първо СВАЛЯНЕ и после КАЧВАНЕ или обратно vol.2

06.10.09
09:53

Здравейте,

за да на крадя темата на другото момче реших да пусна отделно. Моято по-скоро е принципна...

Първо малко предистория -  на 23 г., 183 см. и съммомента 89 кг. От януари 2007г. до януари 2009 г. си тренирах нон-стоп по средно 4 пъти седмично, като за този период първо свалих героично към 20 кг.до 79 кг. и после чрез Кре-Алкалин+Глутамин+Аргинин+Протеин качих до някъде 86 кг., като още тогава не всичко беще чисто ММ, както се досещате. После тренирах по-рядко, като имах два периода от по 2 месеца, в които не съм тренирал изобщо заради странични ангажименти. Може би имат и нужда от почивка, защото миналите 2 години всичко беше без прекъсване. Но сега започнах пак...минаха началните мускулни трески.

Идва въпросът дали първо да се опитам да изчистя особено сега първите 2 месеца до зимата, или по-скоро да тренирам за маса и пролетта да чиста основно. За целта и в двата случая смятам да си взема суроватъчен и матричен протеин, като обаче в единия случай ще взема още бърнър/Fire/ или пък ще продължа с някакъв стак, както преди. Имайте предвид, че определено съм човек, който лесно качва килца, имам коремче и леки паласки, но не се и стремя към плочки /не ми се струват реалистични/, а по-скоро към добро оформяне на гърди, рамене и гръб, пък коремчето просто да е по-прибрано.

От към хранителен режим съм мисля сравнително добре. Още от голямото ми сваляне се свикнах да ям въглехидратите по-скоро първата половина на деня, ям много риба, пилешко, филета, овесени ядки на закуска, малко сладко, без газирано, пия много вода. Нямам и проблем с кардиото, напротив напоследък тичам на Бонсови поляни 3-4 пъти седмично по 4 км вечерно време.

Благодаря ви предварително за съветите!

Темата беше редактирана от munich на 06.10.09 09:56.

06.10.09
09:59

Според мен всичко е въпрос за вкус. Аз съм горе долу като теб. Миналата година започнах да качвам маса като си имах корем и паласки. Лятото обаче не можах да спазвам добър режим за сваляне и изгубих доста от тази маса, но корема и паласките си останаха. Сега съм решил първо да се изчистя от тях и след това на чисто да качвам. При добра диета и упражнения, всичко е наред :)

06.10.09
10:10

Точно това се двоума и аз, и затова пуснах темата за съвет! Нали после като качвам така или иначе ще кача пак мазнинки. Правило ми е впечатление, че повечето пора чистят пролет-лято, а не зимата и затова. Все пак мерси за отговора. Да видим какво ще кажат останалите.

Поздрави,

Има хора дето цял живот чистят  :lol: . Сам трябва да решиш накъде да наклониш тялото си, в зависимост отогледалото и това какво тяло повече би ти отивало и допадало

06.10.09
10:46

Ами то аз знам накъде искам - качване на още мускулна маса в областта на гърди, гръб, рамо, ръце... и то има въздух много нагоре!
Всъщност от най-доброто си състояние в огледалото съм качил още 4 кг., но незнам дали сега не се харесвам в огледалото заради тези килограми, или заради отпускането на тялото от нетрениране. Лично аз може би клоня към това да продължа със добър хранителен режим, по-скоро за поддържане теглото и тренировки за покачване на масата, а на пролет да се пробвам по-основно за изчистя.

Поздрави,

06.10.09
11:53

Аз съм фен на въглехидратната ротация. Ще цитирам Владимир Недков от неговата статия:

Всъщност конкуренцията между мастните клетки и активните тъкани (мускулна и чернодробна) се регулира от количествата свързан с глюкоза инсулин в кръвта за даден момент и размера на гликогенните запаси в мускулите, а също и от общото количество на мастната тъкан и др. Получава се така, че колкото повече мазнини има човек, толкова по-лесно създава нови. Колкото повече глюкоза попадне в кръвта за единица време, толкова по-голям е шансът тя да стигне до мастните депа.

Имено за това, ако смяташ, че имаш повече излишни мазнини, според мен е по-добре да не бързаш с качването на маса.

казано от munich на 06.10.09, 09:53:

Здравейте,

за да на крадя темата на другото момче реших да пусна отделно. Моято по-скоро е принципна...

Първо малко предистория -  на 23 г., 183 см. и съммомента 89 кг. От януари 2007г. до януари 2009 г. си тренирах нон-стоп по средно 4 пъти седмично, като за този период първо свалих героично към 20 кг.до 79 кг. и после чрез Кре-Алкалин+Глутамин+Аргинин+Протеин качих до някъде 86 кг., като още тогава не всичко беще чисто ММ, както се досещате. После тренирах по-рядко, като имах два периода от по 2 месеца, в които не съм тренирал изобщо заради странични ангажименти. Може би имат и нужда от почивка, защото миналите 2 години всичко беше без прекъсване. Но сега започнах пак...минаха началните мускулни трески.

Идва въпросът дали първо да се опитам да изчистя особено сега първите 2 месеца до зимата, или по-скоро да тренирам за маса и пролетта да чиста основно. За целта и в двата случая смятам да си взема суроватъчен и матричен протеин, като обаче в единия случай ще взема още бърнър/Fire/ или пък ще продължа с някакъв стак, както преди. Имайте предвид, че определено съм човек, който лесно качва килца, имам коремче и леки паласки, но не се и стремя към плочки /не ми се струват реалистични/, а по-скоро към добро оформяне на гърди, рамене и гръб, пък коремчето просто да е по-прибрано.

От към хранителен режим съм мисля сравнително добре. Още от голямото ми сваляне се свикнах да ям въглехидратите по-скоро първата половина на деня, ям много риба, пилешко, филета, овесени ядки на закуска, малко сладко, без газирано, пия много вода. Нямам и проблем с кардиото, напротив напоследък тичам на Бонсови поляни 3-4 пъти седмично по 4 км вечерно време.

Благодаря ви предварително за съветите!

Не съм от най-големите специалисти в тази обалст (чистене),но сега идва зимата и се качва по-лесно,поне според някой и бих ти препоръчал,ако не си много омазнен да качиш зимата и пролетта да започнеш якото чистене 1-2-3 месеца,колкото ще ти трябва да изкараш якия релеф и си готов..Само да имаш желание.. :)

А защо трябва да има предиоди на угояване и после периоди на гладуване (респективно вашето “чистене” и “качване”)

С подходяща тренировъчна програма и храна целият процес става едно цяло - сваляне на мазнини и качване на мускулна маса.

06.10.09
16:10

Със адекватно хранене и тренировки мисля че е излишно да се впускаш в схеми и математики ;)

06.10.09
16:59

Да вмъкна само , че зимата тялото биологично е склонно към складиране на мазнини.Горенето им е доста по трудно от колкото лятото когато подържаме по-висока телесна температура.
Подкрепям Венцислава, че не трябва да има такива резки периоди на освинване и после на ужесточени диети.Всичко трябва да е добре балансирано и в умерени граници.

Мнението беше редактирано от AlexK на 06.10.09 17:00.

06.10.09
17:27

Не прочетох нито 1 пост само заглавието, ама мое лично мнение си е по - добре първо да изчистиш.

06.10.09
19:37

казано от AlexK на 06.10.09, 16:59:

Да вмъкна само , че зимата тялото биологично е склонно към складиране на мазнини.Горенето им е доста по трудно от колкото лятото когато подържаме по-висока телесна температура.
Подкрепям Венцислава, че не трябва да има такива резки периоди на освинване и после на ужесточени диети.Всичко трябва да е добре балансирано и в умерени граници.[/quote
+1

Всъщност при МНОГО ниски калории може да си настинеш или разболееш от нещо друго и лятото. А това е основна грешка при свалянето - бягането от правилното МАЛКО ПО-НИСКИ и отиването в грешното МНОГО ниски калории.
Аз лично чистя зимата, предпочитам тогава, отколкото допълнително потене в жегите.
И не забравяйте, че най-добрият начин да влезеш във форма е...никога да не излизаш от нея ;)

07.10.09
08:37

Oranje, тук си абсолютно прав! Всъщност разговора си отиде баш там, където трябваше! Именно както повечето казват ще се опитам с добре балансирано хранене и редовни силови тренировки /4 или 5-дневен сплит/ хем да сваля натрупаното, хем да си възвърна резултатите в залата от към ММ. Следват обаче няколко въпроса, що се отнася тази симбиоза:

Мерси за насоките!

Мнението беше редактирано от munich на 08.10.09 06:37.

08.10.09
06:40

1. Все пак на какво ниво да гледам да са въглехидратите в менюто ми - по-скоро на отрицателен калориен баланс или не?
2. Как да борява с добавките - имам изолат и матрица, ще доизпия леките остатъци от Кре-Алкалин, Глутамин и Аргинин, но да купя ли още от тях или да сменя стака - например на мястото на Аргинин, BCAA?  Би ли имало смисъл дори са взема и някакъв бърнър за сила и все пак разграждане на повече мазнини?

Добавките изхвърляш в коша, купуваш си едно хубаво рибено масло, и започваш да ядеш чиста, нерафинирата, непреработена ХРАНА. Изчисли си КБ спрямо формулите и карай с лек ОКБ, минус 200, 300.

09.10.09
11:31

Това и аз то мислех, все пак, за да подпомогна чистенето да продължа на лек ОКБ - това обаче не би ли се отразило на тренировките за ММ?? Или няма да е фатално?

09.10.09
16:35

И от кога има тренировки за ММ ? Я сподели ? Фатално ще е ако спреш да се храниш а продължиш да тренираш много. Направо може да не смяташ колко калории приемаш а просто според това кога си гладен да хапваш ...

23.10.09
08:49

Трениромките за ММ продължават вече 3 седмици, като в общи линии ям нерафинирана и качествена храна. Въглефидрати хапвам главно сутрин и на обед и ранния следобед, а вечерно време съм с протеин и зеленчуци, но по-скоро зелени, нали ушким е по-добре за вечерта. Реално килограми не свалям, но като че ли вече има лек ефект в огледалото. Възвръщам старата форма от фитнеса, а коремът се поприбира.

Все пак някакви други идеи? Особено за добавките? Че скоро свършват и особено след поста на Венцеслава се чудя дали да взимам нещо в момента - Кре-Алкалин / Глутамин. Протеинчета пия едновременно изолат и матрица.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1