казано от Aleksandar Marinov на 03.12.09, 08:45:
@WESTA Звучиш много убеден в неща, които всъщност въобще не са така и се заблуждаваш сам по този начин. Аз ако разчитах на форума да си продaвам марката, която внасям - никога нямаше да започна да го правя. :lol:
х2 с WESTA
добре че е форума
03.12.09
12:58
казано от tra^la^la на 03.12.09, 12:54:
@WESTA Звучиш много убеден в неща, които всъщност въобще не са така и се заблуждаваш сам по този начин. Аз ако разчитах на форума да си продaвам марката, която внасям - никога нямаше да започна да го правя. :lol:
х2 с WESTA
добре че е форума
:lol: Добре, че сте медиуми.
казано от Aleksandar Marinov на 03.12.09, 12:58:
казано от tra^la^la на 03.12.09, 12:54:
х2 с WESTA
добре че е форума:lol: Добре, че сте медиуми.
Да разбирам, че и ти си съгласен?
Има хора, които трябва да целуват крачката на създателите на bb-team, защото без форума, от смешните им добавки нямаше да се е продала и 1 бройка.
По темата - достъпа до кой раздел ще заплащат (евентуално) вносителите? Аз предлагам, щом се заговаря за пари, направо и глоби да има за брутална реклама, бълвана наляво-надясно из потребителските мнения.
Също така предлагам вносителите, разполагайки с по няколко акаунта, в “подписите им” на “вносителските” акаунти да им е разрешено да да фигурира линк или реклама на продуктите им, но това да не може да се прави при акаунтите им като редови физически лица.
Ето и пример: решавам си аз, че ще внасям Turbo Mega Hyper anabolic BCAA. Слагам препратка в акаунта си като редови потребител към моята добавка и във всяко второ мнение аз съветвам потребителите да приемат големи количества ВСАА. Е, предполагам се сещате и сте се усещали, че това е много досадно.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 03.12.09 16:11.
Аз гласувах за четвъртата опция.Ако даден човек не може да прецени/разбере, че един вносител се опитва да “подбие” на друг(което го правят доста открито) значи за мен този човек все още не се нуждае от хранителни добавки, поради простата причина, че няма да може да извлече максимална полза от тях! А и нали това е целта на форума - колкото се може повече хора да се изказват по даден въпрос/тема !
03.12.09
16:55
@Стоянчо, това беше особен казус в обсъждането на условията и вероятно потребителите (лични акаунти), които са от самото начало представители или впоследствие са станали такива, ще спадат към групата на представителите. Същото важи и за лица, за които знаем, че са служители в дадена фирма, дори да не го показват чрез линк или нещо друго. В противен случай ще има непрестанен “дебат” кой на кого какъв е.
казано от Владимир92 на 03.12.09, 16:36:
Аз гласувах за четвъртата опция.Ако даден човек не може да прецени/разбере, че един вносител се опитва да “подбие” на друг(което го правят доста открито) значи за мен този човек все още не се нуждае от хранителни добавки, поради простата причина, че няма да може да извлече максимална полза от тях! А и нали това е целта на форума - колкото се може повече хора да се изказват по даден въпрос/тема !
То и аз съм гласувал за това! Но е факт, че има такива хора, които не могат да се ориентират и под мощните реклами на вносителите биват подвеждани към техните добавки. Не казвам, че добавките им не струват, напротив, ОК са си, но е некоректно спрямо останалите конкуренти, а е адски досадно за редовите потребители на форума да гледат кавги и намеци, че конкурента не струва.
казано от Владимир92 на 03.12.09, 16:36:
Прав си, но в всички знаем, че в началото, когато човек тепърва решава, че ще се занимава с фитнес, е толкова объркан, че вярва на всичко, което чуе. И това е нормално, защото това за него е съвсем нова информация. В този случай цялата тази агресивна рекламна дейност го обърква.
Целта е да има повече разяснения и по-малко нахалство от страна на вносителите. Аз също се радвам когато видя изчерпателно написан форумен пост от производител, предлагащ даден продукт на потребител, който е написал точно какво иска.
Така информацията във форума остава добре систематизирана и когато пуснеш един сърч в търсачката много по-лесно ще намираш това, което търсиш. Докато сега когато пуснеш сърч от 10 резултата 9 са абсолютни глупости!
Аз гласувах за “Само до специализирания за тях раздел, само фирмените акаунти, без реклама в личните”. Според мен двете секции (потребителската и тази на представителите) трябва да бъдат ясно разделени. Когато пиша в темите на представителите очаквам отговор от тях, а не от потребители - с ясната идея, че може да не са обективни мненията, които чета. Когато искам мнение на потребителите, пиша в другите теми/раздели - с ясната идея, че не всички са такива професионалисти и мога да прочета доза неправилни неща. Давам пример: когато си купувам компютър, да кажем Apple, преди да отида в магазина на Apple и да питам продавача коя версия компютър е по-добър, се допитвам до приятелите ми, които вече имат опит с тези компютри. Така черпя най-пълноценна и качествена информация, сравнявайки двата източника с техните позитивни и негативни страни. Същото смятам, че става и тук - ако 2та източника са ясно разпределени потребителите ще черпят и организират информацията 2 пъти по-добре. Един път питайки хора ползвали продукта и втори път питайки професионалистите, които могат да дадат професионална информация. Нека и представителите да споделят своите мнения в другите секции, но под формата на лични акаунти и само когато имат личен опит със съоветния продукт, а не защото го разпространяват :)
Смятам, че това е най-коректният вариант, както за потребителите, така и за разпространителите. Организира се 2 места като и двете са супер безопасни, ако може да ги наречем. В потребителският раздел знаем, че получаваме информация от хора, които като нас консумират продуктите, а от раздела на разпространителите виждам с кой разпространител разговаряме, насочваме въпросите към него, знаем, че информацията, която получаваме е професионална, но може да бъде и субективна. Според мен тази точка се явява най-сигурен safe-house. Другите имат много неизвестни като например тези които се дискутираха до са - няма ли шанс форума да се превърне в място, където разпространителите да се съравновават да бълват информация за техните си продукти. ББ-Тийм е голямо място, с много потребители, което се явява и удобно място за “viral marketing” (http://en.wikipedia.org/wiki/Viral_marketing). Повече съобщения във форума, генерира от разпространители на дадени брандове = повече ключовеи думи за съответния бранд = повече популярност. Което не би имало нищо лошо, ако съобщенията в един момент не се превърнат само и единствено целенасочени в този тип популяризиране. Сега явно разпространителтие дават обективни и полезни мнения, но това не гарантира, че след известно време този етичен тон не сецне и форума не се почне да блика от безсмислени съобщения реклами. А и това като цяло е само един от евентуалните проблеми, които мога да възникнат.
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 03.12.09 20:26.
04.12.09
05:29
Аз пък мисля, че като цяло с изключение на един двама от дребните вносители, останалите винаги са се държали сравнително коректно.
Не съм виждал, някъде НАУ, Ел Джи Пи, Сила, СНС, РЕДИС и някой други да прекаляват с рекламата, да си натякват продуктите, да обясняват как телата им били постигнати с техните неща вадейки снимки и клипчета, да не пропускат да потупат по рамото чрез дневниците всеки използвал продуктите им, чрез което да натъртят и наблегнат на точно техните добавки, да обясняват как трябвали по големи дози, и то овкусени УНИКАЛНИ и т.н.
За мен не е нужна някаква генерална промяна, просто истински коректни модове които да следят дали вносителя не ползва “селска” реклама, и ако го прави да му правят забележка и съответно да го наказват.
Иначе никъде в БГ няма подобно място като раздела за вносители, където потребителя директно влиза и пита относно употребата или действието на конкретна добавка, което ме радва.
04.12.09
08:20
Ей не спря да се тръшкаш за тея “некоректни модове” бе!
Дай ще говоря с Митко да минеш на мойто място щото вече взе да ми писва цивренето ти!
И аз гласувах за опция 4. Не бива да се забранява да пишат във всички раздели. Освен това, заради отделни мнения да се вадят генерални заключения не е уместно. Това, че еди-кой си вносител защитава продуктите си не е нещо ненормално, доколкото си спомням scivation дори съдиха потребители на bb.com за уронване на престижа ли кво беше не помня, поправете ме ако греша...
По темата - нека не бъдем толкова черногледи, получавали сме ценни съвети от вносители в теми извън техния раздел.
казано от Иван Шишманов на 04.12.09, 05:29:
... как телата им били постигнати с техните неща вадейки снимки и клипчета, да не пропускат да потупат по рамото чрез дневниците всеки използвал продуктите им, чрез което да натъртят и наблегнат на точно техните добавки, да обясняват как трябвали по големи дози, и то овкусени УНИКАЛНИ и т.н.
Тук изцяло обрисуваш един съфорумник, който наскоро защити, чудейки се защо сме го били нападали.
04.12.09
15:58
Стоянчо, ти на това ли викаш защита..
казано от Иван Шишманов на 02.12.09, 17:18:
Не мога да разбера какво толкова се заядохте точно със ...., така или иначе в БГ почити никой не дава за нищо сертификати изпитателни протоколи и т.н. , нито за хляба в магазина, нито за саламите нито за лекарствата нито за водата от тръбите на ВИК и логично нито за добавките.
Да неоспорим факт е, че в БГ никой за нищо не дава документи, но хайде моля ви да се придържаме към темата.
Доста глупава логика вкарваш - ” Хляба няма сертификат, защо ми е на добавките”. Това, че в голямата си част нещата не са изпипани значи ли че всичко трябва да е така? Аз лично предпочитам да видя сертификат от продуктите, които си вземам и лично за себе си си знам че съм прав и че това е начина. Ако на някой му е бх какво пие, това си е негов проблем. Това че ти не знаеш какво има в кремвиршите води до факта, че не си ги купуваш. Ако се замислиш всичко, което ядеш е един вид чиста храна, за която подозираш и се надяваш всичко да е наред, а не ядеш някакви неща, за които не знаеш кое е храна и кое не е.
Иначе по темата, съм твърдо за. Фирмените представители поне се знае, че в голямата си част разбират от нещата и дават полезни съвети не само за добавките, а и като цяло.
Трябва да се разрешава реклама само на хората с фирмени акаунти.Такъв човек би помогнал-примерно ако търсиш от къде да си купиш дадена добавка,а той я предлага,някъкво мнение,информация за цени и намаления.Неща,които принципно можем и сами да открием,но просто така ще става по-лесно :)
би помогнал .. ? на себе си :D Ако ти предложи неговата стока .. но на пазара има по евтина и хубава такава .. с какво би помогнал ??
евентуално ако е в неговия раздел .. да .. но иначе .. по добре помоща да е безпристрастна
Мнението беше редактирано от ShoCkk на 04.12.09 18:51.
казано от Иван Шишманов на 04.12.09, 15:58:
Стоянчо, ти на това ли викаш защита..
казано от Иван Шишманов на 02.12.09, 17:18:
Не мога да разбера какво толкова се заядохте точно със ...., така или иначе в БГ почити никой не дава за нищо сертификати изпитателни протоколи и т.н. , нито за хляба в магазина, нито за саламите нито за лекарствата нито за водата от тръбите на ВИК и логично нито за добавките.
Да неоспорим факт е, че в БГ никой за нищо не дава документи, но хайде моля ви да се придържаме към темата.
Ееее стига бе Ванка, никой не дава сертификати за нищо. Не казвам, че видиш ли контрола е на свръх ниво, но във всеки един бранш си има фирми и фирми. Някои фирми може да продават хляба с хлебарки, но други държат на имиджа си и определено им пука какво се прави - глупаво е да слагаш всички под един знаменател. Че не им пукало и т.н...
Конкретна ти давам пример с нас - една от причините да съм тук - е, че ако си недоволен от обслужването ни, продуктите или просто не те кефим - можеш да се обърнеш към мен като представител и да предприемем някакви мерки - или така наречения Customer Service. Не те кефи протеина и искаш да го смениш с друг? Не си доволен от ефекта или не знаеш как да си пиеш креатиновата матрица? Или пък искаш необходимата документация за продукта който си закупил - обръщаш се към представител и той ти го представя. Ние имаме сертификати за всички продукти със всяка пратка - вече ги изхвърляме защото имаме купища. Още повече тази индустрия е доста нова за БГ и хората които са в този бранш буквално изграждат всичко от нулата.
Преди 5 години колко вида протеин или аминокиселини можеш да си купиш? И от колко места? Съгласен съм, че БГ не е рая на бизнеса с добавки, но се стремим да развиваме нещата до колкото това е възможно. И определено има хора на които им пука дали клиента е доволен или не...
казано от head_hunter на 04.12.09, 08:20:
Ей не спря да се тръшкаш за тея “некоректни модове” бе!
Дай ще говоря с Митко да минеш на мойто място щото вече взе да ми писва цивренето ти!
против съм
04.12.09
21:35
Не трябва да се ограничава достъпът на вносителите според мен. Тези, които четем форума от повече от няколко седмици или месеца можем да преценим кога някой вносител прекалява с рекламата на продуктите си и е твърде пристрастен. Така, че обект на т.нар. агресивна реклама остават да са новите/неопитните потребители. Най-често те са лесно разпознаваеми, защото си личи от постовете и темите им.
Та не може ли вместо да им се забранява да пишат на вносителите, “контролът” да се извършва от страна на нас, потребителите. Когато в някоя тема се рекламира прекалено явно даден продукт, това е видимо за доста хора. Дори и само част от тях да напишат мнението си, пак би било достатъчно темата да се превърне в по-скоро негативна не просто за самия продукт, ами за вносителя като цяло. Защото аз дори и нищо да не разбирам от добавки и някой ми каже: “Вземи си тази добавка”, а после 5 човека ми кажат: “Той казва така, защото я внася”... еми най-вероятно няма да си я взема в крайна сметка... Пък и потребителите са достатъчно много, че да изключи възможността просто да “плюеш” някой вносител и продуктите му, защото ти е антипатичен да кажем.
Форумът само би загубил, ако се отнеме възможността на хора като Као, Митака, Вальо, момчетата от Сила (въпреки че не знам доколко попадат в “проблемната” категория) да пишат и да дават съвети. Аз поне каквото съм научил тук, в голямата си част е именно от тях и колегите им. Иначе, както се каза в предните постове, тук ще останат 5-6 наистина разбиращи от добавки човека, които няма как да са навсякъде... А не искам като питам нещо да ми се отговаря в стил: вземи си еди си к’во, аз нищо друго не съм пил, обаче качих 10 кила ММ и е най-доброто на пазара...
Проблемът не се отнася само до новите потребители.
На мен самият това ми е проблем, и вярвам че не само мен ме дразни тази наглост.
В момента както виждате “смесителите” са се поспряли малко. Това е хубаво, значи разбират от дума.
Вярвам, че ако им се въведе платен акаунтинг и написани черно на бяло ясни и точни правила нещата няма да излизат от контрол.
Ама за какво ще е този платен акаунт? Каква е идеята? Добре де нали вносителите ще платят да си рекламират продуктите, а не да обясняват на начинаещи що е то хранителен режим , тренировки , възстановяване и т.н. За какво им е да плащат ако няма да имат изгода?
05.12.09
17:18
казано от LttS на 05.12.09, 11:42:
Проблемът не се отнася само до новите потребители.
На мен самият това ми е проблем, и вярвам че не само мен ме дразни тази наглост.
В момента както виждате “смесителите” са се поспряли малко. Това е хубаво, значи разбират от дума.
Вярвам, че ако им се въведе платен акаунтинг и написани черно на бяло ясни и точни правила нещата няма да излизат от контрол.
Ако става на въпрос аз повече се дразня от подобни теми/въпроси: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41530/
А не по-малко и от самите отговори. А те ще са още по-чести ако на вносителите се забрани да пишат, защото тях не съм ги видял да се изреждат да се лигавят на всеки подобно зададен въпрос.
Освен това си прав, че се забелязва, че са се поспрели малко. Ами очевидно си правят изводите, че подобно поведение не води до спечелване на клиенти, а точно обратното. И ще спрат да го правят. А нали това е целта в крайна сметка.
казано от Martin Tomov на 05.12.09, 17:18:
И ще спрат да го правят. А нали това е целта в крайна сметка.
До кога?
До внасянето на новия слин сейн?
Не може да пишеш изречение като това: ” И ще спрат да го правят.”
Просто не можеш да си сигурен в такова нещо.
Целта е една, без значение как ще се постигне, но е малко вероятно, че след 3 месеца или половин година на някой си вносител няма да му хрумне, че трябва да направи малко евтина реклама на продуктите си.
Няма лоша реклама(дори и в интернет) и това ви го е обяснил Калоян Янкулов в следния пост:
ББ-Тийм е голямо място, с много потребители, което се явява и удобно място за “viral marketing” (http://en.wikipedia.org/wiki/Viral_marketing). Повече съобщения във форума, генерира от разпространители на дадени брандове = повече ключовеи думи за съответния бранд = повече популярност. Което не би имало нищо лошо, ако съобщенията в един момент не се превърнат само и единствено целенасочени в този тип популяризиране. Сега явно разпространителтие дават обективни и полезни мнения, но това не гарантира, че след известно време този етичен тон не сецне и форума не се почне да блика от безсмислени съобщения реклами. А и това като цяло е само един от евентуалните проблеми, които мога да възникнат.
Ако прочетете всички мои постове в тази тема ще разберете, че думите, които пиша са далеч от вносители като kao, Вальо Иванов, Сила БГ и още десетки, които се държат на ниво.
05.12.09
18:40
Вносителите трябва само да отговарят ,когато се пита за някои техен продукт (лично мнение) ,а и както някой хора твардят ,че нищо не печелят от форума ,защо товага точно в този форум е пълно с вносители с по 2000 мнения фалещи продуктите си ,а примерно в gohard.org ги няма ?
05.12.09
20:13
казано от LttS на 05.12.09, 18:29:
До внасянето на новия слин сейн?
...
Ако прочетете всички мои постове в тази тема ще разберете, че думите, които пиша са далеч от вносители като kao, Вальо Иванов, Сила БГ и още десетки, които се държат на ниво.
Като чета постовете не само в тази тема, а и в една друга, си мисля, че проблемът на повечето хора не са вносителите и какво и как си рекламират, а Сашо... Не ви беше никакъв проблемът, когато правеше логове на Size On, SuperPump250, Х-factor и още доста други неща. Дневникът му тогава изглеждаше по същия начин, по който и сега. Сега проблем било, че препоръчва да се пият 40гр ВСАА на ден. Ами той все пак не внася единствените ВСАА на пазара. А и мога да ти намеря мнения на доста други хора, препоръчващи същите дози. И, разбира се, трънът в очите на всички - Слин Сейн. Ми ако това е проблемът, вместо да търсите за какво да се заядете (тук не визирам точно теб, но някои точно това правят) дайте на Сашо да разбере, че политиката му на водене на фирмата му не ви харесва, и той да си прецени дали си струва да ви губи като клиенти продължавайки я. Факт е обаче, че май никой от използвалите Слин Сейн, не е казал нищо срещу него...
За кои вносители всъщност става въпрос? Каза се едва ли не, че има стотици вносители във форума. Не знам колко са, обаче не са кой знае колко много тези, които взимат участие в темите, извън техните. И повечето от тях си ги споменал в цитирания от мен пост.
П.П. Надявам се сега някой да не приеме лично това, което казвам, нито искам да се карам с някого, нито съм адвокат на Сашо, нито нищо. Защо просто всеки, който е недоволен нещо от вносителите, не каже от кого конкретно е недоволен, защото на мен ми изглежда... всъщност вече казах как ми изглежда.
Виж сега, аз усещам, че поста ти е срещу мен. Ако прочетеш внимтелно темата на г-н Маринов (http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41455/P75/), ще установиш, че аз съм задал няколко резонни въпроса и съм се позовал на няколко законови текста. Ако ти си спокоен, когато има добавка на пазара, за която никъде нищо не може да се намери в интернет, позволи ми аз да имам някой подозрения. Ако аз искам да използвам тази добавка, искам да знам какво приемам. Марката е неизвестна в интернет пространството и това ме кара да попитам вносителя дали разполага със сертификат, с какъвто би трябвало да разполага за регистрира в РИОКОЗ продукта. Улеснявам те и ти пускам цицат от темата:
казано от Стоянчо на 02.12.09, 14:12:
казано от head_hunter на 02.12.09, 13:58:
Длъжни са, но и друг е въпроса дали е тествана въпросната добавка в РИОКОЗ защото за внасянето на такъв продукт в БГ и това е нужно. Нещо като технотеста в КАТ ;-) .
Има някой разпоредби, които, ако не се спазват, последиците НЕ са благоприятни. Head_hunter загатна една от разпоредбите от Наредба № 47 от 28.12.2004 г. за изискванията към хранителните добавки:
Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 44 от 2007 г.)
(1) Производителите или търговците, които предстои да пуснат на пазара в Република България за първи път хранителни добавки, уведомяват за това преди пускането на пазара регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) по седалището си, а когато нямат такова на територията на Република България - в избрана от тях РИОКОЗ.Има ли нужда от тълкуване или е прекалено ясно...
Чл. 5. (1) (Изм., ДВ, бр. 44 от 2007 г.) Когато съдържанието, производството, спецификациите, представянето или етикетирането на хранителните добавки отговарят на изискванията на тази наредба и на другите нормативни актове, свързани с хранителните добавки, търговията с тях не се забранява или ограничава.
От чл.5 се прави извода, че състава на продукта трябва да бъде установен! А този състав се установява със сертификата, който производителят предоставя на вносителя.
Кое те притеснява теб лично в това, че ми се иска да успокоя потребителите на тази добавка? Ако всичко съответства, това не е ли супер реклама за вносителя? Нали потребителят има право да знае какво консумира?! Нямам ли право да знам кой е производителя? ПО ЗАКОН имам това право!
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.12.09 20:50.
05.12.09
21:53
Стоянчо, честно казано предполагах, че така ще си помислиш, че намеквам за теб нещо. Нищо такова. Просто ти беше първия, който писа по въпроса, НО и остана един от малкото, които казваха нещо конструктивно и действително важно. Сайтът бил правен в час по трудово, следователно няма как добавката да не е някаква измама... Това имах предвид, някои нямат какво да кажат и си смучат от пръстите някакви неща. Ти каза каквото искаше и сега чакаш каквото би трябвало да правят всички - чакаш отговор от Сашо на поставените въпроси. Аз също бих искал да видя някакво развитие по поставения от теб проблем, въпреки че може би му придавам малко по-малко значение...
Пак подчертавам, целта не ми е да защитавам Сашо, той сам би трябвало да направи каквото е нужно. Интересно ми е проблемът с вносителите какъв е всъщност. Или по-точно с кои от тях...