21.11.09
07:43
Понакога при въртене на ръцете чувам накакво мляскане вътре...
трябва ли да се притеснявам.. Нямам болка.. :)
Движение на синувиалната течност. Аз имам нещо подобно. При мен не получи следтравма в рамото. Замисли се дали не изпълняваш някой упражнения с грешма техника. От самото начало ли ти се чува този шум или си го придобил в последствие?
Той не винаги се появява, вероятно при погрешно изпълнение на упражнение...
Ще внимавам как ги изпълнявам..
Не съм имал травма в раменете :)
Аз пък, имам проблем с коленете, винаги когато клякам - изпукват някакси, при всяко клякане, или сгъване на крака, надявах се да спре този шум в ставите, когато започнах да клякам, но ето - вече няколко месеца, няма ефект.
Преди време имах проблеми с коленните връзки и ортопедът при който ходих ми показаха следното упражнение:
Целта е да се разгреят по-добре коленната става и връзките. (Ето от тук можеш да видиш нещо подобно, за ориентир - http://www.youtube.com/watch?v=qlXES_bz7M0 ) Заставаш пред лост или тръба, нещо за което да можеш да се хванеш и заемаш същата стойка сякаш ще клякаш - стъпала по-широки от раменете, изправен гръб, стегнат корем. За разлика от видеото, изпълнението на упражнението е малко по различно - опитай се да клякаш по дълбоко от паралела като в най-долното положение задържаш за няколко секунди, също и при клякането се опитвай да изнасяш задните части повече към едното или другото коляно, като на практика не клякаш в права линия надолу, а или към единият или към другият крак, по този начин активираш връзките и стабилизиращите мускули. Упражнението по принцип трябва да се прави в деня преди да клякаш и след като си свършил тренировката за крака, но не и директно преди самото клякане, тъй като ако пренатовариш връзките преди някоя тежка серия може като нищо да ги контузиш. В началото правех 2/3 серии по 30-тина повторения всеки ден, но тъй като вече нямам проблеми с клякането го правя след тренировката за крака и ако се сетя рано сутрин на същия ден.