Дава ли ми висшето образование гаранция за успех и това значи ли, че останалото ни образование е "нисше"?

Прескочи до:

09.12.09
17:51

В България от много години са установени някакви норми относно намирането на добре платена работа. Задължително трябва да имаш връзки или някой познат който да те бутне. Приемаме го за 90% от случаите, защото не може да кажем разбира се, че всичко е нагласено. Факт е че има хора които завършват висше образование успешно във всякакви специалности. Приемаме, че 80% от учещите висше образование са амбициозни и го учат, защото им се занимавам с това, а не просто да имат диплома. Как трябва тези 80% да се набутат в онези останали едва 10% от “хубавата и сигурна работа”? Държавни предприятия вече почти нямаме, а само в единици от тях се работи достойно за добри пари. Естествено в тях пак се влиза по втория начин. В големите частни компании като Мтел, Глобул, представителства на HP, автомобилни корпорации, международни банки и още други такива дружества с големи размери и големи печалби е същото.
Това е моето виждане и се запитвам понякога - ако завърша някога живот и здраве сериозна и желана от мен специалност, то с какво това ми гарантира по-нататъшно развитие? Имам предвид само и единствено в България, защото другия вариант е ясен.
Предполагам този въпрос си задават всички студенти в момента които са здраво стъпили на земята и виждат какво е състоянието на икономиката и начините за печелене на пари.

Всичко казано по-горе е лично мое мнение и аз съм тотално ЗА човек да е образован и да се развива. Просто искам да видя вашите виждания по тези въпроси.

Аз мога да ти служа за пример колко си прав :)

09.12.09
18:56

казано от Oranje на 09.12.09, 18:52:

Аз мога да ти служа за пример колко си прав :)

сподели ,ако не е тайна

09.12.09
19:23

Висшето образование, само по себе си не гарантира нищо - нито знания, нито умения, нито успех в дадена област.
То дава ОЩЕ една възможност. От много фактори зависи, дали ще успеем да се възползваме от нея.
На немалко места се изисква да имаш определен образователен ценз, само за да започнеш работа. Не, че не би могло да си добър професионалист в областта, ако не си я учил в някой умрял ВУЗ.

И да, за съжаление или не, почти навсякъде има преимущество при кандидатстване с препоръка от настоящ служител или професионална препоръчка от някой, който е работил с теб.

В БГ и образованието, и пазара на труд, и работодателите са си трагедия като всичко останало.

09.12.09
19:37

Никой нищо не ти гарантира в този живот. Дипломата е просто хартийка и не ти гарантира успех или сигурна и/или хубава работа. Всичко си зависи от теб и от това какви решения ще взимаш и как ще използваш възможностите, които ще имаш.
Все пак, моята диплома не ми е напълно излишна. Може да не е свързана пряко с това, което работя, но все пак някъде я взимат предвид и ми дава определено предимство.

Мнението беше редактирано от Петко К на 09.12.09 20:03.

09.12.09
20:20

мисля ,че се изказахте много крайно ,попринцип е така,но все пак има проблясък в тъмнината и ако всички мислим така песимистично ,накъде отиват нещата ? всички,които могат ще бягат в чужбина,а другите - какво става с тях ?

09.12.09
20:32

Дори и не видях, някой от изказалите се да е споменал за бягане в чужбина. :)

казано от fanfan на 09.12.09, 20:20:

мисля ,че се изказахте много крайно ,попринцип е така,но все пак има проблясък в тъмнината и ако всички мислим така песимистично ,накъде отиват нещата ? всички,които могат ще бягат в чужбина,а другите - какво става с тях ?

От България са се изнесли три- и четирицифрени числа лекари, физици, химици, учители и много други специалисти, завършили висше тук и имащи знания. Познай дали се е махнал някой катаджия, данъчен или друг вид проверяващ (ХЕИ, ДВСКА...), или свързан по някакакъв начин с властта и държавни поръчки чорбаджия.

09.12.09
20:36

казано от Емил Начев на 09.12.09, 20:30:

абе тези, които могат, се оправят и в бг, няма нужда да измекярстват по чужбина (кат мен) :lol:
а дипломата дефакто си е точно хартийка на 100 %

Съгласен с две ръце.Аз не работя по специалността си,изкарвам над средното за столицата и въпреки,че не ми стигат изобщо парите,знам,че само аз съм отговорен за себе си и развитието си.Имам много пропуски в биографията си-нямах възможност да уча,още в 1 курс започнах сериозна работа и съответно се явявах само на изпити,но съм доволен от това,което съм постигнал.Изводът за мен е,че ако имаш достатъчно желание да се реализираш,нищо няма да ти се опре.

09.12.09
21:07

казано от Oranje на 09.12.09, 20:36:

казано от fanfan на 09.12.09, 20:20:

От България са се изнесли три- и четирицифрени числа лекари, физици, химици, учители и много други специалисти, завършили висше тук и имащи знания. Познай дали се е махнал някой катаджия, данъчен или друг вид проверяващ (ХЕИ, ДВСКА...), или свързан по някакакъв начин с властта и държавни поръчки чорбаджия.

еми това имах предвид ,че остават българските думбази ,малцинствата и бройки свестни хора
ама така ще е ,според теб -как да не се изнесът български мозъци , като с толкова труд ,учат по цял ден и вечер и накрая ,дойде някое мамино чедо ,плати примерно 30 бона за диплома и утре да почне да те лекува ,а този който се е мъчил да взима изпити и т.н.
не може да си намери работа..истината е ,че не оценяваме собственото - Бай Ганьо

10.12.09
22:21

Ще стрелям на посоки-
Информационни технологии, КСТ, информатика, микропроцесорна техника- общо взето за хората едно и също, а за доцентите 4 съвсем различни неща. В почти всеки университет бълва от такива специалности и приемат по 150 души, накрая и тези изкарали 2.50 на изпитите ги взимат. Накрая какво работят- системни администратори, свързочници или поддръжка на сайтове- неща, с които могат да се справят и любители.

Когато отидеш да си подадеш в един университет документите и видиш, че за специалности, които даже не знаеш за какво са има по 200 места (Връзки с обществото, Стопански Менинджмънт, Управление на ресурсите и пр.) трябва да се замислиш малко. Не казвам, че никой не работи по тези специалности, но търсенето на такива кадри е супер-мега-хипер ограничено. Това е като да искаш да продаваш скъп хайвер на махленския пазар- има си реномирани магазини, които да го продават, а и търсенето е силно ограничено.

Най-лошото от всичко е, че в милата ни родина е всеизвестен фактът, че ще ти бъде шеф нечестно забогатял батка/чичка и ще сърбаш чуждата попара, каквито и да са ти възможностите. Говоря за строителство, дограми, продажби на автомобили, сервизи и други, за които моите приятели могат много, много горчив опит да споделят и с вас.

11.12.09
06:36

Гаранции? Откъде накъде! Образованието евентуално ти дава шанс за по-голям избор, не за успех. Отдавна вече не важи старата приказка “Учи сине, че да не работиш!”

Ще кажете, ама аз съм млад специалист, учил съм 4-5-6 г и не ми осигуряват работа в която да се реализирам по специалността. Ха! Тотално погрешно! Кой да ни осигури? Никой с нищо не ни е длъжен. Учили сме това, което ни се е струвало подходящо или ни влече. Никой не ни кара насила на ставаме лекари, ИТ специалисти, инженери, учители, химици и т.н. От там нататък всеки си търси незаетата ниша и я намира и се развива или се мята насам натам с мисълта, че е недооценен.

И моля не заемайте пози, а ла “Многострадална Геновева”. Защото ако сега сте от едната страна на барикадата, то утре живот и здраве, ще сте от другата и вие ще сте тези, които ще назначават младите “специалисти”. Кого ще изберете от двама кандидатстващи за работа с еднакъв образователен ценз? Някой абсолютно непознат, с диплома, за която няма как да разбереш дали е истинска или ще предпочетеш друг, за когото твой колега или близък, на когото вярваш, гарантира и поема отговорност?

Много малко са вече местата, където ще ни търпят и ще ни дават голяма заплата, ако сме некадърници, независимо кой ни покровителства. Говоря, разбира се, за частния сектор. Там се иска ефективност, КПД. Никой няма да ни замени с връзкар, ако си тежим на място и от нас има полза. Веднага ще ми отговорите, че по принцип сте ценни кадри, но не ви се дава шанс да се докажете. Така е, никой не е длъжен да ни дава шанс. За съжаление, това е част от играта навсякъде по света и тук образованието няма нищо общо.

11.12.09
08:49

казано от Петко К на 09.12.09, 19:37:

Никой нищо не ти гарантира в този живот. Дипломата е просто хартийка и не ти гарантира успех или сигурна и/или хубава работа. Всичко си зависи от теб и от това какви решения ще взимаш и как ще използваш възможностите, които ще имаш.
Все пак, моята диплома не ми е напълно излишна. Може да не е свързана пряко с това, което работя, но все пак някъде я взимат предвид и ми дава определено предимство.

Да, ама само в пародийната ни държава е така. В Англия или Америка, имаш ли си образование на 90% е сигурно, че после ще имаш и добре платена работа, която да ти е по специалността.
Аз завърших Финанси бакалавър тази година, имам един приятел завърши Международни икономически отношения + специализация Маркетинг и е Магистър. От 6 месеца кандидатства за разни работи в jobs.bg и тем подобните сайтове и НИЩО. На едно интервю даже не са го извикали. Пълна пародия и помярщина е живота в България. За какво да учим висше, като после ще вземат някой с връзки пред нас?

@Vic - държавата е длъжна да осигури работа на тези, които си плащат на държавата за да учат. Не си прав в изказването си, че сами са си били хората виновни. Може би са виновни само с това, че са се родили в тази държава, но с друго едва ли.

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 11.12.09 08:51.

11.12.09
08:56

Длъжна? През комунизма може би.
Никой не ви е длъжен с нищо. И в чужбина дипломата не ти гарантира нищо, ако си некадърник. Но просто там се дипломират по-малко некадърници.
П.П. Аз работа винаги си намирам в jobs.bg, и никога с връзки.

Мнението беше редактирано от Петко К на 11.12.09 08:57.

11.12.09
09:04

Точно пък в чужбина, дипломата ти гарантира МНОГО! Дори  и да си шматка. Имам наблюдения как е пазара на труда там, така че не можеш да ме обориш относно това.

11.12.09
09:17

казано от Aleksandar Marinov на 11.12.09, 08:49:

@Vic - държавата е длъжна да осигури работа на тези, които си плащат на държавата за да учат. Не си прав в изказването си, че сами са си били хората виновни. Може би са виновни само с това, че са се родили в тази държава, но с друго едва ли.

Здравей, Сашо!

Плащаш на държавата данъци и в замяна на това тя трябва да осигури ред, законност и инфраструктура (доколко това е направено в България няма да коментирам). Да, в конституцията пише, че имаш право на труд. Но НИКЪДЕ не съм прочел, че държавата е длъжна да ти намери тази работа.

Разбира се, има изключения - ако например си военен. Тогава ти си сключил предварителен договор с държавата, обучението ти е спонсорирано и си поел ангажимента да служиш за определен период от време. Това е единствения случай, за който се сещам на прима виста, в който държавата се ангажира да ти намери работа. Но забележи, тогава ще бъдеш пратен не в което поделение искаш, а където има нужда от кадър като теб.

А единствената вина, която вменявам на хората е, че се надяват някой друг да мисли вместо тях и хранят илюзии, че някой с нещо им е длъжен.

Мнението беше редактирано от Vic на 11.12.09 09:23.

В чужбина големите корпорации и фирми сключват договори със студентите от долните курсове. Срещу стипендия/спонсориране, после студентите ще работят в технтие фирми. Но в бг не трябват умни хора, а глупави, които да работят за малко пари. Ум трябва за иновации и т.н., но в страната, дето всички са брокери, търговци и строители - за какво производство и нововъведения да говорим? Тук търсените специалисти са тези, които могат да вкарат повече вода и ПИКО в салама, кремвиршите, сиренето и т.н.
Да, може да си намериш в джобс хубава работа по обява, но то може и да си намериш портфейл с пари на улицата.
И хайде да не се лъжем, всички познаваме хора, които са се намърдали на добри работи без да могат да ги вършат. Просто навсякъде има по някой студент или невръзкар, който да носи останалите на гърба си. За пример вижте как прочутите с калпавото си строителство наши съседи ни работят по строежите и магистралите вместо български работници, или пък как даже не можем и да крадем еврофондовете като хората :)

11.12.09
09:40

казано от Aleksandar Marinov на 11.12.09, 09:04:

така че не можеш да ме обориш относно това.

Нямам и желание.

казано от Vic на 11.12.09, 09:17:

А единствената вина, която вменявам на хората е, че се надяват някой друг да мисли вместо тях и хранят илюзии, че някой с нещо им е длъжен.

Когато спрем да мислим, че някой ни е длъжен и трябва да ни урежда и почнем да разчитаме на себе си,  може и да потръгнат работите в държавата.

казано от Oranje на 11.12.09, 09:22:

Да, може да си намериш в джобс хубава работа по обява, но то може и да си намериш портфейл с пари на улицата.

Портмоне не съм намирал, но работа вече няколко пъти.

Мнението беше редактирано от Петко К на 11.12.09 11:03.

11.12.09
13:09

Точно пък в чужбина, дипломата ти гарантира МНОГО! Дори  и да си шматка. Имам наблюдения как е пазара на труда там, така че не можеш да ме обориш относно това.

x2

11.12.09
13:55

казано от korpusito на 11.12.09, 13:09:

x2

гарантира до време,ако нищо не вършиш - пътя и чантата за хляб и айде .. .Да не мислете ,че в чужбина лесно се изкарват пари.Спукват ти ....... от работа. А относно работата в България си има един лаф :
Те ни лъжът ,че ни плащат - ние ги лъжем ,че работим...

11.12.09
14:16

Гаранции няма, единствено се вдига шансът ти да преуспееш в живота.

Доколкото ми е известно, само в някои образователни системи и медицински такива има пряка връзка между дипломата и съответната успеваемост (заплащане). Възможно е и това да е история вече.

Дипломата е предпоставка за успех, но не е необходимо и достатъчно условие за влизане в лигата на успешните. Тя следва да е критерий, че човекът Х методично се е борил с обстоятелствата, за да я получи, нея, средна, висша, много висша.

Хубав дебат се е заформил, но аз не виждам дефиниция на думата “успех” - Fortune 500, Forbes 100, “директор” на визитката, сплотено семейство и осигурено поколение, друго? В противен случай ще се спори по подобен начин на онази дискусия в дневника на Георги за бицепсовото сгъване. :)

11.12.09
22:49

Момчета. защо не си налягате парцалите и да намерите начин да пробиете в живота сами?

Сашо, от къде на къде държавата ще ти гарантира работа? Това, че твоя приятел не си е намерил работа говори за това че СиВи-то му не е достатъчно съблазнително за работодателите... от хората които се оплакват от положението в БГ - виждам само едни голи оправдания.

Подкрепям Петко - човек, който е кадърен винаги ще си намери работа - без диплома и без връзки!

И малко бъркате връзкарщината с препоръката. Разбира се че бих взел на работа - някой който е препоръчан от мой близак и този мой близак гарантира за неговият човек, че е добър кадър. Но ако препоръчаното лице е некадърник си заминава директно. Особено пък във времена на криза никой работодател няма да държи некадърни служители. Всичко си зависи единствено и само от това какво можете. Дипломата е един плюс, но не е гаранция за нищо. Не давайте много примери със САЩ или западна европа, защото там дипломата ти е гаранция само за едно - да те извикат на интервю. След това се почват безброй тестове на които се вижда кой колко може. Освен ако не кандидатстваш за склададжия и т.н...  Друг е въпроса че в чужбина за да получиш диплома от елитен ВУЗ се учи яко. А тук може и само с преписване.

Сашо ти сам казваше че си изкарал университета без много да учиш, а имаш отличен. Ако и твоя приятел е като теб - да не се оплаква за работата.
Само от начина по който си си написал CV-то си личи колко си интелигентен и умен.

11.12.09
23:37

@kao - CV-то му е написано перфектно. Момчето и си знае перфектно говорим и писмен английси. Магистърската степен е факт, както споменах. Само, че работа търси от 6 месеца и така като гледам още ще търси. Да не говорим, че съм разговарял с мои колеги, с които завършихме Свищов и при тях положението не е розово. Абе...българска работа.

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 11.12.09 23:39.

12.12.09
00:39

Българската работа я правим ние българите... и докато самите не си променим манталитета нищо няма да се промени. Нали не очакваш някой да дойде и да ни оправи положението?

12.12.09
06:54

Мнението беше редактирано от nomad232 на 12.12.09 15:03.

12.12.09
08:33

казано от nomad232 на 12.12.09, 06:54:

Аз съм висшист, магистър. Завърших преди 1 година с отличен успех и награди. Говоря няколко чужди езика. В продължение на един месец си търсих работа. По специалността ми има тук-там работа, за която плащат като на метачка по улиците (Нямам против никой. Срамна работа няма). Със заплатата, която ми дават не мога да се издържам в населено място, където съм на квартира. Затова работя в момента на строеж и нося където и каквото ми кажат чичковци с основно образование. Парите ми стигат като да живея. Миналия месец спестих 50 лева. Януари ще трябва да дам за застраховка на колата и винетка. Как да създам семейство тук?
Казаното до тук е истина и доказва две тези: 1.Ако човек иска да работи, може да намери работа (друг е въпроса колко добре е платена и каква е тя) 2. Държавата е повече от насрана в “опитите” си да задържи професионалисти. Искам да ида в парламента и да намажа с лайна лицата на всички, които стоят в онази зала, защото не аз съм виновен, че заплатата в държавния сектор е смешна. Ако там тя е голяма, тогава и частниците, за да са конкурентни ще повишават възнаграждението.
Искам още много да кажа, но не искам да се ядосвам и за това спирам.
Не искам никой от вас да ми дава отговори и да съди.Ако по-горе съм питал, то е за да накарам хората да помислят. Всеки си носи отговорността за себе си. Не претендирам за правотата на мнението ми и знам че е лесно да философстваш на чужд гръб, поради което съм дал себе си за пример и не искам да ми се дават съвети. Далеч не се смятам за страдалец и единствен, защото има още много хора като мен.
Според мен образованието има смисъл, но в държава като тази, то е само за личностно израстване и развитие. Е аз израстнах. Сега трябва и да ям, защото висшето не топли и храни и плаща сметки както в чужбина. Аз съм бил тук-там и не съм видял висшист да работи на строеж. А вие?

Е ТОВА Е ИСТИНАТА!!!

12.12.09
09:22

Зависи от университета издал съответната диплома. В момента качеството на кадрите, бълвани от знайни и незнайни висши учебни заведения в България е трагедия.
Като работодател бих предпочел да наема човек без никакви препоръки и без стаж, но с диплома от Харвард, пред такъв с куп препоръки и ходатайства, но завършил примерно Стопанска академия Свищов. :)
Това не означава, че само защото има диплома от еди-къде-си, този човек ще си запази мястото ако не се справя със задълженията си.

12.12.09
12:48

казано от shemeta на 12.12.09, 09:22:

Това не означава, че само защото има диплома от еди-къде-си, този човек ще си запази мястото ако не се справя със задълженията си.

Точно това е - с или без препоръки, с или без диплома от Харвард. Ако човека не е кадърен и да си върши добре работата никой няма да му плаща. А това за радост на всички си проличава веднага...

12.12.09
12:49

давам пример от моя преподавателка : Тя разказа за българин,който отишъл в Америка ,да учи в най -елитния университет или не знам как се води - за военни и морски пехотинци (нещо такова).Та този българин завършва с отличие и т.н,та което следва -предлагат му работа (доста солидно платена) в Америка,но той отказва и  се  прибира в България,защото обича родината и иска да работи тук .След което подава нали документи за работа  и бива назначен за 300- 350 лв Заплата ...Човек завършил най-елитния университет за военни ,да получава 300 лв ? ЕСТЕСТВЕНО ,че ще се върне в Америка или където и да било другаде :) ,но с тази диплома веднага ще си намери работа,а в България ? както има един лаф - Мразя държавата ,обичам Родината.

12.12.09
13:04

Не виждам нищо странно в това. Специалността която е завършил там не е приложима тук. Случва се често. Според теб какво може да прави един пехотинец в БГ? Да участва в постоянните ни военни операции?

Нали се сещаш че дори да завършиш за автомобилен инженер и да си работил в БМВ в Германия, когато се върнеш в БГ най-много да работиш в някой официален сервиз. За това се мисли когато се избира специалност.

Ако завършиш автомобилен инженер в Германия и си работил в БМВ-Германия, би следвало в БГ да си поне управител на някой сервиз. Не в БГ управител е една мазна мутра с голям джип откраднат по един от многото начини, а ти си бачкатора с гаечения ключ омазан в масло бачкащ за 500 лева заплата, която ти стига точно колокто да не умреш от глад, но не и да съществуваш нормално.

12.12.09
13:16

От къде на къде? А ако няма нужните качества за управител?

казано от nomad232 на 12.12.09, 06:54:

Аз съм висшист, магистър. Завърших преди 1 година с отличен успех и награди. Говоря няколко чужди езика. В продължение на един месец си търсих работа.

Цял месец?! :lol: Аз си търся читава работа от пролетта.

Относно заплатите - те се определят от пазара на труда. Докато има хора, готови да работят за 300-500 лева, работодателите нямат основание да ги увеличават.

казано от Петко К на 12.12.09, 13:16:

От къде на къде? А ако няма нужните качества за управител?

Ами дори да има качества за много повече от управител, пак ще е монтьор, а управителя пак ще е някоя мутра.
Смешно е просто международни фирми признати в цял свят в бг да дават заплати от по 400-500 лева, а навън хиляди евро. Да не гворим, че има малки градчета където заплата 500 лева е лукс.
Колко работодателя в БГ осигуряват служителя на реалната заплата както е по закон?
Колко работодателя в БГ осигуряват безопасни условия на труд както е по закон?
Колко работодателя в БГ осигуряват обучение по заеманата длъжност както е по закон?
Колко работодателя в БГ изплащат извънреден труд както е по закон ?
Колко работодателя в БГ дават отпуските както си е по закон и после ти ги изплащат или ти се натрупват?
Колко раотодателя в БГ осигуряват минималното прието за ЕС заплащане за почасова ставка, нали сме в ЕС?
Ами със сигурност малко.
Горкия човек дето е учил в Германия или САЩ и се е върнал в тая подлога.

12.12.09
13:41

казано от kao на 12.12.09, 13:04:

Не виждам нищо странно в това. Специалността която е завършил там не е приложима тук. Случва се често. Според теб какво може да прави един пехотинец в БГ? Да участва в постоянните ни военни операции?

Нали се сещаш че дори да завършиш за автомобилен инженер и да си работил в БМВ в Германия, когато се върнеш в БГ най-много да работиш в някой официален сервиз. За това се мисли когато се избира специалност.

Примерно генерален секретар на МВР и все пак е първият българин завършил тази академия :) и мисля , че е по добра от академията в Симеоново

казано от fanfan на 12.12.09, 13:41:

Примерно генерален секретар на МВР

Ами в БГ, не може да бъде генерален секретар, а после премиер, бивш пожарникар, защото не познава мутрите, не е бил охрана на комунистите и няма банка и обръчи от фирми. Учил е в САЩ как стават нещата в белите държави, и не му е останало време за тези неща.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 12.12.09 13:45.

12.12.09
14:06

казано от Иван Шишманов на 12.12.09, 13:35:

Ами дори да има качества за много повече от управител, пак ще е монтьор, а управителя пак ще е някоя мутра.
Смешно е просто международни фирми признати в цял свят в бг да дават заплати от по 400-500 лева, а навън хиляди евро. Да не гворим, че има малки градчета където заплата 500 лева е лукс.

Ами ако има качества за управител, никой не го кара да става монтьор.
Работодателите ще дават минималната сума, за която успеят да си намерят персонал. И ти да беше работодател, нямаше да даваш по 2 бона заплата на човек, ако можеш да си намериш четирима за тези пари.

казано от Иван Шишманов на 12.12.09, 13:35:

Колко работодателя в БГ осигуряват служителя на реалната заплата както е по закон?
Колко работодателя в БГ осигуряват безопасни условия на труд както е по закон?
Колко работодателя в БГ осигуряват обучение по заеманата длъжност както е по закон?
Колко работодателя в БГ изплащат извънреден труд както е по закон ?
Колко работодателя в БГ дават отпуските както си е по закон и после ти ги изплащат или ти се натрупват?

Ами например тези, при които аз съм работил последните 4-5 години ги правеха тези неща.

Мнението беше редактирано от Петко К на 12.12.09 14:07.

Хората са в безисходица, на магазина не ги питат колко са умни и талантливи и какви качества имат, просто им искат пари, навсякъде ти искат пари, в данъчното в полицията които точно нищо неправят срещу парите ти, в болницата в детската градина, на касите на ВИК, Енерго Топлофикация и т.н. и т.н.. За да не гладуваш и да си храниш децата, се съгласяваш на по малка заплата. То затова сумати народ избяга отвъд граница, защото не им се гладува и са намерили вариант.
Петко К ти ако нямаш деца и 700-800 лева заплата живеейки на евтина квартира останал с 50 лева в джоба, успокоявайки се че приятел има да ти дава,  те устройва, някой хора с подобни заплати искат да гледат две три деца осигурявайки им някакво бъдеще, да имат собствено жилище вместо да ги гонят от жилище в жилище разни мастити бабички. Само, че това в Бг е мечта колкото и да си учил и работил, а навън си е нормално, колкото и да не си учил

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 12.12.09 14:34.

12.12.09
15:00

Петко през това време аз не съм живял в къщи и да чакам само да ме викнат на интервю. Живеех на квартира в голям град, където всички разходи си бяха за моя сметка, не са ми помагали родителите ми. Всеки ден започвам с    абе кво се обяснявам на некой си там яяяяяяяяяяяяя....................Добре че има такива хора като тебе че да остане все пак някой в тая държава.

12.12.09
15:03

казано от Иван Шишманов на 12.12.09, 14:16:

Петко К ти ако нямаш деца и 700-800 лева заплата живеейки на евтина квартира останал с 50 лева в джоба, успокоявайки се че приятел има да ти дава,  те устройва, някой хора с подобни заплати искат да гледат две три деца осигурявайки им някакво бъдеще, да имат собствено жилище вместо да ги гонят от жилище в жилище разни мастити бабички.

Ако бях на квартира със 700 лева заплата, нямаше да мисля за 2-3 деца.
Хората обаче се съгласяват да работят при такива условия, и какво ще накара работодателите да вдигнат заплатите или да подобрят условията на труд? Ако започнат всички да искат нормални заплати и условия на труд, плюс трудов договор по КТ, работодателите искат не искат - ще почнат да го правят и да спазват правилата, за да си намерят читав персонал. А тези, които не могат, ще фалират и ще останат само читавите фирми.
Но в момента се получава затворен кръг.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1