Мога ли да спортувам с диагноза рак???

29.10.09
08:49

Здравейте,шапка ви свалям на всички ,за ентусиазма с който работите.
  На кратко,моята история е следната...На 27 съм,преди година и половина ми откриха рак на гърдата,минах операция,/радикална мастектомия на млечна жлеза/,след това химио и лъчетерапия ,/с всичките им ужасни странични ефекти/.Целият гръден мускул в ляво е премахнат.Въпросът ми е -удачно ли е да влизам изобщо в залата и ако влезна какво мога да правя там?
Имам нужда да спортувам,защото тогава се чувствам здрава и силна.Притеснява ме само тази операция,да не си навредя с нещо.Наскоро местих едни мебели и после имах няколко дни болки в областта на операцията.Предполагам ,че е защото гръдният мускул е премахнат.Може би изобщо не трябва да правя упражнения за горната част на тялото.А искам.Искам да влизам в залата и да се разцепвам!И когато си тръгвам от там да нямам сили да ходя!
Преди 6 години активно се занимавах с фитнес и правех много кардио.Това беше след раждането на първото ми дете и тогава успях да сваля 30-те килограма ,които натрупах по време на бременността.В момента отново имам нужда да сваля около 10-15 кг.Сега съм 67 кг и 161 см.Това са отново килограми натрупани през втората бременност.Преди да забременея и двата пъти бях 50 кг.даже преди първата бременност 48.
  Моля,ако някой има идея за програма в моя случай,да я сподели тук!Мисля си за три дни седмично,по час ,час и половина.Толкова ми позволява работното време.Някакъв фет бърнър удачно ли ще е да включа?Забравих да кажа за храненето-хляба съм го забравила отдавна,но си позволявам по малко сладко от време на време,пържено не ям изобщо,меса много рядко и то пилешко приготвено без мазнина или пуешка шунка.Главно се храня с млечни продукти,често яйца,плодове,от време на време пица или спагети но това се случва примерно на 10 дни или повече.Може би проблемът е че ям само веднъж на ден-през деня нямам никакъв ,ама никакъв апетит евентуално към 17-18 часа хапвам и то не мога да кажа че ям по много.
  Ще ви бъда много благодарна ако получа отговори.Мотивирана съм и смела!

ВИ

29.10.09
10:18

Спорта само може да ти помогне за справяне със стреса и  намиране на мотивация след злополучното преживяване.
Бъди внимателна и за начало избягвай директно натоварване в областта на операцията.

29.10.09
10:47

Моят съвет е да се консултираш с лекар относно хранителните добавки,за да си сигурна че няма нещо което да ти повлияе зле на организма.Можеш да започнеш просто с по-леки тренировки,за да видиш как ще се почувстваш след това.Опитай се да ядеш по-малко,но по на често,за да си забързаш метаболизма и да ти е по-лесно да стигнеш до желаното тегло.Хубаво е,че имаш желание за тренировки,от мен успех!

30.10.09
15:05

Естествено, че можеш да спортуваш, въпросът е какво по-точно. Не би трябвали целият мускул да е премахнат, защото иначе ръката няма да можеш да си събираш едната ръка с другата. Тичане, колело не би трябвало да са проблем. Трябва да установиш какво е истинското положение с гръдния мускул и да се консултираш с терапевт какво може и какво не. Спорта е здраве!

30.10.09
21:29

Може, но се пази от контузии, и в началото по-кротко.

PI

05.11.09
10:56

Дълбок поклон пред силната воля и желанието,което имаш за тренировка и живот.В залите трябва да има снимки на такива хора като тебе,редом с тези на първите в този спорт.
Както казаха и по-горе не е възможно да е отстранен целия гръден мускул.Би трябвало да са останали мускулни снопове,защото в противен случай не би могла да привеждаш ръката си в аддукция(да събираш двете си ръце, да пляскаш и т.н.).Това само по себе си е добра новина,защото ако има мускул то има и движение - най-грубо казано.Това означава, че може да влезеш в залата и да тренираш.Само трябва желание и воля, а както виждам не ти липсват. ;-P Не знам дали си чувала за Иванка Колева.Тя е от Стара Загора и е многократен олимпийски шампион в Параолимпийските игри( за съжаление не е известна, поради това,че живее в България, в дугите страни тя би била национален герой и символ на човешката воля и нямаше да се движи с трабантче, но това е друга тема, за която ме боли да говоря).Тя е изключителен човек и спортист.Гигант по душа.Имам честта и удоволствието да я познавам лично. Тя е без крака(не знам причината,а и не е моя работа да говоря за това), но въпреки това тя идваше три пъти седмично в залата и тренираше.Тренираше гърди,рамо,трицепси и бицепси(бицепсите по-малко),тъй като се готвеше за състезания по вдигане от лег по това време.Имаше завидни постижения дори за 60% от момчетата в залата. :-)  Освен това ходеше и на тенис на маса и други. Казвам това за да ти кажа и да се аргументирам,че е възможно и добре да се тренира.
Това,което може да правиш е:
За гърди:
По-скоро раздвижване( като се допиташ до твоя физиотерапевт,който да реши според временното ти състояние). Както казаха и по-горе отначало по-леко. Може избутване на лек лост за гърди.В залите има от 2-3 килограмови до 10 кг през 1-2 кг.Така здравия мускул ще може да поема от тежестта и облекчава оперираният.По-нататък може да продължиш с избутвания на гирички или флайсове с гирички.(това е по-натам във времето).Ограничавай натоварването на гръдните мускули като цяло.
За гръб:
Тук може да правиш почти всичко,което се прави за тези мускули:Пълдаун на скрипец(пред гърди),гребане с гирички,гребания с лост и т.н.
За крака:
Движения като клякане с лост на гърба или на смит машина избягвай, тъй като те са свързани със стречинг на гръдния мускул.Вместо това може да правиш сгъвания,рагъвания на машина за екстензии,хак - клякания,клякане на машина за прасци,мъртва тяга с прави крака,всички упражнения за прасец.
За рамо:
Заради участието на гърдите в повечето движения за рамо тук изборът е ограничен, но не и липсващ.Може да се правят разтваряния с гирички встрани,разтваряния за задно рамо от наклон,разтваряния от страничен лег на пейка за задно рамо,разтваряния на машина за флайс(на обратно ). С внимание може да пробваш и други упражнения за рамо като избутване на лост над главата от седеж.Най-добре е на машина тъй като там гърдите ще са по - изолирани поради факта, че няма да има нужда от тях за стабилизиране на ставата,което се прави от самата смит машина.Въпреки това използването на такава машина сигурно би било невъзможно поради голямата маса на самата рама и всички там прилежащи части.
За бицепс:
Почти каквото се сетиш.
За трицепс:
Тук е малко по-сложно,тъй като в повечето упражнения за трицепс се натоварват и гърдите в известна степен.Упражнения,които са с минимално участие на гърдите са:кикбек с гиричка,разгъване на лакътя от тилен лег на пейка с една ръка, като другата е в опора и придържа работещата.Може да опиташ и френска преса от лег с лост,но внимателно.Пробвай и други упражнения, но под наблюдението на инструктор и внимателно.
За корем:
Каквото се сетиш.

Това е за тренировката.Тя е само примерна и преди всичко гледай как се чувстваш.Попитай инстуктора в залата какво може да правиш и за евентуални съвети и асистенция.

Относно добавките моето мнение е, че може да вземаш всичко,което не е хормони или техни аналози(анаболни стероиди, естрогени и прогестерон). Сигурно ти е предписана някаква хормонна терапия след операцията и тук не става въпрос за нея.Мнението на лекуващия ти лекар е първостепенно.Трябва да внимаваш и с Фолиевата киселина(Вит B9).

Ами това е в общи линии. Надявам се да намериш нещо полезно в този пост.
Отново адмирации.

11.02.10
20:39

Хора,обичам ви!  Много благодаря на всички който се отзоваха,съветите ви са ценни и поклон пред постиженията ви.За сега ходя два пъти седмично в залата и наблягам най вече на кардио и корем.Упражненията с тежести изпълнявам с леки гири ,по-скоро за да тонизирам мускулите.Започнах работа,така че вече и ежедневието ми е доста по-динамично.
  Отново благодаря ,че сте съпричастни.100% от лекарите с които съм се консултирала смятат,че въпросите ми са не само излишни но и глупави.Но вашата подкрепа ме кара да продължавам да вярвам в хората.

11.02.10
21:14

Тук всички ще ти кажат, че можеш да спортуваш, но по-добре послушай какво ти казват лекарите.
Успех и не падай духом!

12.02.10
22:18

И според мен по-добре искай съвет от лекар

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1