Алтернативен начин за приемане на протеин и ВСАА

Ще се постарая да бъда кратък и ясен. Приемам суроватъчен протеин и ВСАА, до сега ги пиех стандартно - разтворени във вода или прясно мляко, 20-30 минути след тренировка. В момента се натоварвам по два различни начина успоредно - силово (фитнес) и с волейбол. Реално погледнато тренировката по волейбол си е разновидност на кардио натоварване. Дадоха ми идея и понеже съм си експериментатор, реших да пробвам приемането на хранителните добавки да става не по споменатия стандартен начин. Какво правя... Слагам в бутилка дозата протеин и ВСАА, наливам 300 ml обезмаслено мляко, разбивам сместа и след това доливам 300 ml вода. Сместа приемам по два начина, в зависимост от вида на тренировката:
- фитнес - от средата до края на тренировката изпивам между 1/3 и 1/2 от горната смес (на малки глътки между сериите), непосредствено след края на тренировката изпивам останалата част.
- волейбол - малко след началото на тренировката започвам да пия по малко, постепенно до края на натоварването изпивам цялото количество.
Правя това вече 7-8 тренировки. Не е лошо като идея - умората идва по-бавно и е осезаемо по-лека. Разбира се - не бързам с категорично мнение дали е удачно, но първите ми впечатления са добри. Казано на кратко - опитвам да попълвам загубите “в крачка”, а не “ударно” след натоварването.

Интересно ми е дали някой е правил опити да приема протеин по този начин и ако да - какви са му впечатленията.

25.11.09
12:41

За BCAA-то става,но протеина за по добро усвояване е добре малко преди тренировка,все пак той не е разграден както BCAA,до аминокисилини.

25.11.09
12:50

Не е мн удачно БЦА в мляко,но в край на сметка щом се чувстваш по-добре знаечи ти действа.Има такива продукти които са специално за такъв тип тренировки.Това за Volumize на BSN и Purple In Train na Controlled Labs.За БЦА по-време на тренка съвета ми е да го разтваряш със степче или разтворими витамини.А протеина наистина е по-добре да е след тренка,защото можеш да станеш по муден понеже ти се пълни стомаха и протеина малко или много засища.Това е моето мнение,успех!

казано от Biad__ на 25.11.09, 12:41:

За BCAA-то става, но протеина за по-добро усвояване е добре малко преди тренировка, все пак той не е разграден както BCAA до аминокиселини.

Това е идеята на комбинацията - компоненти с различна скорост на усвояване. Тренировката ми във фитнеса отнема около 80-90 минути, а тази в залата за волейбол - около 2 часа (т.е. достатъчно време). Затова харесах този вариант на прием.

казано от BodyArt Консултант на 25.11.09, 12:50:

Не е много удачно БЦА в мляко, но в крайна сметка щом се чувстваш по-добре значи ти действа. Има такива продукти, които са специално за такъв тип тренировки. Това за Volumize на BSN и Purple In Train na Controlled Labs. За БЦА по време на тренка съвета ми е да го разтваряш със степче или разтворими витамини. А протеина наистина е по-добре да е след тренка, защото можеш да станеш по-муден, понеже ти се пълни стомаха и протеина малко или много засища. Това е моето мнение, успех!

В интерес на истината пробвах и само с вода, но с мляко става малко по-плътно, а и разчитам на него да подобри хидратацията на организма по време на натоварване. Не ставам по-трудно подвижен, тъй като пия на малки глътки през достатъчни интервали от време. Да, ако налея 200-300 ml (или повече) течност наведнъж, ще усетя тежест в стомаха. Нямам проблем с това.

25.11.09
13:53

Тука има и друг момент... По млякото съдя, че най-вероятно приготвяш сместа у дома. Докато тръгнеш от вас са 5-10 мин., после с кола ли ходиш до спортния център, с автобус ли не знам... слагаме още 20 минути. След това се обличаш за волейбол или за фитнес, започваш да загряваш и да спортуваш. Това ще рече, че ще започнеш да приемаш напитката МИНИМУМ 60-70 минути, след като си я направил. А знаем, че протеина е добре да се раздруса и да се гълта веднага. Сега, ако греша поправете ме. Предлагам ти поне протеина да го носиш в сухо състояние, докато дойде време за прием или просто да го пиеш след тренировката.
Успех!

казано от VEGATA на 25.11.09, 13:53:

Тука има и друг момент... По млякото съдя, че най-вероятно приготвяш сместа у дома. Докато тръгнеш от вас са 5-10 мин., после с кола ли ходиш до спортния център, с автобус ли не знам... слагаме още 20 минути. След това се обличаш за волейбол или за фитнес, започваш да загряваш и да спортуваш. Това ще рече, че ще започнеш да приемаш напитката МИНИМУМ 60-70 минути, след като си я направил. А знаем, че протеина е добре да се раздруса и да се гълта веднага. Сега, ако греша поправете ме. Предлагам ти поне протеина да го носиш в сухо състояние, докато дойде време за прием или просто да го пиеш след тренировката.
Успех!

Мислил съм и за това. Да, приготвям сместа в къщи, непосредствено преди да изляза за спорт. Фитнесът е на 7-8 минути път от дома ми, а до залата за волейбол стигам за около 1/2 час. На практика - да, във всички случаи минава известно време (40-50 минути) преди да започна да пия от приготвената напитка. Знам за препоръката протеинът да се пие непосредствено след разтварянето му в течност, но не съм много уверен, че променя качествата си в рамките на час-два. Иска ми се да науча повече по този въпрос.

25.11.09
15:21

BCAA, няма проблем да се приема и с мляко. Това е на 100 % сигурно. Ако може да се аргументираш защо мислиш, че не е удачно, ще ти бъда благодарен наистина.
Пак един въпрос: Защо да не е удачно да се разтваря протеина предварително с вода или мляко предо тренировка.
Моля ви, хора аргументирайте се за твърденията си.
Аз пък казвам, че утре луната ще се разцепи, което ще доведе до наличието на две луни и приливите ще са по-малки. Ето ви твърдение без подкрепа. :lol:

25.11.09
15:32

казано от Камен Илиев на 25.11.09, 15:21:

BCAA, няма проблем да се приема и с мляко. Това е на 100 % сигурно. Ако може да се аргументираш защо мислиш, че не е удачно, ще ти бъда благодарен наистина.
Пак един въпрос: Защо да не е удачно да се разтваря протеина предварително с вода или мляко предо тренировка.
Моля ви, хора аргументирайте се за твърденията си.
Аз пък казвам, че утре луната ще се разцепи, което ще доведе до наличието на две луни и приливите ще са по-малки. Ето ви твърдение без подкрепа. :lol:

Не мога да аргументирам мнението си, признавам! Ето защо написах “поправете ме, ако греша”. Просто на много места съм чел, че е добре протеина да се приема веднага. Ако се разровя може да открия нещо, но сега много ме мързи и ще чакам на готово.

казано от HealthStore Консултант на 25.11.09, 16:49:

Освен това не е много добре да държиш протеин продължително време разтворен.

Защо?
Всъщност колко е ’дълго време’?
Това са нещата, за които ми липсват знания.

По отношение на млякото бих се съгласил, не е проблем да разтварям съставките в чиста вода.

P.S. Поиграх си с Google по въпроса за трайността на протеиновия шейк. Не намерих сериозни аргументи, които да потвърждават някаква промяна в качествата му, ако стои разтворен за известно време. Разбира се - изключвам термичните въздействия. Главният проблем е хигиената (логично - протеинът е перфектна среда за развитие на микроорганизми). В общи линии всичко, което намерих, е казано на кратко тук. Ще продължа да търся (съмнявам се, че съм обхванал всичката възможна информация!), за да изясним този въпрос.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.11.09 19:39.

казано от HealthStore Консултант на 25.11.09, 16:49:

Не е удачно да се разтаря в мляко, защото млечния протеин е бавноусвояем и забавям усвояването на продуктите...

Позволявам си отделно мнение, за да попитам нещо по-специално.

Млякото и протеинът на прах се смесват, но дали си взаимодействат химически и затова се усвояват заедно? Ето я сместа - ВСАА, суроватъчен протеин и мляко. Първи се усвояват ВСАА като най-лесно достъпни (свободни аминокиселини), след това - суроватъчния протеин, който аз съм добавил и накрая - протеините, съдържащи се в самото мляко. Казано по друг начин - постигам каскадно (постепенно) усвояване на желаните субстанции. Правилна ли е тази логика и ако не е - къде греша?

Още един въпрос - какъв процес влошава качествата на протеина след час-два? Окисление, коагулация, ферментация, друго?
Абсолютно елиминирам варианти за престой на сместа над 2 часа, защото не е необходимо повече от това, за да се приема по време на тренировка.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1