16.02.05
08:49
Какво трябва да приемам след тренировка като се има предвид че съм на НВД. Да приемам ли въглехидрати с висок гликемичен индекс 15мин-1 час след тренировка ( и в какви количества да приемам- аз съм 85 кг) или да не приемам изобщо въглехидрати? А ако трябва да приемам въглехидрати с висок гликемичен индекс след тренировка - медът добро решение ли е? Някой може ли да ми каже къде мога да намеря таблица с гликемичните индекси на въглехидратите.
Да, задължително трябва да приемаш въглехидрати заедно с бързо усвояем протеин след тренировка. Ето обаче някои особености, за които трябва ти сам да вземеш решение:
- напоследък става модерно вместо висок ГИ, в период на чистене да се приемат въглехидрати с нисък ГИ след тренировка, овесени ядки например, личното ми мнение е против, но някои хора твърдят, че това не променя резултатите им, въпрос на индивидуално решение;
- също така сам трябва да решиш, въз основа на самонаблюдение и експерименти, дали трябва да включиш въглехидратите от следтренировъчното си хранене в общия въглехидратен сбор за деня. Личното ми мнение /както и на други хора/ е че можеш да не ги включиш, тъй като те отиват /предимно/ за възстановяване на гликогена, но някои по-тежки ендоморфи броят и тях.
Имам таблица на ГИ на въглехидратите, но е дълга и в html формат, ако ми пратиш на ЛС емейла си ще ти я изпратя.
А да питам дали медът е подходящ за след тренировка ( като гледам неговия гликимичен индекс е над средния ) и в кво количество да го приемам след тренировка?
Мерси предварително.
Да, медът е подходящ за след тренировка. Не бих казал че гликемичния му инекс е много висок, но въпреки това изследвания проведени наскоро в незнамсикой институт показват абсолютно съпоставими ефекти при мед и декстроза.
Количество - 0.5 гр. въглехдирати на 1 паунд тегло (0.453 кг.).