Мусака със сирене и кайма

15.10.09
10:16

Здравейте, казвам се Иван и съм от Стара Загора, от както се занимавам с фитнес, си приготвям и ям храните самичак, затова реших да споделя една доста вкусна и полезна рецепта, която научих от майка и обогатих и подобрих!

Време за приготвяне:

40-50 минути се пече във фурна, след това се залива със заливката и се пече 15-20 минути на по-слаб огън.

Необходими продукти:

За ястието:
250-300 грама обелени и сварени картофи,
250 грама овкусена кайма (по възможност от чисто месо)
150 грама сирене/извара
30 грама магданоз
Зеленчуци по вкус (джоджън, чесън, лук, чушки, домати, патладжан и т.н.)
сол
черен пипер
300-400 милилитра вода

За заливката:
400 грама(1 кофичка) 3,6% кисело мляко
60-70 грама бяло/пълнозърнесто(по възможност) брашно
20 грама олио/краве масло(по възможност)
2 яйца размер “L” големи

Начин на приготвяне:

Нарязвате вече обелените картофи на кубчета, взимате една кръгла по-големичка тава, нареждате и разпределяте пропорционално по цялата тава, вече нарязаните картофи, поръсвате с малко ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер, разпределяте каймата, също като картофите, поръствате отново с малко магданоз, сол и черен пипер, начупвате сиренето/изварата на малки бучици и го нареждате по цялата тава, сега е момента да сложите, зеленчуци(ако използвате) на ситно нарязани парченца/кръгчета/кубчета, наръсвате останалата част от магданоза, малко сол и черен пипер, сипвате 300-400 грама вода по цялата тава и я слагате във фурната на силен огън за 40-50 минути, като през десеттина минути обръщате и разклащтате.

След като сте сложили вече ястието във фурната, в отделен съд забърквате яйцата, киселото мляко, брашното и маслото, докато стане еднородна смес, с еднакъв цвят и без бучки.

След като минат 40-50 минути и водата изври(или поне остане малко) от тавата, заливате със заливката по цялата повърхност на тавата и слагате на по слаб огън, за 15-20 минути. След като видите, че заливката се превръща в коричка и стане по-твърда, и ястието е готово и изпечено, сваляте поръсвате със сол и черен пипер, оставате го да истините и хапвате. Bon Appétit!

Хранителен състав:

Тегло на ястието приготвено около 1,500 грама
Яститето е умерено богато на смес от животински, яйчен, млечен и раститенел протеин. Около 110-120(10% растителни) грама протеин за цялото ястите.
Въглехидратите са с висок ГИ и идват основно от картофите, фибрите и витамините са от зеленчуците. Около 100(20% животински) грама въглехидрати за цялото ястие.
Преобладаващите мазнини са от основно животински произход.
Калоричността на ястието е около 1300-1400(лични изчисления) Ккал.

Еми... личното ми мнение за ястието е, че то е просто много добро на вкус и съставки, ако се комбинира с пълнозърнест хляб, и прясно мляко(както аз правя) става просто страхотно. Добре е да се яде за обяд или късен обяд(15:00) Лично аз, цялото ястие го изяждам на 3-4 хранения. В момента нямам налична снимка, но следващия път като си го сготвя, ще сложа!

Темата беше редактирана от El padre на 15.10.09 10:21.

EK

16.10.09
09:12

Майка ми вече я приготвя, и ще видим какво ще стане :P.

20.10.09
07:58

Тъкмо се чудех какво ще се яде днес :D отивам да купя кайма и ще пробвам рецептата ;)

EK

21.10.09
06:49

Мусаката беше страхотна!! пробвайте я и вйе,

21.10.09
19:42

Благодаря за рецептата :) Ще се пробва

06.12.09
18:29

Ето и снимка на мусаката. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1