22.10.09
04:56
Имам два въпроса относно пълнозърнестия ориз на Uncle Ben’s:
1. “Пълнозърнест” означава ли “кафяв”?
2. Ако е кафяв, защо увира по-бързо от всеки друг такъв?
3. Бързото му увиране дали се дължи на някаква предварителна фабрична обработка, която отнема от хранителните му качества?
Накракто, става ли или не :)
22.10.09
08:54
#1
Кафяв ориз е кафяв ориз.
Пълнозърнестия на Ънкал Бенс не е кафяв.
Кафявия е готов след 30-40 мин варене или пара
Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 22.10.09 13:54.
22.10.09
10:05
#3
Дотук разбирам, че е пълнозърнест, но не и кафяв. Това прави ли го с приемлив гликемичен профил?
Обикновеният кафяв ориз, който съм ползвала, в стиймера ми не става готов дори за час ( при това при предварително накисване ) и в крайна сметка има вкус на мухъл %-P
Мнението беше редактирано от Мария Кузманова на 22.10.09 10:39.
Щом има вкус на мухъл, най-вероятно е бил стар или не правилно съхраняван. Аз за това не съм привърженик на кафявия ориз, много лесно се разваля. Пробвай Басмати.
22.10.09
12:28
#5
казано от Margaritka на 22.10.09, 11:31:
Щом има вкус на мухъл, най-вероятно е бил стар или не правилно съхраняван. Аз за това не съм привърженик на кафявия ориз, много лесно се разваля. Пробвай Басмати.
Басмати не попада ли в категорията на белия ориз с висок ГИ и всички произтичащи от това недостатъци?
22.10.09
13:57
#7
казано от Margaritka на 22.10.09, 11:31:
Щом има вкус на мухъл, най-вероятно е бил стар или не правилно съхраняван. Аз за това не съм привърженик на кафявия ориз, много лесно се разваля. Пробвай Басмати.
Кафяв ориз или целозърнест ориз - единственото, което се премахва е неядливата люспа около оризовото зърно. Това е най-богатата на нутриенти форма на ориза. Има кафяв цвят и чат-пат лек зелен отенък. Кафявият ориз има силен натурален аромат, който често се бърка с плесен. Време за варене 45 минути.
По вкусен ориз не съм ял.
Слагаш му един истикан лимон и малко зехтин и става бомба.
Ям го всеки ден.
За басмати не съм сигурен, че удачен вариант при диети.
Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 22.10.09 13:58.
Мисля че не бъркам аромата, защото съм срещала такъв, който освен че мирише, върху зърната има нещо като малки паяжинки, може би от съхранение във влажни складове, освен това често е пълен с боклуци, камъчета и др. Че е най-добрата форма на ориза - спор няма, но не ми допада да чистя едно по едно всяко зърно.
За диети бих заменила ориза с елда - примерно.
И на мен не ми харесва кафявия ориз...и елдата не ми харесва... замествам ги с булгур.... или пък директно ги изключвам :)
За кой ориз говорите:
https://www.breakthroughealing.org/Graphics/FoodHealing/Brown Rice.jpg
или
http://www.all-creatures.org/recipes/images/i-rice-wild-02.jpg
Първия линк не успях да отворя, но този ориз на втория е черен, див ориз - не се приготвя самостоятелно, добавя се в малки количества към друг вид ориз.
Кафяв ориз е: https://www.breakthroughealing.org/Graphics/FoodHealing/Brown Rice.jpg
ПП: Опс, сега виждам че и твоя линк е бил същия ;) ...сори
Мнението беше редактирано от Margi на 23.10.09 13:12.
казано от Margaritka на 23.10.09, 13:11:
Първия линк не успях да отворя, но този ориз на втория е черен, див ориз - не се приготвя самостоятелно, добавя се в малки количества към друг вид ориз.
Кафяв ориз е: https://www.breakthroughealing.org/Graphics/FoodHealing/Brown Rice.jpg
ПП: Опс, сега виждам че и твоя линк е бил същия ;) ...сори
Значи досега съм ял от дивия :-) След 20-30 минути варене се получава добре. Ще го пробвам и кафявия, цената му все пак е доста по-ниска.
Фен съм и на куиноа, също с нисък ГИ
http://onlinepastrychef.files.wordpress.com/2009/01/quinoa.jpg