20.10.09
18:57
Така-а-а... винаги когато пазарувам минавам в бръснещ полет покрай диетичните храни. През изминалите дни забелязах конопено брашно. Съставът, отбелязан на кутията, моментално ми направи впечатление:
- мазнини - 9.63 %
- протеини - 30.92 %
- въглехидрати - 7.7 %
- целулоза - 13.27 %
- енергийна стойност - 247.9 Kcal/100 g
Купих една опаковка моментално, струва (по спомен) около 2.50 лева, съдържа 450 g брашно нето тегло. Ясно е, че за самостоятелно приготвяне на храна не е пригодно (заради глутена), но пък спокойно може да се комбинира с пшенично брашно (пълнозърнесто, например) и да се получат прилични резултати. Наумил съм си да помоля приятел, който има домашна хлебопекарна, да пробваме да направим хляб от такова смесено брашно (конопено + пълнозърнесто). В къщи за сега го използвам за приготвяне на нещо като “палачинки” на тиган - разбивам 2-3 яйца, добавям такова брашно и смес от овесени трици + пшеничен зародиш. Изливам сместа в затоплен тиган и получавам нещо средно между палачинка и подобие на арабска питка. Харесва ми на вкус (близко е до нормалния хляб според мен) и често добавям такава “палачинка” към обедното си меню.
Интересно ми е някой употребявал ли е конопено брашно и какви кулинарни върхове е постигал с него... :coolsmile:
20.10.09
21:30
Според мен местата на протеина и въглехидратите са разместени :P
21.10.09
06:14
казано от Cholesterol.monster на 20.10.09, 21:30:
Според мен местата на протеина и въглехидратите са разместени :P
Възможно е, но... иска ми се да не говорим наизуст...
В интерес на истината днес потърсих повече информация за конопеното брашно. Попаднах на този анализ, разбира се на Wikipedia, както и на този анализ. Ето още - тук и тук. Попаднах дори на това - коноп в хранителни добавки за бодибилдинг. Всичко това ми показва, че май откривам топлата вода по отношение на този хранителен продукт. Макар да нямам много време за експерименти в кухнята, все пак ще опитам да намеря приложение на това брашно. Не мога да отрека, че ми прави впечатление съставът на конопеното брашно - количество, пропорции и състав на белтъците, мазнините и въглехидратите в него. По всичко личи, че това е отличен компонент в един качествен и балансиран хранителен режим. Дали на практика е така? Това се надявам да изясним, затова пуснах и темата...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.10.09 06:15.
21.10.09
21:23
Здрасти! :)
Наистина брашното е с 30% протеин.Това според мен значи,че от него наистина ще има полза за режим(особено за вегетарианци),тъй като соята я водят уж вредна и много хора са я изключили.Ако чаткаш английски виж някое изследване(за брашното) и ако е ок според мен много хора ще го включат в менюто си,само дето е малко по скъпо... :)
Мнението беше редактирано от Претренирвам на 21.10.09 21:32.
25.10.09
14:53
казано от Cholesterol.monster на 21.10.09, 21:23:
...от него наистина ще има полза за режим (особено за вегетарианци),тъй като соята я водят уж вредна и много хора са я изключили.
Мисля, че е добра алтернатива за всички, които се стараят да се хранят качествено, не само за вегетарианците. До колко соята е вредна - не знам и не съм уверен, но хората по света май отдавна са разбрали що за стока е конопеното брашно.
Ако чаткаш английски виж някое изследване (за брашното) и ако е ок според мен много хора ще го включат в менюто си...
Ще потърся, на мен също ми е интересно.
...само дето е малко по скъпо... :)
Е, няма пълно щастие... Цената наистина не е малка, но пък даваме пари за много неща с доста по-съмнителна полза, нали?...
В един прекрасен (и надявам се не много далечен) момент ще пробвам да приготвя хляб с високо съдържание на конопено брашно. Мисля да го смеся с пълнозърнесто пшеничено брашно (в съотношение 1:1 например) и да го приготвя в домашна портативна хлебопекарна (имам приятел, който има такава). Ако резултатите си заслужават, като нищо ще инвестирам и аз в домашна хлебопекарна.
Какво направих току-що... Тъй като стоплих тигана в името на едни пилешки пържолки, които ще бъдат принесени в жертва за вечеря, реших да направя експеримент. Смесих 3 яйца, 1 супена лъжица фини овесени трици, 1 и половина супена лъжица конопено брашно и толкова зърнени ядки (ръжени и ечемичени ядки в равни пропорции). Разбих много старателно с пасатора и метнах в тиганчето. Получи се много приятна разновидност на питко-палачинката, за която съм споменал в първото си мнение - вкусна и качествена алтернатива на хляба.
Интересно...ще се пробва, само да открия по магазините. :)
А защо казваш не е пригодно за самостоятелно ползване?
25.10.09
18:08
казано от Margaritka на 25.10.09, 17:23:
Интересно... ще се пробва, само да открия по магазините.
Аз лично го купих от магазин Хит в София. Вероятно в другите големи вериги магазини също ще има, но просто не съм заглеждал.
казано от Margaritka на 25.10.09, 17:23:
А защо казваш не е пригодно за самостоятелно ползване?
Няма как да получиш хлебно изделие в нормалния смисъл на думата. Трябва да го смесиш в някакво съотношение с пшенично или ръжено брашно. Причината - конопеното брашно не съдържа глутен.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.10.09 18:12.
А, моите “хлебни изделия” по принцип нямат особено сходство с традиционните :D , така че това не е проблем. За това пък са вкусни ;)
25.10.09
18:57
казано от Margaritka на 25.10.09, 18:41:
А, моите “хлебни изделия” по принцип нямат особено сходство с традиционните :D , така че това не е проблем. За това пък са вкусни ;)
Ихааа... разкажи за твоите хлебни изделия! :red: Издирвам свежи идеи всякакви! :coolsmile:
Импровизации по изпитани рецепти :lol:
И понеже съм върл любител на сладко, в момента усъвършенствам рецепта за brownie. Така както аз го виждам, състои се от: чисто масло, черен шоколад, ленено/сусамово/овесено брашно (зависи какво имам под ръка), кафява захар, орехи (когато имах боровинки замествах с тях), яйце и евентуално канела.
Консистенцията трябва да се получи нещо средно между бисквитка и кекс. Не е за хора на хранителни режими, но е супер вкусен десерт и е моя подобрена версия на традиционното brownie :coolsmile:
Ако те интересуват грамажи и наяин на приготвяне, ще ти пусна тема в раздела с рецепти.
25.10.09
19:22
казано от Margaritka на 25.10.09, 19:14:
...в момента усъвършенствам рецепта за brownie… Ако те интересуват грамажи и начин на приготвяне, ще ти пусна тема в раздела с рецепти.
Хммм... това brownie звучи добре! ;-P
Когато имаш временце пусни рецептата в съседния раздел, моля.
Ще се опитам в близко време да я модернизирам към нещо по-диетично, че като гледам масълцето и захарчицата... :lol:
Не търся сваляне на килограми в момента, но все пак... от друга страна едно brownie ако не е сладко и достатъчно маслено - що за brownie е тогава? :lol: