06.02.05
21:15
Какво трябва да съдържа зареждащото хранене преди тренировка(имената на продуктите),в какви количество и колко време преди трен.да бъде?
какво въглехидратно имаш предвид?! картофи, ориз? те се приемат 2 часа преди трен! фруктоза? няма смисъл- много бързо се изразходва от организма, пък и е по- одачна след тренировката! :)
Предполагам говори за нещо протеиново. Толкова му трябва на суроватъчния за да подейства.
30мин преди тренировка кисело мляко.
Два часа преди тренировка - здраво хапване(по-доброто)
примерно: 4 яйца +4 филии хляб бонус +един плод (банан)
Не виждам как би станало за едното от двете предтрнировъчни хранения това с яйцата. По-скоро боб с ориз и хляб. Тези яйца нито достатъчно протеини ще му набавят, нито хляба ще набави въглехидратите. А 30те грама фруктоза от банана (средно голям банан) ще са си отишли отдавна когато започнеш тренировката.
Еи това са си околоооо 40гр белтъчини, въглехидратите сега наум не ми се смятат, може биии около 60гр. Около 500 калории общо. Е кое му е малкото? На мен даже много ми се струва...
60-90 мин преди тренировка трябва да се приемат и въглехидрати и протеин в следните ориентировъчни количества:
- 30-60 гр. протеин, около 0,5 гр. на кг. телесна маса, пилешки гърди е идеално, но може и друг добър източник на протеини, извара примерно
- 40-80 гр. въглехидрати, около 0,7 гр. на кг. телесна маса, въглехидратите задължително трябва да са с нисък до среден гликемичен индекс, тъй като бързите въглехидрати качват инсулина, а инсулина възпрепятства реакцията АТФ=АДФ+енергия за мускулното съкращение. Овесените ядки са идеалните за въглехидратно зареждане преди тренировка, но има и други подходящи храни.
За тези, които /като мен/ тренират рано сутрин, е допустимо /но не оптимално/ зареждането да е в “течна” форма 15-30 мин. преди тренировка.
[quote author=“Martin”]Еи това са си околоооо 40гр белтъчини, въглехидратите сега наум не ми се смятат, може биии около 60гр. Около 500 калории общо. Е кое му е малкото? На мен даже много ми се струва...
4 белтъка (предполагам не говориш за цели яйца)+1 жълтък са по-малко от 10гр белтъчини, 4те филии хляб са още 8 в оптимистичния случай. Това са (пресилено) 20грама = 80 Ккалории. Въглехидратите са около 30на грама от хляба (пак оптимиситично) и 30на грама фруктоза от банана, което е равно на 220 Ккалории. Както и да го смятам ми излиза около 300Ккал, пък и въглехидратите не са достатъчни и половината ти идват он банана.
Pars и аз тренирам сутрин(2ра съм от утре).Какво имаш впредвид под “течна форма” :)
Това за сутрешното хранене не го поясних точно, тъй като беше встрани от основната тема, така че ще кажа няколко думи и за него.
Дори и да се тренира рано сутрин, приемането и на въглехидрати и на протеини /горе-долу в количествата описани по-горе/ преди тренировка е задължително, иначе има опасност тренировката да е слаба, както и катаболните процеси да вземат превес над анаболните. Особеностите, в случай че тренирате веднага след събуждане и нямате възможност да приемете твърда храна са следните:
- протеина можете да изпиете под формата на шейк, най-добре суроватъчен, макар че можете да приемете и протеин със sustained release, или да направите някаква комбинация между АК и бавен протеин /казеин/, зависи колко време имате преди трен.
- въглехидратите пак по принцип трябва да са комплексни /овесени ядки/, но в случая може известна част да е и захари - примерно някакъв плод. Това е допустимо с оглед на празните гликогенни депа рано сутрин. Е, зависи и от метаболизма на човека де.
- в краен случай, ако не можете да приемате никаква твърда храна сутрин /като мен/, вземете си някакъв гейнър, който да ви осигури горе-долу нужните количества въглехидрати и протеини.
Дюд, за цели яйца говоря. 4 филии бонус не е = на 8гр въглехидрати. Поне 40гр са. А и от банана още толкова. Да кажа, че наизуст говоря, но утре ще взема етикети и таблици и ще кажа с точност.
Поздрави :)
Писал съм около 8 грама белтъчини и 30 грама въглехидрати за бонуса. Ако наистина успееш да премериш някоя друга филия и на мен ще ми е любопитно, защото още си нямам кантарче. Само дано не затрият някои мнениея до сега, че на чат го обърнахме :)
Сори за 8-те грама, прав си, повече си писал. (Ама как се стъписах само :D ). Ще измеря ,да. И мога ЛС да ти пусна.
Хейде стига с чата.
Ето с точност:
В една филийка бонус се съдържа в/м/б/к = 8.2/0.3/2.2/56
Яйце 1бр. - 52гр. в/м/б/к = 0.3/7.2/7/91
Банан 100гр. в/м/б/к = 24.2/0.3/1.3/105
Менюто: 4 филии бонус + 4 цели яйца + 1 банан (около 200гр) = в/м/б/к = 82,4/30.2/39.4/798
Назнам, на мене ни се вижда добре.
Стана ми навик да се излагам...но какво да се прави?
Какво ще рече ” четири филии бонус?” ....
12.02.05
04:19
[quote author=“bobby”]
Какво ще рече ” четири филии бонус?” ....
Ами в магазините продават един хляб “бонус” , той даже се продава нарязан . 4 филии бонус = 4 филии бонус :wink:
П.С. Тази хляб е най-добрия от всички за нас хората , които тренират и мисля, че 400гр. струват 0.65 лв. :lol:
[quote author=“L_Clan_Frodo”]Ами в магазините продават един хляб “бонус” , той даже се продава нарязан . 4 филии бонус = 4 филии бонус :wink:
П.С. Тази хляб е най-добрия от всички за нас хората , които тренират и мисля, че 400гр. струват 0.65 лв. :lol:
Благодаря за обяснението...въобще не си мислех, че това е марка хляб...а савсем друго, но вече разбрах...Благодаря пак. Поздрави на всички!