Търся съвет за хранителни добавки с цел възстановяване

Здравейте!
От известно време чета този форум и тъй като тук открих доста информация по много въпроси, реших да споделя с Вас едно свое колебание. На кратко - през лятото ходих редовно на фитнес 3 пъти седмично, като извън тези дни си разнообразявах 1-2 пъти седмично с различни спортни игри - предимно плажен волейбол, баскетбол. От около месец, обаче, повиших значително натоварването с волейбол в зала (това ми е основният спорт от много години насам). Тренировките ми с волейбол са 3 пъти седмично, съответно ограничих фитнеса до 2 посещения седмично, тъй като не мога без почивка. От фитнеса елиминирах тренировката за крака и рамо. Причините - от една страна времето за почивка става недостатъчно, ако запазя 3-те фитнес занимания седмично. От друга страна - умората в краката ми идва в повечко (отдавна не съм на 18 години). В зависимост от моментното ми състояние и самочувствие, понякога добавям към някое от заниманията ми във фитнеса по малко натоварване за рамо или крака.

Смятам, че поддържам едно добро хранене. Ако е необходимо - ще навляза в повече подробности по този въпрос, но на този етап ще се огранича с няколко щриха - хапвам 5 пъти дневно, пържени и панирани храни са наистина голяма рядкост, към Fast Food посягам няколко пъти годишно, пия поне 2.5-3 литра вода дневно. Късната сутрешна и следобедната закуска понякога се състоят само от кофичка кисело мляко или половин литър прясно такова, но за съжаление често нямам време за нещо повече.

Така... стигам и до колебанието, за което бих искал съвет и насока. Търся комбинация от хранителни добавки, с която да постигам по-ефективно  възстановяване. Разполагам със суроватъчен протеин, въпросът е с какво да го комбинирам (ако има нужда от комбинация изобщо!)... Приемал съм комплексни аминокиселини, отразяват ми се добре като цяло. Замислям се за ВСАА, но до сега не съм пил такива и нямам идея дали ще постигна по-добър ефект с тях (вместо с комплексните). Третата идея е L-Glutamine.

Та... как е най-разумно да подходя? Разбира се, ясно ми е, че личната проба с различните варианти е най-доброто решение, тъй като ще покаже кое ми се отразява най-добре лично на мен. Уви, нямам финансовата възможност да експериментирам по този начин, защото предпочитам да влагам пари в повече добра храна, вместо в повече хранителни добавки.

Ще съм признателен за всякакви мнения, просто имам нужда от малко ориентация.
Благодаря предварително! 
:coolsmile:

18.10.09
15:21

За да преминеш на добавки, първо трябва да имаш изпипан хранителен режим или да нямаш възможност да ядеш и затова търсиш заместител. Ако режимът ти е ОК и имаш поне половин година (а най-добре повече от 1 година) стаж, добавки като протеин, амини, амини разклонена верига, глтамин ще ти помогнат да се възстановяваш по-бързо.

казано от Стоянчо на 18.10.09, 15:21:

За да преминеш на добавки, първо трябва да имаш изпипан хранителен режим или да нямаш възможност да ядеш и затова търсиш заместител. Ако режимът ти е ОК и имаш поне половин година (а най-добре повече от 1 година) стаж, добавки като протеин, амини, амини разклонена верига, глтамин ще ти помогнат да се възстановяваш по-бързо.

Ако говорим за стаж във фитнеса - занимавам се по-сериозно от около 5-6 години. Спортният ми стаж като цяло е в пъти по-дълъг. Старая се хранителният ми режим да е възможно най-близо до оптимума. Дали е изпипан - нямам идея, ако трябва ще дам повече подробности. Смятам, че храненето е основен начин за поддържане на тялото в желаното състояние, особено в условията на натоварване със спорт. Хранителните добавки са второстепенен фактор, те не са заместител на храната, а нейно допълнение (така смятам аз). Колебанията са ми именно по отношение на хранителните добавки, тъй като те биха ми дали малкото, което евентуално не ми достига или малко по-добър резултат от този на добрия хранителен режим.

18.10.09
18:00

ами.. ако добави6 глутамин-а + БЦАА 6те е идеално ина4е бих предпо4ел БЦАА-та  за преди и след тренировка ;)

18.10.09
18:02

Еми за въстановяване протеин с някакъв бърз въглехидрат .. а може и БЦАА само

казано от Николаи на 18.10.09, 18:00:

ами.. ако добави6 глутамин-а + БЦАА 6те е идеално ина4е бих предпо4ел БЦАА-та  за преди и след тренировка ;)

Да, колебанието може да бъде сведено и до комплексни АК или ВСАА.
Тъй като аз ВСАА не съм приемал, колебая се дали да ги предпочета пред комплексните АК. Може би хора, които са приемали и двата вида АК, ще могат да направят разлика и да ме насочат.

Адаш, извини ме, сигурен съм, че имаш букви ‘Ч’, ‘Щ’ и ‘Ш’ на клавиатурата си... не е трудно или срамно да ги употребяваш...  ;-)

казано от vaskotoo на 18.10.09, 18:02:

Еми за въстановяване протеин с някакъв бърз въглехидрат .. а може и БЦАА само

Да, принципът е този, но тренировките са ми изключително вечерни - не повече от веднъж седмично тренирам във време, различно от вечерното (след 19:00 часа). По тази причина избягвам бързите въглехидрати след тренировка. При 4 спортни занимания в работната седмица (почивам само в петък) се замислям за хранителна добавка със споменатата цел именно за да заобиколя бързите въглехидрати вечер. Разбира се, ако натоварването ми не е вечерта - добавям обикновено някакъв плод (най-често банан или грозде).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.10.09 18:22.

18.10.09
18:26

Ми аз винаги предпочитам бцаа смятам че и в твоя случай това е по-добрият вариант, а колкото до бързия въглехидрат незнам какво те тревожи >> ако е веднага след тренировка няма никакъв проблем : говорим за плод(банан) или нещо с малък грамаж

казано от vaskotoo на 18.10.09, 18:26:

Ми аз винаги предпочитам бцаа. Смятам, че и в твоя случай това е по-добрият вариант...

Според това, което чета насам-натам - да, ВСАА са за предпочитане май... макар да няма еднозначно мнение по този въпрос.
Затова питам и тук - вероятността да получа повече мнения от собствен опит е много по-голяма.

казано от vaskotoo на 18.10.09, 18:26:

...а колкото до бързия въглехидрат не знам какво те тревожи >> ако е веднага след тренировка няма никакъв проблем : говорим за плод (банан) или нещо с малък грамаж

Чак притеснение - не.  :-P По-скоро е старание да разпределям бързите въглехидрати по-добре във времето.
Иначе - да, вариант е и това, не го изключвам.

18.10.09
18:52

Ако ще и да тренираш в 22:00 часа храненето ти след тренировка е НАЙ-ВАЖНО ! Ако само тогава приемаш бързи въглехидрати (изключвам сутринта) няма от какво да се притесняваш.

18.10.09
19:02

Не се колебай между комплексни амини и ВСАА. Колебанието трябва да е между протеин и комплексни амини, а тук няма много място за колебание, защото протеинът е много по-изгоден. Остава колебание дали протеин или ВСАА. Пак ще кажа - протеин.

казано от Владимир92 на 18.10.09, 18:52:

Ако ще и да тренираш в 22:00 часа храненето ти след тренировка е НАЙ-ВАЖНО ! Ако само тогава приемаш бързи въглехидрати (изключвам сутринта) няма от какво да се притесняваш.

По принцип бързите въглехидрати наистина са ми само сутрин. Рядко си позволявам и нещо сладко като десерт след като обядвам. Следобед и вечер съвсем откровено ги избягвам. Храненето след натоварване е определено много важно... Тренирам от 19:00 до 21:00, обикновено около 22:30-23:00 гледам да съм си легнал. В този интервал от време (около час и половина - два) преди лягане не знам колко е удачно, но и на практика нищо не ми пречи да пробвам, пък то ще се види.  :coolsmile:

казано от Стоянчо на 18.10.09, 19:02:

Не се колебай между комплексни амини и ВСАА. Колебанието трябва да е между протеин и комплексни амини, а тук няма много място за колебание, защото протеинът е много по-изгоден. Остава колебание дали протеин или ВСАА. Пак ще кажа - протеин.

Протеин така или иначе приемам - в момента Supreme Whey на MET-Rx.
Разбивам го в обезмаслено мляко след тренировка.

Мога да го комбинирам с бърз въглехидрат (по идеята на Владимир92) или глутамин, например (ако трябва да избера нещо различно от АК).

19.10.09
13:10

Моя съвет е да пробваш след тренировка BCAA+бавни амин+Протеинова Матрица (Комбинираните протеини, примерно на EST - Bio Pro Blend). BCAA на PrimeForce на прах (Горчиви са но количество цена си залужават, по 2 дози преди и след тренировка, една доза е 4 грама чисти BCAA).
При мен лично действа много добре тази схема, логиката е че BCAA много бързо се усвояват, другите амино като подържащи, а протеина си е все пак повечко белтък.
Гутамина и Въглехидратите пробвай. Аз лично не усещам особенна полза. Въпреки, че съм напълно наясно с теорията на практика не усещам полза.

Все пак всеки организъм ..........
Успех

Благодаря за насоките... Да, теорията си е теория, а организмите ни са различни.
Ще обмисля как да постъпя и ще споделя резултатите (ако има такива  :lol: ).
Разбира се - още мнения и споделен опит никога няма да са излишни... не само за мен, а и за всички, които търсят този ефект.

Хммм... не уверен, че идеята е добра, но дали е разумно 20-30 минути преди тренировка да приемам доза гейнър? Целта е да обезпеча тренировката енергийно и по този начин да поемам по-лесно натоварването. Разбира се - това не отменя суроватъчния протеин  след спорт и доброто хранене по принцип. От друга страна това мога да го правя и с храна, но гейнърът е технически по-лесният и бърз начин. За работещ човек това е фактор.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.10.09 08:33.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1