30.10.09
12:55
Здравейте :)
Започнах да се занимавам с тежести преди няколко години, сериозният ми стаж във фитнеса е около година, от края на миналото лято до началото на сегашното. Макар и не през цялото това време сериозно трениращ, винаги съм се интересувал от физически и по-специално силови упражнения и никога не съм се занемарявал съвсем.
Дневникът ми обаче не е съвсем бодибилдинг ориентиран. Тук няма да видите смятане на калории, класически сплитове и тн. Даже упражнения с тежести почти ще липсват, макар и да имам необходимото оборудване вкъщи....
Идеята е оттук нататък да използвам само личното тегло като способ за физческото ми развитие. Разбирайте упражнения от най-простите лицеви опори до силови набирания, набиране на 1 ръка, human flag. Постоянно ще се стремя да усвоявам нови умения и да следя как това се отразява на физиката ми. Собственото тегло дава изключително голямо многообразие от упражнения и в моя случай е много удобно, тъй като не целя покачване на килограмите (по-скоро като страничен ефект може би).
Мерките са ми 170 см, 68 кг, 38 студена ръка, 58 бедро, 75 талия, 100+ гръдна (18години). Сравнително скормно телосложение, но добре развити мускули, нисък процент мазнини. Но дотук с меренето, не смята повече да се занимавам с това. Визията няма да е първа цел.
Ще гледам да пиша често какво ям през деня. Храненето ми по начало го определям като високо мазнинно, ниско въглехидратно. Така съм свикнал от няколко месеца и ми харесва. Но гледам да не изпадам в крайности. Тренировките ще са 2-3 пъти седмично, тъй като тази година ще кандидатствам с медицина и времето ми е сиииилно ограничено, както и силите.
Имам добра начална силова база за това, което ще правя. По последни данни правя 20 набирания, 40 кофи и 85 лицеви. Няма да гоня максимални постижения оттук нататък обаче.
Днес тренировката се състоеше в един кросфит комплес - death by pull-ups. Предполагам е известен на повечето от вас. Стигнах 13 минута + 11 набирания. Сърцето ми след комплекса щеше да се пръсне. Трябваше като че ли да загрея по-добре. След като ми се успокои пулса направих 2х50 лицеви опори. Толкова за днес. Вдругиден планувам да направя 300 лицеви за време, а за десерт негативни спускания на 1 ръка на лост. 3тата тренировка ще включва силови набирания и лицеви на една ръка, като и на 2те упражнения ще се концентрирам на техниката, а не на бройките. Такива са ми плановете, ще споделям впечатления :)
Скоро ще си кача малко снимки :)
Хубав ден на всички :)
Темата беше редактирана от Voyager на 04.05.10 21:02.
За съботата реших да си поставя по-висока цел - 500 лицеви. Ще гледам да ги направя за не повече от час...пък докъдето стигна. Нямам търпение да дойде утрото и да се хващам в ръце. Ще започна деня с 2 банана в 8.00, а в 8 и 30 - 3 цели яйца +50г сирене + масло + лъжица зехтин. В 10.00 ще бъде тренировката. Интересно ми е как ще се отрази това на гръдната мускулатура. Не очаквам хипертрофия при такъв обем. Може би ще бъде адското претрениране. Може и трицепсът да откаже 1ви. Както и да е, искам да премина на по-високо ниво на силова издръжливост и съм убеден, че ако прилагам необходимата интензивност, възстановявам се добре и тренирам адекватно като периодичност с тази схема, няма как да не стигна до някаква хипертрофия. Но ще видим на сутринта :)
Току-що приключих с комплекса от лицевите. 500 за ~ 40 минути. В серии от по 10 и 20. От половин до минута и половина почивки между сериите. Накрая бях далеч от отказа, може би имах сили за още 100 с това темпо. Но сега като излизам от банята усещам обща слабост, явно обемът си е казал думата. Изядах 2 банана и сега ще си направя някаква високо белтъчна втора закуска, най-вероятно пържени яйца на масло със пуешко филе. Днес ще си стоя вкъщи, ще хапвам и ще уча. Няма да се натоварвам с нищо друго, ще се концентрирам на възстановяването. За вечеря смятам да си направя една огромна салата с много сирене. Към 13.00 ще хапна от вчерашния гювеч със свинско ;] Между храненията ядки :)
http://www.bb-team.org/gallery/106286/photo/3057/
http://www.bb-team.org/gallery/106286/photo/3058/
Това е моментната ми форма ;)
Доволен съм от храненето днес. За вечеря ядох от салатата, която си бях обещал, но вместо много сирене хапнах риба. Сиренето ще го оставя за преди лягане към 12.
Утре се очертава да съм доста натоварен и смятам да почина. Понеделник съм на джага-турнир, но се изкушавам да се пробвам на кросфит комплекс ‘‘Cindy’‘. Мисля, че откъм мускулна издръжливост имам шанс да стигна 20ти рунд, но не съм много убеден в дихателните си способности при работа на такива обороти. Често казано нямам търпение да пробвам :)
Утре ще започна деня със сандвичи. Пълнозърнести филийки, кашкавал, филе, италианска маслинова паста с босилек. Тези сандвичи вървят особено добре с резенчета запечен патладжан, но не знам дали ще съм в настроение толкова да се вихря в кухнята ;] През останалата част от деня ще наблегна на сиренето и доматите. Забелязал съм, че високомазнинната диета, при положение че приемам достатъчно целулоза от салатите, ми се отразява страхотно. Отдавам го може би на завишената концентрация на тестостерон поради високият прием на животински мазнини.
Днес правех Cindy, издържах 14 рунда, към 18-19 минути се отказах. Лицевите и набиранията бяха като на шега, но клековете ме измъчиха много. Вече ще обръщам повече внимание на краката.
Имам адска мусклуна на краката от вчерашния комплекс. Днес цял ден учих и писах теми по биология и не съм тренирал. Преди малко направих max rep на набиранията - изкарах 30 (20 стриктни + 10 кросфитски, с много скромен мах). Откакто правя death by pull-ups се чувствам лек, в добрия смисъл; започнах много бързо да се възстановявам след сериите...явно високото темпо и интензивност на комплекса си казват думата. Кросфит е голяма работа, нямам търпение да навляза още в него :)
Death by pull-ups правих днес, стигнах до 15та минута. Страхотен комплекс, борбата през тези няколко минути за достигане на бройките е невероятна.
Мислех да правя малко обръщане със щанга (макар, че си бях обещал да тренирам без тежести) + dive-bomber push-ups, но усещам как тялото ми просто иска да си почине. Утре съм цял ден на уроци, така че ги оставям за вдругиден. И без това имам зверска мускулна на краката от cindy, тъкмо ще се възстановя за още ден и ще правя тяга в много повторения, обръщания и споменатите вече лицеви.
казано от Voyager на 06.11.09, 09:58:
... И без това имам зверска мускулна на краката от cindy..
Мускулна треска на краката от Cindy? Това е знак, че краката леко изостават при теб.
Когато стигнеш 20 рунда за 20 мин, можеш да опиташ Chelsea
П.П.
Забелязвам, че много начесто правиш Death by Pullups. Изборът е разбира се твой, но те съветвам да има поне 3-4 седмици преди да повториш даден комплекс.
Мнението беше редактирано от Vic на 06.11.09 10:16.
По-скоро ще го правя вече на 2-3 седмици. Сигурен съм, че има резон в думите ти, но този комплекс ми доставя изключително удоволствие :) А през последните месеци съм се отдал на почти пълна статичност по отношение на краката, което е очевидно голям пропуск, но работя по въпроса. Преди време във фитнеса leg day was my favourite day ;]
Подозирам, че главоболията с краката по време на cindy се дължаха на символичната загрявка преди комплекса. Няма да се повтори! ;)
Мнението беше редактирано от Voyager на 06.11.09 10:37.
http://www.bb-team.org/gallery/106286/photo/3114/
http://www.bb-team.org/gallery/106286/photo/3112/
http://www.bb-team.org/gallery/106286/photo/3113/
Малко нови снимки... нищо ново всъщност по външния вид. Иска ми се да разширя гръдния кош и да уплътня раменете. Само че генетично имам скормно телосложение и това много трудно ще стане, особено за гръдня кош. Смятам да наблегна на пресата, ще правя разнообразни повдигания и въртене на торса на лоста. Мисля, че ако развия страничните коремни, трупът ми ще добие по-завършен вид.
Утре ще се готвя за фран. Няма да правя набирания, тъй като скоро правех death by pull-ups пък и те са ми силно упражнение. Ще почна да уча тръстърите, утре ще направя 50 с 40 кила, няма да засичам време, просто искам да привикна към тежестта и движението.
Преди малко правех макс лицеви - 100 бързи, като последните 3 бяха страшно измъчени. Усещах накрая как все едно фибрите на гърдите ми се преплитат.
Имам страшно много идеи, за неща които мога да пробвам, но не е разумно да се хвърлям на всичко наведнъж. Следващият 1 месец ще се съсредоточа на развитието на overhead strength чрез военна преса, движението тръстър, набиранията с тежест и всякакви видове лицеви, както на 1, така и на 2 ръце. За корема ще упражнявам L-стойка от вис и всичко по-нестандартно, което ми дойде на ум. Малко хаотично излагам нещата, но съм още нов в този тип тренировки и пробвам всичко, за да се ориентирам кое как ми действа и къде са ми слабостите. Определено усещам несигурност във военната преса - правя едва 10 повторения на 40 кг...
Днес правех много серии от 2ки 3ки и 4ки на военна преса с 40 и 50 кг. Много ми е неприятно това упражнение. Ще ми стане любимо!
Сега хапвам свинско филе, кашкавал, доматчета със зехтин, прясно мляко. Преди лягане ще доизпия бутилката с млякото. Не знам дали си внушавам, но преди, когато правех мляко и клек и пиех адски много пълномаслено мляко, чувствах мускулите си плътни и нахранени. Сега приема на мляко е далеч по-малък, но пак идва това усещане, когато изпия 1.5 л в следобедната част на деня.
Много ме болят китките от обръщането с щанга. Винаги е било така ден след като правя това упражнение. След урока си ходих на лостовете да правя малко силови възлизания, но болката в китките ми разваляше изпълнението и приключих набързо. Тази болка ми убива цялото желание да тренирам за горна част. По-късно ме очакват 100 клека за време, тука имам малко пропуски и ще гледам да ги наваксвам. Обмислям да заменя раменната преса с хендстенд опори, ако болката в китките не отмине.
Мнението беше редактирано от Voyager на 10.11.09 11:27.
10х10 deadhand pull-ups. Китката ми e по-добре.
3 банана след трен и вода. По-късно имам да доизяждам пастърва, така че протеин ще има ;)
Днес не мога да кажа, че тренирах, но правих малко единици от набирания на дясна ръка. Опитвах се и с лявата, ставаха, но с лоша техника.
...а лявата китка още ме боли!
Сега съм взел 1л прясно мляко, сядам пред телевизора и докато си легна ще го изпия :)
Днес тренировката отново бе кратка. 10х5 deadhand pull-ups + 10 kg, 1x10 deadhang bodyweight pull-ups. След това 40 бавни лицеви от наклон. Всичко това колкото да се раздвижа, по цял ден уча. Днес на масата преобладаваха свинското и рибата, за вечеря пак риба. Изядох към 300 г черен хляб. За закуска яйца със сирене и свинско филе + малко царевичен хляб. Зарибих се по зеления чай. Дава ми мн сили и ми повишава концетрацията. Освежава ме страшно много и възнамерявам всеки ден да го консумирам. Просто усещам как ми пречиства токсините от тялото, дори усещам промяна по отношение на кожата. Имам чувството даже, че ми забързва метаболизма по някакъв начин. Не знам дали си внушавам. Ще се радвам хора, които редовно пият зелен чай да изкажат мнението си :)
15.11.09
17:31
Със зеления чай нямам опит (аз също от скоро проявявам теоретичен интерес към него), но е нормално да усещаш как тялото ти работи на други обороти, чести храненета повишена физическа активност
Мен ми е интересно от къде от Варна може да се намери истински зелен чай, примерно насипен. И аз от скоро много го харесвам и пия по 2-3 чаши на ден. Наистина много енергизира. Виж последната статия в блогът на Белчо Христов е именно за зеления чай и има много хубави неща.
Аз именно оттам се запалих. А ако не се лъжа, точно този чай, който го пия в момента, е вносен. Ще се интересувам и ще пиша.
казано от Иван Шишманов на 15.11.09, 17:31:
Със зеления чай нямам опит (аз също от скоро проявявам теоретичен интерес към него), но е нормално да усещаш как тялото ти работи на други обороти, чести храненета повишена физическа активност
Не е от това, от доста време тренирам, просто сега почнах да водя дневник.
Пък и сега физическата ми активност се ограничава до малко тренировки, кандидат-студент съм и ми се налага да уча много и да седя на 1 място продължително време.
Мнението беше редактирано от Voyager на 15.11.09 18:19.
Днес си припомних малко лежанката!
Не бях правил от няколко месеца. 5х80, 8х70, 65, 60
Имах сила за мноооого повече. Но стар дискомфорт в дясното рамо при това упражнение ме предаваше винаги, стигайки 5тото повторение от която и да е серия. Реално на 80така усешах по-слабата си лява част да има още много сила, докато в дясно нещо ме стопираше. Нещо в рамото, но не точно болка.
След това малко набиранки на 1 ръка.
След около 2 седмици очаквам колан за набирания, там вече ще се развихрям ;)
Мнението беше редактирано от Voyager на 18.11.09 20:39.
Ще посъживя дневника, от месеци не съм писал. За това време не съм спирал да тренирам, почти само със собствено тегло.
За следващите няколко седмици ще експериментирам с това:
ТренировкаА:
Наклонена лежанка 5х5
Набиране с тежест 5х5
Пистолети 5х5
Крънч+повдигане крака от вис (суперсерия)
Извивки на крака от вис
ТренировкаБ:
Странична преса 5х5
Набиране 3х20
Френска преса 5х5
Напади 5х10
Крънч+повдигане крака от вис (суперсерия)
Извивки на крака от вис
А и Б се правят с един ден почивка между тях. Целта е хипертрофия вследствие на покачена сила. Искам да ударя най-много горната част на гърдите, да укрепя раменете и като цяло да развия движението странична преса; да покача дърпащата сила чрез набирането с тежест, както и да поддържам високи бройките с лично тегло. Крака не съм пипал отдавна, тук не целя хипертрофия, по-скоро функционалност. Бедрото ми в момента е много зле, 56, но като цяло съм си преструктурирал напълно облика на тялото според това, което искам. Няма да се тегля и замервам, ще ви държа в течение само за работните тежести, както и за качеството на храненето. На наколененият лег ще почна с много леки тежести, просто това упражнение много рядко съм го правил, а и като цяло от месеци не съм докосвал сериозно железа. Утре ще правя със 65 кг. През целият цикъл приоритет ще е добрата форма на повторенията, при перфектна такава вече ще мисля за увеличаване на тежестта.
Мнението беше редактирано от Voyager на 14.03.10 17:19.
Аз те съветвам вместо нападите да си правиш клек и вместо лост поне за полулега дъмбели.
Тъй като тренирам у нас, ще се наложи да жертвам клека. А за лежанката това го мислех, но ми се струва, че по-лесно ще проследявам покачването на сила с лоста.
Защо? С дъмбели пак можеш да си следиш прогреса, не виждам кое те притиснява.
Тренировката днес:
2х15 секунди front lever
2,3,2,3,2 one arm pushup, тялото (рамене и таз) паралелно на пода, без кривене. При дясната ръка лягах в отпуснато положение на земята и се избутвах оттам, на лявата ръка ми е още трудно.
15,20,10(+25 кг брат), 15,15 diamond push ups всяко в суперсерия с 10 набирания, много тесен надхват
5х8-10 bodyweight triceps extensions… тези накараха трицепса да избухне направо. Стремях се да ги правя с крака отдалечени от масата, за да натоваря трицепса максимално. Наистина велико упражнение за трицепс, не знам защо не е много популярно. При изпънато тяло и много пускане кръста се товари жестоко. Екстензиите в суперсерии със сгъвания с диск (10 кг) за бицепс по 10 повторения, счупени китки, напълно изолирано и бавно движение, лактите максимално назад. Не правя бицепс отделно от много време, но бях любопитен как ще усетя това много изолирано движение с малка тежест... и съм много по-доволен от сгъването с тежки дъмбели. Много по-добре се усеща в самия бицепс. Така че ако пак правя излолирано за бицепс, то ще е задължително със счупени китки.
След трена 3 банана и лъжица мед, по-късно 100 г свинско филе + 4 яйца
Днес на закуска 2 яйица, 70 г сирене, 100 г кашкавал
15 серии набирания по 10 с раменен подхват и надхват, успореден хват, 1 серия силови (да не ги забравя :P), pseudo planche push-ups на успоредка - тук не броях повторения и серии, просто искам скоро да науча планковите лицеви, истинските.
След трен 1 банан, малко по-късно пилешка пържола от бутче с кожа, 200 г, вкъщи на обяд пиле със зеле, голяма порция, нямам представа колко грама. Сега 3 яйца със 100 г сирене.
Доста бях скапан от вчерашната тренировка, но въпреки това реших да потренирам пак. На трицепса не му се живее :)
Откога караш на ВМД и как се чувстваш (формата очевидно е много добра) ? :)
Ами от повече от година със сигурност се храня така. Не съм краен обаче, никога не ми е било съвестно да ям пица или спагети, но докато в хладилника има яйца, свиснко, сирене, кашкавал и салати... избирам тях :) Ии чувствам се относително добре, определено по-добре отколкото при ВВД. Само че има много фактори. Често прекалявам с тренировките, не поемам достатъчно калории в съответствие с натовареността, не си доспивам и тн. Но в идеалния случай, когато почивам, хапвам ВМНВ храни и тренирам по-нарядко, се чувствам наистина отлично, несравнимо по-добре от при ВВД :)
вм-нвд е страхотно и аз се опитвам да се придържам към него ;) 4 хранения на ден са ми напълно достатъчни,няма смисъл от по 6-7
п.с Може ли да качиш няколко снимки със сегашна форма
Ще кача тея дни(не че има особена разлика от аватара). И между другото започвам един експеримент. Ще се опитам да кача чисто, като условията ще бъдат - ВМ-НВД и упражнения само с лично тегло. Мерилото няма да бъдат килограмите, а нещо много по-просто и според мен обективно за качеството - обиколката на ръката. Днес замервам 37,8-38. Няма да ползвам добавки, освен да си доизпия hot blood-a, който от чисто любопитство си взех... но и без това той няма отношение сам по себе си към качването, така че все едно. Целта е 40 ръка, до 2,5 месеца. И да не замазвам пресата, а напротив, да я изчистя още. След днешното хранене съм много мотивиран, поех на няколко пъти голямо количество свинско, яйца и риба. И въпреки мизерните въглехидрати, се чувствам пълен с енергия и стоя напомпан (което абсолютно разбива мита, че доброто напомпване идва от ВВД). Даже забелязвам, че при по-сериозен прием на яйца през деня (рохки, впрочем, не знам защо), чувствам страшен прилив на сила и напомпване. Не може да е случайно, сигурно става въпрос за хормони (от холестерола).
Козът ми ще бъде трицепсовото разгъване на ниска маса с лично тегло, страхотно упражнение, което почти не съм правил, и мисля, че тялото ще реагира доста добре. Бицепсът мисля да го стресна със 21, само че не със сгъване на лост за бицепс, ами с набирания с тесен подхват. Чисто експериментално, нямам идея как ще се отрази, правил съм нещо подобно и ми допадна, но да видим. В началото на всяка тренировка обаче, докато съм свеж, ще прави набирания и лицеви на 1 ръка, за да мога да стимулирам покачването на чистата сила, което в случая мисля, че ще е ключово. Кофичките и набиранията ще бъдат гръбнака на тренировката естествено, няма да правя грешката да давам фокуса на ръцете, сигурен съм, че няма да има ефект така. Основната разлика ще е храненето всъщност, ще наблегна на целите яйца най-вече, другите храни съвсем леко ще завиша.
Ако успея, веднъж завинаги ще си докажа (а и на вас надявам се), че простотията с охранването с ВВД и безумното чистене след това, не е необходима за един непрофесионалист (обикновен човек като мен и повечето от вас), за да постигне хармонично и донякъде масивно тяло и то на ниски килограми. Пожелайте ми успех :)
Днес е ден за почивка и стабилно учене. Направих страхотна закуска, чаена попара с малко хляб и много сирене, 4 яйца. Обмислям обаче дали е добра идеята за висок прием на сирене, струва ми се, че така прекалено много сол поемам, не мисля, че е много здравословно.
казано от Voyager на 04.05.10, 20:17:
Ако успея, веднъж завинаги ще си докажа (а и на вас надявам се), че простотията с охранването с ВВД и безумното чистене след това, не е необходима за един непрофесионалист (обикновен човек като мен и повечето от вас), за да постигне хармонично и донякъде масивно тяло и то на ниски килограми. Пожелайте ми успех :)
Точни това съм се замислил и аз в последните дни. Ще те следя с интерес, успех :)
http://afix.snimka.bg/hobby/random.498289.18556867
Днешната ми форма, в петък ще постна и малко след тренировка.
Защото можеш значително да увеличиш натоварването като промениш разпределението на тежестта. Докато при кофичките това трудно ще стане.. (може би с планкови лицеви на успоредка, но идва мнооого тегаво). Движението влиза като френското, а то все пак ми е любимо за трицепса. И като добавим, че при максимално отдалечени крака и ниска маса (лост) за хващане, се извършва страхотно много работа от core muscles => more tension => more muscle (поне това са моите принципи :) )
Мнението беше редактирано от Voyager на 05.05.10 18:29.
05.05.10
19:32
Останах с впечатление,че си набавяш необходимите мазнини от свинско,яйца,сирена,кашкавал....как успяваш?Не включваш ли краве масло и ядки?
Аз също от известно време се опитвам да се придържам към ВМНВД,но ям и фъстъци/бадемии/орехи/краве масло,дали ще кача чисто ?
казано от richiehawtin на 05.05.10, 19:32:
Останах с впечатление,че си набавяш необходимите мазнини от свинско,яйца,сирена,кашкавал....как успяваш?Не включваш ли краве масло и ядки?
Аз също от известно време се опитвам да се придържам към ВМНВД,но ям и фъстъци/бадемии/орехи/краве масло,дали ще кача чисто ?
След като не можеш да хапваш яйца и месо в големи количества,ест че ще прибягваш и до другите източници.Аз например си хапвам почти всеки ден по 50 грама бадеми (сурови),по-малко масло и сметана.
П.С Любене,може ли да описваш храната и тренировките за всеки ден.Интересен човек си и то доста :)
Мнението беше редактирано от Fantaa на 05.05.10 20:19.