Съчетава не на въглехидрати и мазнини в едно ядене

18.09.09
14:33

Искам да попитам има ли проблем да се приемат двата източника на енергия в едно хранене и това пречи ли на усвояването им. Понеже съм на НВД и съм с ограничени въглехидрати ги смесвам. Примерно 3 филии хляб “Вита” с 30гр. краве масло, но не съм убеден че няма проблеми в усвояването им.

18.09.09
14:49

казано от Giovane на 18.09.09, 14:33:

Искам да попитам има ли проблем да се приемат двата източника на енергия в едно хранене и това пречи ли на усвояването им. Понеже съм на НВД и съм с ограничени въглехидрати ги смесвам. Примерно 3 филии хляб “Вита” с 30гр. краве масло, но не съм убеден че няма проблеми в усвояването им.

Ами аз знам така: В+Б ок! Б+М ок! В+М = паласки!

18.09.09
17:05

Е аз понякога сутрин закусвам филики типов хляб  с сирене и яице не съм забелязъл да се омазнявам, но вероятно може би защото това го ям на закуска.

18.09.09
17:25

Това за сефте го чувам.
Аз пък, ям всяка сутрин овесени ядки със сирене,и се чудя що все съм дебел...май,трябва да махам сиренето...

Мнението беше редактирано от дебелия на 19.09.09 02:43.

18.09.09
18:01

“3 филии хляб “Вита” с 30гр. краве масло”, ти това ли ядеш само? Другите храни също имат мазнини и въглехидрати.
Не трябва да се смесват средно/много в. със средно/много м. Едното от двете трябва да е в малки количества, не да липсва изобщо. Фибрите също играят роля.

19.09.09
06:57

Става дума за закуска, където са ми и двата източника на енергия + яйца. По друго време не консумирам това ядене. Е то по тази логика е много зле овесени ядки с прясно мляко, което ок малко ще пречи на бързото усвояване, но не мисля, че въобще ще попречи да бъдат усвоени.

19.09.09
07:28

На закуска и след тренировка не приемай мазнини.
Бърз въглехидрат + мазнини = паласки, както някой спомена.
Замени маслото примерно с някакво филе.

казано от HealthStore Консултант на 21.09.09, 11:02:

казано от Giovane на 18.09.09, 14:33:

Ако смесваш въглехидратите и мазнините в едно хранене в еднакви пропорции, най-вероятно няма да усвоиш нито едното от двете оптимално. Т.е. Не е препоръчително изобщо, а да не говорим че една от най-големите грешки е прости въглехидрати смесени с мазнини.

Всъщност не е точно така :) Оказва, се че няма разлика по отношение на свалянето на мазнини от това дали въглехидратите и мазнините се приемат заедно или поотделно :) 
http://avidityfitness.net/2008/09/24/carbs-and-fat-friends-after-all/

А в гореспоманатите изследвания участниците са декондициоирани или с не оптимално количество мазнини хора. Демек при спортуващите ситуацията е още по-добра :)

ВН

05.10.09
12:58

Сашо е прав. Няма предпоставки мазнините и въглехидратите да влязат в конфликт по време на храносмилането и усвояването им в целия стомашно чревен тракт. Комбинацията захари + мазнини също има своите приложения (добави протеинов шейк и получаваш страхотна закуска. Важно е да не се получават преяждания (50% от всички калории за деня в 1 хранене и подобни).

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 05.10.09 12:59.

В интерес на истината като се ЗАМИСЛЯ (това е едно забранено ми от Oranje действие  :cheese: ), ако някой помни снимките на кутиите ми от бившия ми дневник, там почити с всяко въглехидратно ядене имаше и по малко фъстъци които да дават мазнини. Тогава не забелязах да има някакъв проблем дори за разлика от сега, нормално си свалях тегло. Така, че нищо чудно това което 
Владимир Недков казва, отново да се окаже самата истината, а неговото мнение е доста важно и ценно.

17.02.10
08:31

А аз си мислех че от 2 филии хляб + 40гр сирене+40гр кашкавал + 2 айца се отслабва, а то всъщност от тази комбинация най-много се пълнее.

Мнението беше редактирано от Julius на 17.02.10 09:16.

17.02.10
09:21

Може да се отслабва, може да се пълнее, може нищо да не се случва.

17.02.10
10:44

Да започнем от това, че НВД въобще не се връзва с 3 филии хляб. Нека въглехидратите ти идват не от хляб, а от зеленчуци, пък ги смесвай с каквото и да е. Например месо (белтък)+салата (малко въглехидрати) със зехтин (мазнини). Или омлет с яйца, сирене и масло (белтък и мазнини)+ домат (малко въглехидрати).
Сега се гледам на едни снимки как ръфам сандвичи от хляб Вита + кашкавал и какви мазни бедра съм изпраскала  :red:

17.02.10
11:25

казано от Anelia на 17.02.10, 10:44:

Да започнем от това, че НВД въобще не се връзва с 3 филии хляб.

Да започнем с това че се връзва. Зависи какъв е хляба и зависи какви са филиите ( колко големи ).

Нека въглехидратите ти идват не от хляб, а от зеленчуци, пък ги смесвай с каквото и да е. Например месо (белтък)+салата (малко въглехидрати) със зехтин (мазнини). Или омлет с яйца, сирене и масло (белтък и мазнини)+ домат (малко въглехидрати).

Въг. от зеленчуците не се броят. Нямат реална биологична стойност. И 30 домата да изяде няма да си набави необходимите въг. за деня при НВД. Когато правех тая глупост наречена “НВД” въг. храни ги избирах по ГИ - овес, леща, фасул, кафяв ориз, грах и т.н. - всички тези са идеални за набавяне на въг. по време на НВД.

Сега се гледам на едни снимки как ръфам сандвичи от хляб Вита + кашкавал и какви мазни бедра съм изпраскала :red:

Много ми е кеф като чета как според някой, причинителите за напълняването му, са били отделен вид храна. Проблема е бил и винаги ще бъде от многото ккал. ( разбирай ккал. + на това което ти трябва ), а не от това какво ядеш, а колко.

17.02.10
12:54

За мен оптималния вариант в едно хранене е горе долу  35% протеин, 45% въгл. и 20% мазнини. Разбир се всичко това е приблизително , а и аз съм си ендоморф и се ограничавам като цяло с огромни приеми на въглехидрати. (освен на закуска) Скоро бях пуснал подобна тема и всичко беше доста разнопосочно, мазнините имат своето място в менюто заедно със всичко останало - много хора от форума доста бързо виждам че са ги отписали :))

17.02.10
20:28

Луд с ножче, за теб калорията е калория, но не отчиташ фактори как влиаят различните храни върху организма. Пропускаш неща като термогенен ефект на храните; въглехидрати и инсулин; храни, които забързват метаболизма и др. Има редица експерименти, в които хора се хранят с еднакъв брой калории, но от различен вид и резултатите са различни. 
За НВД и малките филийки Вита си прав, накара ме да прочета повече за този режим, тъй като съм запозната по-добре с друг вид НВД, в който 3 филии хляб са немислими.
Поздрави :)

17.02.10
22:01

казано от Anelia на 17.02.10, 20:28:

Луд с ножче, за теб калорията е калория, но не отчиташ фактори как влиаят различните храни върху организма. Пропускаш неща като термогенен ефект на храните; въглехидрати и инсулин; храни, които забързват метаболизма и др.

Не отчитам фактори които нямат реално значение. Човек които е бил дебел, а после с “магическото” НВД е свалил X/XXкг. и не е пробвал нищо друго или не го е правил както трябва може и да си мисли, че въг. са нещо лошо и са виновни за това, че е бил дебел и че НВД е “oМГ ZOMG best диета eVEr!!11!!”, но при мен тия филми не минават. Просто ей така за пробата съм изръшил 2/3 от диетите. И преди да питаш - да, това включва и тези от женските списания. Просто си ми беше интересно да пробвам всякакви шуротии с хранителния ми режим. Дори сам съм си измислял идиотизми - примерно докато работех по строежите едно лято карах 3 месеца на дюнери/бургери и т.н., ядох само fast-foods, не ми е било проблем да си нося храна или нещо такова - просто така реших. Резултат - 8кг. надолу и леко се показаха плочките. Да ти кажа ли “магическата тайната”? Едно на ръка, че бачках като луд по цял ден, но другото, е че ядох по 1 макс 2 пъти на ден. А порцията - доволна, едно 1000-1500ккал. от едно хранене. Тоест съм приемал ~3000ккал. на ден и то от най-”лошите” - fast-foods, но по груби сметки съм горил едно 3500-4000ккал. Сега направи математиката за втори клас и ще разбереш “магията” на отслабването. Та, да си дойдем на думата - единствената причина да се сваля докато си на НВД е че си на отрицателни ккал. Нищо повече. Няма друга магия. Това което ще го постигнеш с НВД ще го постигнеш с всяка друга диета която изисква по-балансирано и по-натурално ядене, с хубави източници на въг., белтъци и мазнини, но и в разумните количества разбира се - тоест по-малко храна като цяло. Единствената разлика е че ще имаш повече и по-добра енергия за всичко - трен., работа и т.н. С РБД примерно съм постигал много по-добри резултати от НВД, cheat храненията са ми били почти изключение и винаги съм имал енергия и желание за трен. и т.н., докато при НВД си като парцал 2/3 от времето. Самата идея да ядеш мазнини за енергия вместо въг. е пълен абсурд, още повече като сваляш, но не мисля да се разпростирам тука, няма смисъл.

Има редица експерименти, в които хора се хранят с еднакъв брой калории, но от различен вид и резултатите са различни.

Сега остава да кажеш, че се отчита и това което правят и че правят едно и също ( имам предвид спорт/кардио/движение ), както и другите фактори - възраст, пол и т.н. и може и да ти повярвам. :lol:

За НВД и малките филийки Вита си прав, накара ме да прочета повече за този режим, тъй като съм запозната по-добре с друг вид НВД, в който 3 филии хляб са немислими.
Поздрави :)

Чукча не читател, чукча писател!

Зависи какъв е хляба и зависи какви са филиите ( колко големи ).

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.02.10 22:20.

17.02.10
22:30

Мазнините са по-добрия източник на енергия за хората с ниска инсулинова чувствителност. За тях е добре да ограничат въглехидратите.
Като цяло, да се тъпчеш умишлено с много въглехидрати (т.нар. ВВД) за мен пък е абсурдно.
Желателно е да се избягват инсулиновите пикове и да се подържа стабилно ниво на кръвната захар през целия ден.

Мнението беше редактирано от Петко К на 17.02.10 22:33.

17.02.10
22:38

казано от Петко К на 17.02.10, 22:30:

Като цяло, да се тъпчеш умишлено с много въглехидрати (т.нар. ВВД) за мен пък е абсурдно.

И за мен. А и не е това което казвам. Някаде в поста “загатнах” кой според мен, а и защо е най-добрия режим - най-балансирания = РБД. Ако искаш да сваляш/качваш само намаляш/увеличаваш ккал. Източниците на храна да са само качествени и натурални ( да не забравяме и начина на приготвяне - никакво пържене ) + много плодове и зеленчуци, много спорт, силови тренировки и кардио и ще добруваш. :)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.02.10 22:44.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1