24.10.09
09:44
Здравейте на всички нов съм във форума искам да кажа че от години си имам леки проблеми с кръстта откакто почнах да си тренкам основно корема, и бягане и оттогава почнаха а сега дори като тренирам в залата за бицепс и трицепс( бицепсово сгъване и раменни преси най-вече) след това почват ужасни натрапчиви болки в кръстта не остри ама ужас! Как да постъпя моля ви обяснете ми по-подробно! Не ходя на фитнес от 1 седмица.Преди нямах проблеми с кръста с фитнеса, от 1 месец гръб не са тренирал, само набиранки! :S
А правил ли си някакви упражнения,които заздравяват точно тази зона?
Имаш ли накаква стара травма или заболяване,което да причинява тези болки или просто се появиха?
Много е вероятно неправилна техника при изпълнение на упражнения за други групи да причиният болки в кръста,ако ти е слаб.
И аз си мисля,че може техниката да ти куца и в допълнение със травма от преди да се получава така ,в един фитнес видях едно момченце така да прави бицепсовото сгъване със щанга ,все едно се опитва да приложи задната върху някое момиче...
Мнението беше редактирано от Тони1 на 24.10.09 13:34.
Здрасти.Преди година правихме ремонт на апаратамента и от това мъкнене и мен боли кръста.Сега не мога да правя базови упражнения като мъртва тяга,чукове и др.Ходих на невролог и шматка ми изписа обезболяващи .. така вече 2 години ме боли ( не много) но се обажда .. нищо не може да се направи ( поне при мен)
казано от Тони1 на 24.10.09, 13:32:
И аз си мисля,че може техниката да ти куца и в допълнение със травма от преди да се получава така ,в един фитнес видях едно момченце така да прави бицепсовото сгъване със щанга ,все едно се опитва да приложи задната върху някое момиче...
Основния проблем са упражненията за гръб,там вдигаш значително повече кг от колкото за бицепс и едно огъване на кръста може да предизвика доста сериозни болки и контузии.
Пробвай да заздравиш тази зона с упражнения,които я натоварват,разбира се изпозлвай за начало малки тежести.
казано от Angerfist на 24.10.09, 09:44:
леки проблеми с кръстта откакто почнах да си тренкам основно корема, и бягане
Неправилно изпълнение и на двете
казано от Margaritka на 24.10.09, 16:52:
казано от Angerfist на 24.10.09, 09:44:
леки проблеми с кръстта откакто почнах да си тренкам основно корема, и бягане
Неправилно изпълнение и на двете
Че какво може да обърка при бягането ?
Основното е да отидеш на доктор, той да те прати на специалист и ако има проблем, който е в тяхната компетенция да го оправят.
Ако докторите се окажат безсилни(което няма да е много учудващо), ще трябва да си нагласяш тренировките. Няма да е лошо да си кажеш програмата. А иначе лошата техника може да причини много проблеми.
25.10.09
14:44
Ами искам да кажа че първо съм си прегърбен допуснал съм го немога да върна времето назад. Имам S- Форма на гръбнака.Преди си спомням че правих след бягане обикновено коремни преси ама много рязко ги правех и се кръст натовавах и винаги след упражненият уж да отпусна корема се изтягах рязко и главата нагоре (незнам дали ще ме разберете) и оттогава нещо изпука.Но не е единсвения фактор.Пролетта пък като повдигах крака от лег и самите кокалчета ( незнам как да го обясна) на кръста ми се натъртваха от самите упражнения и ми се поду прешлена след което всичко отшумя.Почнах фитнес и след 2 месец почна да ми прави номера.Утре ще ходя до джипито и дори с майка ми за да и се “измолим”(то дори си е буквално) да ни даде направление за там невролог ли терапевт ли.Ама ме дразни майка ми че била против да ми се правила снимка,и аз ем се смея ем и се чуда на гламавата и глава. Те ще разберат кво ми е без снимка! Както и да е! Програмата ми е гърди рамо трапец бицепс трицепс гръб крака.Не правя тяга и клекова само 1 път съм правил мечка!
27.10.09
09:38
Бях на рентген, видях резултатите,но след като джипито видя извика нашите да говорят с нея нещо скри от мен.Ще ме праща на ревматолог.Видях само някои ключови думи сакрализация,начална форма на Бехтерев,и това е ! Сега ще се моля да е по леко заболяването ако има такова ! :X :X :X
27.10.09
21:08
Проблемът Ви навярно е свързан с завишена лордоза в гръбнака, твърде слаби коремни мускули и лоша техника на изпълнение. Възможността за херния не бива да се изключва преди обстоен преглед от поне два различни ортопеда. Обикновена рентгенова снимка на гръбнака ще е достатъчна на първо време, за да се работи по диагноза. В случай, че не открият заболявания, потърсете кинезитерапевт.
28.10.09
09:10
Дам мерси утре имам час при специалист ортопед-травматолог. Проблема е че болките в кръста не са се образували само от фитнес,имам някакъв проблем на прешлените,нямам херния и дископатия!
29.10.09
16:34
Може да не ви се чете ама ще споделя пък който има проблем би могъл да ми помогне! Значи сега се връщам от ортопед-травматолог! Видя снимката и ми каза че няма сраствания, синдром на бехтерев и т.н. Но ми каза че имам лека сколиоза,но за мое щастие каза че вече изкривяването неможе да прогресира тъй като съм в края на пубертета (18) И растежа на гръбнака спира,но проблема е ФИТНЕСА! Каза да не права упражнения натоварващи кръстта.Имам предвид всичко което вдигам било то дъмбели да съм го правил легнал, в най-лош случай седнал! Незнам как ще стане това обаче като се замисля нито рамо нито гръб ще мога да тренирам камо ли крака тяги мечки клекове гребания щанги и дъмбели от стоеж трябва да забравя! Дори и за седнал нещо мрънкаше че не бил добре! Можел съм да се изкрива още повече,бихте ли ми дали начин на трениране :) Аз съм отговорен и не злоупотребявам със самият себе си!
Аз имам подобен проблем. Бих ти препоръчал да пробваш коремни преси на огъната лежанка с точния начин на изпълнение.За гърба ползвай скрипец. За кръста старай се упражненията да са със статично натоварване - примерно чукове с малки тежести.
04.11.09
09:31
какво ще рече под статично натоварване.Тоест тежеста да не отива верикално смисъл надолу ,а гръбнака да се натовара под хоризонтална поза така ли? Малко ми е неясно но има някаква логика но не ми се рискува. МАКАР че 1 път като правих мечка не ме болеше гърба,а от бицепсово сгъване,а то точно натоварва вертикално гръбнака!
При правилно изпълнение гръбнака няма нищо общо със сгъването за бицепс.
Най голямо натоварване има за кръста,когато изпълняваш упражнения в поза “bent over” не се сещам сега как е на български.
12.11.09
23:05
От месец не тренирам бях при специалист снимки сумати нямам нищо друго освен лека сколиоза нямам дископатия срасвтане херния или бехтерер нямам арттрит ортопеда видя и отктри само това, кръста и малко по нагоре продължава да ме боли и боли писна ми ! Уж не съм го натоварвал писна ми !