28.09.09
17:02
Здравейте !
Искам да ви попитам, принципно искам да тренирам за сила и за маса, добре ли ще е упражненията да ги правя с повечко килограми и по-малко повторения от колкото обратното. Примерно:
Лежанка в момента правя с 50 кг 3 серии по 15 повторения. Ако правя да кажем с 60-70 кг 3 серии по 6 повторения дали ще е добре? Общо взето въпроса ми е дали 6 повторения са малко, като се има в предвид че ще използвам голям процент от силата си..
Благодаря предварително :P
28.09.09
17:20
Прави 6-8 повторения по 3,4 серии.
28.09.09
17:23
6 повторения , но вдигни сериите за да увеличиш обема кято цяло. 5х6 е добре. Никакво трениране до отказ!Ти с тези 15 повторения досега...
а защо трябва да се увеличава обема? не съм напълно сигурен примерно че ще мога да издържа 5 серии, но все пак ще опитам де..
28.09.09
17:35
Ами за да може да има хипетрофия , защото каза че искаш и мускулна маса. Иначе ако целта ти е само сила тогава 3х6 си е вариант.Или 5х2 или нещо такова с малък обем.
хах за 5х2 предполагам трябва да използвам едва ли не цялата си сила, или греша?
Избираш тежест, с която ще направиш всичките серии без проблеми. Следващия път добавяш повторения, докато стигнеш до 5х4 или 5х5 със същата тежест и после я вдигаш с 5 кг и пак почваш с 5х2.
Това е само пример.
казано от Петко К на 28.09.09, 17:43:
Избираш тежест, с която ще направиш всичките серии без проблеми. Следващия път добавяш повторения, докато стигнеш до 5х4 или 5х5 със същата тежест и после я вдигаш с 5 кг и пак почваш с 5х2.
Това е само пример.
Х2 :)
29.09.09
17:00
казано от Емил Начев на 29.09.09, 14:08:
Над 6 повторения става аеробна тренировка (като кардио) :lol:, вече тренираш за издържливост[/quot
Глупости.
До 12, даже 15 упражнения за мускули като квадрицепсите и широките гръбни мускули се стига до хипертрофия, лично аз в моята тренировка за крака никога не падам под 15 повторения, независимо кое упражнение правя, клек ли ще е, екстензии или лег-преси, винаги 15.
Мнението беше редактирано от El padre на 29.09.09 17:55.
казано от Pandiz на 29.09.09, 17:54:
До 12, даже 15 упражнения за мускули като квадрицепсите и широките гръбни мускули се стига до хипертрофия, лично аз в моята тренировка за крака никога не падам под 15 повторения, независимо кое упражнение правя, клек ли ще е, екстензии или лег-преси, винаги 15.
15 упражнения за квадрицепс не са ли ти много?
Точно при краката са необходими повече серии/повторения, както с гърба.
Към автора - придържай се към това, което Петко ти е казал.
п.п. Чак сега забелязвам грешката - сигурно е искал да каже повторения, а не упражнения.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 29.09.09 21:48.
Хората и телата им са различни. Макса на Том Платз на лег е не повече от 450lb., но собственото си тегло може да го сложи на лежанката и да направи 50 повторения. Рони Колман има 600lb. (приблизително) макс на лега, а собственото си тегло не може дори 10 пъти да повдигне. Силата е относителна, няма закони - има само базови..основи..thingy.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 29.09.09 21:48.
казано от Thrashmetal на 29.09.09, 21:47:
Хората и телата им са различни. Макса на Том Платз на лег е не повече от 450lb., но собственото си тегло може да го сложи на лежанката и да направи 50 повторения. Рони Колман има 600lb. (приблизително) макс на лега, а собственото си тегло не може дори 10 пъти да повдигне. Силата е относителна, няма закони - има само базови..основи..thingy.
Е, тук може да се оспори, колко му е теглото? 150? Неможе 150 килограма 10 пъти да ги повдигне?
Образно казано. Исках да кажа, че някои имат повече потенциал в обем, други - в интензивност. Така че най-умното нещо е да нагоди човек според самия себе си, а не да следва лист хартия с програма. Програмата е само базата, важен е принципа. Аз 78кг. на лежанката повече от 7-8 пъти не мога да вдигна, а над 80кг. кача ли се, до 90 само 1-ци и 2-ки правя. Разбира се можеш да специализираш програмата си така, че да тренираш интензивност - с времето да покачваш повторенията. Можеш да се специализираш в обем - да вдигаш килограмите за солидни 1-3 повторения, както аз правя в последно време.
Когато оставим издръжливоста на страна, за класическия бодибилдинг е важно да има повече повтовения за специално тези две големи мускулни групи. За да се стигне до хипертрофия просто трябва повечко да ги тренираш, но да знаеш къде е границата - не да унищожиш мускула, а да го стимулираш. А краката са точно такива - за да се достигне до хипертрофия се нуждаят от повече стимулиране.