07.10.09
14:55
Здравейте на всички!
На 17 год. съм, 58 кг, 179-180 см висок. Както сами виждате килограмите са ми малко за височината и изглеждам доста слаб. Точно поради тази причина реших да се занимавам с фитнес, за да постигна нещо значимо.
От вчера съм на хранителен режим (написал съм го в раздела за хранене) и го спазвам стриктно. Фитнес опит нямам значителен: миналият април, до средата на май посещавах фитнес залата, но понеже започвах работа и се наложи да преустановя тренировките. От вчера отново тренирам във фитнеса (преди това правех сутрин и вечер в продължение на 2-3 седмици лицеви опори и набирания).
Както споменах по-горе, имам си изграден хранителен режим и съм нацяло ентусиазиран да постигна нещо значимо. До тук добре, но идва един друг въпрос. Нужно ли е да вземам някакви хранителни добавки (визирам предимно протеина), за да постигна по-бърз или по-добър ефект от всичко, което се мъча да постигна?
Прочетох доста противоречиви мнения до сега (като например това, че неопитните трябва да прекарат първо доста време във фитнеса преди да започнат с добавките или точно обратното, няма определен период, през който не трябва да се взимат) ?
И все пак искам да ви попитам какво бихте ме посъветвали.
Относно парите, които мога да отделя за протеин, мисля че не са проблем (около 100-150 лв ще мога да давам).
Засега хранителните добавки според мен са напълно излишни ! Все пак напиши как се храниш и как тренираш - на това трябва да акцентираш сега ! Едни витамини обаче е хубаво да си купиш :)
Здравей,поздравления първо че си решил да промениш себе си и да спортуваш. Щом имаш изграден хранителен режим, следвай го и ако всичко което правиш е правилно, ще имаш много добри резултати. Моят съвет е да потренираш и да придобиеш известен опит. Ако нямаш възможност да се храниш в определен период на деня можеш спокойно да пиеш протеин като заместител, както и след тренировка. За тези пари можеш да си вземеш много качествен протеин , който да ти стигне за дълго време.
казано от Владимир92 на 07.10.09, 14:57:
Засега хранителните добавки според мен са напълно излишни ! Все пак напиши как се храниш и как тренираш - на това трябва да акцентираш сега ! Едни витамини обаче е хубаво да си купиш :)
6:15 150гр овесени ядки + кисело мляко + 2 варени яйца
10:40 сандвичи с пълнозърнест хляб и месо
13:00 200гр пилешко месо + картофи + 4 филии пълнозърнест хляб
15:00 времето преди тренировка. какво да ям тук ?
15:30 2 банана
18:30 някакъв вид риба + салата (не винаги)
21:00 телешко, пилешко + 150гр кафяв ориз + 4 филии пълнозърнест хляб
23:00 извара + мед
Това е режимът, но имам други известни проблеми.
Ходя на уроци 2 пъти в седмицата, което значи, че се прибирам в 4 следобед и съответно нямам голям избор за храна, докато съм на даскало (това значи, че от 6:15 до 16:00 само някакви филии и бадеми с кисело мляко ям).
Другият проблем ще се появи с втората смяна (тогава наистина и на идея си нямам как ще се храня цял ден).
Програмата, по която тренирам е тази: http://www.bb-team.org/workout/1291/ (мисля да потренирам известно време, докато вляза във форма и след това да си избера нещо подходящо)
А какви са тези витамини, за които казваш ?
Предполагам мултивитамини,
виж лидерите - NOW, имат 4-5 вида мултивитамини според целите стажа на човека. Чудесни са. Другите които също са много примамливи са тези на Controlled Labs - Orange Triad.
Когато си втора смяна просто завърти храненията от периода след закуската вкъщи следобед.Или намери разни рецепти за сандвичи и си ги съхранявай в кутия.Преспокойно можеш да хапваш тях отколкото нещата,които се продават около училище.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 07.10.09 21:48.
казано от tonu на 07.10.09, 19:50:
виж лидерите - NOW, имат 4-5 вида мултивитамини според целите стажа на човека. Чудесни са. Другите които също са много примамливи са тези на Controlled Labs - Orange Triad.
По какъв критерий да си избера някой от тях, а и защо да го правя ? Смисъл, какво ще ми дадат тези витамини и каква е ползата от тях при тренировките ?
А относно другите хранителни добавки (протеин), да ичакам ли ?
казано от petyrcho на 08.10.09, 13:36:
казано от tonu на 07.10.09, 19:50:
виж лидерите - NOW, имат 4-5 вида мултивитамини според целите стажа на човека. Чудесни са. Другите които също са много примамливи са тези на Controlled Labs - Orange Triad.По какъв критерий да си избера някой от тях, а и защо да го правя ? Смисъл, какво ще ми дадат тези витамини и каква е ползата от тях при тренировките ?
А относно другите хранителни добавки (протеин), да ичакам ли ?
протеин и амино можеш и от сега,но мисля,че на тебе ти трябва геинър не протеин
08.10.09
19:29
Брато ти си пълно копие на мен, като за начало си купи един добър гейнър. Аз като бях като тебе от гейнъра качих 5 кг за 1 месец ;)
А протеин може по нататък да си вземеш.
казано от Ultimate_7 на 08.10.09, 19:29:
Брато ти си пълно копие на мен, като за начало си купи един добър гейнър. Аз като бях като тебе от гейнъра качих 5 кг за 1 месец ;)
А протеин може по нататък да си вземеш.
Какъв гейнър си купи ти ?
Дано и при мен стане работата. :)
казано от HealthStore Консултант на 09.10.09, 10:50:
Гейнъра е ефективен, но както всички добавки хранителния режим е от значение.
Много ядене, гейнър едни мултивитамини и добро възстановяване/сън. Също така да не тръгнеш да правиш кардио ;)
Е, както казах, имам си хранителен режим и го спазвам. :)
Вечер си лягам към 23. А какво значи кардио ? Имам физкултура в училище 2 пъти на седмица и играем футбол, ако това се брои към кардиото...
Може ли да ми препоръчате някакъв гейнър, който си заслужава ?
Мнението беше редактирано от petyrcho на 09.10.09 11:41.
Лично мое мнение -> вземи си протеин и си яж по хранителния режим...
Против съм гейнерите защото:
1)по-скъпи са от протеините
2)свършват по бързо
3)качва се мазничко(това си е и до ген)
пак казвам лично мое мнение -> протеин :) Така направих аз и не съжалявам въобще :) Храни се качеествено, блъскай здраво в залата и резултатите няма да закъснеят
Заедно с протеинчето ако можеш да си вземеш креатинче си перфектен :)
Насочил съм се към гейнъра и смятам след 1 час да посетя някой фитнес магазин, за да си купя.
Имам 1 въпрос само. Преди 1 година имах проблем с акне. В момента почти отшумя (да не кажа нацяло). Тези добавки могат ли да изиграят някаква негативна роля точно за този ми проблем ?
Също така, всяка есен си слагам противогрипна ваксина. Не е проблем да го правя догато приемам добавките ?
11.10.09
20:11
казано от petyrcho на 08.10.09, 19:59:
А протеин може по нататък да си вземеш.Какъв гейнър си купи ти ?
Дано и при мен стане работата. :)
Gain Fast 3100 на Universal , но както казва колегата от по горния пост всичко зависи от храненето!
казано от Ultimate_7 на 11.10.09, 20:11:
казано от petyrcho на 08.10.09, 19:59:
А протеин може по нататък да си вземеш.Какъв гейнър си купи ти ?
Дано и при мен стане работата. :)Gain Fast 3100 на Universal , но както казва колегата от по горния пост всичко зависи от храненето!
Мерси...
А някой относно това знае ли нещо ?
Преди 1 година имах проблем с акне. В момента почти отшумя (да не кажа нацяло). Тези добавки могат ли да изиграят някаква негативна роля точно за този ми проблем ?
От гейнър няма да ти излязат пъпки. И с имунизациите незнам да има проблеми .. Аз си правих миналата година за нещо и ма питаха дали съм поледувал по това време .. казаха че трябва 20 дена май да не съм боледувал, за да я сложат ..
Мнението беше редактирано от vaskotoo на 12.10.09 04:20.
Благодаря на всички за съветите!
Днес си купих гейнер на Nutrition Gain Fast 4100 1.5 кг. На кутията пише, че трябва да приемам по 2-3 дози на ден (100-150гр).
Кога да го правя това ? Сутрин след като стана и след тренировка ?
А при нетренировъчен ден ?
12.10.09
19:29
казано от petyrcho на 12.10.09, 17:50:
Благодаря на всички за съветите!
Днес си купих гейнер на Nutrition Gain Fast 4100 1.5 кг. На кутията пише, че трябва да приемам по 2-3 дози на ден (100-150гр).
Кога да го правя това ? Сутрин след като стана и след тренировка ?
А при нетренировъчен ден ?
С тея 1.5 кг няма да ти стигнат до никаде но както и да е. Значи гейнера при тренировъчен ден сутрин след ставане и веднага след тренировка, а при нетринировъчен ден го взимай между храненията по 100 грама на ден