18.11.09
23:27
Здравейте,
тренирам от години без хранителен режим и реших че е време да се заема сериозно. Тъй като чета сайта и форума от 3-4 години, реших че можете да ми помогнете, отговаряйки на някои въпроси, които ми се въртят в главата :)
Инфо: 192см/82кг/ектоморфна структура
Опит: 4+години
Цвят на очите: зелен. Шегувам се. Не е зелен.
Направо на въпросите, за да не ви губя времето:
1) Според мен режимът трябва да е предимно вкусен (ранътъ прай борбъта, ама варени киселици никой не обича). Но като ядеш всеки ден едно и също, то все някога омръзва... Ще има ли същият ефект менюто, ако се разнообразява малко, но остава със същия хранителен състав? (протеини, въгл. и мазнини)
2)Трябва ли да се яде преди лягане? Чувал съм че това не е полезно и храната не се усвоява добре...
3)Защо е толкова наложително да се храносмила храната бързо? Доста трудно е да ядеш разделно (например, с месото винаги има мазнини, а в гарнитурата въглехидрати -> всичко отива на кино)
4)Освен месо, млечни продукти и яйца, има ли други естествени източници на протеини?
5)Чувал съм, че протеинът в овесените ядки може да се усвои само от кон или магаре. Вярно ли е това? Не ми трябва втори чифт копита :P
6)От 2 седмици следвам диетата, и вече напълнявам леко. Ако тренирам И кардио (в почивните дни), това ще наруши ли нормалната ми тренировка?
7)Вместо зеленчуци взимам по малко бирена мая... Доколко са важни зеленчуците и може ли маята да ги замени? Просто зеленийката в Германия... не е чувала за цвят, мирис или пък вкус.
В случай, че на кояого му се занимава, ето и каква диета си скалъпих. Ще се радвам на всякаква критика:
9:00 - 250гр кисело мляко с плодове и малко мед
11:00 - 3 варени яйца
към 13:30 - обяд (протеини и въглехидрати, но всеки път различно, не ям хляб, защото в Германия хлябът може да се сравнява само с подметка по вкусови качества)
15:00 - 250гр кисело мляко с плодове и малко мед
18:00 - Един ред бул и тренировка
Като се прибера - ~1 литър мляко (1.5%)
22:00 - Вечеря, пилешко или свинско филе (с някакъв сос, който не знам к’во има в него)
30 мин преди лягане - малко ядки и по някое яйце
казано от violin на 18.11.09, 23:27:
1) Според мен режимът трябва да е предимно вкусен (ранътъ прай борбъта, ама варени киселици никой не обича). Но като ядеш всеки ден едно и също, то все някога омръзва... Ще има ли същият ефект менюто, ако се разнообразява малко, но остава със същия хранителен състав? (протеини, въгл. и мазнини)
Никой не те кара да ядеш безвкусни храни и да, може и да разнообразяваш.
12)Трябва ли да се яде преди лягане? Чувал съм че това не е полезно и храната не се усвоява добре...
Може да се яде, а дали трябва.... е отделен въпрос. Зависи кога ти е последното хранене преди лягане и колко време смяташ да спиш ;)
3)Защо е толкова наложително да се храносмила храната бързо? Доста трудно е да ядеш разделно (например, с месото винаги има мазнини, а в гарнитурата въглехидрати -> всичко отива на кино)
Защо да е наложително? И защо реши, че трябва да се храниш разделно?
4)Освен месо, млечни продукти и яйца, има ли други естествени източници на протеини?
тези малко ли са? Месото е десетки видове - пилешко, телешко, свинско и други. Рибата и тя така. И можеш да ги приготвяш по стотици начини. Яйцата също. Млечните са хиляди видове.
Иначе, има и други, но са растителни - ядки, бобови, соеви и други.
5)Чувал съм, че протеинът в овесените ядки може да се усвои само от кон или магаре. Вярно ли е това? Не ми трябва втори чифт копита :P
Все си мисля, че овесените ядки се ядат заради въглехидратите.
6)От 2 седмици следвам диетата, и вече напълнявам леко. Ако тренирам И кардио (в почивните дни), това ще наруши ли нормалната ми тренировка?
Едва ли ще я наруши, но е относително.
7)Вместо зеленчуци взимам по малко бирена мая... Доколко са важни зеленчуците и може ли маята да ги замени? Просто зеленийката в Германия... не е чувала за цвят, мирис или пък вкус.
Да ти кажа, аз зеленчуци май вече не ям....поне нямам спомен скоро да съм ял :lol:
19.11.09
06:56
Храненето не е просто попълване на енергийните запаси на организма. За да бъде пълноценно (според мен), то трябва да носи и сетивно удоволствие. Това не бива да е свързано със сериозни компромиси по отношение на качеството му, разбира се. Храненето с безвкусна или недостатъчно вкусна и разнообразна храна неизбежно води до намалено желание да се придържаме към качествената (откъм съставки) диета... в резултат на което пък често се стига до провал на добрия хранителен режим. С други думи - задължително търси разнообразие и непременно трябва да ти е вкусно. При правилен избор и дозиране, подправките и овкусителите не са проблем за едно добро хранене.
2)Трябва ли да се яде преди лягане? Чувал съм че това не е полезно и храната не се усвоява добре...
Зависи какво ядеш и какво всъщност разбираш, казвайки “преди лягане” (т.е. колко време преди това).
Идеята ти за яйце и малко ядки не е лоша. Извара също е подходяща за такъв момент.
На практика източници на протеини са почти всички храни. Въпросът е колко и какви протеини съдържа даден продукт. Протеини съдържат и картофите, реално погледнато, нали така? Въпросът е, че в спортното хранене се предпочитат тези с животински произход, заради по-подходящия си аминокиселинен състав и баланс.
Копита от овесените ядки няма да ти пораснат, давам ти личната си честна дума! :)
Истината е в спецификата на храносмилането при растителноядните животни.
Хапвай овесени ядки спокойно, те са добра храна, доста подходяща и за човек.
6)От 2 седмици следвам диетата и вече напълнявам леко. Ако тренирам И кардио (в почивните дни), това ще наруши ли нормалната ми тренировка?
Коя е нормалната ти тренировка, т.е. какво целиш с нея?
Това не го одобрявам, определено. Бирената мая има своето място в менюто, но е абсурд да бъде заместител на зеленчуците. Съдържащите се в тях баластни вещества, фибри, минерални соли и витамини не могат да бъдат компенсирани от бирената мая. Виж пак какво ти написах по точка 1.
19.11.09
09:05
Човек,не се излагай,махни го тоя ред бул преди тренировката.Вземи си някой протеин най-добре.
Много благодаря за отговорите.
Тренировката ми цели покачване на маса, тренирам 4 дни по ~2 мускулни групи на тренировка.
Петко - не се храня разделно, но на много места пише, че смесването белтъчини, въглехидрати и мазнини забавя храносмилането и не трябва да се прави...
Преди лягане имам предвид към... 30 секунди преди да си легна :D Да кажем, 30 минути преди да заспя. Изварата е ужасна, не мога да я понасям... пробвах да я ям с мед, със сладко, с хляб - просто е гадна.
казано от violin на 19.11.09, 12:06:
Преди лягане имам предвид към... 30 секунди преди да си легна :D Да кажем, 30 минути преди да заспя. Изварата е ужасна, не мога да я понасям... пробвах да я ям с мед, със сладко, с хляб - просто е гадна.
Тогава ще лягаш гладен :lol: или си вземи казеин, не знам за вкуса, но със сигурност е по-добър от изварата ;-P
Мнението беше редактирано от King на 21.11.09 23:04.