14.04.04
15:57
За високите приеми на протеини и съответно ниските на въглехидрати (НВД)
Излишъкът от протеини води до ненормално състояние на обмяната на веществата, известно като “кетоза”. Това става, когато запасите от въглехидрати в черния дроб не са достатъчни да посрещнат нуждите на мозъка и останалите клетки в тялото. В тази ситуация за задоволяване на енергийните си нужди тялото се обръща към своите запаси от мазнини. Наглед всичко изглежда идеално, но е установено, че процесът на преобразуване на мазнините в енергия се затрудняват
при високопротеинова, бедна на въглехидрати диета. При хронична липса на въглехидрати клетките на черния дроб започват да произвеждат особено, опасни вредни за организма вещества, наречени “кетонни тела”. Тъй като не се нуждае от тях в такива количества, тялото се опитва да ги изгони навън чрез учестено уриниране и започва да губи вода. Това води до силното слабеене, но главно от загубването на водата.
Когато на едно хранене приемаме излишно количество протеини, в кръвта нахлуват прекалено много аминокиселини. Тялото не се нуждае в този момент от тях и започва да ги складира с помощта на главния отговорник на запасите - хормона инсулин. С други думи прекаленото количество протеини също е сигнал за повишено отделяне на инсулин. И какво прави по-голямото количество инсулин? ПОмага на излишните протеини да се первърнат в мазнини.
Богатите на протеини диети предизвикват също така трайни промени на обмяната на веществата в мастните клетки, като ги правят десеторно по-активни в натрупването на мазнини, отколкото са били преди прилагането на кетогенен хранителен режим. Това е най-сигурната гаранция за засилено натрупване на подкожна мазнина в бъдеще...
Моля искам компетентни мнения :)
Gotcha,по принцип това нещо е изненада за мен лично.Доколкото знам протеина в излишьк се изхвьрля от тялото.До скоро се смяташе че повече от 40гр еднократно организма не може да преработи иостаналото се изхвьрля.Лошото е на високия прием на протеин че вдига азотния баланс,а това товари бьбреците.Мисля че специално за инсулина не е точно така.Този хормон се вдига при приемането и на прости вьглехидрати,а доколкото знам има участие ипри синтеза на протеина.Чувал сьм дори че някои сьстезатели го инжектират/може да е само слух/.АЗ лично не сьм привьрженик на НВД.Обикновено си правя храненето 60:30:10/вьглехидрати,белтьчини,мазнини/ и при мен проработи,защото го изпитах в/у себе си.Не смятам че мнението ми е абсолютно компетентно,но нека идругите да пишат по вьпроса.Определено е интересен :wink:
миле, инсулин/глюкагон са двойката хормони (антагонисти), които балансират нивото на гликогена и подкожните мазнини, като се ръководят от приема на протеини и въглехидрати на всяко едно хранене. Доказаено, е че инсулинат може да складира, както въглехидрати така и протеини приети в голями количества като подкожна мазнина. Интересното, е че инсулинат не се влияе от приетите мазнини, а той е хормонат, който е виновникат за складирането на мазнини. От там идва е фактът, че приетите мазнини с храната немогат да станат на подкожни. Шокиращо за много хора, но истина. Това естествено не означава, че трябва да нагъваме сланина нали :D ?
Ами аз сам чел че трябва да се пият по 60гр. протеин след тренировка и то в списание “Мускули и Фитнес” така че не вярвам че не се усвояват!
TheGreatIceMan, тука говориме за продължително прилагане на НВД, а не за моментен прием на голямо количество протеин.
Доколкото за 60-те грама това е много субективно. Един човек, който е 60кг определено не му трябва да се набуха със 60г. протеини.
Друг е въпроса, че приема на протеин веднага след тренировка е задължителен.
14.04.04
21:36
Наистина има инсулин които се инжектира!!!
А това за 60 грама протеин наведнъж Аис мен я кажи къде точно го прочете да проверя,защото ме съмнява!!!По принцип звъчи абсурдно да усвоиш 60 наведнъж,чувал съм това Дориан да го казва но само тои си вярва!А и ако има такъв човек които да усвоява толкова,то тои определено е доста над 100кг и си боцва дупето денонощно с инжекциики!!!
Значи ако можеш да дадеш линк към цялата статия ще съм ти благодарен. А доколкото аз знам при НВД основната енергия са мазнините, тялото започва да гори мазнини (кетонни). И за това е по добре при нвд по голяма част от храненето да е с мазнини, а не високо протеинова диета, преди и аз бях чел че при дълго следване на такава се получават редица неприятни странични ефекти. Затова и повечето хора който следват нвд целогодишно следват варианта с повече мазнини.
Преди време попадах на изследване в което се казваше че мозъкат се нуждае от 200гр. въглехидрати дневно за да функционира нормално, само че при него се изпускаше момента ,че това не важи за хора на нвд, защото при тях след периода на адаптация и той започва да гори четони за енергия.
DEIO, попрочетох малко за НВД-то.
Това, което сам постнал сам го преписал от книга, сори :)
незнам дали го има в нета...
Написал сам го по-скоро като провокация...
Аз сам на мнение, че балансираното хранене си е най-добре :)
Не искам да се превръщам във месоядно животно...
Доколкото за теориата за холестерола, вярвам го до някъде и бих бил много доволен, ако е така :)
За тези, които са на пълно НВД: Пичове съжалявам ви :)
козунак, сладолед, шоколад и пр. и пр.
Ami sujalqvam oburkal sam se - pi6e po 20-40 grama predi i 30-50 gr sled trenirovka!Tova e v broi 76 , 2004g.V na4alotona deveta stranica!
14.04.04
23:34
НВД е доста интересен хранителен режим. Много хора откриват в него своята хранителна среда.
Съмнявам се, обаче че свръх приема на протеин води до кетоза. Тялото има определен лимит за задържане на азот, който зависи от наличието на свободна енергия, в момента на усвояване на храната. Ако в клетките нивото на енергия е ниско, те няма да успеят да оползоторят всички налични аминокиселини. Излишните аминокиселини ще бъдат превърнати в урея и ще бъдат изхвърлени. За да задържи 30 гр протеин, тялото се нуждае от около 30 35 ккал свободна енергия, усвояването на свободните аминокиселините коства на тялото повече - около 55 ккал. Има множество мнения и тълкувания на този факт. Хората хранещи се по принципите на НВД постепенно променят съотношението на изгаряното в тъканите гориво. Мазнините и аминокиселините стават предпочитаното гориво за клетките. Митохондриите променят метаболитните си цикли, броят на пероксизомите нараства. Мозъка се храни с мазнини, глюкоза и аминокиселини. Много важен е цикъла на Гама аминомаслената к-на ГАМК. Тя е в пряка връзка със Глутаминовата к-на и Глутамина. Всички те имат множество сложни взаимовръзки и чрез превръщания осигуряват енергия за нервните клетки, помагат им да контролират скоростта на обмяна на веществата и извеждат амоняка от мозъчното кръвообръщение.
Когато един индивид приема ниски дози захари, той започва услилен процес на кетоза. Но повишената консумация сама по себе си няма да доведе до кетоза, совен ако нивото на гликогена е критично ниско. Това се случва в края на аеробна тренировка. Протеаозомите започват да смилат откъснали се от влакната молекули протеин, а белтъците преносители ги трансопртират към клетъчните енергиини централи. Погрешно е схващането, че консумираните мазнини небиха повишили количеството на подкожната мастна тъкан. Ако един човек се храни според НВД, прехвърляйки своята калориина нужда, без да води активен начин на живот, той ще покачи нивото на подкожната си тъкан. При спортистите ефекта е различен. Те използват мазнините като основно гориво, превръщайки ги в Ацетил КоА, който се окислява в цикъла на Кребс в пероксизомите и митохондриите на мускулните клетки. Нивата на гликоген в черният дроб нарастват, след всяко зареждане. Тялото предпочита да запази това гориво за кризистни ситуации. Тук ефекта е обратен на ВВД, там мазнините бяха ценни, а тук гликогена. Аминокиселинното депо работи на максимални обороти, на него често му се налага да покрива липси на вещества необходими за функционирането на множеството енергетични схеми. Факт е атлетите хранещи се в НВД могат да усвояват по голми количества белтък от преди когато са били на ВВД или балансирано хранене. За целта, обаче се нуждаят от по-голямо количество енергия от колкото тогава, когато са били със същото тегло и процент подкожна мазнина, но са се хранили във ВВД. Освен нужда от повече енергия атлетите в НВД се нуждаят и от по-голямо количество протеин за кг телесна тъкан.
За за позлзите и недостатъците на различните режими може да се говори с дни, най-добрият вараинт е индивидуалният експеримент.
Ще кажа няма идеален режим, всеки има своята аудитория почитатели. Аз съм фен на балансиран режим, с цикличен прием на храна в схемата на калорииния шок. Вие сами си изберете.