30.09.09
17:08
Здравейте,напоследък се опитвам да намаля почивките между серии,но се получи един проблем с който не се бях сблъсквал до сега.
При по ибнтензивни натоварвания се задухвам прекалено много.Поради това че като малък не съм се занимавал много активно със спортове,можеби обема на белите ми дробове е по малък.
Това задъхване се получава прединмно при тежки многоставни упражнения като тяга и клек и ми е нужно поне 2-3 мин за да възтановя нормалното си дижане.Нормално ли е това?Проблема разбира се може да е и от неправилно дишане.
При други упражнения нямам проблеми от този род.
30.09.09
18:27
Дълбоко и бавно дишане.
Наднормено тегло? Много натрупани мазнини? Някои хора имат нисък хемоглобин. Трябва постепенно да увеличаваш темпото,интензивността.
От скоро се опитвам да тренирам с по-малко почивка може бими трябва време да свикна.Проблеми с теглото нямам никакви.А и както казах това задъхване се получава само при най-тежките упражнения.Също когато тичам на писта ми свършва бързо въздуха,за щастие типа тяло ми такъв,че кардиото не е основен начин за горене на калории.
А дишането ми е по този начин.
Клек-силно вдишване в началото след като тялото се върне в начално положение силно издишване.И при тягата по тозчи начин вдишвам и издишвам в края на упражнението когато гърба е изправен.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 30.09.09 20:04.
Вдишване-ексцентрична фаза, издишване-концентрична. Дишането не е еднократно, а продължава през 2те фази на движение.
казано от AlexK на 30.09.09, 20:42:
Вдишване-ексцентрична фаза, издишване-концентрична. Дишането не е еднократно, а продължава през 2те фази на движение.
Извинявай,но малко терминологията,която ползваш ми е чужда.
Ексцентрична фаза наричаш спускането на тялото надоло или избутването на тежеста нагоре,за клека примерно.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 30.09.09 22:07.
Когато се напрягаш в едно движение това е концентричната част. Тоест в случея с клека ще бъде избутването нагоре,когато трябва да се издиша. При сгъване за бицепс е когато сгъваш дъъмбела или щангата към тялото и така...Издишва се по време на цялата фаза, а не само едно духване в края когато вече си стискал въздъха,напъвал си се и си станал червен като домат.Дано съм ти бил полезен.
Мнението беше редактирано от AlexK на 01.10.09 08:09.
Да сега вече ми стана ясно,но аз си ги знам като положителна и негативна фаза :).
Мерси за помоща ще опитам следващия път.
01.10.09
15:41
От време на време прави кардио до 25-30 мин Велоегометър/кростренажор и др следи си пулса 65-75% *220 минус годините и дишай дълбоко.Лично аз откакто правя кардио редовно се чувствам много добре и нямам проблеми с задъхване,дори и когато вдигам с голяма интензивност.Да живее кардиото ! :)
01.10.09
16:27
казано от IronFreak на 01.10.09, 15:41:
От време на време прави кардио до 25-30 мин Велоегометър/кростренажор и др следи си пулса 65-75% *220 минус годините и дишай дълбоко.Лично аз откакто правя кардио редовно се чувствам много добре и нямам проблеми с задъхване,дори и когато вдигам с голяма интензивност.Да живее кардиото ! :)
Как се смята това с пулса, нещо немога да сфана. 70% от 220 е 150 - 14 години значи около 130-140 ли трябва да бъде при мен>
01.10.09
17:41
70% * (220 - годините). Тоест за 14 годишен : 0,7*206=144,2.
01.10.09
17:49
казано от difference на 01.10.09, 17:41:
70% * (220 - годините). Тоест за 14 годишен : 0,7*206=144,2.
Мерси