10.12.09
09:05
Ето на какво попаднах в нета - Мартин Стрел, 52-годишен словенец, се пребори с пираните,
крокодилите и умората, за да стане първият човек преплувал цялата р. Амазонка по дължина.
Стрел завършва 5265-километровия маратон за 66 дни и стига крайната точка в събота, часове преди
Великден 2007 г. Качвам и снимки на човека, който освен Амазонка, е преплувал по дължина Дунав, Яндзъ
и Мисисипи. На едната снимка е след финала на плуването на Амазонка, като гледам, няма фигура на атлет, а на другата снимка си е направо с бирено коремче. Винаги съм си мислела че плуването оформя много добре тялото и мускулите, обаче явно при този господин не действа?
Източник на статията: http://e-vestnik.bg/540
Темата беше редактирана от Magnolia на 10.12.09 09:06.
Няма спорт, който сам по себе си да оформя тяло и мускули просто така. Дори фитнеса. Храненето и другите неща също са от значение. Абе комплексно е.
Огледай се в залата и виж колко “оформени” билдери има около теб ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.12.09 09:16.
10.12.09
09:16
Човека е на 52, и макар да е топ спортист, не се е справил със задачата да спре времето.
Аз не мисля, че възрастта може да е причина един спортист да няма мускули.
Обаче да има толкова голямо шкембе и да е толкова отпуснат, просто е странно.
Всъщност не е там въпроса, а за плуването като спорт - винаги съм си мислела, че то развива всички
мускули хармонично, но явно освен него си трябва и хранителен режим и други неща. Но да преплуваш
Амазонка, толкова дни и толкова километри и да не ти спадне шкембето, май за това трябваше да влезе
в Гинес.
Първо, не бих заложил, че човекът няма мускули. Не е кой знае какво визуално, но със сигурност е корав. За тия години особено..
И второ, по-важно - 100 метра бътърфлай (примерно) и 5000 и незнамсиколко километра плаване са като да сравняваш спринтьор с маратонец.. маратонци с мускули аз поне не съм виждал. С аеробна дейност, продължаваща с дни, какви мускули да се правят? Не съм сигурен, че има хранене, което би помогнало дори да запазиш наличните, камо ли да правиш още. Освен това, при такъв престой във вода (при това, не топла със сигурност) мазнините са нещо, което е жизнено необходимо за запазване на нужната телесна температура, така че не виждам какъв би бил стимула за тялото да ги маха.
А това с хармоничното развитие и аз съм го чувал много пъти, ама понеже още не съм видял плувец с нещо повече от почти прилична физика не го вярвам засега. А и хармонично, хармонично - плувците извън водата са далеч дори от приемливо ниво на атлетически качества. По-скоро е “специфично” думата, тонус и здраве, нищо повече. Кой знае какво тяло с плуване трудно ще направиш, щом дори топ-плувците на олимпиадата не са го направили (това за мъж де).
Мнението беше редактирано от G33K на 10.12.09 10:23.
10.12.09
10:21
За да си плувец не ти трябват големи нацепени мускули по скоро издържливи.
Виж ей тази красавица от форума:
http://www.bb-team.org/user/122403/
плува по няколко километра всеки ден, и изглежда страхотно защото има прилично хапване пък и е млада :).
По принцип хармонията, се изразява в симетрия, която не винаги е свързана с размери.
казано от G33K на 10.12.09, 10:20:
А това с хармоничното развитие и аз съм го чувал много пъти, ама понеже още не съм видял плувец с нещо повече от почти прилична физика не го вярвам засега. А и хармонично, хармонично - плувците извън водата са далеч дори от приемливо ниво на атлетически качества. По-скоро е “специфично” думата, тонус и здраве, нищо повече. Кой знае какво тяло с плуване трудно ще направиш, щом дори топ-плувците на олимпиадата не са го направили (това за мъж де).
Не знам какви плувци познаваш, но за мен си в грешка ;)
А по темата - аз напълно съм съгласен с човека по-горе, който написа, че начина, по който изглежда маратонец няма нищо общо с чистия спринтьор ;)
едит: или пък почти всички плувци и ватерполисти, които аз познавам се занимават с фитнес :D
Мнението беше редактирано от Shapie на 14.12.09 16:25.
Бях чел някъде, че това се прави умишлено. За да издържиш толкова много километри, огранизмът трябва да се захранва от някъде, в случая от мазнините :) .
Всъщност не знам откъде идва това схващане, че плуването е едва ли не най-добрият спорт за изграждане на тяло и тн. Повечето плувци, които познавам, са с оскъдно количество мускулатура, покрита под доволен слой мазно + неестествено отворен гръден кош и щръкнали ребра. Разбира се е до предпочитания, някои хора се кефят на такива тела.