26.09.09
16:44
Преди известно време се бях замислил кога е добре да се изпълняват упражненията с дишане от диафрагмата, вместо дълбоко вдишване с дробовете.
Примерно при упражненията за гърди съм чувал, че е добре да се диша именно така, защото при дълбоки вдишвания може да се стигне до прещипвания на междуребрени мускули и т.н. Е, аз съм имал такова прещипване, което преди доста време отшумя с мазане и корегиране на техниката при изпълнение на лег-а. Корема се старая да е максимално стегнат и дишането някак от самосебе си го докарах да е с диафрагмата. При някой други упражнения, обаче съм забелязал, че именно дълбокото вдишване помага доста (логично, вкарва се повече кислород).
Какво е вашето мнение?
За лега не мога да ти помогна,но дълбокото вдишване помага за стабилизиране на самото тяло при тежки упражнения като клек и тяга.
26.09.09
22:30
Точно пък а лег гледам да изпълня белите си дробове за да увелича стабилността си и да намаля амплитудата на движение.
На клек съм дишал с корема на по-дълги серии,по-лесно ми е да дишам така.
27.09.09
07:24
ами помага,поне при мен.Извинявай,Стояне, това е малко офтопик,но пак става въпрос за дишането.Гледах по ббт един път онова предаване “Красота и сила”.И един господин,така да го наречем,защото не му запомних името,обясняваше ,че при разтваряне с дъмбели встрани за рамо,дишането трябва да е обратно,т.е.в позитивната фаза да се вдишва,а в негативната да се издишва,точно защото можело да се прекъснат такива междуребрени връзки.Вашето мнение какво е ?
27.09.09
17:52
А, как дишате при гребане с дъмбел, защото там като дърпаш и като сваляш дъмбела няма “релаксираща точка на изпълнението”? http://www.bb-team.org/exercise/1155/
@az100yan - по ББТ си гледал нашият съфорумец Димитър Киров (mitaka101). И аз съм на същото мнение - при разтваряне на ръцете вдишваш. На mitaka101 можеш да му имаш вяра, човекът е професионалист в тази сфера.
@Petar Cholakov - категорично издишваш по време на издигането на дъмбела.
Замислял съм се и при тренирането на трапеца - по-добре изпълнявам когато вдишвам докато повдигам раменете. Тук логиката май съвпада с тази при разтварянето встрани за рамо. Мнения...?
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 27.09.09 18:53.
При разтваряне встрани се вдишва,когато пускаш дъмбелите.
При гребането вдишваш,когато пускаш дъмбела.т.е това,което казва @Стоянчо.
Мнението беше редактирано от Финдо на 27.09.09 19:02.
27.09.09
20:41
казано от Финдо на 27.09.09, 18:59:
При разтваряне встрани се вдишва,когато пускаш дъмбелите.
При гребането вдишваш,когато пускаш дъмбела.т.е това,което казва @Стоянчо.
@Финдо & Стоянчо: Мерси за съветите! :)