15.09.09
21:27
Наскоро си говорехме с Владо, по-скоро го питах какво му е мнението по един въпрос, свързан с физиката на един натурален спортист, промотиращ доста уверено известна организация за натурален спорт. Та след като станаха ясни статистките на въпросният (някой ако се интересува по конкретно: 1.75, 100 кг, 6% мазнини) и видът му, общо взето заключението беше, че въпросният не е точно това, което се определя като “натурално” трениращ. По-късно тази година бях чел книга на един друг “натурален” атлет, който в 2 уводни страници много дързо се опитваше да увери читателите си, че цял живот е тренирал на органична храна и добавки. Е, неговата физика може да се каже, че е дори по-фрапираща от първия споменат. Друг интересен случай е промотирането на различни добавки по онлайн източници и списания, където здравия пич се изповядва как е постигнал резултатите си, използвайки X (замести с име) добавка. Черешката, която ме подтикна да пусна тази тема, са ето тези три части видеа, озаглавени “The Photoshop Effect”
http://www.youtube.com/watch?v=YP31r70_QNM
http://www.youtube.com/watch?v=Ovpd5O6M8tQ&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=jID2uIFrdj8&feature=channel
Ако изгледате филмчетата ще видите много интересно предложение в края. На списанията с фотомодели по закон да се слага един надпис, наподобяващ тези на цигарите: Внимание тази картинка е била редактирана, за да развали вашите идеи за перфектна визия. или Внимание! Тази картинка е дигитално променяна. В сферата тук “Внимание! Този модел не е постигнал това тяло само с добавката, която рекламира” или “Внимание! Този модел използва непозволени медикаменти.” :D
Не смятате ли, че този парад, целещ да продава и обогатява по-големите фигури, не се е превърнал в твърде циничен и, че е крайно време законово потребителя да бъде уведомявам за подобни неща. Но защо тва, ние да не сме глупави, че не знаем какво се случва? Да, може би по-голямата част от редовните потребители на форума имат информация, но се съмнявам за доста друга голяма част.
Моето лично мнение е, че трябва да се появи подобен закон. Защо? Защото смятам, че медията разваля главната идея на този спорт и въобще амбицията за красота. Гледайки популярните модели по списанията, голяма част от хората се впускат в екстремни крайности, за да ги достигнат физически. Следствие на което се учат на много грешни навици, методи, придобиват една извратена представа за естетика и не само че не постигат тва, което са видяли на корицата на списанието, но дори се превръщат в нещо по-нелицеприятно от това, което са в момента. Лично мен наистина ме обезпокоява това, а и приемам за доста безочлива обида начина, по който се води този парад на естетиката. :)
Мисля, че медията (не всяка, има някои изключения като правилните информативните източници като този) е основният виновник в залата да има хора, които изглеждат по един и същи начин - месец, след месец: ЗЛЕ!
Мерси, че ми прочетохте мнението. Може да е прозвучало доста емоционално и наистина си е така :D Трябваше да си излея мислите по тази тема :)
Темата беше редактирана от Калоян Я. на 15.09.09 21:34.
Принципно съм съгласен с теб. Друг е въпроса че ако се тръгне по веригата трябва да се забранят или да се обозначат коментари на страшно много реклами извън сферата на фитнеса. Не съм сигурен че това е изпълнимо... все пак живеем в комерсиален свят. Едно такова действие ще засегне страшно много интереси на хора които няма да го позволят :)
А има ли някой интерес ти или който и да е, да изглежда добре? Да се стреми към някакъв изкуствено създаден модел или идеал, да - за да храни индустрията. Ама наистина да е здрав и силен - каква е ползата, така ще се затрие и още една индустрия, барабар с фитнеса (фармацевтичната, и там пари трябва да се правят, какво мислиш :) ).
Обида? Може би обида за твоя интелект - да. Но предвид, че масата хора така или иначе вярват на тези неща, за тях това не е обида - на тях акъла им е точно дотам, ползата от тях на този свят е да бъдат издоявани, ден след ден, по един или друг начин. Така че, няма как да се спре процеса, това си е бизнес. А и няма лошо в крайна сметка - всеки си има глава да мисли с нея, това че с поколенията леко е закърняла работата...еми да се оправят. Евала на тези, които са си я нагласили цялата работа и си печелят от това.
Мнението беше редактирано от G33K на 16.09.09 07:06.
По принцип, аз също не мисля, че е възможно да се спре. А и като цяло нямам нищо против хората, които хранят фармацевтиката, нито против фотомоделските списания - все пак говорим за различни сфери, в които хората имат различни приоритети. Но смятам, че технически е не невъзможно към подобните продукти да се прикачат бележки, че функционират само в съотвените правилни хранителни режими, тренировки и че моделите, рекламиращи ги не са постигнали своите резултати солово, използващи този продукт (примерно). Не знам това дали би било положителна или негативна реклама, но съм убеден, че въпросните доилни кравички за пари, за които G33K спомена, ще имат повод да се замислят като прочетат подобно нещо. Тоест да се обръща внимание повече към цялостния подход (за тренировките/почиването/храненете/етц) и не се подхожда толкова обидно и комерсиално, убеждавайки кравичките колко е готино да тренират до момента, в който си купят добавките им и до там да стига заслугата на корпорациите за фитнес развитието :D
Дам, по-скоро дори и това звучи донкихотско - явно печеленето на при в 20 век трябва да е ценично
А на цигарите като пише, че убиват, колко хора се замислят и още повече - спират пушенето?
16.09.09
12:03
казано от Петко К на 16.09.09, 10:42:
А на цигарите като пише, че убиват, колко хора се замислят и още повече - спират пушенето?
Те пак добре че се сетиха да въведът това правило дето пише че цигарите убиват защото не съществуваше това нещо преди 3-4 год...а тука в Шотландия се прави от 1990!!
Веднъж гледах интервю с един рекламен продуцент... или какъв беше точно не разбрах. Питаха го как се прави рекламата и какво трябва да е съществено, че продуктът да се продава. Той каза, че най-важното нещо е да се удари потребителя в десятката - там, където е “неговото” място. Така за домакините се правят реклами с лелки, които перат и простират. За мацките се правят реклами с мацки, които са супер-мацки и т.н. За всеки си има реклама. Моите деца гледат реклами на играчки и трябва да ви кажа, че рядко пропускаме с много обяснения, че не всичко което се види, трябва да се има. Та, целта на релкамите е подсъзнателна манипулация в ефир, в реално време по телевизията, списанията и т.н.
Има, обаче, едни други скрити реклами, които влияят много по-силно и много по-подмолно. Да, скрити са, защото не се виждат в рекламно време, тях ще ги забележите само бегло и то ако много внимавате във филмите, клиповете, от хората. Това е зомбиране. Гледаш филм, героят е супер-герой, издържа на всичко - напрегната работа, крещяща съпруга, хамави деца... той обаче, се прибира морен, сипва си питие и си пали цигара за успокоение. Вече сте изманипулирани :) Това се случва и с рекламирането на въпросните продукти.
Наскоро се загледах в някаква гламава песен по Планета, в която гледам реклама на Слимс - мацката-певачка, изрусена, натокана, арогантнна прави там каквото прави, съблазнява и ... си пали от хубавите цигари. Как да не си запалиш и ти? И как да не се изрусиш? И как да не бъдеш арогантна?! Ма за да стигнеш до там...ехееее...колко още неща трябва да свършиш?
Мнението беше редактирано от Winnie на 16.09.09 12:18.
Е и от 20 години да съществува правилото за цигарите - все тая. Както каза ГИЙК, всеки има глава на раменете си, с която да мисли. На кутиите с цигари пише, че убиват. И к’во? След 10 години като все още цигарите ще убиват и все още това послание ще го има на опаковките, хората ще спрат ли? Не. Дори в момента се готвя да запаля цигара. Разбираш ли на къде бия? НЯ-МА-РАЗ-ЛИ-КА.
И отново, както каза G33K, евалата на тези, които измислят тези “измами”, така да ги наречем. Ти какво виждаш в онзи хакер, който поправил банковата сметка на българската коледа от сайта така, че парите от даренията отиват в неговия джоб. Чудовище? Аз виждам гений. Живота, като цяло, е адски проста система, просто не е за всеки. Тези хора просто знаят през коя пътека да си дърпат каруцата.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 16.09.09 12:21.
16.09.09
12:33
казано от Thrashmetal на 16.09.09, 12:19:
Е и от 20 години да съществува правилото за цигарите - все тая. Както каза ГИЙК, всеки има глава на раменете си, с която да мисли. На кутиите с цигари пише, че убиват. И к’во? След 10 години като все още цигарите ще убиват и все още това послание ще го има на опаковките, хората ще спрат ли? Не. Дори в момента се готвя да запаля цигара. Разбираш ли на къде бия? НЯ-МА-РАЗ-ЛИ-КА.
Ама тотвално си на другия полюс, въобще не ме разбираш...не казвам че ще промени нещо или че няма. Казвам го това защото държявата (политиците) е доста скапана и не отпуска никакви средства за здравето на Бългърския народ пък камоли на фитнеса! +това в БГ вървим 6-12 месеца назад от цяла европа...пример с финансовата криза, тука влязоха в рецесия още миналата зима, а в бг лятото чак почнахме да навлизаме. Искам да каця че в края на деня всичко отива за сметка на обществото зареди държявата (политиците). Ти не мислиш ли че ако хората не са така “облъскани” от жовота в БГ, не мислят постоянно “как ще изкарам пари за хляб другия месец” и т.н, а имат добра заплата, къща, кола...няма да обърнат сериозно внимание на здравето си? Здравето на нормалния Българин е затрупано от ежедневните му проблеми и той от нерви няма време да обърне внимание на здравето си. т.е ако България беше богата държява, много ама много по-мялък % от населението щеше да пуши в това съм УБЕДЕН!!
Калояне, по темата, гледа ли в Bigger Stronger Faster рекламата на модела, който казваше нещо от сорта на “Who cares”, когато главния герой го попита защо казва, че е постигнал всичко само с хидроксикът след като е вземал стероиди. Същата работа! Няма как да се спре това масово комерсиализиране, ми дано хората поумнеят малко :)
Чолаков, съгласен съм с твърдението, че здравословния живот в България е именно скъпия начин на живот. Но това от къде на къде означава, че българина като може да си го позволи (както сам каза, “ако бяхме богати”) ще мисли за здравето си? Мислиш си, че вечер вместо чаша вино и парче риба, българина пие бира и набива картофки пред мача защото е беден ли?
Друго искам да те питам - защо намесваш политиците? Има един израз на английски за това, а именно “This is getting a little old”, или на Български език - не ви ли писна? От банално, по-банално е смешното ви оправдание. Висше образование е билета за хубав живот. Може би точно в момента не знаеш какво искаш да работиш, не знаеш какво искаш от живота и т.н., но би трябвало отдавна да си осъзнал, че ако на 30 години разбереш какво искаш и нямаш билет (образование) да си го получиш, тогава какво искаш? ЛЕТВАТА Е ТОЛКОВА НИСКО, че шестици и петици се получават на шибана поразия, но разбира се мързеливия българин смята, че има прекалено много причини да не вземе образование.
Какъв е извода? Ние сами си правим живота. Не живееш в Куба, момченце. В България всеки има достатъчно възможности предоставени му да си изкове живота. Момчето все някога става мъж, както и момичето - жена. По-голям съм от теб, но като общ израз ще кажа следното - ние сме на прага, м/у момчето и мъжа. Идва момент, в който никого не можеш да обвиниш. Идва момент, в който би било искренно глупаво да ръсиш комерсиални оправдания на ляво и на дясно - политиците, та политиците. Майната им, нищо не ти пречат политиците да имаш хубав живот.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 16.09.09 14:03.
казано от iasen на 16.09.09, 13:11:
ми дано хората поумнеят малко :)
Да ти кажа, с тази мощна тенденция в обратната посока не знам..ама не пречи човек да е оптимист :)
Иначе bigger, stronger, faster е добър, там също го има засегнат момента с фотошопите, добавките и също така много интересен момент - промяната в супер героите от комиксите (май) през годините, както и интересни размишления върху това. Абе, добро беше филмчето.
16.09.09
14:07
@Trash: Идва момент, когато ще се убедиш колко много грешиш по въпроса. Кажи къде и кога да доведа малко познати с дипломите и фишовете за заплата.
казано от Thrashmetal на 16.09.09, 14:02:
Висше образование е билета за хубав живот. Може би точно в момента не знаеш какво искаш да работиш, не знаеш какво искаш от живота и т.н., но би трябвало отдавна да си осъзнал, че ако на 30 години разбереш какво искаш и нямаш билет (образование) да си го получиш, тогава какво искаш? ЛЕТВАТА Е ТОЛКОВА НИСКО, че шестици и петици се получават на шибана поразия, но разбира се мързеливия българин смята, че има прекалено много причини да не вземе образование.
Висшето си е висше, то не е билет за хубав живот.
И какъв е проблема, ако на 30 искам да се занимавам с нещо друго? Няма да го направя, само щото имам висше по еди какво си ли? И ако мислиш, че с наученото в училище ще се оправяш по-нататък....... :lol: Ученето почва, като завършиш ;)
Сам казваш - критериите са толкова ниски, че шестиците не са проблем. Въпроса е, че оценките са си оценки, дипломата е просто хартийка, а какво знаеш и можеш е съвсем отделен въпрос.
Мнението беше редактирано от Петко К на 16.09.09 15:26.
16.09.09
15:30
Висше образование е билета за хубав живот. Може би точно в момента не знаеш какво искаш да работиш, не знаеш какво искаш от живота и т.н., но би трябвало отдавна да си осъзнал, че ако на 30 години разбереш какво искаш и нямаш билет (образование) да си го получиш, тогава какво искаш? ЛЕТВАТА Е ТОЛКОВА НИСКО, че шестици и петици се получават на шибана поразия, но разбира се мързеливия българин смята, че има прекалено много причини да не вземе образование.
Ако е така, защо нащо семейство (баща ми счетоводител, майка ми акушерка) се изместихме в Шотландия??? Да стоим в БГ за мизерни 600 лева и то не-сигорни на баща ми...или за 400 лева на майка ми, и после да се чудим как да свържим 2-та края?! Не, е отговора при нас, както и при много други хора които са “избягали” в чужбина точно заради това. Билета към богатия начин на живот-висша диплома, наистина е така, обаче за България не е...В България трябва или да си крадец, или да си мутра за да изкарваш пари...
16.09.09
15:32
казано от Петко К на 16.09.09, 15:25:
Висшето си е висше, то не е билет за хубав живот.
...И ако мислиш, че с наученото в училище ще се оправяш по-нататък....... :lol: Ученето почва, като завършиш ;)
Сам казваш - критериите са толкова ниски, че шестиците не са проблем. Въпроса е, че оценките са си оценки, дипломата е просто хартийка, а какво знаеш и можеш е съвсем отделен въпрос.
Напълно съгласен съм с това нещо!
Който е завършил ми го е казвал,оценките са едно,знанието си е друго..!
Също много пъти и много хора са ми казвали,че започваш да се учиш след като вземеш дипломата,така де,започваш практика и чак тогава осъзнаваш каква била работата.. :)
Или да имаш акъл и желание.
П.П. Това към поста на Petar Cholakov.
Мнението беше редактирано от Петко К на 16.09.09 15:34.
16.09.09
15:37
казано от Петко К на 16.09.09, 15:33:
П.П. Това към поста на Petar Cholakov.
Да, тука си прав, но шанса е минимален, едва 1/10 постигат мечтата си с акъл и желание.
16.09.09
17:27
казано от Petar Cholakov на 16.09.09, 15:37:
П.П. Това към поста на Petar Cholakov.Да, тука си прав, но шанса е минимален, едва 1/10 постигат мечтата си с акъл и желание.
Петьо никога не можеш да определиш колко е шанса........шансовете са постоянно около нас всеки ден..всеки час.....в БГ, Шотландия, Африка...навсякъде човек има шанс.......зависи колко добре си подготвен да се възползваш от него! За да си готов за шанса трябва да дадеш от себеси .......да се потрудиш.......колкото повече усиля вложиш толкова по-големи шансове ще можеш срещнеш....и всъщност всичко зависи от теб.........как ще мислиш, как ще говориш, как ще действаш, кои хора ще (избереш да )срещнеш, коя книга ще прочетеш.......и така.
М/у другото никъде по света доброто здравеопазване и фитнеса не са FOR FREE!
За ученето мисля че Jim Ronh го е казал много точно ето: Formal education will make you a living; self education will make you a fortune.”
казано от Petar Cholakov на 16.09.09, 15:30:
Ако е така, защо нащо семейство (баща ми счетоводител, майка ми акушерка) се изместихме в Шотландия??? Да стоим в БГ за мизерни 600 лева и то не-сигорни на баща ми...или за 400 лева на майка ми, и после да се чудим как да свържим 2-та края?! Не, е отговора при нас, както и при много други хора които са “избягали” в чужбина точно заради това. Билета към богатия начин на живот-висша диплома, наистина е така, обаче за България не е...В България трябва или да си крадец, или да си мутра за да изкарваш пари...
Ако държиш с примери да се сравняваме - майка ми изкарва 1200лв. заплата с библиотекарско (идея си нямам това какво е, простете ако грешно се изразявам) висше, а работи в София едва от 5 години. Преди това, във Видин като живяхме, не беше никаква. Сигурно работи нещо underground.
П.П. Това към поста на Petar Cholakov.Да, тука си прав, но шанса е минимален, едва 1/10 постигат мечтата си с акъл и желание.
Аз пък ще ти кажа че повечето хора постигат всичко точно с акъл и желание. И най-вече желание. Другото е малко късмет. Но вервай ми - искаш ли нещо истински - няма как да не го получиш.
И ще ти кажа нещо акъла е нещо което няма кой да ти го вземе - няма Шотландия, няма България - който може си може.
Пък това за дипломата е смешно. Както каза Петко - истинското учене започва след университета. Колкото по-рано се сблъскаш с живота, станеш самостоятелн и разчиташ единствено и само на това което е в главата ти - толкова по-бързо ще успееш.
Радвам се, че темата има интерес. Темата с образованието също е интересна и противоречива. Това, което установих е, че явно всички сме на мнение, че успешният кариеризъм, продаващ нещо, изисква подмолни похвати...или поне това е установената тенденция. Това, което лично на мен не ми допадна е, че повечето мнения са доста егоистични, ако мога да ги нарека. “Евалата на хората, които са я нагласили тая работа и печелят”, “Всеки си има глава на раменете - да му мисли”.. уоу, някои хора все още си я търсят и мисля, че някой трябва да им го покаже. :) Сигурен съм, че това звучи като реплика на модерен Дон Кихот, но погледнете и от друга страна - цялостната образованост в това отношение води до увеличаване на интелектуалното равнище на трениращите, водещо до индивидуалния напредък, което създава по-голяма конкуренция, която е хубаво нещо дори за вече образованите :)
Наречете ме наивен, но съжалявам, не ми допада идеята тип нека да оставим слепците, нали ние знаем правилния път.
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 16.09.09 20:07.
16.09.09
20:53
Сега да се изкажа и аз, въпреки , че мнението ми значително ще се различава.
По темата.Колкото и банално да звучи, живеем във времена, в които пазарната икономика е в разцвета си.Капитализъм=пари=целта оправдава средствата.Пазарната икономика води до пълна комерсиализация, наистина пълна защото обхваща почти всичко.Замислете се какво в наши дни не е комерсиализирано?Любовта?Най-личните човешки отношение?Та дори и религията не е подмината.Щом материалното е достигнала до това, вие се чудите как правят лъжливи реклами свързани с фитнеса и здравословния начин на живот.Рекламата е най-важния компонент във всяка маркетингова стратегия, а стане ли въпрос за пари, вече не съществуват никакви правила, именно заради това всички злоупотребяват с доверието на масите.Нищо ново не се казва, и нищо няма да се промени скоро.
За породилата се тема относно личните възможности, амбицията, образивание и т.н.В това отношение нашето общество се различава много от западното.На запад положението е такова, каквото и да си говорим там са разделени на класи, навсякъде има богати и бедни.Обикновено богатите приемат всичко като даденост, докато при бедните е точно обратното.Но там е също така общество на възможностите.Този който умее, иска и може, постига много в живота, а дори и богатите хвърлят неимоверни усилия и труд да създадат или забазят нещо.Да не си мислете, че образованието е много високо на запад.В САЩ публичното образование е под всякаква критика, и далеч зад всяко едно европейско.Но там също така има частно образование, което е за “избраните”, или за тези, които хвърлят неимоверни усилия да го получат, а именно амбициозните.С това се различава тяхното общество, че независимо колко си богат или беден, всички работят като машини.Няма тинтири-минтири, няма мрънкане, хвърля се нечовешки труд и може би затова са толкова студени.А всъщност от моите контакти и от тези на близки и познати съм установил, колко глупави и ограничени за западняците.
В България е различно.Общо взето нито висшата класа ни е висша, нито средната, средна.Нашите “богати” приемат единствено дадеността и камо ли не, се мислят за богоизбрани.Далеч са от западния етикет и западните възможности.Тук има и едно голямо “но”.Ние никога не сме били общество, а единствено индивидуалисти.Затова всеки е егоистичен, дори да не си признава, но най-важното, ние се мислим за велики.Всеки се мисли за нещо повече от другия, че е с по-големите възможности, че е по-умния и т.н., без значение от класа и състояние.Ние сме вечните разбирачи, вечните компетенти.И общо взето, всеки почива на собствените си лаври, сякаш българина иска да получи всичко на готово.А къде отива трудът, амбицията, усърдието.Нищо, абсолютно нищо не се постига с мързел, и най-големия талант ще се провали.Затова винаги ще си останем мрънкащ народ, на който само политиците са му виновни.А следва въпросът “след като плюем по политиците, ние какво сме направили”.На този въпрос прекалено малко хора ще отговорят, а надали някога изобщо ще си го задатат, защото за всичко другия е виновен, нали ние сме великите. ;-)
Извинявам се за грешките, просто ми се спи и не ми се поправят в момента. :)
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 17.09.09 06:31.
17.09.09
12:18
казано от kao на 16.09.09, 19:10:
Аз пък ще ти кажа че повечето хора постигат всичко точно с акъл и желание. И най-вече желание. Другото е малко късмет. Но вервай ми - искаш ли нещо истински - няма как да не го получиш.
И ще ти кажа нещо акъла е нещо което няма кой да ти го вземе - няма Шотландия, няма България - който може си може.
Пък това за дипломата е смешно. Както каза Петко - истинското учене започва след университета. Колкото по-рано се сблъскаш с живота, станеш самостоятелн и разчиташ единствено и само на това което е в главата ти - толкова по-бързо ще успееш.
Българите сме едни от най умните нации според мен, след Япония и т.н, тука в Британия са много назад с възпитанието, с държянието си и с учебния процес сравнение с БГ. Аз заминах за Шотландия 2002-Декември месец и таман бях навършил 9. Учих до 3-ти клас 1-я срок в бг. Идвам в Шотландия и ме слагат в 5-ти клас (те тука с 2 години вървят напред) и кво да видя...по цял ден рисувахме, дават по 10 задачи на деня да събираме и изваждаме...прибирам се и бащами ме пита какво правихте днеска в училище, аз му викам ето виш и се смея. Той вика тука са като бавно-развиващите! А в БГ тия неща се учят в 1-ви клас. И накрая тука признават техните мижеви дипломи, а наще ги отхвърлят. Пък са 5-ти по прости от нас. Затова ние ако бяхме богата държява като Британия, Америка...щяхме да сме номер едно. Тука са без-целни, не мислят напред а гледат за другия ден “днеска да се напия, а утре ще му мисля”. Боклуци са, а контролират целия свят, ето за това най много се ядосвам!!
казано от Petar Cholakov на 17.09.09, 12:18:
Българите сме едни от най умните нации според мен,...Боклуци са, а контролират целия свят, ето за това най много се ядосвам!!
Ами щом контролират целия свят,значи са много по-умни.За да го контролират.Ний що не го контролираме? А тая национална митология пък,колко сме умни...нямам думи просто.А пък хем сме умни,пък сме и най-бедните в Европа. Как се връзва едното с другото? Ума с мизерията? Дано някой успее да ми обясни,че аз съм нещо доста тъп и не загрявам.Що е тъй при толкова много ум?
Най-голямата заблуда според мен Янкулов. Е че може да сме богати като западняците.За мен тая система(дори да е най-добрата) пазарната икономика е една пирамида в световен мащаб.На върха и е Америка,малко по-надолу седемте най-развити страни в света.
В тях е съсредоточена цялата индустрия,цялата промишленост.Техните промишлени стоки се продават в целия свят.Дори и ти може би си купуваш цялото оборудване за банята например от тях.А най-баналния пример са американските добавки. Тоест те произвеждат всичко,те са световната работилница.Останалите само внасят от тях и си дават паричките,доколкото ги имат.Тия индустриални предприятия поглъщат многобройна работна ръка,осигуряват им заетост и доходи.Не може да спечелиш от кило домати и праскови,колкото той от един телевизор Сони,Панасоник,Шарп и прочее.
Дотук казах,че светът е една пирамида.Най-отдолу са над 100-150 азиатски,африкански и латиноамерикански страни.Там сме и ние, “най-умните в света”.Само че нещата не спират дотук.Пирамида има и във всяка от тия слаборазвити държави. Ето,София,Пловдив,Варна,Бургас.Броят се на пръстите на едната ръка.А я отиди в Каспичан например :). Малък брой богати градове с малко по-добър жизнен стандарт. И като контрапункт голям брой запустяващи,рушащи се малки градчета и селца.С абсолютна мизерия в тях.Където разни тинейджъри имат много по-важни неща от това да ходят на фитнес.Защото се борят за оцеляването си и фитнесът е последната им грижа,бели кахъри дето се казва(за мускулите де,дали им са големи или малки).
И същевременно във всеки голям и малък град срещаме същата пирамида.Стотина скъпи джипа и замъка,и купища безработни, просяци,пияници,клошари и прочее.
Няма как да станем Америка или Швейцария на Балканите.Просто тоя свят в тоя му вид е една пирамида.И ние няма да се “оправяме”, а просто отсега нататък така ще живеем.Не разбирам защо някой лъже хората,че това е някво временно нещо.Просто ний сме на дъното на тая световна пирамида и никога няма да сме на върха и.Като Америка,Британия,Канада,Германия и прочее
Мнението беше редактирано от Миро на 17.09.09 17:20.
17.09.09
17:15
...
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 17.09.09 17:15.
17.09.09
17:19
казано от Миро на 17.09.09, 17:11:
Няма как да станем Америка или Швейцария на Балканите.
Еми били сме Швейцария на Балканите преди Втората Световна.Имали сме толкова много преди Първата световна.Просто не сме се справили.
17.09.09
17:26
Леле колко глупости по темата
Petar Cholakov да можеш да смяташ често не е никак достатъчно, трябва да можеш да спазваш правила, да се съобразяваш с хората около теб, да не крадеш, да не завиждаш,да не лъжеш, да не прекарваш някой, да не бъркаш в купичката на другия да не се корумпираш, да си скромен, и т.н. все неща липсващи по тия земи.
Миро какви пирамиди какви пет лева, има държави дето до преди 70 години в следствие на световни войни са били порутени, тотално фалирали и блокирали, без образование без човешки капацитет без нищо, само до преди 20 години градовете им бяха разделени със стена и който я преминеше се разстрелваше, бързо и добре са се справили а ? Сигурно някой отгоре им е дал многото неща нужни за да се случи това.
Показател за една икономика е баланса внос/износ когато внасяш, внасяш стоки и изнасяш готови капитали, когато изнасяш изнасяш стоки и внасяш готови капитали. Едни изнасят автомобили за целия свят, други, електроника, трети добавки, четвърти водка, пети от всичко по малко, други пък като немогат внасят всичко и си изнасят всичките парички, то не може да имаш само шоурумове, магазини и молове и да чакаш някаква силна стабилна икономика градяща се на туризъм мента и строителство още по голямо менте. Е кой е виновен, че не си ползваме благата както трябва ??!?!? Сигурно някой от горе
ПС: В момента гледам по една от телевизите филма “Бяхме войници”, кво да говорим хората още преди 100 години са били 100 преди нас и сега пак са си така, нищо, че можем да смятаме и да броим.
Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 17.09.09 18:05.
17.09.09
17:28
Германия е била напълно срината след Втората Световна.Няма ли са абсолютно нищо.Тогава как са толкова напред сега?
Не съм напълно убеден,че е била срината напълно.Срината е предимно източната част.Там където минава бойната линия с руснаците и се водят жестоки битки.И Дрезден,който е сринат от англоамериканската съюзническа авиация също е в източната част.Кои са сринатите западногермански градове,че не ги знам?Но както и да е.Германците и до сега са благодарни на Америка за плана Маршал.И все пак немските инженери и бизнесмени не са избити.Не са изчезнали на 9 май 1945г.Останали са в Германия и възраждат много бързо немската промишленост и икономика.Отделно от това Германия като Британия има колонии до Първата световна война.Това са гарантирани пазари,евтини суровини,злато и диаманти.
Не знам Шишманов за кое говориш?Според теб няма пирамидална структура на световната икономика?Тогава къде сме ние?
17.09.09
19:04
Oooo колко много грешиш приятелю!
Цяла Германия е срината.САЩ и Великобритания бомбардират абсолютно всичко, доколкото се сещам няма немски град, който да не е сринат.Това са 3-годишни интензивни бомбардировки!
Най-големите бенефициери на планът Маршал са Великобритания и Франция.Но все пак германците ги изпреварват за 20 години.
Голяма част от инженерите и учените отиват в САЩ и Великобритания.Цялата американска космическа програма е създадена от Немец.
Сам казваш,че Германия има колонии ДО ПСВ.След това нямат нищо, точно когато се оправят. :)
Така,че в никакъв случай не може да се търсят някакви оправдания за немското чудо.Те са просто такива.И ние някога сме имали този потенциал, да не изпадаме в самосъжаление. :)
17.09.09
20:07
Гледам, че се коментират някои “малки сражения”. Все пак всичко е с идеята да има някаква материална печалба и по този начин се погубват или забравят всякакви ценности или всеки както си определя нормите, които следва в нормалните битови среди.
Малко се отклонявам от главната тема за да ви покажа на какво попаднах днес. Може горните редове, които написах да се отнасят за всякви членове на висши политически и частни организации, но за малките хлапаци всичко опира до стеснен кръг от неща. Децата имат завидното умение да се радват на малките неща... И все пак не всяко дете има щастието да се радва ежегодишно на най-ценното нещо - семейството:
http://vbox7.com/play:6b8de14e#commentTop
18.09.09
06:49
казано от S7oMaN40 на 17.09.09, 20:07:
Гледам, че се коментират някои “малки сражения”. Все пак всичко е с идеята да има някаква материална печалба и по този начин се погубват или забравят всякакви ценности или всеки както си определя нормите, които следва в нормалните битови среди.
Малко се отклонявам от главната тема за да ви покажа на какво попаднах днес. Може горните редове, които написах да се отнасят за всякви членове на висши политически и частни организации, но за малките хлапаци всичко опира до стеснен кръг от неща. Децата имат завидното умение да се радват на малките неща... И все пак не всяко дете има щастието да се радва ежегодишно на най-ценното нещо - семейството:
http://vbox7.com/play:6b8de14e#commentTop
Едно малко по-дълбоко вникване в този клип и.......чиста американска пропаганда и манипулация...........гледали сме много ама много подобни........!
18.09.09
09:09
казано от Миро на 17.09.09, 18:57:
Не знам Шишманов за кое говориш?Според теб няма пирамидална структура на световната икономика?Тогава къде сме ние?
Веднага ти казвам, ние сме там където заслужаваме да сме. Крадем лъжем избираме си тъпи партии с още по тъпи политици, все проклинаме съдбата държавата и комшията е така не става да сме на различно от сегашното ни място. Ето ти един пример, ЕС решава да ни издигне напред в твоята пирамида, дават ни няколко милиарда Евро за да ги изхарчим с цел да дръпне малко държавата ни да се приближим до тях. Разбира се за да ни ги дадат искат да има определени структури и тези пари да отиват за определени неща, пътища, производство, земеделие, животновъдство и т.н. . Е да ама ние типично по балкански нито можем да създадем подобни структури, щото всеки гледа да е шеф, гледа да краде, гледа ако може да не ходи на работа да му тече заплатката. Тази структура трябва да гарантира, че парите на данъкоплатците на ЕС които избират техните политици да не отиват в партиинки касички и в олигархията. Ние какво правим крадем за да създадем цели градове от бетон с което да изперем паричките, теглим майна на всякакво производство, вдигаме десетки молове и офис центрове и в даден момент на ЕС им писва и ни спира кранчето. Кой е виновен, че сме такива ?!?!
18.09.09
11:57
Докато повтаряме колко тъпи политици си избираме, няма и как да се променят нещата. Сякаш Буш беше много интелигентен политик, или пък Саркози. Или чиновниците от Брюксел, които ни учат какво да правим. Я вижте един Ферхойген на какво прилича и пак ще говорим.
Истината е, че българите сме мързеливи, вечно мрънкащи и с потресаващ комплекс за малоценност, който избива в смешна мания да се изкарваме велики. Освен това, границите в света отдавна са начертани в Ялта и който си мисли, че нещо съществено се е променило, жестоко се лъже. В модерната епоха има няколко велики сили, само влиянието им се изменя в полза на една или друга. Да, Германия и Япония са били сринати по време на войната от високохуманните ни днешни големи братя, които не се посвениха да избиват милиони невинни хора, но забравяте какво огромно стратегическо значение са имали тези страни в следвоенния свят и какви колосални суми са наляти за възстановяването им. Освен това, там като се работи, наистина се работи.
Тук идваме и до най-съществения въпрос-какви искаме да сме ние? Ако искаме да сме богати като немците, японците и американците, трябва да бъдем като тях, но после да не се оплакваме, че единственото ни занимание е работата. Всеки, който е бил на запад, ще потвърди, че там хората са студени, затворени, не се събират заедно като нас, не се забавляват като нас. А тези, които са живели в Южна Европа, да не говорим за Южна Америка, знаят колко по-близки по манталитет са хората там до нас...и колко по-близки по доходи. Освен това, не мога да разбера какво мрънкат всички за положението в България. Работя по цял ден с чужденци от всички краища на света и повечето от тях мога да ви уверя, че не намират кой знае каква разлика с живота в техните държави. Навсякъде е трудно, ако си мързелив и нямаш амбиция, каквито и политици да управляват.
18.09.09
16:15
казано от Ultima Ratio на 18.09.09, 11:57:
Докато повтаряме колко тъпи политици си избираме, няма и как да се променят нещата. Сякаш Буш беше много интелигентен политик, или пък Саркози. Или чиновниците от Брюксел, които ни учат какво да правим. Я вижте един Ферхойген на какво прилича и пак ще говорим.
Истината е, че българите сме мързеливи, вечно мрънкащи и с потресаващ комплекс за малоценност, който избива в смешна мания да се изкарваме велики. Освен това, границите в света отдавна са начертани в Ялта и който си мисли, че нещо съществено се е променило, жестоко се лъже. В модерната епоха има няколко велики сили, само влиянието им се изменя в полза на една или друга. Да, Германия и Япония са били сринати по време на войната от високохуманните ни днешни големи братя, които не се посвениха да избиват милиони невинни хора, но забравяте какво огромно стратегическо значение са имали тези страни в следвоенния свят и какви колосални суми са наляти за възстановяването им. Освен това, там като се работи, наистина се работи.
Тук идваме и до най-съществения въпрос-какви искаме да сме ние? Ако искаме да сме богати като немците, японците и американците, трябва да бъдем като тях, но после да не се оплакваме, че единственото ни занимание е работата. Всеки, който е бил на запад, ще потвърди, че там хората са студени, затворени, не се събират заедно като нас, не се забавляват като нас. А тези, които са живели в Южна Европа, да не говорим за Южна Америка, знаят колко по-близки по манталитет са хората там до нас...и колко по-близки по доходи. Освен това, не мога да разбера какво мрънкат всички за положението в България. Работя по цял ден с чужденци от всички краища на света и повечето от тях мога да ви уверя, че не намират кой знае каква разлика с живота в техните държави. Навсякъде е трудно, ако си мързелив и нямаш амбиция, каквито и политици да управляват.
Xaxa Ultima Ratio като спомена за Ферхойген и се сетих за нещо много кумично което видях днеска........днеска за около 5 мин зърнах малко новини по ТВ-то......и нали Първанов се е позасилил тези дни с някакви антикризисни мерки.......та ги приема разни специалисти умни люде някъде си на Дундуков .....здрависва се с тях...и изведнъж в далечината гледам нашия(бургаски) бивш кмет Йоан Костадинов и така се разсмях......този човек със сигурност ви казвам че е най-корумпираният..... вечно пият/срам и позор за града си, върнал го 20 години назад....градоначалник/политик.................та този човек се изправя пред хората да ги оправя от кризата........хахахаха..........я FUCK OFF!!!.....Та не ни трябват никакви политици приятели............имаме всичко за да успеем дори тук в БГ!
Мнението беше редактирано от burgasfreak на 19.09.09 14:34.