27.11.09
09:19
Здрасти на всички,
Има ли някой точна информация, коя ядка за какво е подходяща?
Да речем бадем и лешници стават при чистене, фастици и др не...или някой да посочи кои могат да се допускат при чистине и кои е “абсолютно противопоказно”.
Интересуваме и бразилския орех специално хубава ядка ли е или да си наблягам на лешници и бадеми.
Поздрави
27.11.09
09:46
казано от Dimitar Tankov на 27.11.09, 09:19:
Интересуваме и бразилския орех специално хубава ядка ли е или да си наблягам на лешници и бадеми.
Личното ми мнение е следното - ‘Dosis sola facit venenum’.
Ако правилно си спомням, бразилският орех е сред ядките с най-много мазнини, много мазничка (но и много вкусна!) е макадамията. Според мен фъстъците са добър вариант, наред с лешниците и бадемите. Потърси информация за съдържанието на белтъци, мазнини и въглехидрати в ядките, и картинката ще е поизясни.
27.11.09
15:06
А защо трябва да са винаги сурои?
Каква е разликата ако ядеш печени?
Поздрави
27.11.09
15:23
Като са печени са обработени вече,било то със сол или снеопоменати вещества.Суровата ядка има най-запазено съдържание.За чистене можеш да консумираш всякакъв вид ядки,само да не са повече от 50 гр.Много зависи и каква диета спазваш.Добри варианти са бадеми на 1 място,белени тиквени семки,кайсиеви ядки,соя,фастъците също,но не са най-добрият вариант.Мазнините от ядките са полезни,тъй че е хубаво ако ги включваш в менюто си всеки ден поне по малко.
По-здрави и успех!!!
А какво бихте казали за орехите?
Защото съм се запасил с 2 кашончета орехи от село и мисля да ги включвам в менюто си(цел - покачване на маса).
27.11.09
17:19
Те подобряват мозъчната дейност,както казах в умерени количества всички са позволени.А ореите специално са много вкусни,ако се сложат с черупките цели,да се пекат във фурната,докато придобият леко кафяв отенак.Така се белят после и по лесно.
Жалко, че хубавите ядки в Бг са доста скъпи. Визирам немските, които се внасят и не са обработвани. Орехи, бадеми и лешници са супер. Макадамиата малко мазничка идва за моя вкус:)
Мнението беше редактирано от AlexK на 27.11.09 17:28.
Аз пък никога не бих смесвал орехи с мед, но както и да е.
Ядките са ненаситени мазнини и тяхното обработване, ... знаете до какво води.
Аз съм фен на индийското кашу ;)
27.11.09
20:58
Направих си труда да потърся малко данни за хранителните стойности на най-разпространените ядки.
В различните източници данните варират в границите на около 1 %, което намирам за допустимо.
Ето какво намерих (протеини / мазнини / въглехидрати в %):
- бадеми—————————————15 / 57 / 16.4
- лешници————————————13.9 / 61.8 / 12.5
- орехи——————————————14.8 / 64 / 13.7
- тиквени семки————————- 32.4 / 45 / 12.5
- слънчогледови семки————- 21 / 55.8 / 4.1
- фъстъци————————————- 26.5 / 46.6 / 19
- кашу——————————————- 18.2 / 43.8 / 30.2
- макадамия———————————7.91 / 75.8 / 13.8
Сухи изводи от тези статистики:
1. Най-много белтъци имат тиквените семки, малко след тях са фъстъците, трето е кашуто.
2. Най-много мазнини има макадамията, следват орехите и малко след тях - лешниците.
3. Най-много въглехидрати има кашуто, доста след него са фъстъците, трети е бадемът.
Личните ми изводи - гледайки тези числа смятам, че относително най-балансиран състав имат тиквените семки и фъстъците. Следват кашу и бадеми. Взимайки предвид и разликата в цените на тези 4 вида ядки, първите (тиквени семки и фъстъци) ми се струват оптимално допълнение към менюто на всеки спортист. В крайна сметка - каквото човек има под ръка и му е вкусно - трудно би сгрешил сериозно при избора на ядки. Е, разбира се - в подходящи за съответната диета количества...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.11.09 21:00.
27.11.09
21:01
казано от tonu на 27.11.09, 21:00:
Фъстъците не са ядки...
Какво са?
27.11.09
21:07
казано от tonu на 27.11.09, 21:04:
Фъстъците имат повече тежки метали и са бобови.
Факт - растението фъстък принадлежи към семейство Fabaceae (Бобови). Не разбирам защо това изключва вероятността плодовете му да се определят като ядки. Обясни, моля. Останалите, които определяш като ядки, от едно семейство ли са? Или наличието на тежки метали (!!!) е признакът, по който се разделят ядките от другите?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.11.09 21:25.
27.11.09
21:25
То и овесените ядки не са никакви ядки... Отново игра на думи, фъстъците не са ядки, но много приличат и като вид, и като състав.Така че са един вид заместител.
Кольо много се впрягаш за такива неща.Чак един вид става натоварващо да те чете човек ;)
27.11.09
21:32
казано от RogerF на 27.11.09, 21:25:
То и овесените ядки не са никакви ядки... Отново игра на думи, фъстъците не са ядки, но много приличат и като вид, и като състав.Така че са един вид заместител.
Кольо много се впрягаш за такива неща.Чак един вид става натоварващо да те чете човек ;)
За семената на житните растения съм съгласен, че “ядки” не е съвсем точно наименование. Не мога да се съглася, обаче, че принадлежността към дадено семейство определя дали плодовете на растението ще се наричат ядки или не. По същата логика - слънчогледовите семки ядки ли са? А тиквените? Орехите? Нямам желание да натоварвам никой, а да стигнем до истината и всеки да научи нещо ново или къде греши. Съжалявам и се извинявам, ако молбата ми за аргументация води след себе си неприятни емоции.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.11.09 21:34.
Каква е цената на суровите тиквени семки (белени), че не съм виждал по магазините за ядки (не съм и гледал)?
28.11.09
21:11
казано от tonu на 27.11.09, 20:41:
Ядките са ненаситени мазнини и тяхното обработване, ... знаете до какво води.
До какво води? Много тъжно ми стана, когато за първи път прочетох, че предимствата на суровите ядки се губят при преработката. :D Но все пак, когато става дума за цел сваляне, предполагам, че не е фатално да се консумират печени?
Конкретно за орехите, до колкото знам, не само са полезни за стимулиране на мозъка, ами и йодът в тях се използва за лекуване на настинки. Чайове срещу кашлица винаги трябва да се варят с няколко орехови ядки. Знам и рецепти с орехи, мед и канела.. някакви все доста впечатляващи и здравословни :D Освен това имат лек слабителен ефект.
А за стафидите какво ще кажете? Знам, че са доста калорични, но все пак вярно ли е, че са препоръчителни в малки количества? И колко малки? (Дано някой не ме прекъсне със ‘стафидите не са ядки’ :D )
казано от Giovane на 28.11.09, 13:09:
Каква е цената на суровите тиквени семки (белени), че не съм виждал по магазините за ядки (не съм и гледал)?
В кауфланд г иима имаше био и обикновенни биото бяха около 6 и 50 а обикновенните около 2 и 60.
А да попитам кашуто подходящо ли е преди лягане или е с високо съдрържание на въглехидрати ? :)