Болки в колената

02.10.09
18:55

След последната тренировка се пояби болка в колената, под капачката, повече на дясното коляно. Интересното е, че чак на втория тредия ден стана силна и после намаля. Усещаше се много като клекна, а и качването по стълби стана по-трудно. Опитавам се добре да загрявам - въртя колело, въртя в коленете, клякам без тежес, вдигам постепенно натоварването, малко разтягам... Някакви идеи какво може да е довло до този проблем? Може би трябва да разтягам по-добре самите коленни връзки (което не знам как да направя). Поръчах си бинтова за клякане, въпреки че и сега ползвам, но тези са по-сериозни...

02.10.09
21:46

Ако болката е силна най-добре отиди на ортопед. Щом болката се е появила внезапно, а не постепено най-вероятно има някаква контузия. Може да се е получило от лоша техника или подбор на упражнения, но най добре е преглед от специалист.
Ако не ти се ходи бих ти препоръчал временно да премахнеш всякакви упражнения за квадрицепса(предното бедро), за да не натоварваш колената. Тренирай краката само с румънска тяга и ако искаш нещо за прасец. Ежедневно прави 10-20 клека без тежест с почти събрани крака(освем ако не изпитваш болка от това) и разтягай квадрицепса(също само ако не боли).

03.10.09
05:36

Аз имах период с постоянни болки в коленете от бедрено разгъване, лег преса и впоследствие неправилна техника при клек и напади. Спрях първите две, коригирах си техниката и наблегнах на вторите две, и от известно време нямам този проблем. Може и при теб да е така. Но, както каза колегата, най-добре е консултация със специалист.

03.10.09
05:58

Аз правя лег преса и бедрено разгъване, като се старая да ги изпълнявам правилно... от разгъването не знам как може да си прецакам колената... по интересното е, че болката не се появи веднага и пика и беше 1 ден. мисля да почина една седмица и ще видим на каде отиват нещата. Още нещо - до каква степен бинтовете намаляват напрежението в коленете? Мога ли да разчитам на тях? Също така гледам, че се продават наколенки с дупка на коляното, водят се knee support, тоест за подръжка на колената, дали стават за нещо?

Мнението беше редактирано от grafa на 03.10.09 06:10.

03.10.09
07:54

Бедреното разгъване създава нестабилност в колянната става. Квадрицепсът тегли ставата напред, а задното бедро назад. При разгъването работи само квадрицепсът и това създава стрес в предната част на ставата, в областта на капачката, защото няма кой да държи ставата на място.

BU

03.10.09
08:51

Това,кето каза usg и освен това “въртя коленете” ?! Спри. :) И цялото това загряване просто допълнително ги износва според мен,дай им почивка.Тренирай задните си бедра,оправи техниката на клек (клякай до долу).

03.10.09
09:28

Зарежи клека въобще.Повече бедрено разгъване,повече колело,защото само квадрицепса може да “хване” хубаво капачката.
Това помогна при мен,след консултация със специалист и диагноза”хондромалация”.

Мнението беше редактирано от dieseldriven на 03.10.09 09:30.

03.10.09
09:46

Зарежи клек и тяга и ще ти минат кръста и колената ама друг път !

03.10.09
09:48

казано от dieseldriven на 03.10.09, 09:28:

Зарежи клека въобще.Повече бедрено разгъване,повече колело,защото само квадрицепса може да “хване” хубаво капачката.
Това помогна при мен,след консултация със специалист и диагноза”хондромалация”.

Точно клекът предпоставя за максимална стабилност в коляното. Естествено не бива да се изпълнява ако създава болка, но бедрени разгъвания едва ли ще подобрят положението. Точно обратното е възможно.

03.10.09
13:26

казано от Владимир92 на 03.10.09, 09:46:

Зарежи клек и тяга и ще ти минат кръста и колената ама друг път ![/quote

Ще минат години,ще излезеш от пубертета и ще ти се изяснят много неща...

03.10.09
15:09

Сигурно ще ми се изаснят ! Дано си прав ! Поне тогава ще имам здрав кръст и колена и ще продължа да си тренирам :)

03.10.09
15:14

казано от dieseldriven на 03.10.09, 13:26:

ВТФ, “не правя тяга,не ми харесва,а и няма особен смисъл от нея”, “не правя клекове” - чудесно, но май по-добре да си запазиш такива мнения за себе си :-P
Аз не мога да се сетя за движение от ежедневието, което да наподобява бедреното сгъване или разгъване - а колкото до тягата и специално клека - при мен лично подпомогнаха за по бързото възстановяване - бях разтегнала кръстни връзки в лявото коляното в началото на годината + счупен глезен два месеца след това на същия крак - почнах да клякам около месец и нещо след втората контузия и рехабилитаторите ахкаха колко добре се възстановявам - проблеми с коленете в момента нямам никакви

03.10.09
15:57

Аз проблеми с коленете нямам, откакто спрях да правя изолиращи упражнения за тях ( бедрено сгъване, разгъване...). Така че поддържам горното мнение - клякай смело ;)

03.10.09
16:17

Да потвърдя и аз, че за здрави колене решението е пълен клек с перфектна техника. Така съм си оправял усукано от каране на ски коляно.
Спри разгъванията и изобщо машините за крака, поработи върху техниката на клека и виж как ще се чувстваш.

03.10.09
16:48

Аз клек не правя поради ред причини. Основната е, че цялата тази тежест върху гърба ми не е особено желателна, за това го пазя, а и кръста ми е слаб. Поради тази причина правя лег преса, а от известно време и бедреното разгъване. второто по-мога да го спра, но ако не правя сгъване, няма как да тренирам задно бедро. Пък и не съм усетил проблем от него. Колкото до лег пресата- не пускам до долу, а до 90 градуса и като се замисля, май задържам за секунда в горно положение (не изпъвам до край). А въртенето на коленете го правя с цел да ги загрея и то продължава доста малко, едва ли влиае пагубно...

03.10.09
18:00

Би ли казал какви са тия причини да не правиш клек :) Защо е нежелателно да натоварваш кръста си?
Задно бедро можеш да тренираш с различни вариации на мъртва тяга, good morning и ще бъде по-ефективно, но като искаш прави бедрено сгъване :)

03.10.09
18:06

Имам проблеми с гърба и не е удачно да го товаря като натискам гръбнака надолу, а кръста е слабо място в семейството и за това... малко му трябва за да почне да ме боли, а и не искам да пресилвам нещата. Освен да спра разгъването, може наистина от него да е дошъл проблема.

03.10.09
18:22

казано от Владимир92 на 03.10.09, 15:09:

Сигурно ще ми се изаснят ! Дано си прав ! Поне тогава ще имам здрав кръст и колена и ще продължа да си тренирам :)

От сърце ти го желая.

03.10.09
18:27

казано от mbarton на 03.10.09, 15:14:

казано от dieseldriven на 03.10.09, 13:26:

ВТФ, “не правя тяга,не ми харесва,а и няма особен смисъл от нея”, “не правя клекове” - чудесно, но май по-добре да си запазиш такива мнения за себе си :-P
Аз не мога да се сетя за движение от ежедневието, което да наподобява бедреното сгъване или разгъване - а колкото до тягата и специално клека - при мен лично подпомогнаха за по бързото възстановяване - бях разтегнала кръстни връзки в лявото коляното в началото на годината + счупен глезен два месеца след това на същия крак - почнах да клякам около месец и нещо след втората контузия и рехабилитаторите ахкаха колко добре се възстановявам - проблеми с коленете в момента нямам никакви

Определено не си ти човекът,който може да каже какво да правя.Второ,докато си си играла с куклите,аз вече съм бил в залата.Трето исках да помогна на момчето,но благодарение на разбирачите тук се убеждавам,че май наистина няма смисъл да ви говоря...Вие сте наясно с всичко,благодарение на изключително богатия си дългогодишен опит.Лека вечер и всички да сте живи и здрави.

03.10.09
19:43

казано от dieseldriven на 03.10.09, 18:27:

Определено не си ти човекът,който може да каже какво да правя.Второ,докато си си играла с куклите,аз вече съм бил в залата.Трето исках да помогна на момчето,но благодарение на разбирачите тук се убеждавам,че май наистина няма смисъл да ви говоря...Вие сте наясно с всичко,благодарение на изключително богатия си дългогодишен опит.Лека вечер и всички да сте живи и здрави.

Да, няма смисъл да говориш като на деца, с такъв надменен тон. И на какво основание? Какво значение има колко време си прекарал в залата? Важни са знанията, опита и резултатите. Тук не сме само деца, имаме и опит и знания и знаем какво говорим.
Лека вечер и на теб.

03.10.09
21:01

казано от grafa на 03.10.09, 18:06:

Имам проблеми с гърба и не е удачно да го товаря като натискам гръбнака надолу, а кръста е слабо място в семейството и за това... малко му трябва за да почне да ме боли, а и не искам да пресилвам нещата. Освен да спра разгъването, може наистина от него да е дошъл проблема.

Като правиш само машини няма как да ти се заздрави кръста. Ако имаш проблеми от пълни клекове, тяга, и напади в ставите и като цяло то е защото техниката няма да ти е правилна.

03.10.09
21:14

А да, и аз исках това да го вметна - кръста ти няма да стане по-здрав, като го пазиш. Като цяло средната част на тялото е много важна и изисква сериозно внимание и тренировки.

Мнението беше редактирано от Петко К на 03.10.09 21:14.

03.10.09
23:19

Абсолютно подкрепям mbarton, tonu и Петко. От личен опит - и за клека във връзка с коленете, и за тягата във връзка с кръста. Правя достатъчно тежки и от двете, и нямам болки никъде. А съм с дискова херния и до преди известно време кръстът ме болеше постоянно (и коленете). Според мен и двете упражнения са необходими, ако има болки - в техниката е проблемът. Сам, струва ми се, е много трудно да улучиш правилната техника, колкото и клипчета да изгледаш. Най-добре е някой наистина вещ да те научи и да те види как ги правиш, понеже са много специфични като изпълнение. А за разгъването и лег пресата съм сигурна, че действаха неблаготворно върху коленете ми.

04.10.09
06:51

Мда, мисля че сте прави, не че имам против да клякам и да правя мътва тяга, просто не знам дали е удачно. Проблема е, че имам гръбначно изкривяване и ми казаха (преди доста години) да не вдигам тежко което натиска гръбнака надолу. За това и спрях този тип упражнение. В крайна сметка не ми пречи да опитам и да видя как ще ми се отрази.

казано от grafa на 04.10.09, 06:51:

Мда, мисля че сте прави, не че имам против да клякам и да правя мътва тяга, просто не знам дали е удачно. Проблема е, че имам гръбначно изкривяване и ми казаха (преди доста години) да не вдигам тежко което натиска гръбнака надолу. За това и спрях този тип упражнение. В крайна сметка не ми пречи да опитам и да видя как ще ми се отрази.

не знам на колко години си и какво ти е гръбначното изкривяване, нито пък доколко толеранс имаш към натоварване, но искам само да те питам - тези дето ти казаха да не вдигаш тежко и да нямаш вертикално натоварване върху гръбнака(можеби са били що-годе разумни хора щом знаят такива сложни неща) разбират ли от трениране и здраве?

04.10.09
08:49

Каза ми го лекар при който ходих специално за това. Тренирането и здравето не мисля, че имат общо с мъртвата тяга и клека. Логично е да не трябва да натискам гръбнака на долу, след като и без това не е в правилна форма... Така де, все си мисля, че не е подходящо да правя тези две упражнения и за това ги спрях преди години.

04.10.09
10:09

Е то ако е само това, и аз имам гръбначни изкривявания, но винаги съм правил клекове и тяга.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1