Въпрос относно "митовете" за месото и сиренето.

13.11.09
10:29

Наистина съжалявам, ако темат ане е за този раздел, обаче най-удачно ми се стори да е тук. Също така извинявайте, ако повтарям някого, но в близките страници не намерих такава тема.

Въпросът е - тъй като на всекиго е ясно, че в кренвиршите няма повече от 20% протеин (поне българските) и всичко останало е вода и мазнини, пушеното българско месо не било наистина пушено и се киснело във химични съединения и т.н. - как можем да си набавим ИСТИНСКО месо, със задоволяващо съдържание протеин, без пилешки крачета? И за сиренето и млякото е същата работа - ако не отидеш да видиш как доят кравата, не знаеш какви прахове ти има в млякото. От 2-3 дена мисля по тази тема, защото тогава разбрах, че от 120 грама кренвирш има 10г протеин, 25г. мазнини, останалото е вода и гнусотии.

Отново се извинявам за всякакви неточности, които е възможно да съм създал с темата. Мерси за отговорите.

13.11.09
10:42

Ами мляко можеш да си вземаш домашно от някоя баба, дядо. Месото гледай да е чисто, а не под формата на кремвирши, хапки, шницели и т.н. Сиренето - доказани марки, изварата от някой фирмен магазин. Така правя лично аз.

13.11.09
10:48

казано от Giovane на 13.11.09, 10:42:

Ами мляко можеш да си вземаш домашно от някоя баба, дядо. Месото гледай да е чисто, а не под формата на кремвирши, хапки, шницели и т.н. Сиренето - доказани марки, изварата от някой фирмен магазин. Така правя лично аз.

Чисто месо ще рече пиле на грил / пържола / риба? Мерси за бързия отговор!

13.11.09
10:59

Ами да, най- добре да си купуваш охладено месо и да си го готвиш сам, но иначе да, пилешко (най- добре гърди), риба, свинско, телешко. Това е оптималното като цяло, разбира се можеш да ядеш понякога някое не дотам чисто месо, но гледай да е рядко.

Темата е много дълга и спорна... Принципно е много трудно да се прецени точно качеството на храната в готов продукт. Кренвиршите са едни от най-трудно предвидимите, защото съставките им са смляни възможно най-финно. В някои от тях може да има всякакви щуротии, но смлени на паста и овкусени със съответните добавки стават трудно неотличими от приготвените с качествени суровини. Подобно е положението с подобните на кренвирши - наденици, дебарцини, вурстчета, биренки и т.н. Колбасите често съдържат мазнина доста над препоръките по рецепта, отново заради овкусителите не можем да бъдем сигурни какво точно е месото в тях. Проблемът може да се реши частично, ако се купува сурово месо. Повтарям - това е само частично решение, защото в такъв случай стигаме до проблема с храненето на животните, обработката и съхранението на месото и т.н. Подобно е положението с млечните продукти. Честно казано при тях също има доста мътни подробности. До колкото ми е известно в България има твърде малобройни чистопородни стада крави, способни да дават мляко с масленост над 2.5%. От къде тогава идват кисели и пресни млека с масленост 3.6%? Разбира се - правят се корекции... с растителни мазнини или сухо мляко. Сирене, кашкавал... при толкова много търговски марки нямам как да подлагам всички на контрол като потребител. Лично аз от известно време спрях да се тормозя за млечните продукти, ръководя се от вкусовите им качества и предпочитам нискомаслените. Та... няма как... собственото производство е хубаво нещо, но не е достъпно за всеки и във всеки момент.

13.11.09
15:56

За месото-отиваш в магазин само за месо и там има най-различни работи:пържоли,филета,бутчета,крилца,дробчета и др.Никога не си взимай колбаси или замразено месо,защото тогава ще си ощетен.Мляко по големите градове все още има хора май,които продават,а за масленноста не съм много съгласен с Кольо,че няма 3,6%,напр. аз като взема домашно прясно мляко,купешкото ми се вижда обезмаслено :lol:  :) .

казано от Cholesterol.monster на 13.11.09, 15:56:

...за масленноста не съм много съгласен с Кольо, че няма 3,6%, напр. аз като взема домашно прясно мляко,купешкото ми се вижда обезмаслено...

Изрично съм направил разлика между домашното производство и наличното мляко в магазина, явно не съм достатъчно ясен. Ако прочетеш внимателно мнението ми ще установиш, че споменавам чистопородни стада от породи говеда за мляко. Това съвсем не е еквивалент на производството в семейно стопанство с няколко животни. Така е, нали?

14.11.09
12:56

И аз разсъждавах така за млякото от магазина, че е по- добре да вземам 0,1 или 1,5 процента, вместо 3, но просто разликата е смешна, а вкуса и качеството доста различно. Най- добре домашно, откакто ям овеса с домашно прясно мляко, вкусът му е тотално нов :)

14.11.09
13:53

Ама те и чистопородни крави ли си имат вече,или пак съм неразбрал нещо :) ?

14.11.09
13:55

няма вариант всичко да е 6 дет се вика...всеки от нас трябва да има свинеферма,мандра,овошни градини бла бла.Държиш на по-реномирани марки или домашно от твои човек(щот и на другите уж домашни им слагат вода).
п.п на един приятел баща му кара  млякото от пунктовете в селата и ги води в мандрите ,та от 30 тона мляко излизало 60 тона продукция .. :Д

Мнението беше редактирано от Sentetic на 14.11.09 13:56.

15.11.09
08:41

казано от Дан на 13.11.09, 10:29:

... пушеното българско месо не било наистина пушено и се киснело във химични съединения и т.н. ...

Естественото опушване е забранено в ЕС и западните страни, поради факта че в процеса на горене се образува бензопирен, който има канцерогенен ефект.

казано от Cholesterol.monster на 14.11.09, 13:53:

Ама те и чистопородни крави ли си имат вече или пак съм неразбрал нещо :) ?

Кои са “те”?
Аз просто разграничавам личното стопанство и производство от промишленото такова.

16.02.10
17:47

казано от Giovane на 14.11.09, 12:56:

И аз разсъждавах така за млякото от магазина, че е по- добре да вземам 0,1 или 1,5 процента, вместо 3, но просто разликата е смешна, а вкуса и качеството доста различно. Най- добре домашно, откакто ям овеса с домашно прясно мляко, вкусът му е тотално нов :)

разликата в кое е смешна?

17.02.10
09:13

казано от paolomaldini на 16.02.10, 17:47:

казано от Giovane на 14.11.09, 12:56:

разликата в кое е смешна?

В цената ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1