За първи път във фитнеса

11.09.09
12:40

Здравейте,

със сигурност сте очаквали да видите поредните запитвания от рода на коя програма е по-добра, най-добра за мене, но аз просто искам да ви се представя, да се запозная с форума и хората и в известен смисъл да стана част от обществото.

Занимавам се активно със спорт от началото на юли, когато започнах да бягам, но поради здравословни проблеми прекъснах през август и от първи септември поднових.

Междувременно започнах да посещавам и фитнес залата. Днес завърши третата ми тренировка в залата, по време на която се запознах с техниките на няколко упражнения, които тренират рамото.

Въпрос

И в действителност искам да ви попитам:

Трябва ли да се притеснявам от факта, че ми е непосилно да се упражнявам с повече от 5 килограма тежест върху лоста? За биceпс - отново ми е трудно, ако не е само 15 килограмовия прав лост. Отделно, когато се опитам да вдигам 6 килограмови дъмбели ми е непосилно да направя повече от 5 повторения, но не и да повторя в отделна серия. Затова ползвам един 3-4 килограмов като редувам всяка ръка поотделно. Правя по 8 повторения в 4 серии като в действителност се затруднявам. Направо: когато тренирам с толкова малко тежести мускулът заяква ли или просто си мисля, че заяква? Разбирам - това е едва 3-та тренировка, която дори беше по-скоро запознаване с фитнеса, уредите му и технките, които трябва да знам за следващта седмица. Имам както търпението така и желанието да засиля физическата си издържливост и сила без да очаквам невероятни резултатите в кратки срокове.

Въпрос

Колко време почивка трябва да си давам между сериите за максимален ефект. Аз лично си отброявам 2 минути, а понякога 3.

Въпрос

Не искам да спирам бягането, но със сигурност в момента съм се съсредоточил върху порквиването на големи дистанции за кратко време. Запитването ми е, ако продължавам да бягам по много, 5-6 пъти в седмицата, до каква степен това ще попречи на мускула да заякне, ако изобщо ще попречи?

11.09.09
13:21

1. Малките тежести са относително понятие. Явно за момента, тези малки тежести са достатъчно големи за да те затруднят. За да стигнеш до ‘големи тежести’, ще трябва да потренираш с ‘малки тежести’. С течение на времето и на тренировките, както и с нужните корекции в използваните тежести, ще стигнеш и там.
2. В зависимост от вида на упражненията и натоварването. От минута до 3-4, дори и 5 можеш да стигнеш.
3. Постоянното бягане, ще затрудни възстановяването ти, дори и за самото бягане. Тренировките в залата, могат да те оставят невъзстановен за бягането ти. Почивката е важна - време между отделните тренировки, храна, сън. Не го спирай, просто му намери точното място.

Това, че на третата си тренировка си се запознал с ‘няколко упражнения за рамо’, поне на мен ми говори, че се насочваш към тренировка, която не е особено подходяща за твоя стаж.

11.09.09
15:58

Караш ме да се чувствам неудобно с използването на кавички. =] Можеш ли да бъдеш малко по-точен, когато казваш, че се насочвам към грешен вид тренировка, защото аз още не съм започнал да тренирам всяка мускулна група по отделно.

О! И благодаря за отделеното време!

Мнението беше редактирано от Kreshnik на 11.09.09 16:00.

11.09.09
16:23

Не си посочил ръст,тегло,възраст (поне до 20 години ли си? Или по-голям?) Прави с колкото можеш тежко.Че ще си докараш травми с повече. Не си писал по каква програма тренираш? Кръгова или някакъв сплит?

11.09.09
16:57

Точно затова става въпрос - за тренирането на всяка мускулна група по отделно. Не ти го препоръчвам, поне не и в първите няколко месеца.
Разгледай и в съседния раздел, има няколко теми, в които точно тренировките за начинаещи са на дневен ред. :)

13.09.09
14:24

Преди време и аз бях лекоатлет и тренирах същевременно в залата за фитнес.Мога да ти кажа само че фитнеса е спорт,който е свързан с всички други спортове и особено леката атлетика-можеш да изградиш много добро тяло като съчетаваш двата спорта.Така че не се притеснявай че може бягането да ти попречи на изграждането на мускули.Колкото до килограмите-няма малко и много килограми-те са просто средство с което да натовариш мускулите си.Не се изхвърляй с тях-когато те видят на улицата никой няма да те пита колко вдигаш,а ще го интересува как изглеждаш.Иначе за почивките между сериите-зависи от интензивността на тренировката ти-моя съвет е с увеличаване на стажа ти в залата да започнеш да сменяш интензивността на трениране.

14.09.09
14:50

Към Миро - тежа 65 килограма, на 18 години съм и съм висок 182,5 см. Не разбирам смисъла на пълна програма и сплит.

Stalker - когато ми казваш така без да ми казваш защо ме мъчиш, наистина. Все пак трябва да си има причина. Минах през разделите повърхностно, намерих програми на сайта, но сякаш пропускам тези с обяснението защо те са за предпочитане от моята на дневен ред.

Bezkompromisen - благодаря.

Днешния ден тренирах гърдите и краката със следните упражнения:

ГЪРДИ
упражнение: права лежанка 1х8 с 20 килограмов лост, 3х8 с 30 килограма;
упражнение: горна лежанка 1х8 с 20 килограмов лост, 1х8 с 30 килограма, 2х5 с 30 килограма;
упражнение: долна лежанка с дъмбели (не съм сигурен дали обяснявам правилно) избутване на 6 килограмови дъмбели 5х8.

КРАКА
упражнение: клякане с щанга 4х8 с 35 килограма;
упражнение:  бедрено разгъване 4х8 с 30 килограма;
упражнение: бездрено сгъване 4х8 с 30 килограма.

Разбирам, че това не е раздела, в който да се отчитам просто се надявам някой да хвърли едно око и ако има нещо нередно, а аз изобщо не знам какво може да е то, да ме “скяса”.

Вече планирам да преразгледам хранителните си навици. Малко по-късно днес ще изчисля подкожните си мазнини - приблизително и ще си изготвя и режим до седмица, две, а ако нямам време повече. Благодаря за помощта до тук. Ще ви разбера, ако ви ядосам със запитванията си. :)

Сплит (от английски - разделям) е разделяне на тренировката за отделни мускули в отделни дни. Т.е. гърди и крака първия ден, гръб и рамо втория...(примерно!).
Начинаещите започват с програма за начинаещи. Тя съдържа по едно или две упражнения за мускулна група и цели да се заучи правилната техника и да се започне привикването на тялото към последващите натоварвания.
Виждам, че си започнал по системите за напреднали и напълно разбирам притесненията ти, че все още килограмите, с които тренираш, не са като за напреднал.
Успех!

14.09.09
20:50

Не пълна програма,а кръгова програма се нарича тая за начинаещи.Но щом си почнал със сплит за който Oranje е обяснил какво означава,добре.Не очаквай много от само няколко тренировки.Щом ти е третата поред,трябва да си доволен и от две-три серии само с лоста.Още не си свикнал,а при първите тренировки движенията са много несигурни и вдигнатите тежести са малки по принцип.Нататък нещата бързо се променят.
Можеш да напишеш цялата си програма по дни,както си направил за днес.А по-опитните ще ти дадат полезни съвети и предложения как да подобриш тренировките си.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1