01.10.09
15:17
Здравейте!
От много малък ми намериха хронично заболяване, поради което от 10 години употребявам всеки ден лекарство наречено Цинктерал или иначе казано цинков сулфат. Длъжен съм да го пия по три пъти на ден преди основните ядения. От скоро започнах да хода на фитнес като преди това тренирах бокс няколко години и развих атлетично тяло, но сега в света на фитнеса и множеството добавки започнах да си задавам въпроса влияе ли по някакъв начин лекарството, което приемам върху тренировките или тялото ми? Тъй като не съм специалист по суплементите се надявам вие да кажете. Пускам темата тук защото в момента съм на ВВД и другия ми въпрос е дали цинка пречи или помага за качването на ММ?
Темата беше редактирана от robertov на 01.10.09 15:18.
По принцип след като имаш заболяване и го пиеш .. значи тялото ти се нуждае от него в по голямо количество .. значи ключът е дали заболяването ти влияе на тренировките.. цинка .. едва ли влияе много
01.10.09
15:48
Какво е заболяването,ако не е тайна?Най-добре е да се консултираш и с лекар,но такъв който наистина разбира не някое ДЖ-пи дето ще ти каже ,че от аминокиселините ще ритнеш камбаната на 20 ,спорен лекар,специалист някакъв...
Заболяването представлява отлагане на мед в организма, но тъй като си пия редовно лекарството съм здрав и прав като всички тук, че даже може и повече тъй като честo си права излседвания ;). Значи мисълта ми беше освен, че поради тва заболяване пия цинка той дали има някакъв друг ефект тренировките, защото съм чел че някои го пият като добавка но не знам с какъв ефект.
Мнението беше редактирано от robertov на 01.10.09 16:05.
Еми цинкът прочиства простата и се води че стимулира производствтото на тестостерона
Аз бих сменил лекарството - това е много ниско качествен цинк. До колкото съм наясно трябва цинкът и мед да са в съотношение 10:1. Предполагам за това са ти изписали да го приемаш. Колкото до функцийте в организма те са много, освен че активизира и ензимите той стимулира и имунната система, производството на тестостерон и т.н.
robertov, имам важен въпрос, откъде мога да намеря цинктерал? има ли го в България, а ако не-откъде си го поръчваш? наистина е важно, защото отново става въпрос за вроденоп заболяване, което изисква лечение с цинктерал.
Допълнителният прием на цинк може само да стимулира допълнителнотот произвеждане на тестостерон, което разбира се, ще окаже положителен ефект върху тренировките ти. НО, в никакъв случай не приемай добавки(или храни) с богато съдържание на Калций заедно с Цинк-а. (Калцият и цинка са елементи които се конкурират в усвояването в тънките черва)
казано от NightElf на 03.05.10, 13:24:
Допълнителният прием на цинк може само да стимулира допълнителнотот произвеждане на тестостерон, което разбира се, ще окаже положителен ефект върху тренировките ти. НО, в никакъв случай не приемай добавки(или храни) с богато съдържание на Калций заедно с Цинк-а. (Калцият и цинка са елементи които се конкурират в усвояването в тънките черва)
ok, обаче мен ме интерсува откъде да си взема Цинктерал, защото в България явно го няма.
05.05.10
05:51
Желателно е да не го приемаш след и заедно със млечни продукти (заради калция), зърнени храни (заради съдържанието на фитати), както и някои зеленчуци(заради съдържанието на органични киселини). 30 минути преди ядене е добре. Варианта, който @kao ти е предложил е много по-удачен от приема на сулфатна сол, най-малкото защото е хелат и се резорбира много по-добре. Ако на мене ми се наложи да приемам отделно цинк бих се спрял именно на цинк пиколинат. Не ми е ясно как може лекари да предписват неорганични соли като лекарства - все пак живеем в 21 век. Питай лекуващият ти лекар тоя цинков сулфат не можеш ли да го смениш с органична сол. Ако става на въпрос от 15 години поне се правеше и български препарат “Оксирич” (цинков аспартат). Страничен ефект е стимулиране на растежа на космите, но само ако си предразположен към това. Иначе повишава нивото на лутенизиращ хормон, а от там и на тестостерон. Цинка частично може да се използва и като превенция на гинекомастия в пубертета, но това е силно индивидуално. По-отношение на метаболизма има катаболно действие вследствие на увеличеното ниво на лутенизиращ хормон. С инсулина образува комлекс имащ подобрено действие. Участва в различни ензими като например някои пептидази (ензими разграждащи протеина до аминокиселини).
Мед се сещам, че се съдържа в какаото в по-голямо количество, защото го мерихме по пламъкова фотометрия (FAAS) преди години в университета. Антагонистичното и действие спрямо цинка по отношение на имунната система е отдавна известно. Не знам какво точно ти е лечението, но само баланса цинк/мед ли ти правят? Медта има негативно влияние и по отношение на бъбреците. По-принцип действително са антагонисти с цинка и това си действие го проявяват при комплексообразуване с някои лекарства като бета блокери например. Една колежка изследва действието им спрямо “Кленбутерол”. В България още преди около 20 години акад. Панайот Бончев (дългогодишен шеф на катедра “Аналитична химия” в Химическия факултет на СУ) започна изследването и комплексообразуването на медта с различни лекарства.
п.п. Забравих едно от най-важните действия на цинка - участието му в ензима карбоанхидраза, който помага въглеродния диоксид образуван в клетките да се превърне в хидроген карбонатен йон и да се транспортира до белите дробове, където да се превърне отново във въглероден диоксид и да се издиша. Затова българския препарат на Софарма с цинков аспартат се нарича “Оксирич”. Аз обаче бих препоръчал цинковия пиколинат.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 10.05.10 06:08.