13.09.09
15:45
Имам един “есенциален” за мен въпрос :lol: При бягане по нанагорнище горят ли се мазнини или се качва основно маса?
13.09.09
16:05
Формулирай въпроса,така както си го задала аз бих казал , че се горят повече мазнини,защото натоварването и налягането на сърцето става по-голямо ;) ..
Каква ти е целта? При ВВД, примерно, ще качваш маса покрай щангите, но с бягането ще качиш по-чисто. Иначе за НВД, ако сваляш, разлика няма на къде ще тичаш - все ще гориш мазнини.
13.09.09
16:25
казано от Петко К на 13.09.09, 16:08:
Отговорът е - зависи как се храниш.
Оф,да,на мен там ми е слабото място.Старая се,ама доколко се справям..ще се види . Иначе ако бягам всеки ден май мн ще ми се напомпат или няма такъв риск?
Ако бягаш всеки ден това ще ти е най-малкия проблем ;) Но иначе е възможно, да.
Само че няма идея да се тича всеки ден. Те дори атлетите, на които спортовете им са свързани с тичане, не го правят толкова често.
А пък ако целта е само изгаряне на мазнини - повече акцент на хранене, по-малко на тичането - така получаваш по-здрав организъм (хубаво хранене) и по-здрави стави (по-малко бягане), две в едно.
Мнението беше редактирано от G33K на 13.09.09 16:33.
13.09.09
16:36
Ами аз целя само изгаряне на мазнини,понеже преди скачах на въже редовно и краката ми,смея да кажа,са достатъчно стегнати,и повече вече ше е грозно
Защо, аджеба, всички смятат, че ей така *щрак с пръсти* се стягат бедра и се правят мускули въобще? Ти като майка ми. Казва ми да съм внимавал с фитнеса, че не искала да ставам като изрудите (културистите). Нямало да мога да си избърша задника от мускули. Скачай си на въжето и изключи всякаква вероятност краката ти да станат големи. Ако ще си говорим - със експлозивно тичане се качва повече маса и сила в краката, от колкото да си подкачаш на едно място. Та в скачането на въже бедрата почти не влизат. Прасеца върши основната работа.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 13.09.09 17:27.
13.09.09
17:49
казано от Thrashmetal на 13.09.09, 17:26:
Защо, аджеба, всички смятат, че ей така *щрак с пръсти* се стягат бедра и се правят мускули въобще? Ти като майка ми. Казва ми да съм внимавал с фитнеса, че не искала да ставам като изрудите (културистите). Нямало да мога да си избърша задника от мускули. Скачай си на въжето и изключи всякаква вероятност краката ти да станат големи. Ако ще си говорим - със експлозивно тичане се качва повече маса и сила в краката, от колкото да си подкачаш на едно място. Та в скачането на въже бедрата почти не влизат. Прасеца върши основната работа.
E,че то и пръсецът ми вече няма нужда от нарастване,достатъчно съм го уголемила,така ми харесва,повече не би бил естетически издържан :lol:
И все пак сега смятах да се отдамна бягане,не на скачане.Поне докато времето още е хубаво.Пък опосле ще си скачам на воля в нас
По-секси от стегнати и мускулести крака и прасци - здраве му кажи.
Не си ли се замисляла, че на твоите приятелки обиколката на бедрата им може да е колкото моята обиколка на ръцете, но сякаш гледаш краставици боднати на клечки за зъби? Те хубаво са стройни и финни, но не и офоремни. Бъди не 100%, не 1000%, ами не знам колко процента сигурна, че не можеш да прекалиш с мускулите. Най-малкото защото си момиче.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 13.09.09 20:16.
14.09.09
08:06
Комбинирай ги - бягане + скачане. И Траш е прав за стегнатите крака. От личен опит ще ти кажа обаче, че може да прекалиш с мм в краката, но тук много важна роля играе храненето. Ако консумираш прекалено много протеин, растежа ти е в кърпа вързан. :)
Според мен при бягане по нагорнище се товарят повечко прасците и цялата задна част на краката, като цяло. При бягане надолу, обратно, коленете и квадрицепсите го отнасят.
От бягане с умерено темпо едва ли ще качиш ММ на краката - най-много да се понапомпят и оттам да изглеждат по-големи. Но пък изглеждат и доста по стегнати :) Абе, бягането е перфектно за добре оформен крак...
казано от abigale099 на 13.09.09, 15:45:
Имам един “есенциален” за мен въпрос :lol: При бягане по нанагорнище горят ли се мазнини или се качва основно маса?
Бягайки по нанагормище по-бързо ще достигнеш пулса, подходящ за горене на мазнините.
Адаш, Стояне,
не е точно така, имам предвид по посочения начин е много общо. В действителност пулсът ти трябва да е 70% от нормалния, за да започне този процес на горене на мазнини и дори тогава ниско интензивното кардио е критикувано като неефективно. Аз лично намерих спасение у това ниско интензивно кардио това лято. Аз го практикувам и не го отричам. До автора на темата; от бягането по-скоро оформяш крака, отколкото да качиш маса, но има и субективни фактори.
Бих те посъветвал да погледнеш тук за кардио тренировката: Истината за кардио тренировката
В крайна сметка няма значение по какъв терен ще тичаш - нанагорнище или хоризонтална пътека, дали ще въртиш педалите на велоргометъра или ще скачаш на въже. Стига пулса ти да не пада под 140 удара в минута, всичко е ОК.
И също така, не съм кой знае колко наясно с кардиото и може би въпроса ми е нагал, Kreshnik, тъй като още не съм отворил линка, който си дал. Но поправи ме ако греша - нали “уж” през първите 10-15-20 минути кардио, независимо от пулса ти, не гориш мазнини, ами гликоген. След тези няколко минути започва горенето на мазнини (пък и на мускули). Или накратко да обобщим - до колкото аз знам мазнини се горят при изчерпване на гликогена, а не при достигане на определен пулс.
казано от Kreshnik на 14.09.09, 14:36:
Адаш, Стояне,
не е точно така, имам предвид по посочения начин е много общо. В действителност пулсът ти трябва да е 70% от нормалния, за да започне този процес на горене на мазнини и дори тогава ниско интензивното кардио е критикувано като неефективно. Аз лично намерих спасение у това ниско интензивно кардио това лято. Аз го практикувам и не го отричам. До автора на темата; от бягането по-скоро оформяш крака, отколкото да качиш маса, но има и субективни фактори.
Бих те посъветвал да погледнеш тук за кардио тренировката: Истината за кардио тренировката
В тази връзка ето още една статийка, този път на английски: http://metaboliceffect.wordpress.com/2009/07/09/the-myth-of-low-intensity-exercise/
14.09.09
19:36
Мерси много,ще се прочета препоръчаните четива.засега май пак ще заложа на скачането,но занапред ще видим %-P