Коланът

23.10.09
14:45

Понеже съм начинаещ и бих желал да ви попитам нещо.

Знам, че този колан се слага, за да се предпази човек от евентуално изсипване.

Интересува ме при кои упражнения е нужно да се слага ?

Като бях на 5 са ми правили операция точно заради изсипване. Има ли нещо, с което трябва да внимавам сега ?

23.10.09
15:26

Колан се слага когато правиш клек с щанга, мъртва тяга, гребане с щанга, а и не само за да не се изсипиш ами и да ти предпази кръста. Ама щом си начинаещ недей избързвай с базовите упражнения, по-добре първо тренирай на машини.

Мнението беше редактирано от Петър на 23.10.09 15:28.

23.10.09
15:43

казано от .::SPECNAZ::. на 23.10.09, 15:26:

Колан се слага когато правиш клек с щанга, мъртва тяга, гребане с щанга, а и не само за да не се изсипиш ами и да ти предпази кръста. Ама щом си начинаещ недей избързвай с базовите упражнения, по-добре първо тренирай на машини.

От всички, които изброи, в програмата ми присъства само гребането с щанга като килограмите от двете страни са по 7,5 кг.

23.10.09
15:45

Не ти трябва колан. Засега. Тренирай си и учи перфектната техника. И не е зле да почнеш тяга и клек.

23.10.09
15:48

казано от Петко К на 23.10.09, 15:45:

Не ти трябва колан. Засега. Тренирай си и учи перфектната техника. И не е зле да почнеш тяга и клек.

Добре.

А какво ще кажете относно митовете за фитнеса и спирането на растежа ?

Понеже съм супер доверчив точно това беше една от причините, поради която не исках да се занимавам с фитнес.

Чел съм доста по тази тема и то мнения, които си противоречат.

23.10.09
15:55

казано от .::SPECNAZ::. на 23.10.09, 15:26:

Бих изразил коренно противоположно мнение от това на колегата - забрави за колана и машините, а наблягай на базовите упражнения, заучавайки правилната техника и постепенно качвайки натоварването.

Мнението беше редактирано от Vic на 23.10.09 16:02.

23.10.09
16:01

petyrcho,

Виж тази тема (има доводи “за” и “против”) и прецении сам за себе си относно колана:

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40317/

23.10.09
20:42

казано от petyrcho на 23.10.09, 15:48:

А какво ще кажете относно митовете за фитнеса и спирането на растежа ?

Митовете затова са митове, защото не са верни.

23.10.09
21:37

До ден днешен, при трибой 5 пъти собственото ми тегло, не слагам колан. Без колан при клек и тяга, кръста заяква. Корема също. Вече максове ако правиш, тогава окей, слагай колан, но само ако смяташ, че кръста и/или корема ти няма да издържат. В противен случаи забрави за всякакви колани, фитили и пр.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 23.10.09 21:38.

24.10.09
12:50

За фитилите не съм съгласен . При големи килограми с тях хватът става по-добър и упражнението се изпълнява по-добре.

Колкото до колана - има доста разнообразни мнения за него . Моето е , че при големи килограми е добре да се слага , като по този начин се намаля напрежението в кръста и се избягват евентуални контузий .

24.10.09
13:10

Нали идеята е кръста да стане по-силен, за да няма контузии? Как да стане по-силен, като слагаш колан още от загрявката.
Виждал съм хора да слагат колана още с влизането в залата, разгряват хубаво и започват тренировка бицепс-трицепс. Тъпо е.

BU

25.10.09
09:05

колеги ще драсна малко офтопик но мисля че това си струва да се отбележи:
Искам да поздравя Петко, Вик и Цецо.....защо ли...ами защото макар и в кратка тема те показаха как трябва да се води дискусия във форум.......аз знам че тези момчета имат опит в други форуми където културата на писане винаги е била на ниво..т.е форуми където се пускаш да пишеш ПОДГОТВЕН с знание по темите без целта ти да бъде на всяка цена спечелване на спора а да споделиш идеи и опит......напоследък забелязвам че подобна култура се заражда и тук в лицето на тези знаещи и интелигентни момчета!

И за да не е 100% офтопик ще споделя и какво аз мисля за колана....всъшност нещата в които аз вярвам вече се пуснаха .......
Правилната форма на изпълнение на упражнението изключва необходимоста от използването на колан.....
научаването на правилата форма на изпълнение на основни упражнения неизбежно би довело до развитието на коремните мускули и долният гръб  ....при здрав корем и здрав долен гръб едва ли някой има нужда от колан......освен.....и тук споделям мнението на цецо че все пак колана би имал някакво приложение ........например при големи килограми и максове за стабилизиране на торса с което се цели подобряване на макса или евентоално повторение.....а не предпазване от контузия!

Мнението беше редактирано от burgasfreak на 15.11.09 12:47.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1