Предпазване от контузии

PA

07.09.09
21:48

Здравеите понеже много съм си патил от контузии искам 1 въпрос.
Когато правя гърди правя парво лег с щанга а след това флайс.Тренирам горна и средна част по този начин.
Искам да попитам дали е грешно като почвам с горна част да правя щанга и флайс и след това да правя средната част отново със щанга и веднага флайс.Или е по добре да правя първо  средната и горната част със щанга а след това да направя флайс.Защото сам чувал че когато правиш стречинг упражнения след това не е добре да се натоварва със основни упражнения защото риска от контузии е по голям

08.09.09
07:53

Теории има най-различни. Най-общо за да се предпазиш от контузии по време на тренировка за гърди спазвай следното:
Загряваката нека включва - въртеливи движения в китката, после в лактите, после раменете с махове в двете посоки, аз и кръста си разгрявам. След това малко стречинг, който също трябва да се прави както трябва, без да се пружинира, а плавно и до определена точка, за да не преразтеглиш. След това хващаш един прав лост на ширината на раменете и правиш 2 серии по 15-20 повторения изнасяне напред (като упражнение за рамото) + 2 серии разтваряне встрани или правиш комбинирано тези упражнения с дъмбели. Тази загрявка на мен ми отнема ок.10-ина минути. Целта е хубаво да се разгреят раменете, понеже те се бъгват най-често.
Започваш сериите от от полулег с поне 2 по-леки серии (че даже 3) и чак след това да идват работните. Когато преминаваш към хоризонталния лег, прави 1 вработваща серия, за да може да свикнеш с променения ъгъл.
Не прави стречинг между сериите, защото рискуваш да разтеглиш нещо. Може лек стречинг на края на тренировката, но пак казвам в рамките на рзумното, защото мускулите са напомпани и вдървени, а едно по рязко разтягане може и да докара травма.
Е, ако спазваш това, намаляваш риска от травми до голяма степен.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1