10.10.09
09:26
http://www.integratedsupplements.com/intsup/intsup0002.nutsupsecrets?p_pid_c=
Една статия в подкрепа на изолата. Източникът не е безпристрастен и заглавието е малко популистко, но статията е доста солидна. Поне за себе си мога да кажа, че от привърженик на концентрата вече съм склонен да премина в другия лагер.
Разпространените аргументите от двете страни са общо взето такива:
Изолат
+ по-чист, по-малко лактоза, мазнини, повече(като процент) протеин, по-лесно усвоим
- по-скъп, ценните субфракции (алфа-лакталбумин, бета-лактоглобулин и др.) се губят, или са по-малко от концентрата
Концентрат
+ по-евтин, полезните субфракции(алфа-лакталбумин, бета-лактоглобулин и др.) са запазени
- повече лактоза
От статията се оказва, че основният + на концентрата издиша. В повечето концентрати има големи количества денатуриран (изменен от естествения си вид, нефункционален) протеин. Т.е. съдържа много по-малко ценни протеинови субфракции*.
Има и допълнителен минус. Холестерол в солидни количества при концентрата, който е от вредния такъв, защото е окислен (oxidized).
Долу-горе изводите на статията са следните:
Концентрат – не струва(много денатуриран протеин, окислен холестерол)
Йонно-обменен изолат – не струва(много денатуриран протеин)
Ниско температурно, ултра/микрофилтриран изолат – струва си(много малко денатуриран протеин, запазени са повечето субфракции):
So, to sum up the benefits of a properly produced filtered whey isolate:
1. Lower in cholesterol
2. Less allergenic
3. More immune boosting microfractions
4. More growth promoting microfractions
5. Less denatured proteins
6. Lactose free
7. Higher protein percentage
8. Better, cleaner taste than a concentrate
9. Mixes easily
Хидролизат – неясна информация; губят се субфракциите при хидролизата, но той по-принцип е с по-различна функционалност от гореизброените.
Мнението ми – Не става много ясно дали денатурирания протеин е напълно безполезен или просто не е особено полезен, или с по-малка биологична стойност, заради изгубените субфракции. Защото денатуриран протеин има и в пастьоризираното мляко, месото при топлинна обработка и т.н. Има някои много крайни изводи – да не се купува концентрат изобщо. Още повече, че си има фирми, които предлагат неденатуриран концентрат – пр. myprotein.co.uk, сигурно има и др.
* Ето какво се губи ако суроватъчния протеин не е в максимално естествения си вид:
Beta-Lactoglobulin:
- Source of essential and branched chain amino acids.
Alpha Lactalbumin:
- Primary protein found in human breast milk.
- Source of essential and branched chain amino acids.
Glycomacropeptide:
- Can reduce appetite via stimulation of CCK
- Acts as a Prebiotic
- Immunomodulator
Bovine Serum Albumin:
- Contains abundant glutamylcysteine sequences, precursors to glutathione.
Immunoglobulins:
- Primary protein found in colostrums.
- Imparts immune system modulating benefits.
Lactoperoxidase:
- Inhibits growth of bacteria.
Lactoferrin:
- Antioxidant
- Antibacterial, antiviral, and antifungal
- Promotes growth of beneficial bacteria
10.10.09
09:51
#1
С 2 думи - Isolate for the win!
Благодаря за информацията.
Butthead, добре дошъл в лагера! Много добра статия, мерси за която!
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 10.10.09 11:13.
Повече от ясно е, че изолата е по-добър от коцентрата :) Обратното може да се чуе единствено от търговци които продават евтин концентрат и имат изгода да го хвалят. Радвам се че вече си на правилната страна :) (butthead)