Яйца - жълтък - холестерол

08.12.09
09:56

Здравейте.На 17 год. съм 185 см. около 83 кг. Спазвам хранителен режим и всеки ден имам 1 ядене което е в 16:00 и тогава ям по 4 яйца.Сега обаче почнахме да спориме с майка ми,че по 4 яйца (цели) на ден са много и щал да ми се дигне холестерола.Кажете това вярно ли е и какво да направя?Мисля примерно да ям по 5 белтъка и 2-3 жълтъка.Обаче в жълтъка има и много полезни неща като витамини,минерали,белтък.Също четох,че този холестерол се използва за производството на половите хормони което е в полза за един активно спортуващ човек.Въпросът ми е 4 цели яйца на ден много ли са?И дали да увелича белтъците и да намаля жълтъците и колко според вас ще е добре за едно хранене (според мойте килограми) ,като още съм в период за покачване на мускулна маса.Ще бъда много благодарен на всеки изявил се с компетентен отговор.

Нека спорът започне сега  :lol:

-=REFLEX=- аз от няколко месеца насам, почити всеки ден закусвам с 5 бъркани ЦЕЛИ, яйца и към настоящ момент, не ми е пораснал трети крак, нито ръка нито съм станал зелен.
Вярно не съм си правил изследвания на холестерола, но все пак

08.12.09
11:20

На твоите години съм и почти няма ден в който да не ям яйца. Средно по 10 на ден. От доста време ми е практика това, чувствам се страхотно и ти препоръчвам да не се притесняваш за холестерола който приемаш с храната.

08.12.09
12:13

казано от Иван Шишманов на 08.12.09, 10:05:

Нека спорът започне сега  :lol:

-=REFLEX=- аз от няколко месеца насам, почити всеки ден закусвам с 5 бъркани ЦЕЛИ, яйца и към настоящ момент, не ми е пораснал трети крак, нито ръка нито съм станал зелен.
Вярно не съм си правил изследвания на холестерола, но все пак

То холестеролът не води до трета ръка, крак или позеленяване :) Пусни си един холестерол, пък може и да се окаже, че оказва влияние. И аз обичам яйца, но по 5-10 на ден ми се струва прекалено и не особено здравословно, въпреки всички съмнения дали хотелстеролът е всъщност толкова вреден за съдовете, колкото го изкарват в момента.

ЛР

08.12.09
13:48

Сигурно от 5 години ям между 5 и 10 яйца всеки ден :)

Връзка между консумацията на яйца и серумния (кръвния) холестерол няма.
Всъщност връзка между диетичния и серумния холестерол няма :)

поздрави

08.12.09
14:22

казано от Лазар Радков на 08.12.09, 13:48:

поздрави

Доста смело е да се твърди, че няма никаква връзка. Все пак всички по-сериозни медицинаски изследвания са правени при условия от 1-2 яйца дневно, не по 10. Другото, което има влияние, е възрастта - при млади организми със сигурност консумацията на яйца влияе доста по-слабо, отколкото на по-възрастни, семейно обременени или болни от диабет. Мисълта ми не е, че яйцата са отрова, а че повече от 25-30 яйца седмично едва ли е толкова безобидно.

ЛР

08.12.09
14:59

казано от soul rebel на 08.12.09, 14:22:

казано от Лазар Радков на 08.12.09, 13:48:

поздрави

Доста смело е да се твърди, че няма никаква връзка. Все пак всички по-сериозни медицинаски изследвания са правени при условия от 1-2 яйца дневно, не по 10. Другото, което има влияние, е възрастта - при млади организми със сигурност консумацията на яйца влияе доста по-слабо, отколкото на по-възрастни, семейно обременени или болни от диабет. Мисълта ми не е, че яйцата са отрова, а че повече от 25-30 яйца седмично едва ли е толкова безобидно.

Смело е, разбира се :)
изразих се така, понеже ми беше интересно каква ще бъде реакцията. :)

Сега, нека разгледаме фактите:
1. има изследвания с 1 до 3 яйца дневно, които не показват здравословни отклонения
2. има сравнителни изследвания между група консумиращи храни с високо съдържание на холестерол и храни с ниско или нулево съдържание на холестерол, които в повечето изследвания не показват промяна в серумния холестерол на двете групи. В малък на брой изследвания показват минимално увеличение на холестерола на едната група
3. няма изследвания с 5 или повече яйца, което ще рече всичко по този въпрос ще бъде единствено предположения. А предположенията не са факти :)
4. сетих се за едно case study - Dr. Ravnskov ял 6 яйца всеки ден в продължение на 1 месец (тук не съм сигурен, дали цитирам вярно) и HDL-a му се качил, а LDL-a mu паднал :)
5. сетих се и за друго изследване  (пак case study)  - 88 годишен човек консумирал между 20 и 30 яйца всеки ден в продължение на 15 години и нямал здравословния отклонение в липидния метаболизъм.

поздрави :)

GO

08.12.09
15:34

Да искажа и аз едно кратко мнение :) ...

Както каза Иван Шишманов,няма повод за притеснение,аз лятото също ядях повечко яйца от предвиденото,сега ги намалих само заради финансите,но за мен не пречат.

И на мен също така още не ми е пораснал трети крак,не са ми излезнали косми на стъпалата,очите ми не са се удвойли...
Също така съм съгласен,че не на всеки му понасят повечкото яйца,то зависи и как се приготвят ;) .

08.12.09
20:22

Холестерола е 2 вида:”добър” и “лош”.До колкото знам аз,яйцата вдигат само добрия(ако ще го вдигат),затова май те не са проблем.Преди около месец на баба ми и направили изследвания и тя ми каза,че доктора и казал да яде месо,дроб и др,тъй като холестерола и бил прекалено нисък :bug: +това развила и “лека” анемия май,иначе яде млечни и яйца,но предимно постно и явно месченото си е месчено :lol: .По-шокиращото е,че ми каза за някакъв доцент от тв,който казал,че е добре холестерола да е висок тъй като ако бил нисък се натрупвал по артерийте :ahhh: .

Ще използвам темата да попитам нещо. Доколкото съм чел, за усвояването на белтъка с помоща на жълтъка има значение и от инсулиновата резистентност.

10.12.09
13:56

От 2 месеца праскам по 10 яица на ден и нищо ми няма,освен,че само като се сетя за яице ми се повдига :lol:

10.12.09
15:56

казано от mehur40 на 10.12.09, 13:56:

От 2 месеца праскам по 10 яица на ден и нищо ми няма,освен,че само като се сетя за яице ми се повдига :lol:

Само варени ли ги ядеш? Разнообразявай.

10.12.09
18:26

Ето и една от многото статии по въпроса.
http://stronglifts.com/cholesterol-saturated-fat-how-many-eggs-daily/

Мнението беше редактирано от Ален Божинов на 13.12.09 05:56.

10.12.09
21:11

Честно казано найстина може да се вдигне холестерола. Всеки спортист яде самото яйце само с белтъка , но и така не е много полезно самото яйце. Това не си е шега работа, защото с вдигането на холестерола, ще се вдигне и кръвното налягане, а тогава ще спреш щангите, повярвай ми. Обаче винаги си има едно голямо, но... Ако спортуваш фитнес няма как без яйца, месо(в което също има много холестерол) и т.н.
Сам си прави изводи какво ще папкаш и по колко, не мога аз да те съветвам, тъй като и аз ям по много холестерол всеки ден.

10.12.09
21:23

Ако си активно спортуваш нормално е и холестерола да е завишен, все пак това е един от най-важните хормони отговорен за куп неща “в тялото”. По-скоро си следи нивата на захарта и триглицеридите.
Говорят се неща от преди 200 години направо. Как още им се връзвате не знам.
Не търси връзка между холестерол и жълтък :)

Мнението беше редактирано от tonu на 10.12.09 21:24.

10.12.09
22:55

казано от Taison на 10.12.09, 21:11:

Честно казано найстина може да се вдигне холестерола. Всеки спортист яде самото яйце само с белтъка , но и така не е много полезно самото яйце. Това не си е шега работа, защото с вдигането на холестерола, ще се вдигне и кръвното налягане, а тогава ще спреш щангите, повярвай ми. Обаче винаги си има едно голямо, но... Ако спортуваш фитнес няма как без яйца, месо(в което също има много холестерол) и т.н.
Сам си прави изводи какво ще папкаш и по колко, не мога аз да те съветвам, тъй като и аз ям по много холестерол всеки ден.

Да, а тук повечето сме самоубийци, щото се тъпчем с холестерол и ако доживием до 30 пак ще е добре :lol:

11.12.09
09:15

Холестерола е изходния материал за производство на тестостерон.

11.12.09
17:03

лично аз смятам яицето за един наи качествените протеини.И когато тренирам не ме притеснява броя на яицата които ще изям, но спра ли да тренирам намалям значително яицата.ПРОсто при такива натоварвания не мисля че може яицето да повлия зле на човек а просто може само да му помогне.

11.12.09
22:15

казано от NE4ovek на 11.12.09, 17:03:

лично аз смятам яицето за един наи качествените протеини.И когато тренирам не ме притеснява броя на яицата които ще изям, но спра ли да тренирам намалям значително яицата.ПРОсто при такива натоварвания не мисля че може яицето да повлия зле на човек а просто може само да му помогне.

А би ли ми обяснил защо евентуално ако човек е не спортуващ трябва да намали значително яйцата ? Не мога да намеря логиката ти ..

11.12.09
22:51

Може би иска да каже, че намаля белтъка/храненето като цяло.

Иначе 6 яйца са си екзистенциалният минимум за мен ;). Често се случва и по 12 на ден, естествено с масло ;)

12.12.09
00:13

Мисля,  че когато човек не тренира, тоест няма завишени нужди от прием на толкова мн яица и изобщо белтък.А когато човек тренира тои иска да приеме качесвтвен белтък,които има добър амино профил и добри мазнини.КОгато тялото е гладно и  има нужда, то се възползва от тях,когато не му трябват и се прекалява системно с яденето,тогава става лошо.НО повечете хора се притесняват дали да изядат 3 яйца, а не се замислят когато ядът пържени картофи където става въпрос за гадния холестерол е тва вече не го разбирам. ДО колкото съм общувал с други познати които тренират повечето казват че когато ядат яйца често се случва да им се появат пъпки.В такъв случаи мисля, че тогава е редно да се намалят яицата защото кожата понякога е огледало за нашето здраве.НО при мен няма пъпки и не мисля да спра да ям яйца.ДОри след консумация на яйца се чувствам по добре по някога отколкото месо

Тва си е лично мое мнение,не карам никого да вярва в него,просто споделям
Ако съм в грешка, моля поучете ме

12.12.09
19:51

казано от alleN на 10.12.09, 15:56:

казано от mehur40 на 10.12.09, 13:56:

Само варени ли ги ядеш? Разнообразявай.

Не ям ги сякак омлети,палачинки,варени,пържени,по панагюрски,бъркани и т.н. :lol:

22.12.09
20:39

казано от alleN на 08.12.09, 11:20:

На твоите години съм и почти няма ден в който да не ям яйца. Средно по 10 на ден. От доста време ми е практика това, чувствам се страхотно и ти препоръчвам да не се притесняваш за холестерола който приемаш с храната.

Има ли значение дали ям яйцето сурово или сварено

казано от IInteractive96 на 22.12.09, 20:39:

Има ли значение дали ям яйцето сурово или сварено

Да, има. Разгледай тази тема, особено мненията от 2009 година.

казано от Cholesterol.monster на 08.12.09, 20:22:

Холестерола е 2 вида:”добър” и “лош”.До колкото знам аз,яйцата вдигат само добрия(ако ще го вдигат),затова май те не са проблем.Преди около месец на баба ми и направили изследвания и тя ми каза,че доктора и казал да яде месо,дроб и др,тъй като холестерола и бил прекалено нисък :bug: +това развила и “лека” анемия май,иначе яде млечни и яйца,но предимно постно и явно месченото си е месчено :lol: .По-шокиращото е,че ми каза за някакъв доцент от тв,който казал,че е добре холестерола да е висок тъй като ако бил нисък се натрупвал по артерийте :ahhh: .

Холестеролът е само един вид :) Това, което се нарича ‘добър’ или ‘лош’ са всъщност начините, по които тялото го транспортира :)
Холестеролът освен прекурсор за тестостерон, естроген, витамин Д и т.н. е и важен противовъзпалителен агент. Което значи, че когато в тялото има възпаление, на мястото се праща холестерол...обаче той не може да пътува през кръвта, затова тялото му прави липопротеинова совалка, с която да го прати на мястото на възпалението, тази совалка се казва LDL или low-density lipoprotein ( липопротеин с ниска плътност ). От това се повишават стойностите му и доста медицински лица виждат това като причина за някоя болест, а той е следствие...Когато проблемът бива оправен, тялото прибира холестерола със друга совалка, която се казва HDL или High density lipoprotein ( липопротеин с висока плътност ), количеството му се повишава и той се счита за лекуващ :)

Атеросклерозата или натрупване на липиди по стените на кръвоносните съдове се причинява от химичното или прекаленото термично обработване на мазнината и холестерола и най-вече от емоционалното състояние или стрес :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1