чувал че по принцип се прави след тренировка... така да се каже мускула се пълни с кръв което помага за разтежа в по късен етап ... нали ??

07.02.05
19:08

Сречинга е много важен. Тренирал съм карате и от там знам, че е задължително да се прави. Аз лично го правя преди и след всяка тренировка. Но доста често след всяка серия се налага да се поизпъна щото мускулите се вдървяват.Без стречинг ще станеш като дърво. Това важи дори и за корема!!!

08.02.05
10:12

Стречингът преди тренировка намалява способността на мускулите да се съкращават и оттам и силата. Освен това, ако тренираме след стречинг със сериозни тежести сме по-предразположени към травми. След тренировка стречингът има за цел да подготви мукулите за процеса на възстановяване (релакс).

09.02.05
00:09

Няма до пиша роман, но има някои важни неща:
1) Стречинга е супер важен.
2) Истина е, че преди тренировка стречинг/особенно на незагрято/ направо ти гарантира травма, схващане просто не ти мърда, поне според мен е така и от опит го казвам.
3) След тренировка обаче е друга бира! Без него е 10 пъти по кофти за тялото.

Ако се поинтересувате ще се убедите в думите ми, а най-добре опитайте и преценете. ИСтина е, че всеки е индивидуалност, няма чрно и бяло...

10.02.05
00:17

Задължителен не е но помага при въстановяването и помага да не се намалява ставният размах

10.02.05
00:31

[quote author=“Martin”]Стречингът преди тренировка намалява способността на мускулите да се съкращават и оттам и силата.

Според мен не е вярно.Всеки щангист ще ти го каже.Всеки футболист ще ти го каже.
Всеки АКТИВЕН спортист ще ти го каже.
Стречинг значи разтяганеВиждал съм състезатели по-силов трибой да разтягат по 10 минути преди тренировка.Това е.

А опитвал ли си да направиш шпагат без да разтягаш преди това?

10.02.05
00:44

Ако се разтяга за гъвкавост - задължително след тренировка. Ако само за разгрявка, без много напрягане, може и преди тренировка.

10.02.05
09:56

То има силови тренировки с 60-70% от възможностите, което е дефакто е само тренировка на нервната система и при нея не е необходимо да си във върхова концентрация на организма. Но при състезание след стречинг незнам как ще вдигат!
по-здрави

Стречингът май може и да няма нищо общо с времето на тренировката, да ви кажа и другото мнение (за кой ли път) :) Използвайки го за подобряване на физическите качества на мускулите, доколкото знам има хора, които го практикуват дори съвсем извън тренировъчния процес със щангите, допълнително, в друго време.
Иначе, примерно за преди клек аз съм почти категоричен, че трябва да има малко разтягане. Не знам дали при всеки, но при мен е добре. Пред идругите упражнения обаче наистина уморява. А пък след клек или тяга разтягането ми е най - малкото задължително, и то не само като стречинг, но и за прешлените и ставите.

10.02.05
13:25

Добре,тогава какво ще кажете за разтягане по време на тренировка(по средата)?

10.02.05
15:28

В момента не мога да намеря точно този брой на Мускули и Фитнес(иначе бих го сканирал и качил)в който един наш много известен културист съветва да се разтяга между сериите за гръб.Имам и интервю с Том Принс,той също разтяга много.
Жоро Димитров също съветва преди тежък лег да се прави флайс с
лека тежест или без тежест,а какво е флайса ако не разтягащо упражнение.

10.02.05
17:08

[quote author=“MisHkiN”]В момента не мога да намеря точно този брой на Мускули и Фитнес(иначе бих го сканирал и качил)в който един наш много известен културист съветва да се разтяга между сериите за гръб.Имам и интервю с Том Принс,той също разтяга много.
Жоро Димитров също съветва преди тежък лег да се прави флайс с
лека тежест или без тежест,а какво е флайса ако не разтягащо упражнение.

Не знам аз някак си преди тежък лег все едно че си пестя силите и едва ли бих се хвърлил да права флайс ама де да знам идея е иначе ??

11.02.05
20:37

[quote author=“D3BEP”] Използвайки го за подобряване на физическите качества на мускулите, доколкото знам има хора, които го практикуват дори съвсем извън тренировъчния процес със щангите, допълнително, в друго време.

Аз правя стречинг специално на краката, всеки ден преди да си легна! Освен че така се настройвам за сън,(особено в съчетание с чаша горещо мляко:))  ) за относително кратко време успях да седна на шпагат и сега го правя без проблем. Иначе по-принцип не е хубаво да се стречва вечер или особено сутрин, защото тогава тялото е изстинало и има голям риск от разтягане на сухожилия и травми, но аз свикнах да го правя вечер. Поздрави от мен!

ME

17.02.05
17:37

Модернирано от head_hunter http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?p=41232#41232

Човек се ражда с един брой мускулни клетки които, подобно на невроните не се делят и така не се размножават. Единственият начин за постигане на умножаване на мускулните клетки - това е стречингът. Той не е чудо, но помага. Ако не трениран го прави, има мускулна треска. Значи е вид тренировка. Супер допълнение към тежестите.

Добре дошъл във форума!
Пиши на кирилица!
Прочети правилата на форума и ги спазвай!

19.02.05
23:59

Пиши на кирилица иначе начина за растеж на нови влакна на мускула става само с Хормон на разтежа и с тренировки няма да стане

20.02.05
22:37

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Пиши на кирилица иначе начина за растеж на нови влакна на мускула става само с Хормон на разтежа и с тренировки няма да стане

Сигурно знаеш, но да кажа. С разтягането доста се стимулира растежа. Чувал съм, че се получава триене на окончанията на кости стави и т.н. и се стимулира растежа, незнам дали това е “технологията” , но резултати са налице. Хора трениращи таекуондо могат да потвърдят/ е има и излючения, но като цяло това е правилото. :)/

21.02.05
23:36

[quote author=“tpd”][quote author=“djgorgio-ASTOR”]Пиши на кирилица иначе начина за растеж на нови влакна на мускула става само с Хормон на разтежа и с тренировки няма да стане

Сигурно знаеш, но да кажа. С разтягането доста се стимулира растежа. Чувал съм, че се получава триене на окончанията на кости стави и т.н. и се стимулира растежа, незнам дали това е “технологията” , но резултати са налице. Хора трениращи таекуондо могат да потвърдят/ е има и излючения, но като цяло това е правилото. :)/

Аз не вялвам в това (че има деление на влакна) причинено от стречинга ако можеш докажи го

22.02.05
11:05

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Аз не вялвам в това (че има деление на влакна) причинено от стречинга ако можеш докажи го

Аз ако успея да го докажа... сичките билдари, ще почнат да правят шпагати. /Междодругото виждал съм много от тях да правят, срещат се/ :lol:

Мисля, че може да се докаже само косвено и то опитно. Аз за това казах, някой друг занимавал се да кажа.
За себе си мога дакажа, няколко неща. Първо- за какви мускули говорим? Ако е за релеф и обем на мускула... ми незнам, но си струва да се погледне един Йордан Йовчев, който има уникална сила, но той е леко-далеко от чистия бодибилдинг. :)

После, когато тренирах разтягания, мога да потвърдя, че определено има напредък със мускулната сила и релеф, имаше и откъм маса... ама вече не мога да кажа, дали е от това или други фактори. Пък и като цяло, не искам да давам моя случай като пример, защото аз никога не съм тренирал за маса и с бодибилдинг-идея и не мисля, че ще съм толкова полезен.

Поздрави!

п.п. А и още нещо се сетих. Нали нарастването на мускула е микро-накъсвания. Еми ако се разтяга, може би той, още повече ще се накъсва и така... Само да не вземе да се скъса съвсем че... :P :lol:  :lol:

22.02.05
11:33

[quote author=“tpd”] Ако е за релеф и обем на мускула... ми незнам, но си струва да се погледне един Йордан Йовков, който има уникална сила, но той е леко-далеко от чистия бодибилдинг. :)
:lol:

————————offtopic———————-
  хехе братле ти маи имаш предвид Йовчев  щото тоя дето си го писъл не вярвам да се е занимавал със щанги ........  :wink:

22.02.05
11:35

[quote author=“x_3_mar”][quote author=“tpd”] Ако е за релеф и обем на мускула... ми незнам, но си струва да се погледне един Йордан Йовков, който има уникална сила, но той е леко-далеко от чистия бодибилдинг. :)
:lol:

————————offtopic———————-
  хехе братле ти маи имаш предвид Йовчев  щото тоя дето си го писъл не вярвам да се е занимавал със щанги ........  :wink:

хахаха, еее брат, направо паднах хахаа :lol:  :lol:
Сега чета Йордан Йовков, за това така... хахаха, Данчо да ме прощава :lol:

22.02.05
23:25

[quote author=“tpd”][quote author=“djgorgio-ASTOR”]Аз не вялвам в това (че има деление на влакна) причинено от стречинга ако можеш докажи го

Аз ако успея да го докажа... сичките билдари, ще почнат да правят шпагати. /Междодругото виждал съм много от тях да правят, срещат се/ :lol:

Мисля, че може да се докаже само косвено и то опитно. Аз за това казах, някой друг занимавал се да кажа.
За себе си мога дакажа, няколко неща. Първо- за какви мускули говорим? Ако е за релеф и обем на мускула... ми незнам, но си струва да се погледне един Йордан Йовчев, който има уникална сила, но той е леко-далеко от чистия бодибилдинг. :)

После, когато тренирах разтягания, мога да потвърдя, че определено има напредък със мускулната сила и релеф, имаше и откъм маса... ама вече не мога да кажа, дали е от това или други фактори. Пък и като цяло, не искам да давам моя случай като пример, защото аз никога не съм тренирал за маса и с бодибилдинг-идея и не мисля, че ще съм толкова полезен.

Поздрави!

п.п. А и още нещо се сетих. Нали нарастването на мускула е микро-накъсвания. Еми ако се разтяга, може би той, още повече ще се накъсва и така... Само да не вземе да се скъса съвсем че... :P :lol:  :lol:

Съжалявам но ти неразбра за какво става дума аз казвам за деление на мускулните влакна а не за удебеляването им както ти си забелязал и тогава силата и масата се покачва но не за сметка на деление на влакна а за тяхната удебеляемост (Емо да разясни как точно се казваха различните хипертрофии, коя беше саркоплазмена и т.н.)

23.02.05
18:53

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Съжалявам но ти неразбра за какво става дума аз казвам за деление на мускулните влакна а не за удебеляването им както ти си забелязал и тогава силата и масата се покачва но не за сметка на деление на влакна а за тяхната удебеляемост (Емо да разясни как точно се казваха различните хипертрофии, коя беше саркоплазмена и т.н.)

Даа, да прав си! Абсолютно. Просто съм се разсеял и съм тръгнал в друг ред на мисли
Еми... в такъв случай това с делето просто нямам никаква идея. Аз, лично, за сега мисля да наблегна на удебеляването в такъв случай, пък за напред ще видим. :)

Поздрави!

24.02.05
14:13

Още малко и темата ще се изчерпи а?  :lol: Добре а има ли разлика между стречинга и така наречения PUMP на мускула ?? едното се прави с различна цел може би?? или е едно и също ? :roll:

27.02.05
13:29

Би ли разяснил какво е “PUMP на мускула”?!?

27.02.05
17:34

[quote author=“Martin87”]Би ли разяснил какво е “PUMP на мускула”?!?

Ми брато не съм абсолютно сигурен ама мисля че това е когато например си свършил тренировката за бицепс ..... абе не мога да го обясня с думи може би е нещо като поузинга... стягане на мускула след като си го натринирал...

28.02.05
12:39

Аха,да знам какво е това просто не знаех,че така се нарича.Това по принцип го правя веднага след серията(е не всяка) и мисля че е за по-добро оформяне и по-голяма издържливост при поузинга.Чувал съм,че може да се съчетаят....след като свършиш серията разтягаш за около15 сек и след това веднага стягаш за 10-тина сек.

28.02.05
23:54

Това е метод и се нарича Изотейшън май беше

01.03.05
18:19

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Това е метод и се нарича Изотейшън май беше

Май нещо такова беше... ако не се лъжа  :lol:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1