07.11.09
08:21
Здравейте всички!
Много моля всички за съвет. Историята е следната: брат ми трябва да свали около 50 кг. Висок е към 2 метра, тежи 160 кг. Проблемът с теглото при него е от много години и сега е твърдо решен да отслабне, а и е наложително, защото вече се появяват проблеми със сърцето, които проблеми са често срещани в моето семейство, т.е. имаме наследственост. Брат ми е на 26 години. Много разчитам на вас да ми дадете съвет как да се справи с тези килограми. Наясно е, че това ще бъде бавен и дълъг процес, но е решен да не се отказва и да промени начина си на живот. Моля ви, кажете коя диета ще е най-подходяща за него и какви тренировки да прави (не знам дали в началото ще може, но сигурно ще е по добре да прави някакви, дори и по леки).
Предварително благодаря на всички!!!
разгледай по-задълбочено сайта, всичко което те интересува го има написано... освен това във форума има поне 100 такива теми!!!
Като за начало не е добре изведнъж да се подлага на какъвто и да е режим и лишения, всичко трябва да стане постепено - малко по малко. Относно режима мисля, че НВД ще е най-подходяща, а за тренировките - като за начало основно кардио сутрин на гладно и постепенно с постигане на някакви резултати да се включат и тренировки с тежести. Но все пак това трябва да се обсъди с фитнес инструктор и да му се направят програми..
Препоръчваш кардио на гладно, на 160 кг обездвижен човек, който има проблеми със сърцето?! И какво точно кардио?
Аз викам засега без кардио, може би като отслабне, тогава. А тежести може да започне веднага (за разлика от кардиото). Разбира се - с минимално утежнение, докато научи техниката (лоста + 2-5 кг като начало му стигат). При неговото тегло, предполагам, че упражненията за долната част ще са доста трудни, затова там може да пробва без тежести или с машини.
Също така, никакви специфични режими (НВД, РБД и други такива съкращения). Просто изчиства постепенно яденето от боклуците, почва да се храни с хубава и качествена храна. Не е зле да спре или ограничи максимално захарта, тестените продукти и храните с висок ГИ. И постепенно да намалява количествата, докато почне да сваля по около 1 кг седмично. От начало може и повече, защото при неговото тегло 1-2 кг са нищо.
Вече като свали едно 20 кг, ще стане по-трудно и ще трябват специални режими и тренировки.
В момента ако е напълно нетрениран и се храни с каквото му падне, проста промяна в храненето и включването на някаква минимална физическа активност, било то и повече ходене, ще свършат работа.
И не е зле преди да почнем да даваме конкретни съвети, да напише какво и как се храни в момента, каква му е физическата активност и други такива.
П.П. И защо темата е във фитнес за жени, след като става въпрос за мъж? :)
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.11.09 13:47.
Аз предлагам да се обърне за съвет към някой професионален ФИ, които се занимава с изготвянето на хранителни режими и фитнес програми, за да може по лесно и правилно да постигне така желания резултат, а не да търси диети от сайтовете и форумите, защото ако при един даден режим действа при друг резултата може да е нулев.При съсътавянето на един хранителен режим се вземат в предвид индивидуалните особености на дадения индивид, както и здравословното му съсътояние. Ако се интересувате от това аз мога да препоръчам един такъв човек.Решавайки проблемите с излишните килограми ще изчезнат и голяма част и от здравословните проблеми, но най важно е човекът да има силна воля и мотивация :)
07.11.09
19:24
Здравейте,
Той се храни основно с кашкавал (с около 30г на 100г масленост) около 2кг на седмица, много домати, краставици и марули, риба, малко яйца. Освен това не повече от 300-400 гр хляб и не повече от 300гр. макарони и подобни. Не яде сутрин, нормално на обяд и вечер повече. Вечер литър-два бира или половин бутилка вино. Много рядко шоколод, най-много някой кроасан (1-2 на седмица). Горе-долу това е като хранителен режим.
Някакви препоръки?
Мнението беше редактирано от Milena_Atanasova на 07.11.09 22:39.
07.11.09
19:48
Да започне да яде.
Да започне да яде хубава истинска храна.
Да започне да яде 5-7 пъти на ден.
Закуската е най-важното хранене, вечер само пържола и салата.
Да започне физическа активност, каквато му е разрешена от лекаря и посепенно да увеличава, а не да се хвърли отведнъж.
И някой да му обясни, че за хапване на кроасан или малко шоколад най-строгото наказание е да не спечелиш на следващия ден културистично състезание, но отдавна не отиваме в ада заради това, така че дори и по 1 кроасан на ден или шоколад на 2 дена не е проблем, стига да е сутринта приет.
Добре е да уточниш и дали 300-400гр хляб е дневно, или, както кашкавала, седмично.
Нарочно съм повторил нещо, което смятам за много важно.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 07.11.09 19:51.
И много вода да пие 5-6л вода на ден.
П.П. Не прочетох дали някой вече го е написал това.
08.11.09
09:18
Преместих темата от женския раздел, за да не стане объркване.
08.11.09
12:48
Благодаря на всички за съветите и се извинявам, че съм пуснала темата в грешен раздел. Пуснах тема, защото в момента съм на гости при брат ми в Белгия, днес си отивам в Мадрид и исках да му обясня какво трябва да прави, така че всички съвети са добре дошли, той е съвсем начинаещ. Още веднъж ви благодаря, супер сте!!!
08.11.09
21:11
Да смени режима с следното би било по-добре :много ядене сутрин , средно на обяд ,малко вечер И да махне тая бира всяка вечер както и всички въглехидрати вечер , както се каза месо + салата е идеално за вечеря , хем няма да ляга с подут стомах . И да спре кашкавала , че аз за по мазна храна от него не се сещам . Според мен трябва да внимава със всички упражнения ,които прави тъй като много от тях значително натоварват и сърцето , дори и да не са “кардио” упражнения .
Да започне да си води хран. дневник и като попълни 1-2 седмици, го напиши тук.Да видим какво яде.
09.11.09
11:33
В случая се изисква работа с професионален треньор, предварителни изследвания и прегледи от кардиолог, ендокринолог и ортопед, изготвяне на фитнес стратегия за една година напред и стриктно спазване на диета. Никакъв алкохол и никакви самостоятелни експерименти.
Успех!