27.10.09
18:56
Съществува ли понятието качествена/некачествена мускулатура! Под качествена се има на предвид такава, която се губи много по-трудно от некачествената. Аз съм ЗА на 100%, но нямам с какво да подкрепя мнението си!
E, aко приемеш че саркоплазмената хипертрофия е по-некачествена от функционалната/миофибриларна, може и да си подкрепиш мнението.
В тази статия, има малко по въпроса http://www.bb-team.org/articles/2653/
казано от Мушамата на 27.10.09, 18:56:
Съществува ли понятието качествена/некачествена мускулатура!
Мускулатурата е една и съща. Мускулните влакна са едни и същи. Повече мускулни влакна е по-качествено от по-малко мускулни влакна.
Сега, ако говорим за съединителна (май) тъкан и разни други вещества между тези влакна - това не са мускули :) Изглеждат, но не са. И се губи много бързо. Докато влакната са си все там, много време трябва да мине за да започне тялото да се отървава от тях.
28.10.09
10:24
Колко е “качествена” мускулатурата зависи най-вече от нервната система. ;)
Мнението беше редактирано от BusyMan на 28.10.09 10:25.
28.10.09
20:01
Добре де,ами за какво тогава тренировка с големи тежести и малко повт. е уж за миофибрална,а с по-малки тежести и повече повторения(10-12) за саркоплазмена,май всичко написано ще излезе мит :roll:.Благодаря!
29.10.09
21:53
За митовете имах друго предвид,но да не влизаме в спорове :) .Сега искам някой да ми обясни как така мускулатурата е една и съща или съм се подвел по втория пост.Мерси :)
казано от Cholesterol.monster на 29.10.09, 21:53:
За митовете имах друго предвид,но да не влизаме в спорове :) .Сега искам някой да ми обясни как така мускулатурата е една и съща или съм се подвел по втория пост.Мерси :)
Нищо няма да излезе мит.
Мускулатурата в смисъла на мускулни влакна е една и съща. Влакната са си влакна (сега, биват различни видове, но това вече е друга тема).
Накратко - ти говориш за видове хипертрофия, а аз поне в оригиналния въпрос го разбрах да става дума за мускули.
По дефиниция, хипертрофия е “увеличение на орган или част от него в резултат на увеличени размери на съставляващите го клетки” (от произволен източник копирано, но няма значение - това е).
Това, което се възприема като мускули, е съвкупност освен от мускулни влакна и от други неща. И затова са различните типове хипертрофия - може да се увеличават влакната, а може да се увеличава водата и тъканта около влакната. Самите влакна трудно ги губиш, докато другото наистина може да спадне за отрицателно време. В такъв смисъл - има качествена и некачествена мускулатура.
Но според мен, на увеличеното количество вода и съединителна тъкан не е уместно изобщо да се гледа като на мускул, макар че според много хора няма разлика (такива се срещат предимно при тези, гонещи визия).
казано от G33K на 29.10.09, 23:02:
казано от Cholesterol.monster на 29.10.09, 21:53:
Нищо няма да излезе мит.
Мускулатурата в смисъла на мускулни влакна е една и съща. Влакната са си влакна (сега, биват различни видове, но това вече е друга тема).
Накратко - ти говориш за видове хипертрофия, а аз поне в оригиналния въпрос го разбрах да става дума за мускули.
По дефиниция, хипертрофия е “увеличение на орган или част от него в резултат на увеличени размери на съставляващите го клетки” (от произволен източник копирано, но няма значение - това е).
Това, което се възприема като мускули, е съвкупност освен от мускулни влакна и от други неща. И затова са различните типове хипертрофия - може да се увеличават влакната, а може да се увеличава водата и тъканта около влакната. Самите влакна трудно ги губиш, докато другото наистина може да спадне за отрицателно време. В такъв смисъл - има качествена и некачествена мускулатура.
Но според мен, на увеличеното количество вода и съединителна тъкан не е уместно изобщо да се гледа като на мускул, макар че според много хора няма разлика (такива се срещат предимно при тези, гонещи визия).
Браво добре си го обяснил и го схванах горе-долу! А сега с риск да се изцепя да питам: мисля че четох някъде, че има мускулни влакна за сила, за издръжливост и за обем... всяко от тези влакна се натоварва по различен начин. Истина ли е? Може би влакната за обем са тези които се увеличават с тъкънта и водата около/в тях(!?!) И за това примерно човек който ходи на фитнес, като се разболее за 2-3 седмици губи видимо маса. А човек трениращ примерно лека атлетика, баскетбол, бойно изкуство и т.н. не го засяга болестта. Според мен ако някой трениращ изцяло във фитнеса започне да практикува спорт като кик-бокс или баскетбол то той ще загуби голяма част от теглото си(мускули, вода, мазно) Докато хората практикуващи съответния спорт и изградили вече своята физиката няма да се повлиаят от такива промени.
Ами аз примерно не губя видимо маса дори за 2-3 месеца, а се занимавам само с фитнес. Е да, ако почна да се занимавам с кик-бокс, без да ходя в залата - сигурно след време ще загубя мускули (не вода, а истински мускули). Така че, тези обобщения не са много вярни - зависи от много неща.
Мускулните влакна са 3 вида - бързи (бели), които са А и Б и бавни (червени). Вторите са слаби, но издръжливи и се включват при продължителни натоварвания (примерно минута и нагоре). Белите са тези, които генерират много сила и мощност, но не могат да работят дълго. Те са тези, които имат голям потенциал за хипертрофия и се включват при големи натоварвания. Затова за маса (и сила) се препоръчват повторения под 10 и интензивност над 70% от максималната, за да се задействат тези влакна. Иначе, с много повторения ще работиш за издръжливост - т.е., почват да работят предимно червените влакна, които не могат да се увеличават много в обем (и един банален пример - сравни краката и като цяло физиката на спринтьор и маратонец).
Мнението беше редактирано от Петко К на 30.10.09 10:59.
30.10.09
14:51
Определено го разбрах вече тва и ви благодаря за отговорите :)