23.11.09
21:07
От доста време се опитвам да направя нещо по въпроса със себе си и най-накрая намерих нужната мотивация, за да го постигна. Пуснах няколко теми преди 2-3 седмици, от които получих няколко ценни съвета.
Начало:
Накратко - пълен ектоморф, поемам голямо количество храна, но уви резултат няма. Както и да е, все пак до сега се храних с неща, които сваря. Падам си леко чревоугодник, но 90 % от храните, които трябва да ям през този период, ги харесвам и не мисля, че ще имам някакви проблеми. Метаболизмът ми е супер бърз, но искрено се надявам през следващите месеци да постигна нещо, за което от толкова време мечтая.
От 1 месец имам някакъв хранителен режим и ходя на фитнес също от толкова време. В началото режимът го спазвах стрикто, но дойде прословутата грипна ваканция, която в моя регион беше 3 седмици. Е, водя доста активен социален живот, нямах много време да се храня от мотаене с приятели и лягане в ранните часове на новия ден и спане до ранните следобедни, но за щастие това време отмина и мога да се захвана отново и още по-сериозно със себе си.
Данни:
Примерих си необходимите антропометрични размери и ще ги напиша тук, като някаква база за сравнение за вбъдеще.
Данните са към 23 Ноември 2009 г.
Години: 17
Височина: 179
Тегло: 60 (почти)
Талия: 85
Корем: 76
Гърди: 90
Бицепс /с/: 29
Бицепс /о/: 24
Предмишница: 21
Прасец: 34
Бедро: 48
Режим на хранене:
Както казах по-горе, обичам да си хапвам от всичко и поради бързия си метаболизъм не смятам да се ограничавам от нещата, които обичам да ям, дори и сега с режима ми. Не се опасявам от омазняване, понеже килограмите ми са доста под нормалните и изглеждам наистина кожа и кости. Единственото, което е, на училище не знам какво да ям. Имам възможност да ям от всичко - пици, хамбургери, странджанки, закуски.
Белтъчини: ~ 140 гр
Въглехидрати: ~ 270 гр
Мазнини: ~ 110 гр
Калроии: ~ 2200
Първа закуска:
- 2 белтъка
- 100 гр мюсли
- кофичка кисело мляко
- 2 филии
Втора закуска:
- Сандвичи с месо, кайма
- Гейнър
Първи обяд:
- 150 гр пилешко
- 150 гр картофи/ориз
- 2 филии
- салата (евентуално)
Втори обяд:
- 2 странджанки, хамбургер или нещо такова
- 1 банан
Първа вечеря:
- 150 гр пилешко
- 150 гр картофи/ориз
- 2 филии
- салата (евентуално)
Тренировка..
Следтренировъчно хранене:
- Гейнър
- 1 банан
Втора вечеря:
- 100 гр извара, 1 банан, канела на шейк
- 50 гр ядки (евентуално)
Тренировъчен режим:
Въпреки че имам 1 месец опит в залата, смятам да започна с кръгови тренировки. Надявам се някой да ме поправи, ако смята, че греша.
- 1: Лег, 3 по 8
- 2: Полулег с дъмбели, 3 по 10
- 3: Набирания
- 4: Гребане с дъмбел, 3 по 10
- 5: Мъртва Тяга, 3 по 8
- 6: Раменни преси, 3 по 10
- 7: Разтваряне с дъмбели встрани, 3 по 5-10 (Все още ми е зор)
- 8: Бицепсово сгъване с крив лост, 3 по 8
- 9: Кофички (с акцент на трицепса), 3 по 8-10
- 10: Клек, 3 по 15
- 11: Напади с дъмбели
- 12: Коремни преси, 3 по 20
- 13: Повдигане на краката, 3 по 10
Имам няколко въпроса за клековете и тягата. Могат ли те по някакъв начин да въздействат върху растежа ми на височина, понеже съм чувал какви ли не мнения за това.
Програмата я видях от едно момче със същите проблеми като мен и ми допадна. Надявам се да няма нищо в против, ако види моят дневник. :)
Хранителни добавки:
Пих 1.5 кг гейнър преди 2 седмици, но не си взех пак. Смятам сега да си купя. Но все още се чудя кой е най-добрият вариант - протеин или гейнър. Гейнърът е скъпичък и за по-малко време, отколкото протеина.
Прогрес:
Тук ще вписвам данните си след всеки изминал месец, за да имам някаква оптимална база за сравнение на резултатите.
Ако някой има какво да добави, да ме поправи или просто да изкаже мнение или съвет, с радост бих го приел. Все пак съм начинаещ и очаквам помощ от вас в тези страни, където греша. :)
Темата беше редактирана от petyrcho на 23.11.09 21:13.
Поздравления за дневника. Вземи се един качествен протеин и хапвай повече овес, кафяв ориз и картофи и зарежи тея гейнъри ;)
24.11.09
08:01
Програмата я видях от едно момче със същите проблеми като мен и ми допадна. Надявам се да няма нищо в против, ако види моят дневник.
Не знам дали ще има против, но ти виж в неговия дневник дали е кръгова ;)
13 упражнения по 3 серии е много. Ще ти отнеме сигурно 2 часа. Пък и смяташ да го правиш 3 пъти седмично!
Ориентирай се към 6-8 упражнения в тренировка.
Упражненията ти са много, намери си нормална кръгова.Аз бих те посъветвал да приемаш повече въглехидрати, защото си доста слаб и надали ще имаш проблем с омазняване.Гейнер по-добре не си взимай, или твърда храна, или си купи протеин+декстроза/waxy…
24.11.09
17:31
Махни 2,4,7,11. А мерките на талията са мерки на ханша сигурно :)
Може и да съм сгрешил с талията, не знам. Понеже гледах от интернет кое как се мери, явно не съм разбрал правилно.
А какво бихте ме посъветвали за програмата. Кръгова или да пробвам примерно един три- или четиридневен сплит ? Както казах посещавам фитнес залата вече повече от 1 месец, а преди това правих кофички и набирания тука в едно даскало.
А относно гейнъра - изключително раздвоен съм, от това дали да си взема точно гейнър или протеин, а да наблегна повечко на въглехидратите.
24.11.09
18:46
Сплитовете са за напреднали. Спокойно може да откараш и повече от година преди да разделиш мускулните групи.
Програмата я направих за момчето с оглед на това, че държеше да тренира повечко и нямаше да ходи в зала. Иначе може да смениш някои от упражненията (например да сложиш скрипец докато започнеш да се набираш поне 8 пъти вместо гребане с дъмбел). Като обем не е нещо невъзможно, макар че е добре да се докарат до 10 упражненията.
Дали кръгова или не зависи и кога ходиш на зала. Ако тренираш в ненатоварените часове - пусни кръгова. Но ако има много хора няма да може да въртиш уредите и ще губиш повече време, отколкото ако правиш стандартна тренировка.
Протеинът е скъп, въглехидратите излизат почти без пари (кило мед е 6лв, а кило декстроза - 2лв, докато хубав протеин ти идва около 40лв за кило). Ако държиш да си купиш - по-добре Carb Slam или Waxy Maize, които да си ги добавиш в протеина за успокоение на съвестта, че пиеш гейнър. Каквото и да избереш - не ти ли е на ниво храната - само ще харчиш добавките.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 24.11.09 18:48.
Мерси за съветите.
Мнението беше редактирано от petyrcho на 26.11.09 18:47.
http://www.bb-team.org/workout/1291/
Тази програма добре ли е ?
Избрах я кръгова и смятам да пробвам да видя как ще е..
Има ли някои неподходящи упражнения или някои, които да се добавят?..
казано от korpusito на 27.11.09, 07:55:
Дерзай ;)
И това трябваше да значи .. ? :ь
Означава, да си стриктен, търпелив, мотивиран и със страст да очакваш резултатите ;)
27.11.09
09:09
Да наблегни на търпението :)