06.09.09
11:40
17 години 171см 60~62 кг. Цели - максимално покачване на мускулна маса, през следващите 6 месеца. След това ще се захващам с релеф. :) Главната ми цел е за този период да кача минимум 3см ръка(от края на юни до днешна дата съм качил 2см), както и да заякна в краката, понеже тези две групи са ми изоставащи. Нямам претенции дали ще се омазня или не.
Сутрин 9 часа – 3 яйца, 1 кисело мляко, някакъв колбас, 3-4 филийки хляб
10 часа тренировка след трен - банани + мед + протеинов шейк + аминокиселини
12часа ориз/картофи със пилешко месо, 3-4 филийки хляб
15 часа - тук се чудя какво да хапна (моля за съвет) - на 10 минути път от нас има голям супермаркет където продават готова риба. Ако не ме хване мързела може и това да е.
18 часа - тук също (мисля нещо като шопска салата, сиренце домати краставици... но мисля че ми трябва по-сериозно хранене).
21 часа, каквото сготви майка. :) + 3-4 филийки хляб
23 часа преди лягане - кашкавал или 2 пълнени сурови чушки със сирене(или извара, но може би ще е сирене)
Тренирам по тази програма. - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39640/
И едно въпросче, от както започнах да хапвам повечко, понякога ходя по 2 пъти на ден по голяма нужда. :D Това нормално ли е?
Чудя се в периода между 15 и 18 часа дали да има 2 хранения, или само едно (риба) в 15 часа, а в 18 някакви плодове.
Ще се радвам на всякакви критики и съвети! :)
Темата беше редактирана от fqls на 06.09.09 12:43.
казано от fqls на 06.09.09, 11:40:
17 години 171см 60~62 кг. Цели - максимално покачване на мускулна маса, през следващите 6 месеца. След това ще се захващам с релеф. :) Главната ми цел е за този период да кача минимум 3см ръка(от края на юни до днешна дата съм качил 2см), както и да заякна в краката, понеже тези две групи са ми изоставащи. Нямам претенции дали ще се омазня или не.
Сутрин 9 часа – 3 яйца, 1 кисело мляко, някакъв колбас, 3-4 филийки хляб
10 часа тренировка след трен - банани + мед + протеинов шейк + аминокиселини
12часа ориз/картофи със пилешко месо, 3-4 филийки хляб
15 часа - тук се чудя какво да хапна (моля за съвет) - на 10 минути път от нас има голям супермаркет където продават готова риба. Ако не ме хване мързела може и това да е.
18 часа - тук също
21 часа, каквото сготви майка. :) + 3-4 филийки хляб
23 часа преди лягане - кашкавал или 2 пълнени сурови чушки със сирене(или извара, но може би ще е сирене)
Тренирам по тази програма. - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39640/
И едно въпросче, от както започнах да хапвам повечко, понякога ходя по 2 пъти на ден по голяма нужда. :D Това нормално ли е?Чудя се в периода между 15 и 18 часа дали да има 2 хранения, или само едно (риба) в 15 часа, а в 18 някакви плодове.
1.Недей прекалява с въглехидратите,например на обед ориз или картофи с макс 1 филийка хляб или направо без него.
2.Там където се чудиш какво да хапнеш,опитай овесени ядки с мляко/вода и яйца(на мен това е ми най-лесното за приготвяне)
или някакъв садвич с месо и зеленчуци.
3.Преди лягане изварата е по-добре(може да си наприш смес със сирене)
4.След тренировка следващото хранене трябва да ти е най-много на час след това,не на 2 както е твоето.
5.Хляба който ядеше,вероятно знаеш че трябва да е пълнозърнест.
И последно нали се сещаш,че колкото влиза почти толкова и излиза след хранене във WC-то. :)
Периода от 10 до 11:20 някъде тренирам, после докато се прибера в нас (залата е на 10~15 минути пеша, правя си го като кардио :) ) и се изкъпя и става 12, така че реално погледнато храненето ми е ~30~40 минутки след тренировка. :)
А защо да не прекалавям с въглехидратите? Именно това искам да постигна - ВВД.
Мисля в 15 часа да хапвам някаква риба, а в 18 часа, нещо като шопска салата. Така дали добре?
Хляба е пълнозърнест. :)
Оптималното е окло 4гр въглехидрати на кг телесно тегло за ВВД,сметни си твоите.Целта е да качваш максимално чисто,вече съвсем различно е ако искаш да качиш и мазнини.За следтрен хранене си прав и така е най-правилно,просто не беше отбелязал от колко до колко тренираш.
С рибата малко картофи или ориз няма да ти навредят или тези филии хляб от обед да ги прехвърлиш там.
И пак ти казвам да включиш овесени ядки сутрин или пред тренировка,лесни са за приготвяни и са една от най-подходящите храни за тези 2 периода(разбира се ако имаш стомашен дискомфорт от тях може да ги пропуснеш).
Добре, включвам сутринта овесени ядки а вечерта или извара или сирене.
Мерси много за съветите!
Ако някой има още нещо да каже относно програмата ми, нека го направи. :)
Health, мерси за съветите както в тази така и в другата тема. :) Утре ще дооформя окончателно програмата(може да я пусна тук), съгласно мненията в темата. :)
Мнението беше редактирано от fqls на 07.09.09 19:00.
Вземи си малтодекстрин и го сложи на мястото на бананите и меда. Половината въглехидрати в последните са от фруктоза(не се свързва с инсулина), другата половина - глюкоза, прости въглехидрати, меда в с по-скоро среден ГИ. Малтото е точно каквото ти трябва за след тренировка - сложен въглехидрат с висок ГИ. После там където се чудиш прави с малтото следното МРП(заместител на хранене) - в един шейкър мляко + малтодекстрин + протеин. Ако понасяш сладко и солено комбинация прибави 1-2 филийки пълнозърнест хляб(фибри да помогнат за усвояването на лактозата, и да донамалят още малко ГИ на малтодекстрина). Имай предвид, че тези десет филии дето ги ядеш на ден ако са от оцветения, псевдопълнозърнест, все едно бял ядеш. И тея прости въглехидрати не са проблематични само заради потенциалното омазняване, което вероятно не те плаши. Като цяло гледай основните принципи да спазваш - качествен протеин в достатъчно количество в комбинация със сложен въглехидрат за всяко хранене освен последното където трябват мазнини вместо карбс. Ако мама сготви постно спокойно си допълни с протеинец:)
Фъстъченото масло, ако е това, което съм виждал по магазините, е бъкано с трансмазнини и захар. Хич не е подходяща храна нито за преди лягане, нито за когато и да било.
08.09.09
14:49
Намали до минимум въглехидратите или ако ги консумираш,гледай да е сутрин рано и не ги използвай за източник на енергия. Яж по 1 кг месо на ден на няколко приема. Може след,като го опечеш на скара да го смелиш и така по-лесно се яде и усвоява. Слагай чисто краве масло,може да готвиш с него. Чистият зехтин също е добър,но аз предпочитам животинска мазнина. Разбивай си сметана по 100-200 грама на ден.
За закуска може да си правиш например 6 яйца с 100 грама бита сметана или 500 грама кисело мляко,къшкавал и зеленчук.
На всяко хранене може да добавяш зеленчук и по 20 грама протеин 80%+++. По желание след тренировка може да вкарваш по 70-80 грама гейнър високо въглехидратен за възстановяване. Консумирай повечко белтъчини и мазнини-чисто масло.
Мен лично въглехидратите ме подуват. Маслото е много по-добър и траен източник на енергия и доста добре влияе,понеже организма се адаптира към мазнините и ги използва за източник на енергия и по този начин след,като изразходим храната,организма ни ще посегне към подкожните ни мазнини,а не към мускулите,както се получава в повечето случаи при билдери,които ползват въглехидратите за главен източник на енергия. Плодове сушени или пресни също трябва да присъстват в нашето меню.
От 2 гр до 2,5 гр белтъчини на килограм чиста телесна мускулна маса на ден. След,като нямаш притенции и не те бърка дали ще се омазниш или не,може да бухаш здраво и въглехидрати,но белтъчините изграждат мускула. Мръвка прави мръвка :)
Мнението беше редактирано от donati на 08.09.09 14:52.
Прав си, но доста ще надхвърля бюджета така. Грубо сметнато ще ям по 20 лева на ден минимум, което от където и да го погледна е доста, поне за мен. А режимът който съм описал аз, ми излиза дооста по-евтино, защото поечето продукти и без това ги купуват наще.
Иначе бях забравил да спомена, че в нас рядко се задържа без някакви плодове, тоест почти винаги има нещо полезно да хапна между храненията. :) В момента имам друга работа, та или довечера или утре ще си дооформя окончателно програмата. Така или иначе я почвам от другата седмица. :)
Мнението беше редактирано от fqls на 08.09.09 16:53.
08.09.09
17:42
Щом се храниш добре,няма проблеми. Може да комбинираш свинско с пилешко и не е нужно да изяждаш 1 кг месо. И с 500-600 грама месо ще бъдеш супер. От друго място гледай да набавиш останалите белтъчини и всичко ще е супер.
Имаш добра генетика и ако се храниш правилно,тренираш правилно и ако имаш достатъчно сън,ще имаш много добри успехи.
Недей да консумираш пасти,торти,сладкиши,шоколади и разни такива junk лайна дето им викат. Ако ги консумираш,това може да ти доведе ред травми. Питай ако има нещо. Успех :)
Eто това измайсторих, но мисля, че все още нещо липсва.
8;30 часа – 3 яйца, 1 кисело мляко, някакъв колбас, 3-4 филийки хляб.
9;30 овесени ядки + мляко (и евентуално мед или нещо подобно за вкус)
10~11:20ч. тренировка, веднага след трен - банани + мед + протеинов шейк + аминокиселини
12часа(30-40 минути след тренировка) ориз/картофи + пилешко месо, 3-4 филийки хляб.
15 часа - риба/пилешко
18 часа - овесени ядки + 2 яйца + прясно мляко(зимата често има прясно от село :) ) + домат и краставица + кашкавал /// ИЛИ 2 сандвича с шунка и кашкавал.
21 часа, каквото сготви майка. + 3-4 филийки хляб
23 часа преди лягане - 2 пълнени сурови чушки със сирене и/или извара.
Хляба е пълнозърнест, евентуално ако ми станат прекалено много въглехидрати, може да намаля филийките. Между храненията се пие прясно мляко или айрян и се ядат плодове. Отказах колата и другите безалкохолни газирани напитки, не пуша, пия рядко и по малко, и то макс 1-2 бири. :) Като осъвършенствам режима и техниката ми, предполагам до 2-3 месеца, може да добавя някой гейнър и протеин.
Иначе нямам претенции дали ще се омазния, защото смятам от януари/февруари пак да започна плуване, а вярвам че ако се омазня, то ще ме изчисти.
И още едно въпросче, голяма ли ще е разликата, ако в някои от дните заменям ядките с бадеми или нещо подобно?
donati, мерси за съветите. :)
Мнението беше редактирано от fqls на 09.09.09 07:49.
09.09.09
07:43
Объркал си се, или наистина 3 яйца, 1 кисело мляко, някакъв колбас, 3-4 филийки хляб ги усвояваш само за половин час?
Oranjie, не те разбрах...? Имаш предвид, че ям прекалено близо преди тренировка ли?
Така по-добре ли е?
Мнението беше редактирано от fqls на 09.09.09 07:49.
09.09.09
07:53
Че ядеш в 9 добра храна, и после САМО след половин час пак се храниш - дай си повече време да се усвои, т.е вдигни интервала между двете хранения.
А за колко време преди тренировка трябва да ти е храненето - това сам си определяш, защото различните индивиди имат различно време за усвояване на една и съща храна.
П.С. По-добре е, даже ако може в 8 или 7.30 да е - ще е идеално ;)
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 09.09.09 07:53.
Ами това вече сигурно ще е индивидуално за всеки ден. Ако вечерта легна по-рано/по-късно, пропорционално погледнато ще ям по-рано/по-късно. :) А ядките или ще ги ям веднага преди тренировка, или ще ги добавя в първото хранене. :)
А и от друга страна идва даскало, така че може и в 7 да е първото хранене. :)
Да разбирам ли, че другата част от режима е добре? :)
Мнението беше редактирано от fqls на 09.09.09 08:00.
09.09.09
08:18
В 15 с риба/пилешко е добре да има и въглехидрати. Както ти казаха - ако ще ги намаляш - намаляй ги от вечерята, като ги преместиш в 15.
П.С. Българската кухня е пълна с доста ‘джънк’ (пържени в олио неща например), така че все пак контролирай какво готви мама ;)
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 09.09.09 08:19.
Закуси една по-голяма закуска и така, не се старай преди тренировка да ядеш 2 пъти. Едно че само ще се издуеш друго че излишно си покачваш инсулина.
09.09.09
21:34
Всичко ти е наред,само недей вкарва прекалено много въглехидрати и оставяй повечко интервал между храненията.
Въглехидратите гледай да са по-малко от белтъчините и мазнините. Под мазнини трябва да консумираш чисти масла: краве масло,зехтин,сметана. Може да готвиш с краве масло. В суров вид е по-добре да го консумираш.
За белтъчините знаеш,че трябва да хапваш здраво месце и млечни продукти.
Преди тренировка недей да ядеш прекалено много. Хапни си добре и остави поне час и половина за да се смели и усвои добре храната. След тренировка е добре,че вкарваш протеинов шейк,но хич няма да е зле ако вкараш и един въглехидратен шейк гейнър около 80-100 грама. Много добре зарежда мускулите с гликоген,възтановява и тнт.
Недей да ядеш джънк:торти,пасти,сладоледи,шоколади,сладкиши и такива разни подобни.
Вредни са,разваляш си храносмилателната система и увеличаваш риска от травми при тренировка.
Това е общо взето.
Оказа се, че съм първа смяна на училище. За 2-ра смяна режима ми остава същия, но за 1-ва трябват някои промени.
Горе-долу нещо такова мисля да бъде. Храните са почти същите като режима за 2-ра смяна (този който съм пуснал по-горе), според вас добре ли съм ги разпределил?
7ч яйца мляко колбас +хляб
9ч пиле + картофи
11ч. Протеин
13 до 15ч тренировка след трен банани + мед + протеин + аминки
15:30 ч ориз + пиле +хляб
18ч. Маринована риба + салатка
21ч. Каквото сготви майка
23ч. Преди лягане сирене/извара + протеин + мед
Може би ще отделя 50-на лева за един протеин, защото заради училището няма да имам възможност да ям някои храни. Чудя се само протеин или гейнер.
Всеки месец съм в различна смяна следователно различно разпределение на храните и според мен това ще е добре, защото така няма да имам нужда от смяна на режима следващите поне 4-5 месеца
Мнението беше редактирано от fqls на 15.09.09 12:30.
Има възможност в 9 да ям козунак + яйца, а в 11ч. пиле с картофи. Ако не, то ще бъде протеин + овес. Хляба ще е от фурна, пълнозърнест. Преди лягане е или извара, или сирене. А не и двете наведнъж. :)
Протеина ще е някой айчен.
Дано за половин година да успея да кача 5-6 кг, по 1 кг на месец да кажем...
Мнението беше редактирано от fqls на 15.09.09 12:57.
Само търпение, тежки тренировки и достатъчно сън. Към храна, аз не коментирам тъй като имам други виждания ;) Старай се да хапваш всичките храни в “естествен” вид, т.е. избягвай всичко рафинирано и т.н.
15.09.09
20:37
Да Tonu,правилно казва,че трябва търпение и достатъчно спане. Под тежка тренировка,внимавай с тежестите!
Не е нужно да тренираш с много тежко. При търсене на обем е достатъчно да тренираш с добри тежести с които да изпълняваш,чисто,концентрирано,бавно и точно упражненията. Не удължавай много тренировката. Гледай да се вместиш в 45-60 минути. След това възстановявай. Ако имаш време храни се по-често и не се надувай с много храна. Каква храна и кое с какво и как да го комбинираш и аз не искам да коментирам вече и да давам съвети,както казва Tonu,понеже си има принципи и често стават спорове. За всеки работи индивидуално и с експерименти може да разбереш най-добре кое е добро за теб и кое не.
Преди тренировка не се тъпчи излишно с много храна. Напълно достатъчно е да изядеш една пилешка гърда с 20 грама краве масло и зеленчук. Остави си 2 часа и започни с тренировката. Само недей да смесваш и комбинираш въглехидрати с мазнини и преди тренировка не е препоръчително да използваш въглехидрати за енергия. Маслото е много по-добър и траен източник на енергия.
Най-добрата комбинация е белтъчини с мазнини. Така ще адаптираш организма си да използва за енергия мазнините,а това ще ти помогне доста ако решиш след време да правиш кардио за изчистване. Може да се види в новата ми тема в раздел- Хранителен режим за понижаване на тегло(изгаряне на подкожните мазнини).
Само не знам защо така отписваш бавните въглехидрати преди трен,и на мястото им слагаш мазнини които не са желани в тези часове.
15.09.09
23:47
Да ти кажа,честно не съм пълен враг на бавните въглехидрати. Наистина овесени ядки,ориз или картофи са добри източници на енергия,но лично аз ги предпочитам след тренировка,защото малко или много повдигат инсулина,а от там спада и нивото на тестостерона. Разбира се при всеки е индивидуално. Предпочитам краве масло с месо и зеленчук преди тренировка отколкото да се подуя с картофи или ориз. Много по са съвместими белтъчините с мазнините,отколкото въглехидрати с белтъчини.
Все пак ще тренираме,а не е желателно да ни е тежко и да образуваме газове и тнт.
На мен лично мазнините ми дават много повече енергия и се чувствам много по стабилен и в тонос по време на тренировка.
Сутрин рано мога да хапна повечко въглехидрати-картофи или овесени ядки.
Предпочитам да наблягам повечко на белтъчините и да вкарвам допълнително масло.
Има и друга причина поради,която изключвам въглехидратите преди тренировка.
Не мисля,че е добре да адаптираме организма си да използва въглехидратите за източник на енергия.
Не искам да удължавам темата. Тук може да погледнеш защо използвам мазнини:
http://spidersport.com/weight-control.php#3
Мнението беше редактирано от donati на 16.09.09 10:41.
Само да вметна че мазнините са източник на енергия, но бавна, т.е. ако ще ядеш мазнини преди тренировка то нека да има разстояние от 3-4 часа.
16.09.09
10:40
Да,около 3 часа може да се изчака след приема на мазнини преди тренировка. Зависи от консумацията,а и има хора,които по-бързо усвояват мазнините,но по-добре малко по-голям интервал.
16.09.09
12:22
Пробвай да се храниш според кръвната си група, това ще е голям бонус в дълъг период от време! ;) http://www.belchohristov.com/493.html